معمولاً اخذ اقامت پس از تحصیل در کشور مورد نظر ، یکی از مهمترین اهداف متقاضیان تحصیل در خارج کشور است. پس انتخاب کشوری که در آن تبدیل ویزای دانشجویی به اقامت دائم پروسه سادهتری نسبت به سایر کشورها داشته باشد برای همه متقاضیان مهاجرت تحصیلی اهمیت دوچندانی دارد.
در این مقاله قصد داریم در ابتدا به سوالاتی نظیر سوالات زیر پاسخ دهیم:
- اجازه کار بعد از تحصیل در کشورهای مختلف چقدر است؟
- تبدیل ویزای تحصیلی به اقامت دائم از چه راههایی ممکن است؟
- اقامت پس از تحصیل در کدام کشورها راحتتر است؟
- کشورهای اروپایی و آمریکا و کانادا بعد از چند سال اقامت دائم میدهند؟
و سپس به جوانب مختلف موضوع تبدیل ویزای دانشجویی پس از فراغت از تحصیل برای دانشجویان بینالمللی در کشورهای مختلف میپردازیم.از آنجایی که اخذ اقامت پس از تحصیل در کشورهای مختلف شرایط مختلفی دارد در ادامه شرایط انجام این کار را در کشورهای مختلف به تفکیک بررسی خواهیم کرد.
اقامت بعد از تحصیل در آمریکا
دریافت اجازه کار بعد از تحصیل در آمریکا همواره یکی از متداولترین روشهای دانشجویانی است که در دانشگاههای آمریکا فارغ التحصیل میشوند. البته رویکرد یک دانشجو برای دریافت اقامت دائم بعد از تحصیل در آمریکا برای انتخاب یک روش مناسب ممکن است متفاوت با یک متقاضی دیگر باشد. ولی به طور کلی در این بخش از مبالغ قصد داریم همه روشهای ممکن برای تبدیل ویزای دانشجویی به ویزای کار و همچنین دریافت گرین کارت آمریکا پس از فارغ التحصیلی را مورد بررسی قرار دهیم.
روش اول : استفاده از OPT و اجازه کار پس از تحصیل در آمریکا
دوره کارورزی پس از تحصیل که به صورت اختیاری در آمریکا صورت میگیرد و در میان متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آمریکا به OPT یا operational practical training شهرت دارد برنامهای است که بر اساس آمار مورد استفاده بیش از ۶۰ درصد فارغ التحصیلان دانشگاههای آمریکا قرار میگیرد. این برنامه به به افرادی که موفق به اتمام دوره تحصیلی خود در دانشگاه آمریکا شدهاند اجازه میدهد تا حداقل ۱۲ ماه و حداکثر ۲۴ ماه (در رشتههای گروه علوم ، تکنولوژی ، مهندسی و ریاضیات) اجازه کار بعد از تحصیل در آمریکا دریافت کنند.
دانشجویان در این دوره میتوانند بدون محدودیت به دنبال یک شغل مناسب بگردند. گفتنیست دریافت مجوز برای اقامت بعد از تحصیل در آمریکا برای جستجوی کار به صورت مستقیم به اقامت دائم تبدیل نمیشود. فارغ التحصیلان دانشگاههای آمریکایی با پیدا کردن یک شغل تمام وقت میتوانند برای ویزای کار این کشور (H1B)، درخواست دهند. بر اساس قانون فعلی آمریکا اگر ک نیروی کار خارجی به مدت ۶ سال با این ویزا در کشور آمریکا مشغول به فعالیت باشد میتواند پس از آن برای دریافت اقامت دائم آمریکا درخواست دهد.
روش دوم : برای تبدیل اقامت تحصیلی به اقامت دائم آمریکا
در این روش تقاضیان میتوانند به صورت مستقیم پس از اتمام دوره تحصیلی خود در کشور آمریکا درخواست اقامت دائم این کشور را بدهد. این روش که اصطلاحاً به روش اقامت دائم با روش جاب آفر معروف است فقط در صورتی قابل انجام است که متقاضی بتواند یک پیشنهاد شغلی از یک کارفرمای آمریکایی دریافت نماید. کارفرمای آمریکایی در این روش میتواند اسپانسر دریافت گرین کارت متقاضی باشد .
روش سوم : استفاده از NIW
این روش که مختص فارغ التحصیلان مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا و البته کارشناسی که دارای بیش از ۵ سال سابقه کار هستند میباشد، نیازی به ارائه پیشنهاد کاری از کارفرمای آمریکایی ندارد. در این روش متقاضی میبایست ثابت کند که منافع ملی آمریکا در اعطای گرین کارت به وی حفظ میشود. ارائه کردن توصیه نامه از افراد متخصص در حوزه کاری و نشان دادن شواهدی که دال بر چاپ مقالات با سایتیشن بالا هستند جز الزامات اقدام برای روش NIW هستند. معمولاً دانشجویان فارغ التحصیل در رشتههای مهندسی و علوم و شتههای مربوط به علوم پزشکی و فارغ التحصیلان نخبه رشتههای دیگر واجد شرایط این روش دریافت اقامت پس از تحصیل در آمریکا هستند.
