بین رشته های ریاضی، رشته عمران یکی از پرطرفدارترین رشته هایی است که هر سال دانش آموزان برای تحصیل در این رشته با یکدیگر به رقابت می پردازند، متقاضیان این رشته می‌توانند از طریق شرکت در آزمون کنکور ریاضی و قبولی در آن در رشته عمران تحصیل نمایند. از آنجایی که مسکن در زندگی افراد همواره نقش بسیار مهمی را ایفا می نماید این رشته از زمانهای بسیار قدیم در بین دانشجویان بسیار شناخته شده بود و به رشته راه و ساختمان شهرت داشت همچنین در کشور انگلیس رشته هایی که منجر به آبادانی یک شهر و یک کشور گردند و در ساخت تمدن آن نقش بسزایی را داشته باشند به رشته عمران شناخته می شود.

تاریخچه این رشته به قرن هجدهم میلادی برمی‌گردد در آن زمان این رشته در مقابل رشته‌ای قرار داشت که به همه مسائل ساخت و ساز می پرداخت از قبیل ساختن سد، ساختمان، پل، کانال و غیره در ایران تا قبل از انقلاب فرهنگی رشته عمران را با نام رشته راه و ساختمان می شناختند اما پس از انقلاب فرهنگی عنوان مهندسی عمران را برای این رشته در نظر گرفتند. اما امروزه مهندسی عمران به چه می پردازد؟

آشنایی با مهندسی عمران

Familiarity with civil engineering

این رشته به تعلیم و تربیت متخصصانی می‌پردازد که قادر باشند در پروژه‌های مختلف عمرانی مانند ساختمان‌سازی، راه‌ سازی، پل سازی، سازه ها و بناهای آبی، جمع آوری و دفع فاضلاب و غیره شرکت نمایند و مسئولیت طراحی محاسبه اجرا و نظارت آن ها را عهده دار گردند.
رشته عمران در حقیقت نشانگر کاربرد علم در پیشرفت ساخت و ساز و عمران یک کشور می‌باشد، مانند ساختن سد، فرودگاه، جاده، برج، تونل، دکل های مخابراتی، ساختمان های مقاوم در برابر زمین لرزه، سیل و آتش سوزی، نیروگاههای برق، مصالح سبک و ارزان و با کیفیت مناسب برای ساخت و ساز و در نهایت حفظ محیط زیست همه و همه وظیفه یک مهندس عمران می باشد. تمامی پروژه های عمرانی برای شروع به کار به یک مهندس عمران کارآمد نیاز دارند تا از نظر فنی، اجرایی و اقتصادی تمام جوانب را بر روی پروژه اعمال نماید.

آمریکا,استرالیا,انگلستان

وظایف یک مهندس عمران

وظیفه یک مهندس عمران در حقیقت محاسبه و اجرای سازه های مختلف مانند ساختمانها اعم از مسکونی، اداری، صنعتی با سیستم های سازه مختلفی مانند آجری، بتنی، فولادی و غیره و نیز طرح و اجرای صدها پل‌ و تونل‌، راه ها و سازه های آبی و زیر زمینی به طوری که در شرایط معمولی پایدار و در مواقع بحرانی مانند زلزله آتش‌سوزی آسیب پذیری آن سازه ها به حدی باشد که در ارائه خدمات از پیش تعیین شده دچار مشکلات فنی نشوند. به صورت کلی و ساده تر وظیفه یک مهندس عمران در هنگام طراحی هر سازه ایجاد تعادل بین سه عامل ایمنی، زیبایی و اقتصادی بودن پروژه می باشد

برترین دانشگاه های ایران جهت تحصیل در رشته عمران

بر اساس آماری که توسط وزارت علوم تحقیقات کشور ایران اعلام شد ۱۰ دانشگاه کشور ایران در حوزه فنی و مهندسی از نظر علمی بیشترین کیفیت و کمیت را دارا می باشند دانشگاه های فنی و مهندسی ایران در بین ۷۵۰ دانشگاه برتر جهان قرار گرفته اند که دانشگاه‌های حاضر در این رتبه بندی عبارتند از دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشگاه علم و صنعت ایران، دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشگاه شیراز، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دانشگاه تبریز را می توان نام برد.
افرادی که موفق به کسب برترین نمره ها در کنکور ریاضی و فیزیک شده‌اند و همچنین شهر تهران را برای ادامه تحصیل انتخاب می نمایند بیشتر در دانشگاه های ذکر شده مشغول به تحصیل می شوند البته در این میان دانشگاه تهران نیز یکی از معتبرترین دانشگاه های فنی می باشد.

