تحصیل در ترکیه شاید برای بسیاری از متقاضیان ایرانی مهاجرت به اندازه زمان حاضر جذاب نبود اگر مشکلات مربوط به دریافت روادید کشورهای دیگر جهان برای ایرانیها وجود نداشت.
کشور را دوست داشته باشید و چه از آن متنفر باشید، ترکیه یکی از مهمترین مقاصد دانشجویان خارجی به خصوص دانشجویان ایرانی در چند سال گذشته بوده است.
پس در این مقاله با توجه به اهمیت موضوع تحصیل در ترکیه به جوانب مربوط به آن میپردازیم و پاسخ پرسشهایی نظیر پرسشهای زیر را فراهم میآوریم:
- شرایط تحصیل در ترکیه چیست؟
- هزینههایی که برای تحصیل در ترکیه لازم است چقدر است؟
- آیا ترکیه به عنوان یک مقصد مهاجرتی گزینه مناسبی است؟
- شرایط تحصیل در دندانپزشکی و پزشکی در ترکیه چیست؟
- آیا درست است که ترکیه،به دانشجویان خارجی بورسیه تحصیلی میدهد؟
اینها فقط بخشی از دغدغههای علاقهمندان به مهاجرت به تحصیلی به ترکیه هستند .سعی میکنیم در این مطلب دید روشنی است مهمترین نکات مربوط به تحصیل در ترکیه برای خوانندگان فراهم نماییم.
آمار و ارقام مهاجرت تحصیلی به ترکیه
شاید اگر به یک شهروند آمریکایی بگویید ترکیه مثلاً در سال ۲۰۲۳ میلادی هفتمین کشور جهان با بیشترین تعداد دانشجویان خارجی بوده است،حرف شما را باور نکند. ولی احتمالاً درک اینکه چرا ترکیه یکی از پرطرفدارترین مقاصد برای دانشجویان خارجی ست برای یک متقاضی مهاجرت ایرانی سادهتر است.
بیاید با هم نگاهی با آمار و ارقام پرطرفدارترین مقاصد مهاجرت تحصیلی و جایگاه ترکیه در این لیست بیاندازیم.
رتبه | کشور | تعداد دانشجوی خارجی |
---|---|---|
۱ | آمریکا | ۱,۰۵۷,۱۸۸ |
۲ | انگلستان | ۷۱۸,۰۸۵ |
۳ | کانادا | ۶۶۰,۲۳۰ |
۴ | فرانسه | ۳۹۲,۶۳۰ |
۵ | استرالیا | ۳۶۱,۲۴۷ |
۶ | آلمان | ۳۴۹,۴۳۸ |
۷ | ترکیه | ۳۰۱,۳۰۰ |
۸ | روسیه | ۲۸۲,۹۲۲ |
۹ | چین | ۲۱۰,۹۰۳ |
۱۰ | ژاپن | ۱۸۱,۷۴۱ |
آمار دانشجویان خارجی در سال ۲۰۲۳
همونطور که در جدول بالا شاهده میفرمایید کشور ترکیه با داشتن بیش از ۳۰۰ هزار دانشجوی خارجی هفتمین کشور از نظر خدمات رسانی به دانشجویان بینالمللی در دانشگاههای این کشور است. این در حالی است که جمعیت کشور ترکیه در مقایسه با کشورهای نظیر روسیه و چین و یا هندوستان بسیار کمتر است.
پس میتوان با اطمینان گفت که در شرایط موجود ترکیه جز سه مقصد برتر برای علاقهمندان ایرانی به مهاجرت تحصیلی است.
دلایل جذابیت تحصیل در ترکیه
شاید اگر بخواهیم دلایل جذابیت تحصیل در ترکیه،که همواره به عنوان یکی از جذابترین مقاصد برای توریستهای خارجی محسوب میشود،را از نگاه شهروندان سایر کشورها بنویسیم،لیست دلایلل متفاوت از دلایل یک مهاجر ایرانی باشد.
در ادامه سعی میکنیم اصلیترین دلایل جذابیت تحصیل در ترکیه برای علاقمندان به مهاجرت تحصیلی از کشور ایران را بیان کنیم.
