شرایط تحصیل پزشکی در ترکیه
Conditions for studying medicine in Turkey
کشور ترکیه دارای دانشگاه های معتبر در سطح بین المللی است که در زمینه پزشکی نیز دارای اعتبار جهانی می باشند. رشته پزشکی جزء پر طرفدار ترین رشته های تحصیلی در ترکیه محسوب می شود که هر ساله متقاضیان بسیاری از سراسر جهان مخصوصاً ایران به خود جذب می کند.
از سال ۲۰۰۱ سیستم آموزشی ترکیه به سیستم آموزشی اتحادیه اروپا پیوست از این رو تمامی مدارک صادره از این کشور مورد تایید اتحادیه اروپا قرار دارد. اغلب دانشگاه های ترکیه همکاری علمی با دانشگاه های معتبر جهانی دارند. اکثر اساتید دانشگاه های ترکیه جزء اساتید بین المللی آمریکایی و اروپایی می باشند. بنابراین دانشجویان فرصت استفاده از سطح کیفی بالا در آموزش و انجام پروژه های مشترک با دانشگاه های تراز اول بین المللی را دارند.
شرایط تحصیل پزشکی در ترکیه چگونه است؟
تمام دانشگاه های ترکیه پیرو توافق نامه بولونیا هستند و دوره های تحصیلی آنها مطابق با اروپا یکسان سازی شده است. البته برنامه دیگری نیز به نام برنامه اراسموس پلاس بین دانشگاه های ترکیه متداول است، این برنامه از مبادلات دانشجویان بین المللی پشتیبانی می کند. تحصیل پزشکی در ترکیه برای ایرانی ها و اکثر کشور های جهان بسیار مطلوب است از این رو متقاضیان برای شروع می بایست در آزمون ورودی شرکت کنند.
آزمون YOS متشکل از دو بخش است. بخش اول شامل سوالاتی از دروس ریاضی، هوش و هندسه و بخش دوم سوالاتی برای سنجش دانش زبان ترکی متقاضیان است. البته لازم به ذکر است بخش دوم این آزمون زمانی اهمیت دارد که متقاضی تصمیم داشته باشد به زبان ترکی تحصیل کند. از حدود ۶ سال پیش تاکنون دانشگاه ها متصدی برگزاری این آزمون هستند و هر دانشگاه به طور جداگانه این آزمون را برگزار می کند.
پس از کسب نمره قبولی در این آزمون می بایست مدرک زبانی متناسب با زبان تحصیل منتخب خود ارائه دهد. در صورتیکه زبان مورد نظر متقاضی انگلیسی باشد ارائه مدرک زبان آیلتس ۶ و ۶٫۵ و یا تافل ۸۰ از الزامات است. اگر متقاضی تمایل به تحصیل در رشته پزشکی در ترکیه به زبان ترکی داشته باشد باید مدرک زبان تومر (TÖMER) ارائه کند. طول دوره پزشکی در این کشور ۶ سال است.
در سه سال اول تحصیل دانشجویان علاوه بر دروس دانشگاهی می بایست تحقیقات آزمایشگاهی و بالینی انجام دهند. در سال چهارم و پنجم دانشجویان مشغول انجام آزمایشات و تشخیص بیماری ها و پیدا کردن راهکار درمان می شوند و دانشجویان در سال آخر دوره کارآموزی خود را در بیمارستان ها سپری می کنند.
کدام دانشگاه ها مورد تایید وزارت بهداشت هستند؟
سطح آموزش ارائه شده در دانشگاه های ترکیه بسیار بالاست و مدارک تحصیلی دانشجویان بین المللی که در دانشگاه های ترکیه تحصیل می کنند در اغلب کشور های اروپایی، آمریکایی و اکثر کشور های جهان مورد تایید است. اما با توجه به تفاوت ارزش مدارک تحصیلی ارائه شده در دانشگاه های این کشور متفاوت است، دانشجویان می بایست قبل از انتخاب دانشگاه نسبت به مورد تایید بودن مدرک آن از جانب وزارت بهداشت، درمان و آموزش ایران اطمینان حاصل نمایند. در ادامه لیستی از دانشگاه های مورد تایید وزارت بهداشت ایران را معرفی می کنیم:
- Istanbul university
- Hacettepe university
- Ankara university
- Koc university
- Ataturk university
- Ege university
- Yeditepe university
بهترین دانشگاه ها برای تحصیل پزشکی در ترکیه
در کشور ترکیه بیش از ۲۰۰ دانشگاه وجود دارد که اکثر آنها توسط دولت اداره می شوند. در اوایل سال ۱۹۷۰ در کشور ترکیه تنها هشت موسسه دولتی وجود داشت و اولین دانشگاه خصوصی یعنی دانشگاه بیلکنت در سال ۱۹۸۴ تاسیس گردید. حدود ۱۰ دانشگاه ترکیه در رده بندی QS قرار دارند که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم.