دانشگاه صنعتی شریف

دانشگاه صنعتی شریف در بخش موسسات آموزشی عالی صنعتی کشور به عنوان قطب دانشگاهی به شمار می‌رود و با روابطی که با صنعت و پژوهش و تولید دارد به یکی از دانشگاه‌های معتبر در بین اهالی صنعت و تولید در کشور ایران تبدیل گشته است. همایش های علمی، مسابقات جهانی، مراکز تحقیقاتی فعال، اساتید مجرب و فرهیخته، تجهیزات آموزشی و آزمایشگاهی معتبر در کنار یکدیگر این دانشگاه را به عنوان یک مجموعه فعال، پیشرو و هدفمند در رشته عمران تبدیل کرده است.

دانشگاه علم و صنعت، دانشگاه اولین‌ها

برخی افراد معتقد هستند که دانشگاه علم و صنعت اولین موسسه آموزش عالی در کشور ایران می باشد که در سال ۱۳۸۰ تاسیس گردیده است. این دانشگاه تنها دانشگاهی هست که رشته مهندسی راه آهن و مهندسی پیشرفت در خاورمیانه و مهندسی خودرو را در ایران ارائه می‌دهد و دارای دانشکده هایی در خصوص این رشته ها می باشد. همچنین سال‌ها تنها دانشگاه صنعتی ایران بوده است که دانشکده معماری و شهرسازی را ارائه می‌داد و و تنها دانشگاه صنعتی در ایران می باشد که به صورت تخصصی رشته توسعه اقتصادی و برنامه ریزی را به دانشجویان و علاقه مندان به این رشته ها ارائه می نماید.

این دانشگاه دارای کیفیت آموزشی بالا میباشد و امکانات آزمایشگاهی و کارگاهی پیشرفته ای را در خصوص رشته های مهندسی عمران مواد و متالوژی و مکانیک را به دانشجویان ارائه می دهد و باعث گردیده تا دانش آموختگان و دانشجویان آن بتوانند به سرعت جذب واحدهای صنعتی در ایران گردند

دانشگاه امیرکبیر، باسابقه ‌ترین موسسه در زمینه فنی و مهندسی

دانشگاه صنعتی امیرکبیر یکی از با سابقه ترین موسسات آموزش عالی کشور ایران در زمینه فنی و مهندسی می باشد. این دانشگاه فعالیت های خود را تحت عنوان پلی تکنیک تهران از سال ۱۳۳۷ آغاز کرد و به مرور زمان از نظر کیفی و کمی پیشرفت شایانی داشته به صورتی که در حال حاضر و امروزه به عنوان دانشگاه مادر در بین دانشگاه های صنعتی کشور تلقی می گردد. این دانشگاه دارای ۱۰ هزار دانشجو می باشد و همچنین در ۳۵ گرایش در مقطع کارشناسی، حدود ۹۰ گرایش در مقطع کارشناسی ارشد و ۳۶ گرایش در مقطع دکترا به ترتیب نیروهای متخصص و پژوهشگر می پردازد.

کانادا,نروژ,آمریکا

بهترین دانشگاه های جهان در رشته عمران

در دنیای مدرن امروزی با توجه به تمرکز بر طراحی و ساخت انواع سازه ها مانند ساختمان ها، جاده ها، صدها، کانال ها، پل ها و سازه های مفید دیگر مهندسی عمران حرفه ای بسیار ارزشمند شده است جامعه امروز بیش از هر روز شاهد نیاز روز افزون به کارشناسان رشته عمران می باشد اما بهترین دانشگاه های مهندسی عمران در جهان کدام میباشند.