نه خیلی دور، نه خیلی ناممکن
بیایید تصور کنیم که یک متقاضی شرکت در کنکور تجربی،قصد قبولی در رشته پزشکی در یکی از دانشگاههای ایران را دارد. پس از طی یک دوره تحصیلی طاقت فرسا قبولی در کنکور سراسری به خصوص در رشتههای علوم پزشکی کار بسیار مشکلی تلقی میشود.
کاری که شاید برای اکثریت داوطلبین این رشتهها در نهایت منجر به شکست شود.
از طرفی تحصیل در رشتههای پزشکی در کشورهای شناخته شده جهان نظیر آمریکا و کانادا هم مستلزم پرداخت هزینههای بسیار گزاف(تازه آن هم در صورت قبولی) است.
اینجاست که ترکیه گزینهای نه به پیچیدگی کشورهای سطح اول جهان و نه به غیرممکنی تحصیل در بهترین دانشگاههای ایران است.
زبان آشنا، فرهنگ آشنا
شاید اهمیت این تیتر را مخاطبین آذری زبان کشورمان بیشتر درک کنند. برای بسیاری از افراد یادگیری یک زبان خارجی و زندگی کردن و به خصوص تحصیل کردن با آن زبان یکی از دغدغههای علاقمندان به مهاجرت به کشورهای نظیر آلمان و یا فرانسه محسوب میشود.
اما برای بسیاری از علاقمندان به مهاجرت به ترکیه و تحصیل در دانشگاههای این کشور،موضوع زبان نه تنها گر یک دغدغه به شمار نمیرود بلکه یک ابزار قدرتمند برای تسریع کردن فرایند مهاجرت تحصیلی به حساب میآید. شاید این بزرگترین دلیل حضور تعداد زیادی از دانشجویان خارجی از استانهای آذری زبان ایران در کشور ترکیه باشد.
سایر دلیلها
علاوه بر دو دلیل فوق،دلایل زیادی در چند سال گذشته باعث جذب بسیاری از دانشجویان ایرانی به کشور ترکیه برای تحصیل در این کشور شده است.
دلایلی که اگرچه در گذر زمان کمرنگتر یا پررنگتر شوند ولی به صورت کلی میتوان آنها را باعث جذابیت تحصیل در ترکیه دانست.
دلایلی نظیر:
- سادگی فرایند ویزای تحصیلی برای ایرانیان
- امکان مهاجرت خانوادگی
- هزینه مقرون به صرفهتر از سایر کشورها
- عدم نیاز به مدارک زبان
- سرعت انجام فرایندهای مربوط به مهاجرت تحصیلی
- تبلیغات گسترده موسسات اعزام دانشجو به ترکیه!
معایب تحصیل در ترکیه
علاوه بر آنچه به عنوان مزیتهای جذب دانشجویان خارجی به کشور ترکیه شده است باید به چالشهایی که برای دانشجویان مشغول به تحصیل در ترکیه ایجاد میشود نیز اشاره کنیم.
دلایلی که ممکن است اگر پیش از اقدام برای مهاجرت تحصیلی به ترکیه،مورد توجه متقاضیان تحصیل در دانشگاههای این کشور قرار نگیرد،مشکلات زیادی را برای ایشان فراهم نماید.
در ادامه به مهمترین چالشها و یا معایب تحصیل در ترکیه میپردازیم.
کار دانشجویی و زندگی اجتماعی
اگر از تسلط کافی به زبان ترکی برخوردار نیستید و یا اگر قصد تحصیل به زبان ترکی و گذراندن دورههای کالج در این کشور را ندارید،میتوان با اطمینان گفت که اگرچه قادر خواهید بود تحصیلات خود در این کشور را با موفقیت سپری نمایید ولی شانس زیادی برای کار دانشجویی و یا حتی برقراری ارتباط اجتماعی در حین دوره تحصیل نخواهید داشت.