اقامت پس از تحصیل در کانادا
شاید قوانین مهاجرتی این کشور باعث شده است تا متقاضیان اقامت بعد از تحصیل در کانادا دغدغه کمتری به نسبت سایر کشورهای جهان برای طی کردن مسیر اقامت و شهروندی در این کشور داشته باشند. وقتی استفاده از روشهای دریافت اقامت دائم بدون تحصیل در کانادا برای متقاضیان وجود دارد طبیعی است که فکر کنیم فارغ التحصیل شدن از دانشگاههای کانادایی میتواند شانس دریافت اقامت پس از تحصیل را به مراتب افزایش دهد.
در این بخش قصد داریم تمامی روشهای ممکن برای دریافت اقامت بعد از تحصیل در کانادا را به صورت عملی مورد بررسی قرار دهیم.
روش اول: روش غیر مستقیم با استفاده از PGWP
مجوز کار پس از تحصیل متداولترین روش مورد استفاده فارغ التحصیلان دانشگاههای کانادایی برای دریافت ویزای کار و سپس تبدیل آن به اقامت دائم در این کشور است. معمولاً دانشجویان پس از فراغت از تحصیل با دریافت یک ویزای حداقل ۳ سال میتوانند در شغلی که شانس آنها را برای دریافت دائم این کشور افزایش میدهد،فعالیت داشته باشند. همین مسئله باعث میشود تا فاکتوری به اسم جاب آفر در کانادا به ایشان کمک کند تا در یکی از برنامههای مهاجرتی نیروی متخصص فدرال و یا استانی واجد شرایط دریافت اقامت دائم کانادا شوند.
روش دوم : روش مستقیم با نیروی متخصص
یکی دیگر از راهکارهایی که معمولاً توسط فارغ التحصیلان دانشگاههای کانادایی مورد استفاده قرار میگیرد، دریافت اقامت دائم کانادا بلافاصله پس از دوره تحصیلی است. بسیاری است دانشجویان با دریافت یک پیشنهاد از یک کارفرمای کانادایی و دریافت امتیاز مربوط به آن در برنامههای مهاجرتی کانادا در کنار بالا بردن امتیازهای مربوط به مدرک تحصیلی و مدرک زبان ، بلافاصله واجد شرایط دریافت اقامت دائم در این کشور میشود.این دسته از متقاضیان میتوانند حتی پس از ارسال درخواست خود مبنی بر دریافت اقامت دائم از طریق نیروی متخصص در کانادا،در شغلی دیگر مشغول فعالیت باشد یا اساساً هیچ فعالیت شغلی نداشته باشند.
روش سوم: استفاده از برنامههای استانی فارغ التحصیلان
برخی از برنامههای مهاجرتی در کانادا به فارغ التحصیلان یک منطقه و یا یک استان خاص اجازه میدهد تا به صورت مستقیم بتوانند اقامت دائم این کشور را صرفاً با فراغت از تحصیل در این دانشگاهها به دست آورد. مهمترین برنامههای استانی برای فارغ التحصیلان دانشگاههای کانادا در منطقه آتلانتیک تحت عنوان برنامه پایلوت مهاجرت آتلانتیک ، در مناطق موسوم به مناطق روستایی و شمالی تحت عنوان RNIP و در استان بریتیش کلمبیا تحت عنوان پایلوت فارغ التحصیلان بین المللی در این استان هستند. البته استانها و مناطق دیگر نیز به صورت مشابه برنامههایی برای فارغ التحصیلان دانشگاهی در این مراکز ارائه میکنند که میتواند با چند سال کار در آن متقاضی را مجاز به دریافت اقامت دائم کانادا نماید.
روش چهارم : سایر روش ها
علاوه بر روشهایی که در این بخش به آن اشاره کرده ایم، بسیاری از متقاضیان ایرانی فارغ التحصیل شده از دانشگاه کانادایی ، از روشهای دیگری برای دریافت اقامت پس از تحصیل در کانادا استفاده کرده اند. رایجترین روشها برای دریافت اقامت بعد از تحصیل در کشور کانادا را میتوان روشهای استارتاپ،ایجاد کسب و کار،ازدواج و پناهندگی دانست.
گفتنیست در سالهای ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ به علت وضع قانون پالیسی ایرانیان،تعداد زیادی از متقاضیان تحصیل در کانادا بلافاصله پس از دریافت ویزای تحصیلی اقدام به تبدیل این ویزا به اقامت کاری کشور کانادا نمودهاند و به جای دریافت اقامت پس از تحصیل در این کشور بدون سپری کردن دوره تحصیلی خود وارد یک برنامه مهاجرتی از طریق کار شدند.
اقامت دائم پس از تحصیل در اروپا
مسیر دریافت اقامت دائم پس از فارغ التحصیلی از دانشگاههای اروپایی بسیار شفافتر و سادهتر است کشورهای نظیر آمریکا، کانادا یا استرالیا است. معمولاً در همه کشورهای اروپایی پس از دوره تحصیلی دانشجو بین یک تا دو سال فرصت برای جستجوی شغل مناسب خواهد داشت. با تمدید ویزای کار و زندگی کردن به مدت ۵ سال در کشورهای اروپایی متقاضیان میتوانند موفق به دریافت اقامت دائم بعد از تحصیل خود در دانشگاههای کشورهای مختلف اروپایی شوند.