بر اساس رتبه بندی تایمز هایر اجوکیشن، دانشگاه آکسفورد برترین دانشگاه جهان در رشته عمران می باشد که موفق به کسب امتیاز ۹۰۱۸ در آموزش، ۹۹ و نیم در تحقیق، ۹۹ و یک دهم در اسناد علمی شده است

دانشگاه استنفورد سومین دانشگاه برتر جهان رشته مهندسی عمران به شمار می رود. این دانشگاه امتیاز ۹۳ در آموزش ۹۶ در تحقیق ۹۹.۹ در استناد علمی و ۶۴ درصد درآمد صنعتی را به خود اختصاص داده است.


موسسه تکنولوژی ماساچوست با کسب امتیاز ۹۱.۹۲ آموزش، ۹۲.۷ در تحقیق، ۹۹.۹ در استناد علمی و ۸۷ ممیز ۶ درآمد صنعتی توانسته است که عنوان سومین دانشگاه برتر جهان در رشته مهندسی عمران را به خود اختصاص دهد همچنین دانشگاه ام‌آی‌تی از نگاه رتبه بندی تایمز های اجوکیشن به عنوان چهارمین دانشگاه برتر جهان در این رشته شناخته شده است.


موسسه تکنولوژی کالیفرنیا با کسب امتیاز ۹۴.۹۵ در آموزش، ۹۷.۷ در تحقیق، ۹۹.۳۲ در استناد علمی و ۸۸ ۲.۲ درصد درآمد صنعتی توانسته است که در جایگاه پنجم برترین دانشگاه های جهان در رشته مهندسی عمران قرار بگیرد.


دانشگاه پرینستون توانسته است جایگاه هفتم را بر اساس رتبه بندی تایمز های اجوکیشن را به خود اختصاص دهد این دانشگاه آمریکایی توانسته است با کسب امتیاز ۸۹.۹۰ در آموزش، ۹۳٫۶ در تحقیق، ۹۹.۴ در استناد علمی و ۵۷.۳ جهت تحصیل در رشته عمران باشد

مؤسسه QS در سال ۲۰۱۹ و با ارزیابی هایی که براساس شاخص هایی مثل میزان استناد تحقیقاتی و نظرات کارفرمایان و دانشگاهیان صورت گرفته است، دانشگاه های زیر را به عنوان برترین دانشگاه های فنی مهندسی دنیا معرفی کرده است. هم چنین باتوجه به این که اکثر این دانشگاه ها در کشور آمربکا و انگلستان هستند می توانید به مقاله هایی جداگانه با نام های دانشگاه های انگلستان و دانشگاه های آمریکا در همین سایت، برای کسب اطلاعات تکمیلی تر در مورد دانشگاه های سطح یک این کشورها بپردازید.

برترین دانشگاه های جهان جهت تحصیل در رشته عمران

  • موسسه تکنولوژی ماساچوست (MIT) ایالات متحده امریکا
  • دانشگاه صنعتی دلفت هلند
  • دانشگاه ملی سنگاپور (NUS) سنگاپور
  • امپریال کالج لندن (کالج سلطنتی لندن) انگلستان
  • دانشگاه کمبریج انگلستان
  • دانشگاه کالیفرنیا، برکلی (UCB) ایالات متحده امریکا
  • دانشگاه Tsinghua چین
  • دانشگاه استنفورد ایالات متحده امریکا
  • دانشگاه هنگ کنگ (HKU) هنگ کنگ
  • دانشگاه توکیو ژاپ