این مسئله شاید در ابتدای کار چالش بزرگی به نظر نیاید ولی در صورتی که یک دوره تحصیلی طولانی پرخرج را در کشور ترکیه سپری نمایید نداشتن درآمد از این کشور و همچنین ناتوانی در برقراری ارتباط با مردم ممکن است به یک چالش بزرگ برای شما بدل شود.
چاله افراد سودجو
از همان ابتدا که متقاضیان تحصیل در ترکیه تصمیم به انجام فرایندهای مهاجرت تحصیلی را میگیرند تا لحظه فراغت از تحصیل در یکی از دانشگاههای این کشور با پیشنهادهای بسیار متنوع و اقبال کننده از جانب افراد و موسسات فعال در حوزه اعزام دانشجو به ترکیه مراجعه میشوند.
پیشنهادهایی که از فروش سوالات آزمون ورودی برای دورههای پزشکی شروع میشود،تا پیشنهاداتی که برای خرید بورسیه تحصیلی برای مقاطع تحصیلی مختلف ارائه میگردد و در نهایت پیشنهادات متفاوتی که برای دریافت اقامت دائم به دانشجو و خانواده وی ارائه میگردند.
این پیشنهادات ممکن است باعث از دست رفتن سرمایه متقاضی و یا در شرایط بدتر از آن باعث اخراج است دانشگاه برای متقاضیان تحصیل در ترکیه شود.
پلی که پل نیست!
در چند سال گذشته بسیاری از علاقمندان به مهاجرت به خارج از کشور از ترکیه به عنوان یک مقصد میانی برای رسیدن به کشورهایی نظیر آمریکا کانادا و یا استرالیا یاد میکنند.
این دسته از افراد با صرف هزینههای بسیار زیاد در طی چند سال قصد دارند تا رزومه تحصیلی خود را تقویت کنند و در نهایت با مهاجرت تحصیلی به کشوری تراز اول شرایط ادامه زندگی در این کشورها را برای خود هموار نمایند.
در بسیاری از موارد مشابه دیده شده است که انتخاب این کشور برای ایجاد شرایط مهاجرت به کشور ثالث در ادامه،انتخاب منطقی تلقی نمیشود و متقاضیان ناچار به بازگشت به ایران و یا انتخاب ترکیه به عنوان مقصد نهایی مهاجرت خود میشوند.
بنابراین در صورتی که شما هم به ترکیه به عنوان پلی برای مهاجرت به کشوری ایدهآلتر نگاه میکنید ،باید به شما بگوییم که سخت در اشتباه هستید.
سیستم آموزشی ترکیه
سیستم آموزش عالی در ترکیه در چند دهه گذشته از نظر کمی و کیفی به طور قابل توجهی توسعه یافته است. دانشگاه های ترکیه اکنون رشته ها و انتخاب های متنوعی را برای دانشجویان بین المللی ارائه می دهند. نظام آموزشی ترکیه از دو قسمت اصلی تشکیل میشود؛ آموزش رسمی و آموزش غیر رسمی. آموزش رسمی به معنای سیستم مدرسهای است و شامل آموزش عالی میشود که تمرکز اصلی این مقاله برروی آن است. آموزش غیررسمی شامل تمام فعالیتهای برنامهریزی شده در خارج و یا در کنار مدرسه است.آموزش رسمی شامل موارد زیر میشود:
- آموزش پیش دبستانی: آموزش اختیاری که در مهدکودک و محیطهای مشابه برای کودکان زیر سن ۶ سال ارائه میگردد.
- آموزش ابتدایی: این آموزش برای تمامی کودکان اجباری است و در دورهای هشت ساله برای کودکان بین ۶ تا ۱۴ سال ارائه میشود.
- آموزش متوسطه: دبیرستان یا هنرستان برای سنین ۱۵ تا ۱۸/۱۷ سال برگزار میشود.
- آموزش عالی: این مورد شامل تمام موسسات آموزشی میشود که تحصیلات دانشگاهی را برای افراد فراهم میسازد.