برترین دانشگاه های ترکیه
- دانشگاه KOC 451
- دانشگاه آنکارا
- Eastern Mediterranean
- Yeditepe
- Istanbul medipol
- Gazi
- Atilim
- Uskudar
- Bolu Abant lzzet baysal
- Tobb university
چگونه برای تحصیل پزشکی در ترکیه اقدام کنم؟
برای تحصیل در رشته پزشکی در ترکیه، متقاضی می بایست دارای مدرک پیش دانشگاهی باشد و یا در سال آخر دبیرستان مشغول به تحصیل باشد. متقاضیان برای ورود به رشته پزشکی در کشور ترکیه می بایست در آزمون ورودی YOS و یا SAT شرکت کرده و نمره مورد قبول را کسب نمایند. آزمون YOS در این کشور شناخته شده تر است. اغلب دانشگاه ها نمره ی این آزمون را ملاک عمل خود قرار می دهند.
متقاضیان پس از دریافت نامه پذیرش خود بایستی به سفارت خانه ها یا کنسولگری های دولت ترکیه در ایران مراجعه کنند و پس از ارائه مدارک ویزای تحصیلی خود را اخذ کنند. در این پروسه معمولاً پس از دو ماه نتیجه درخواست اعلام می شود. مدت اعتبار ویزای تحصیلی ترکیه یک سال است.
- مدارک لازم جهت اخذ ویزای تحصیلی:
- پاسپورت، بر اساس قانون ترکیه مدت اعتبار پاسپورت باید حداقل تا ۲ ماه پس از مدت اعتبار ویزا باشد.
- فرم درخواست ویزا
- عکس پاسپورتی
- اثبات تمکن مالی
- پرداخت هزینه درخواست ویزا
- تمامی متقاضیان می بایست با توجه به اعتبار مدت زمان اقامت خود از بیمه سلامت بهره مند شوند.
هزینه تحصیل پزشکی در ترکیه چقدر است؟
دانشگاه های ترکیه به دو بخش دانشگاه دولتی و خصوصی تقسیم می شوند. شهریه سالانه دانشگاه های دولتی در ترکیه به صورت میانگین حدود ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ دلار می باشد که شهریه ای نسبتاً مقرون به صرفه است. البته هزینه تحصیل رشته پزشکی در ترکیه در دانشگاه های خصوصی کاملاً متفاوت است. به عنوان مثال هزینه تحصیل دانشگاه فاتیح به عنوان تنها دانشگاه خصوصی مورد تایید وزارت بهداشت ایران، مبلغی حدود ۲۰۰۰۰ دلار در سال می باشد.
دانشگاه های این کشور دارای امکانات آموزشی، رفاهی، کتابخانه ای و تجهیزات آزمایشگاهی بسیار با کیفیتی بخصوص برای دانشجویان رشته پزشکی هستند. هزینه های زندگی معمولی به طور متوسط برای یک دانشجو حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ دلار است. این مبلغ که به صورت کلی به نام هزینه یاد شده است، ماهانه حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ دلار برای تغذیه و ۲۰۰ تا ۲۵۰ دلار برای اسکان در خوابگاه های دانشجویی است.
البته لازم به ذکر است هزینه های زندگی هر شخص با توجه به نوع زندگی، محل اقامت و عادات خرج کردن افراد متفاوت است. بنابراین در مقایسه با مقاصد دیگر دانشجویی ترکیه از شهریه و هزینه های زندگی ارزانتری برخوردار است. دانشجویان پیش از هر اقدامی می توانند با مراجعه به سایت Numbeo از هزینه های زندگی و تحصیل در ترکیه صورت کامل مطلع شوند.
مزایا و معایب تحصیل پزشکی در ترکیه
کشور ترکیه از لحاظ موقعیت قرارگیری در نقطه منحصر به فردی از سطح کره زمین قرار دارد. این کشور نقطه اتصال سه قاره آسیا، آفریقا و اروپاست و دارای آب و هوای بسیار مطلوب می باشد. کشور ترکیه ترکیبی از اقوام و ملل مختلف است که دانشجویان با تحصیل در این کشور در محیطی مملو از تنوع فرهنگی قرار گرفته و با انواع فرهنگها و رسوم و زبانها آشنا می شوند.