آمریکا,استرالیا,انگلستان

کم هزینه ترین کشورها جهت تحصیل در رشته عمران

تحصیل ارزان در رشته عمران در کشورهای اروپایی همواره یک رویا نیست و افراد می توانند برای تحصیل رایگان در کشور های اروپایی با اخذ بورسیه تحصیلی با شرایط سخت کنار بیایند اما روش های دیگری برای کمتر شدن هزینه های تحصیل در رشته عمران وجود دارد. نظام رتبه بندی جهانی دانشگاه‌ها هر سال لیستی از دانشگاه های معتبر جهان را معرفی می نماید که در این لیست اسامی دانشگاه هایی ذکر شده است که هزینه تحصیل در آنها به صورت رایگان می باشد و افراد می توانند با هزینه بسیار کم در این دانشگاه‌ها ادامه تحصیل بدهند از جمله این کشورها می‌توان به فنلاند و نروژ و آلمان اشاره نمود هر سال در این رتبه جایگاه نخست را از نظر خدمات آموزشی با کیفیت بالا اما هزینه های پایین و یا رایگان را دارا می باشند، در ادامه به معرفی برخی از کشورهای می پردازیم که کمترین هزینه را برای تحصیل در رشته عمران را دارند

عمران در آلمان

کشور آلمان دانشگاه های معدنی متعددی در زمینه رشته عمران وجود دارند که دارای سابقه طولانی می باشند آلمان به علت رونق و پیشرفتی که در صنعت خودروسازی و داروسازی دارد بسیار مورد توجه دانشجویان قرار می گیرد. همچنین این کشور مکانی بسیار پر سود برای پیدا کردن شغل در رشته های مهندسی علی الخصوص رشته عمران، مکانیک و زیست پزشکی می باشد.

دانشگاههای آلمان برای تحقیقات علمی در بین بهترین دانشگاه های جهان قرار دارند و این روحیه نوآوری به بخش‌های حرفه‌ای خود ادامه می‌دهد تا به مکانی جذاب برای جستجوی شغل رشته مهندسی تبدیل گردد، برخی از دانشگاه های آلمانی بورسیه ای را برای دانشجویان بین المللی در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در نظر می‌گیرد و می‌توان گفت که تحصیلات کاملاً در این کشورها به صورت رایگان می باشد، به جز هزینه اندکی که دانشجویان باید به بخش اداری دانشگاه و اداره مهاجرت پرداخت نمایند که این هزینه مبلغی معادل ۳۰۰ تا ۵۰۰ دلار تعیین شده است. لازم به ذکر است که دانشجویانی که از کشورهای عضو اتحادیه اروپا به کشور آلمان وارد می شوند هزینه ای را به عنوان تحصیل به دانشگاه ها پرداخت نخواهند کرد.

هم چنین اگر علاقه مند به کسب اطلاعات بیشتر در زمینه دانشگاه ی کشور آلمان می با شید می توانید به مقاله ای با همین عنوان در سایت ما مراجعه نمایید.

عمران در چین

امروزه کشور به عنوان بزرگترین اقتصاد جهان شناخته شده است که از این نظر از ایالت متحده متحده پیشی خواهد گرفت بنابراین نباید متعجب شد که یک نیروی کار با استعداد مهندسی نقش بسیار مهمی در توسعه و پیشرفت این کشور خواهد داشت.

دولت چین سرمایه‌گذاری های بسیاری را در زمینه نوآوری های زیرساختی، علمی و فناوری انجام داده است و همچنین این کشور در تلاش است تا جهان خود را به یک نظم بین‌المللی تبدیل نماید به همین دلیل کارگران خارجی در چین بسیار با ارزش هستند و مشاغل مهندسی از جمله مهندسی عمران در این کشور بسیار با ارزش به شمار می رود

عمران در نروژ

کشورهای حوزه اسکاندیناوی مانند سوئد، ایسلند، دانمارک، فنلاند و نروژ علاوه بر سیاست‌های مناسب و خردمندانه و همینطور موقعیت جغرافیایی مناسب، همواره یکی از کشورهایی می باشند که مورد توجه بسیاری از دانشجویان تحصیل در رشته عمران قرار میگیرد.