مقاطع تحصیلی در ترکیه
مسئولان کشور ترکیه بر این عقیده هستند که پیشرفت کشور ترکیه بستگی تام به وضعیت و کیفیت آموزشی دانش آموزان و مدرسه های این کشور دارد، بر همین اساس بخش زیادی از بودجه این کشور صرف بالابردن کیفیت آموزشی مدرسه ها و هماهنگ نمودن سیستم آموزشی با استانداردهای جهانی می شود. تحصیل در همه ۱۲ سال تحصیلی برای دانش آموزان کشور ترکیه رایگان است. به منظور ثبت نام دانش آموزان در مدارس بین المللی ترکیه، در ابتدا دانش آموزان باید در آزمون ورودی این مدرسه ها پذیرفته شوند، البته برخی از این مدارس فقط با اخذ شهریه و مدارک ثبت نام را انجام می دهند.
سیستم آموزشی این کشور متشکل از چهارسال ابتدایی سطح اول، چهار سال ابتدایی سطح دوم و چهار سال آموزش متوسطه می باشد. تحصیلات ابتدایی در کشور ترکیه از هفت سالگی شروع می شود و پس از تمام شدن سطح اول و دوم ابتدایی به دانش آموزان مدرک دیپلم ابتدایی اعطا می گردد. پس از پایان دوره متوسطه، دانش آموزان موفق به دریافت مدرک دوره متوسطه می شوند که با این مدرک قادر خواهند بود در آزمون ورودی دانشگاه ها شرکت نمایند.
دبیرستان های ترکیه به دو صورت خصوصی و دولتی در دسترس دانش آموزان قرار دارد؛ دبیرستان های خصوصی شامل مدارس بین المللی می باشد که در این مدارس به زبان ترکی و انگلیسی تدریس می شود. سیستم آموزشی این مدارس بر اساس سیستم آموزشی کشورهایی چون فرانسه، انگلیس و آمریکا ارائه می گردد. در این مدارس، دروس عمدتا به زبان انگلیسی تدریس می شوند. فعالیت های مختلفی در این گونه مدارس انجام می گردد که به طور خلاصه می توان برگزاری کارگاه های آموزشی و مهارت آموزی، اردوهای تفریحی و ورزشی و همچنین جشن های سنتی کشور ترکیه را نام برد.
تحصیل کارشناسی در ترکیه
امروزه بسیاری از دانشجویانی که قصد تحصیل دوره کارشناسی در خارج از کشور دارند ترکیه را به عنوان مقصدی ایده آل انتخاب می نمایند، چرا که با توجه به کیفیت بالای آموزش در دانشگاه های ترکیه هزینه تحصیل در ترکیه نسبت به اکثر کشورهای اروپایی و آمریکایی پایین تر است. مقطع کارشناسی در دانشگاه های ترکیه به طور میانگین ۴ سال به طول می انجامد. لازم به ذکر است که دروس در دوره کارشناسی در این کشور به زبان های ترکی و انگلیسی ارائه می گردد. از همین رو دانشجویان با ارائه مدرکی دال بر تسلط زبان انگلیسی قادر خواهند بود تا شانس خود را برای اخذ پذیرش امتحان نمایند.
یکی از شرایط تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی شرکت در آزمونی سراسری است که دانشجویان بین المللی در صورت اخذ نمره ی قبولی، مجوز ورود به دانشگاه های ترکیه را دریافت می نمایند. از معتبر ترین آزمون های ورود به دوره کارشناسی می توان به آزمون YOS و SAT اشاره نمود که در ادامه مقاله به آنها اشاره می شود.
از آنجایی که ترکیه از سال ۲۰۰۱ عضو سیستم هماهنگ آموزشی اتحادیه اروپا شده است مدارک تحصیلی کارشناسی دانشگاه های ترکیه در تمامی رشته ها از جمله رشته های پزشکی و پیراپزشکی مورد تایید تمامی کشورهای اروپایی می باشد. از همین رو دانشجویان پس از اتمام تحصیل قادر خواهند بود تا شانس خود را برای ورود به سایر دانشگاه های برتر دنیا امتحان نمایند. از طرفی دانشگاه های ترکیه با بسیاری از دانشگاه های جهان همکاری علمی و پژوهشی زیادی دارند و همین امر سبب شده است تا دانشجویان فرصت مناسبی کسب نمایند تا در طرح های تبادل دانشجو بین دانشگاه های همکار با دانشگاه های ترکیه شرکت نمایند.