البته مسیر اقامت پس از تحصیل در کشورهای اسکاندیناوی به جای مدت ۵ سال در ۴ سال اتفاق میافتد ولی شرایط دریافت اقامت دقیقاً همان شرایطی است که سایر کشورهای اروپایی از آن برای اعطای اقامت به دانشجویان بینالمللی استفاده میکنند. کشور انگلستان نیز اگرچه جز اتحادیه اروپا نیست ولی به صورت مشابه با اعطای ویزای جستجوی کار پس از تحصیل دو ساله به فارغ التحصیلان دورههای دانشگاهی به ایشان اجازه میدهد تا پس از ۵ سال کار در این کشور مجوز دریافت اقامت دائم را دریافت نمایند. البته دانشجویان میتوانند با کسب امتیازات لازم ، اقامت دائم انگلستان را از طریق برنامه مهاجرتی نیروی متخصص کشور نیز به دست آورد.
اقامت پس از تحصیل در استرالیا
شاید مهمترین دلیل جذابیت استرالیا برای متقاضیان مهاجرت تحصیلی به این کشور شرایط اقامت پس از تحصیل در استرالیا. برنامههای متنوع و رویه ساده تبدیل اقامت دانشجویی به اقامت دائم در این کشور باعث شده است تا افرادی که قصد دارند به سادهترین شکل ممکن اقامت دائم کشوری را به دست آورند استرالیا را به عنوان یکی از بهترین گزینهها برای مهاجرت تحصیلی بداند. سعی میکنیم در ادامه به رایجترین روشهای تبدیل اقامت تحصیلی به اقامت دائم در استرالیا بپردازیم.
روش اول: ویزای کار موقت پس از تحصیل (temporary graduate visa-subclass 485)
ویزای ۴۸۵ که اساساً برای فارغ التحصیلان دانشگاههای استرالیا ایجاد شده است به دانشجویان بینالمللی اجازه میدهد تا به مدت ۱۸ ماه در کشور استرالیا مشغول به تحصیل باشد. البته محدودیتهایی برای انتخاب زمینه کار پس از تحصیل در کشور استرالیا وجود دارد. ولی استفاده از این ویزا با کار برای کارفرمای استرالیایی که باعث افزایش امتیاز متقاضی در فرایند اقامت دائمی کشور میشود یکی از متداولترین روشهایی است که میتواند اقامت دائم استرالیا پس از تحصیل را به ارمغان آورد.
روش دوم : اقامت دائم از طریق نیروی متخصص
فارغ التحصیلان دانشگاه استرالیایی نیز نظیر متقاضیان فارغ التحصیل شده از دانشگاه خارجی میتوانند شانس خود را در سیستم امتیازبندی نیروی متخصص استرالیا امتحان کنند. ۳ نوع ساب کلاس مهاجرتی ۱۹۰ و ۱۸۷ و ۴۸۲ به متقاضیان اجازه میدهند تا پس از فراغت از تحصیل از دانشگاه استرالیایی بتوانند با توجه به فاکتورهای نظیر سن،مدرک،مدرک تحصیلی ، سابقه کار و پیشنهاد کار احتمالی امتیاز لازم برای دریافت اقامت در استرالیا را بلافاصله پس از اتمام دوره تحصیلی به دست آورند. حال ممکن است برخی از این روشها مناسب برای افرادی باشد که در یک منطقه خاص از کشور استرالیا تحصیلات خود را به اتمام رساندهاند و این قضیه باعث افزایش شانس دریافت اقامت دائم استرالیا برای این دسته از متقاضیان شود.
روش سوم: سایر روشها
علاوه بر روشهایی که در بالا به آن اشاره کردهایم برخی از فارغ التحصیلان دانشگاهی استرالیایی روشهای دیگری را برای دریافت اقامت پس از تحصیل در این کشور استفاده میکنند. دریافت ویزاهای کارآفرینی و استارتاپ،ویزای ازدواج و پناهندگی نیز از سایر روشهای دریافت اقامت دائم پس از مهاجرت تحصیلی به کشور استرالیا محسوب میشود.
کشور های آسیایی
برخی کشورها در دنیا خصوصا کشورهای آسیایی به دانشجو پس از تحصیل به شرط پیدا کردن کار به راحتی اقامت می دهند ولی این اقامت نیز اقامت موقت است مثلا افرادی که در چین، مالزی و … تحصیل می کنند بلافاصله می توانند برای اقامت خود پس از تحصیل اقدام نمایند.آن ها با این اقامت به راحتی در کشور مقصد زندگی و کار می کنند و این برای کسانی که به دنبال یک اقامت راحت و سریع هستند بسیار مناسب است. برای مثال می توانیم به کشورهایی مثل گرجستان، ارمنستان، ترکیه، امارات، قبرس، هند، چین، مالزی و… نام برد که همگی در این موضوع روش مشابهی را دارند.