از طرفی می توان گفت فرصت های تحصیل در این کشور ها به صورت رایگان برای دانشجویان وجود دارد، همچنین کشور نروژ در ردیف کشورهای اسکاندیناوی قرار گرفته است که خدمات آموزشی رایگان ای را در تمام مقاطع تحصیلی برای متقاضیان تحصیل در رشته عمران و همچنین افرادی که دارای سابقه درخشانی در زمینه تحصیلی بودند را ارائه می دهد. تنها سدی که پیش روی دانشجویان در مقطع کارشناسی برای رشته عمران وجود دارد این میباشد که کلیه مباحث درسی در این کشور در مقطع لیسانس به زبان نروژی ارائه می گردد و افراد برای تحصیل و پذیرش در این کشور نیاز دارند که توانایی خود را در زبان نروژی اثبات نمایند.

عمران در سوئیس

همسایه آلمان که در رشته کوههای آلپ قرار دارد، سوئیس می تواند یک مقصد مناسب برای یافتن مشاغل مهندسی در خارج از کشور باشد. این کشور بی طرف، یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان است و هیچ بخش کوچکی از این کشور مستقیماً ناشی از موفقیت آن در مهندسی نوآورانه نیست. تحقیقات علمی و تولید، هر دو مؤلفه های مهم اقتصاد سوئیس هستند، بنابراین مهندسان مکانیک و شیمی به خوبی می توانند در این کشور صلح آمیز اروپایی به دنبال کار در خارج از کشور باشند.

آمریکا,استرالیا,انگلستان

بهترین کشورها برای کار در زمینه رشته عمران

در سرتاسر دنیا رشته عمران و مهندسین این رشته یکی از مهم ترین عوامل پیشرفت اقتصادی و اجتماعی کشورها می باشند. از این جهت کشوری برای مهندسین عمران مناسب است که شرایط اقتصادی آن دارای رشد صعودی باشد. مهندسی زمینه ای بسیار سودآور است که تقاضا بیش از عرضه در نیروی کار جهانی است. بنابراین بر خلاف بسیاری از حرفه های دیگر، شما این فرصت را خواهید داشت که به هر نقطه از جهان بروید که بیشتر شما را جذب می کند. از جمله بهترین کشورها برای مهندسین عمران جهت کسب و کار می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

رشته عمران در کانادا

کانادا یک کشور با زیرساخت بسیار سالم و دارای اقتصاد پیشرفته و دسترسی گسترده به منابع طبیعی مانند گاز و الوار است. این کشور همچنین دارای قانونگذاری مترقی محیطی و اجتماعی است، و از این رو مکانی عالی برای کار برای مهندسین پرشور در مورد این مسائل است. کسانی که به دنبال مشاغل مهندسی نفت در خارج از کشور یا مشاغل مهندسی شیمی در خارج از کشور هستند، از اقتصاد غنی منابع کانادا بهره مند می شوند. برای تمرین باید مجبور شوید مجوز یک انجمن مهندسی حرفه ای در کانادا را دریافت کنید، اما با ورود به یکی از پویاترین نیروی کار جهان، ارزش این کار را دارد.

در حال حاضر کشور کانادا و به خصوص دو ایالت بریتیش کلمبیا و آلبرتا برای انجام و گسترش پروژه های عمرانی خود با کمبود مهندسین عمران مواجه می باشد. با توجه به نتایج به دست آمده تمامی مهندسین عمران فارغ التحصیل شده در کانادا مشغول به کار می باشند.

رشته عمران در دانمارک

دانمارک را می توان یکی از بهترین کشور برای مهندسین عمران نامید زیرا که اشتغال در صنعت ساختمان در دانمارک بیش از یک پنجم کل نیروی کار مشغول به کار در بخش خصوصی را در بر میگیرد، همچین اگر حقوق کارگران بصورت ماهیانه باشد کارگران در طی این مدت و یا در طول زمان بیماری نیز حقوق میگیرند.

دانمارک به علت تقسیم متعادل درآمد از یک طبقه متوسط بسیار قوی تشکیل شده و همین باعث می گردد تا وام هایی که به بخش ساختمان تعلق می گیرد بیش از سه برابر کل درآمد سالیانه خانواده ها باشد. اشتغال در صنعت ساختمان در دانمارک بیش از یک پنجم کل نیروی کار مشغول به کار در بخش خصوصی را در بر می گیرد. این رقم حدود ۱۴۳،۸۰۰ فرصت شغلی را شامل می شود.