تحصیل در رشته پزشکی در ترکیه دارای مزایای بسیار زیادی بخصوص برای متقاضیان ایرانی است. بسیاری از دانشگاه های ترکیه مورد تایید وزارت بهداشت ایران هستند، بنابراین دانشجویان به راحتی می توانند پس از تحصیل به ایران بازگشته و مشغول به کار شوند.
برخی از دانشگاه های ترکیه شعبه ای از یک دانشگاه فرانسوی، آلمانی یا آمریکایی با کیفیت آموزشی بسیار بالا هستند و متقاضیان جهت تحصیل در هر یک از آنها الزامی به یادگیری زبان ترکیه ای ندارد. تحصیل در رشته پزشکی در کشور ترکیه دارای مزیت های فراوانی است در ادامه قصد داریم به چند مورد اشاره کرده و توضیحاتی پیرامون آن ارائه دهیم:
عدم نیاز به صدور ویزا
یکی از مهمترین مواردی که اغلب دانشجویان در راستای اخذ ویزای تحصیلی با آن مواجه اند، مشکلات صدور ویزاست. بنابراین یکی از مهمترین مزایای تحصیل در ترکیه در رشته پزشکی برای متقاضیان ایرانی عدم نیاز به صدور ویزاست. بسیار اتفاق می افتد که متقاضیان موفق به اخذ پذیرش از دانشگاهی در خارج از کشور می شوند اما به دلیل سخت گیری ها و طولانی بودن پروسه ویزا موفق نمی شوند به موقع جهت تحصیل اقدام کنند. در کشور ترکیه دانشجویان با این مشکلات مواجه نیستند و متقاضی می تواند به محض اخذ پذیرش از دانشگاه بدون ویزا وارد کشور ترکیه شود و پس از ثبت نام، اقدام به اخذ ویزای تحصیلی کند.
کمک هزینه تحصیلی
از دیگر مزایای تحصیل در رشته پزشکی در کشور ترکیه ظرفیت بالای این کشور جهت ارائه کمک هزینه تحصیلی به دانشجویان بین المللی است. ترکیه علاوه بر فرصتهای فراوان جهت اعطای بورسیه به دانشجویان مستعد، کمک هزینه های متفاوتی مانند انواع وام های دانشجویی و تخفیفات ویژه برای دانشجویان بین المللی در نظر دارد.
نزدیک بودن فاصله دو کشور
یکی دیگر از مزایای تحصیل در کشور ترکیه نزدیک بودن فاصله دو کشور ترکیه و ایران است. این مورد باعث می شود هزینه و زمان تردد برای دانشجویان و خانواده هایشان بسیار کاهش یابد. این کشور به صورت کلی دارای هزینه های بسیار پایین تری نسبت به سایر کشور های اروپایی است.
همانطور که مزایای این کشور را عنوان کردیم لازم است برخی از معایب تحصیل در رشته پزشکی در کشور ترکیه را مورد بررسی قرار دهیم.
عدم تسلط مردم به زبان انگلیسی
ترکیه دارای جمعیتی بسیار اندک است که به زبان انگلیسی تسلط دارند. بنابراین این کشور نمی تواند محل مناسبی برای نیروهای کار خارجی باشد. تنها کمتر از ۲۰ درصد مردم ترکیه تسلط متوسطی به زبان انگلیسی دارند بنابراین متقاضیانی که قصد کار و اقامت در این کشور را دارند، می بایست حتماً زبان ترکی استانبولی را یاد بگیرند.
عدم اجازه قانونی برای کار دانشجویی در حین تحصیل
دانشجویانی که قصد تحصیل در کشور ترکیه را دارند می بایست به این نکته توجه کنند که دولت ترکیه اجازه کار قانونی برای دانشجویان در حین تحصیل را صادر نکرده است.
کمبود خوابگاه
ترکیه طی چند سال اخیر ظرفیت پذیرش دانشجویان بین المللی خود را افزایش داده است. از این رو برخی از دانشگاه های دولتی با کمبود خوابگاه مواجه اند. هزینه اجاره مسکن نیز در برخی شهرهای بزرگ همانند استانبول نیز بسیار بالاست و برای دانشجویان باعث ایجاد مشکلات فراوانی می شود.
دیدگاهتان را بنویسید