تحصیل کارشناسی ارشد در ترکیه
دانشگاه ها در مقطع فوق لیسانس در رشته های مختلف دانشجو می پذیرند. دوره های کارشناسی ارشد در ترکیه به صورت میانگین دو سال به طول می انجامد. دانشجویان با فراهم آوردن مدارک مورد نیاز قادر خواهند بود برای دانشگاه های برتر ترکیه اقدام نمایند. برای تحصیل در ترکیه در مقطع فوق لیسانس بر خلاف مقطع لیسانس آزمون ورودی کلی ندارد اما هر دانشگاهی ممکن است در سال دو بار آزمون ورودی مربوط به رشته های مورد نیاز خود برگزار کند. متقاضیان می توانند در صورت قبولی در رشته مورد علاقه خود در این کشور ادامه تحصیل دهند.
تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در ترکیه به دو صورت می باشد؛ دوره تحصیلی با پایان نامه و دوره تحصیلی بدون پایان نامه. اگر خواستار ادامه تحصیل در دوره های با پایان نامه می باشید، می بایست در آزمون ALES شرکت کنید. متقاضیانی که خواستار ادامه تحصیل در دوره های بدون پایان نامه می باشند، نیازی به شرکت در این آزمون ندارند.
درصورت انتخاب دوره تحصیلی کارشناسی ارشد بدون پایان نامه، تسلط به زبان انگلیسی به عنوان مهارت مورد نیاز درنظر گرفته نمی شود، اما به عنوان فردی که خواستار ادامه تحصیل در کشور ترکیه می باشید، دانستن زبان انگلیسی شرط لازم می باشد. در برخی رشته های کارشناسی ارشد که به زبان انگلیسی تدریس می شود، ارائه مدارک مهارت زبان انگلیسی مورد نیاز است. به منظور پذیرش در بعضی از دوره های کارشناسی ارشد، دانشگاه ها مصاحبه های علمی را نیز تدارک می بینند.
تحصیل دکترا در ترکیه
کشور ترکیه برای دانشجویان بین المللی که به دنبال تحصیل در مقطع دکتری میباشند، فرصتهای منحصر به فردی ارائه میدهد. دانشگاه های ترکیه در زمینه تبادلات بینالملل سابقه دیرینه و شهریه نسبتا پایینی دارند. آموزشهای دکترا با کیفیت بالایی در کشور ترکیه ارائه می گردد. مدت زمان دوره های دکتری در ترکیه بین ۳ تا ۵ سال در نظر گرفته می شود.
ترکیه که پلی میان آسیا و اروپا است، نقش بسزایی در تاریخ شرق و اروپا دارد. این کشور مملو از اماکن و بناهای تاریخی است و طیف گستردهای از فرهنگهای غنی و گوناگون در دل آن جای گرفتهاند. اگرچه ممکن است این موارد معیار انتخاب و یا سرگرمی باشند، اما در حقیقت دانشجویان در زمان تحصیل دکتری چیزهای بسیاری برای کشف و شناسایی دارند.
به منظور شرکت در دورههای دکتری، متقاضیان باید مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد مرتبط با رشته مورد نظر را ارائه دهند. بیشتر مدارکی که از اروپا صادر شدهاند قابل قبول میباشند، اما ممکن است برای پذیرش مدارک سایر کشورها به عنوان گواهی معادل بررسیهای بیشتری نیاز باشد.
علاوه بر این، به منظور پذیرش در دورههای دکتری متقاضیان باید پیشنهاد پژوهشی خود را ارسال کنند؛ پیشنهاد میشود پیش از اقدام، با دانشگاه و یا استادراهنمای سابق خود تماس حاصل فرمایید. همچنین متقاضیان معمولا باید معرفینامه دانشگاهی (academic references) خود را ارسال و جهت انجام مصاحبه حضور یابند.