رشته عمران در برزیل

برزیل همچنین کشور بسیار خوبی برای یافتن شغل برای مهندسین رشته عمران در خارج از کشور است. در حالی که برزیل یکی از بزرگترین اقتصادهای جهان را دارد، با این حال همچنان یک کشور در حال توسعه با استانداردهای زیرساختی پایین تلقی می شود، و آن را به مکانی عالی برای مهندسان عمران که می خواهند در ساخت یک محیط ساختاری ایمن کمک کنند تا همه از آن سود ببرند، به حساب می آید.

برزیل یک کشور بزرگ با بیش از ۲۰۰ میلیون شهروند است، اما هنوز هم در نیروی کار خود با کسری مهندسی روبرو است، به این معنی که مشاغل مهندسین در برزیل بسیار زیاد و متنوع است.

رشته عمران در ژاپن

بین زیر ساخت های چشمگیر و حمل و نقل عمومی تا نوآوری در فنآوری، ژاپن سرزمین فرصت ها برای مهندسان خارج از کشور است. ژاپن آخرین کشوری است که در لیست بهترین کشورها برای مشاغل مهندسی در خارج از کشور قرار دارد، کشوری که دهه هاست نقش برجسته ای در فناوری و صنعت جهانی داشته است.

نتیجه گیری

نام مهندسی عمران از واژه Civil Engineering اقتباس شده است. در ایران هر کاری که، به هر نوعی از سازه‌های ساختمانی و غیر ساختمانی مربوط شود به رشته عمران بر‌می‌گردد. ساختمان سازی، سدسازی، کارهای جاده و مجاری انتقال آب یا فاضلاب همه از این دسته هستند. گرایش راه و ساختمان و گرایش آب و نقشه برداری از گرایش‌های اصلی این رشته مهم به شمار می‌روند.

اگر به رشته مهندسی عمران تحصیلی علاقه دارید و می خواهید بهترین آموزش ممکن را در زندگی شخصی بدست آورید می توانید در بهترین دانشگاه های جهان از جمله انستیتوی فناوری ماساچوست MIT، دانشگاه استنفورد stanford، دانشگاه ایلینویز در Urbana-Champaign و غیره مشغول به ادامه تحصیل گردید. از بهترین کشورها برای مهندسین رشته عمران که آینده کاری مناسبی در آن ها داشته باشند می توان به کانادا، آلمان، برزیل، دانمارک و غیره اشاره نمود.

    اگه میخواهید بصورت رایگان مشاوره شوید همین حالا فرم زیر را پر کنید.

    دیدگاه ها

    ۱۴ پاسخ به “رشته ی عمران”

    1. عرفان گفت:

      سلام من مهندسی معماری خوندم حالا خواستم بدونم امکان بورس برای مت هست؟؟ و اینکه میتونم ارشدم رو عمران بگیرم؟

      • مشاور آریاناپارس گفت:

        سلام
        معمولا امکان تغییر رشته نمی باشد. ولی شما می توانید برای رشته خودتان یا رشته هایی که زیر مجموعه رشته شما می باشند برای تحصیل در ایتالیا که دارای بورس dsu می باشد اقدام نمایید.

    2. زهرا گفت:

      سلام .برای تحصیل رشته پزشکی کدوم کشور پیشنهاد میدید که هزینه تحصیل کم و پذیرش راحت باشه.ممنون از راهنماییتون

    3. حسین کمالی گفت:

      بالام و هر خسته نباشید ببخشید برای تحصیل رشته عمران درمقطع کارشناسی ارشد بین کشورهای ایتالیا و فنلاند وفرانسه کدوم کشور رو پیشنهاد میکنید که هم پذیرش راحتی داشته باشه وهم هزینه تحصیل کم باشه. ممنون از سایت خوبتون

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    شبکه های اجتماعی

    arrow up