هزینه زندگی و تحصیل در ترکیه
هزینههای زندگی و تحصیل در ترکیه ممکن است بر اساس فاکتورهای بی شماری متفاوت از هزینههایی باشد که دانشجویان دیگر در این کشور ملزم به پرداخت آن میشوند.
فاکتورهایی نظیر فاکتورهای زیر میتواند تفاوتهای چشمگیری در افزایش کاهش هزینههای زندگی و تحصیل در حین دوره تحصیلی یک دانشجو را به همراه داشته باشد:
- مقطع تحصیلی
- رشته تحصیلی
- شهر محل تحصیل
- وضعیت تاهل متقاضی
- سبک زندگی و عادات زندگی دانشجو
- برخورداری از بورسیه تحصیلی
در ادامه سعی میکنیم به صورت جزئی در رابطه با هزینههای زندگی و هزینههای تحصیل که مهمترین هزینهها بی هستند که در طی دوره تحصیلی به دانشجویان خارجی تحمیل میشود به گفتگو بپردازیم.
هزینه تحصیل در ترکیه
هزینه تحصیل در ترکیه بسته به نوع دانشگاه، مقطع و رشته تحصیلی متغیر می باشد. دانشگاه های دولتی هزینه های کمتری را از دانشجویان طلب می کنند. برای مثال به عنوان یک دانشجوی مقطع کارشناسی در دانشگاه دولتی هزینه تحصیل کارشناسی در دانشگاه های دولتی ترکیه که زبان تدریس آن ها انگلیسی می باشد ۵۰۰ تا ۱۸۰۰ دلار در سال است و هزینه تحصیل به زبان ترکی در دانشگاه های دولتی ۳۰۰ تا ۸۰۰ دلار در سال تخمین زده می شود.
معمولا شهریه کلاسهایی که در دانشگاههای دولتی به زبان انگلیسی برگزار میشوند بسیار گرانتر است و از ۱۵۰۰-۶۰۰ دلار در سال متغیر است؛ این درحالی است که همین کلاسها به زبان ترکی حدود ۷۵۰-۲۴۰ دلار هزینه میبرد. دانشگاه های خصوصی به طور مستقل هزینه و شهریه را تعیین می کنند که می تواند به ۲۰ هزار دلار در سال هم برسد.
- مقطع کارشناسی: بین ۸ تا ۲۵ هزار دلار در سال
- مقطع کارشناسی ارشد: بین ۱ تا ۳ هزار دلار در سال
- مقطع دکترا: بین ۱۰ تا ۲۰ هزار دلار در سال
هزینه زندگی در ترکیه
هزینه زندگی از دیگر مواردی است که بر روی تصمیم دانشجویان به منظور تحصیل در خارج از کشور تاثیر میگذارد. در مقایسه با دیگر مقاصد دانشجویان بینالملل، ترکیه از شهریه سالیانه ارزانتری برخوردار است و هزینههای زندگی در این کشور به مراتب کمتر است. به گزارش سایت نامبئو (Numbeo) در سال ۲۰۲۱، هزینه زندگی در ترکیه ۵۳% ارزانتر از آمریکا و ۲۵% ارزان تر از ایران است و میزان اجاره بها برای مسکن نیز ۵۸.۴۳% کمتر از ایران می باشد.
مخارج ماهیانه زندگی برای دانشجویان بین المللی بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ دلار آمریکا در ماه تخمین زده می شود، که این مبلغ متناسب با سبک زندگی دانشجو متغیر است. این هزینه های عنوان شده شامل هزینه های اجاره مسکن، رفت و آمد و خوراک ماهانه دانشجویان در حین تحصیل در ترکیه می باشد. در جدول زیر میانگین هزینه های زندگی در ترکیه آمده است.
عنوان | میزان | هزینه |
---|---|---|
رستوران | یک وعده | ۳٫۶۲ دلار |
گوشت | یک کیلو | ۹٫۱۴ دلار |
مرغ | یک کیلو | ۲٫۷۲ دلار |
حمل و نقل عمومی | ماهانه | ۲۶٫۸۳ دلار |
اینترنت، برق، گاز و آب | ماهانه | ۷۸ دلار |
اجاره مسکن | ماهانه | ۱۳۴ الی ۲۱۴ دلار |
کار حین تحصیل در ترکیه
بر اساس قانون No 6735 که اخیرا تصویب شده است دانشجویان بین المللی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا، قادر خواهند بود تا مجوز کار همزمان با تحصیل در ترکیه را دریافت نمایند. طبق این قانون دانشجویان پس از گذراندن سال اول تحصیلی خود قادر به انجام کار ضمن تحصیل در ترکیه خواهند بود. قابل ذکر است که دانشجویان بین المللی دوره کارشناسی، از امکان کار در حین تحصیل برخوردار نمی باشند.
دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری مشغول به تحصیل در ترکیه، می توانند در بعضی از دانشگاه های پژوهشی ترکیه مانند دانشگاه بغازیچی استانبول و دانشگاه فنی خاورمیانه با انجام پروژه های پژوهشی حقوق ماهانه دریافت نمایند. به صورت معمول مجوز کار در ترکیه به مدت یک سال صادر می گردد. این مجوز به مدت سه سال قابل تمدید است. پس از پایان دوره ۳ ساله کشور ترکیه این مجوز را برای مدت ۶ سال تمدید خواهد نمود و پس ار آن متقاضی می تواند برای اجازه کار دائم درخواست دهد.
شرایط کار پس از تحصیل در ترکیه
دانشجویانی که متقاضی کار در ترکیه پس از اتمام تحصیل هستند، لازم است بدانند که فرصت های شغلی در این کشور وضعیت امیدوار کننده ای برای کسانی که زبان ترکی بلد نیستند نخواهد داشت و ممکن است حقوق پرداختی به این اشخاص مبلغ راضی کننده ای نباشد. با این وجود ممکن است فرصت های غافلگیر کننده ای در بازار ترکیه برای کسانی که برای تحصیل در ترکیه اقدام کرده اند وجود داشته باشد. اولین کاری که دانشجویان باید انجام دهند، چشم انداز شغلی خود را در اینترنت جستجو کند و یک رزومه مناسب برای معرفی خود، تهیه و تنظیم نمایند.
یک امکان دیگر این است که دانشجویان بتواند زبان مادری خود و یا زبان های دیگری که به آن ها تسلط دارد را در یک آموزشگاه زبان خصوصی آموزش دهند. برخی از شرکت های بزرگ بین المللی یا سازمان های مطبوعاتی، به یکی از شعبه های خود واقع در سراسر ترکیه به یک فرد خارجی احتیاج دارند.
از سویی دیگر دانشجویان پس از تحصیل در ترکیه قادر خواهند بود به دنبال شغل هایی مرتبط با رشته خود باشند و در شرکت های مربوطه مشغول به کار شوند. به طور کلی پس از اینکه متقاضی کار مورد نظر را در ترکیه پیدا کرد ممکن است از وی درخواست شود که کشور را ترک و مجددا از کشور خود برای اخذ ویزای کاری اقدام نماید. در این صورت متقاضی می بایست به کشور خود بازگردد و از آنجا برای دریافت ویزای کاری و اقامت کاری موقت اقدام نماید.
دانشجویان بین الملل از سراسر جهان قادر خواهند بود با استفاده از «بورسیه تحصیلی» در دانشگاههای ترکیه به صورت رایگان تحصیل نمایند. صرف نظر از فراهمسازی فرصتهای آموزشی در سطح بینالملل همراه با گنجینهای از دانش و تجربه، ترکیه به دانشجویان در معتبرترین دانشگاههای خود، بورسیه تحصیلی اعطا میکند.
بورسیه های تحصیلی ترکیه علاوه بر ارائه پشتیبانی مالی، به دانشجویان بین المللی اجازه می دهند تا در برنامه کاربردی مورد نظر خود در دانشگاه حضور داشته باشند. با این ویژگی این بورسیه با سایر برنامه های بورس تحصیلی جهان متفاوت است. هدف بورس های تحصیلی در ترکیه اطمینان از این است که دانشجویان از فعالیت های اجتماعی و فرهنگی در مدت زمان حضور در ترکیه و همچنین تحصیلات دانشگاهی بهره مند شوند. این برنامه بورسیه تحصیلی همچنین نیازهایی از قبیل اسکان و بیمه درمانی را در دوره تحصیلی پوشش می دهد.
مراحل مهاجرت تحصیلی به ترکیه
قدم نخست برای تحصیل در ترکیه دریافت پذیرش از سوی دانشگاه های معتبر این کشور است. فرایند پذیرش از دانشگاههای ترکیه کاملا ساده است و متقاضیان خارجی معمولا باید دارای دیپلم دبیرستان بوده (به منظور اقدام برای دوره کارشناسی) و یا دارای مدرک چهارساله دانشگاهی (به منظور تحصیل در مقطع کارشناسیارشد) باشند؛ در غیر اینصورت باید مدرک معادل را از کشور خود دریافت کنند. فرایند پذیرش بنا به مقطع انتخابی متغیر است؛ با این وجود چندین شرایط عمومی وجود دارد که باید آنها را در نظر گرفت- شرایط زیر برای اکثر متقاضیان مقطع کارشناسی صدق میکند:
انتخاب رشته تحصیلی و دانشگاه های مورد نظر
شما می توانید تحصیلات خود را به زبان های ترکی، انگلیسی یا سایر زبان ها در دانشگاه های ترکیه ادامه دهید، جایی که تحصیلات با کیفیت بالا در سطح جهانی ارایه می شود و همچنین شما قادر خواهید بود در ترکیه برای پیشرفت شغلی خود روش های متفاوتی را انتخاب کنید.
شرایط تحصیل در ترکیه برای هر فردی ممکن است متفاوت باشد. شما می توانید با استفاده از ابزار جستجوی “Study Finder” در مورد برنامه تصمیم بگیرید و دانشگاه مورد نظر خود را برای ادامه تحصیل انتخاب کنید. برای شرکت در آزمون YÖS در ترکیه هیچ گونه شرایط سنی وجود ندارد. کلیه دانش آموزان فارغ التحصیل دبیرستان با هر رشته ای و دارای دیپلم متوسطه می توانند در آن شرکت کنند.
بهترین دانشگاه های کشور ترکیه
برترین دانشگاه های ترکیه | ||||
---|---|---|---|---|
دانشگاه قاضی | دانشگاه اژه | دانشگاه ساکاریا | دانشگاه کوچ | دانشگاه چوکورووا |
دانشگاه آیدین استانبول | چانکایا | دانشگاه آجی بادم | دانشگاه مارمارا | دانشگاه ارجیس |
دانشگاه فنی یلدیز | دانشگاه غازی | دانشگاه بیلکنت | دانشگاه سابانچی | دانشگاه استانبول |
دانشگاه آکدنیز | چوکوارا | دانشگاه آتاتورک | دانشگاه آتاتورک | دانشگاه آنادولو |
دوکوز ایلول | دانشگاه حاجت تپه | دانشگاه بوغازیجی | دانشگاه فنی خاورمیانه | دانشگاه حاجت تپه |
دانشگاه اژه | دوکوز ایلول | دانشگاه آنکارا | دانشگاه بیلکنت | دانشگاه باشکنت |
دانشگاه فنی گبزه | دانشگاه استانبول | حاجت تپه | دانشگاه بغازیچی | دانشگاه دوکوز ایلول |
دانشگاه بیلگی استانبول | دانشگاه اژه | دانشگاه باهچه شهیر | دانشگاه فنی استانبول | آنکارا |
موسسه فناوری ازمیر | فنی خاورمیانه | کوچ | دانشگاه آنکارا |
بهترین رشته های تحصیلی در ترکیه
در این مطلب قصد داریم شما را با بهترین رشته ها برای تحصیل در ترکیه آشنا کنیم این رشته های پرطرفدار به شرح زیر است:
پرطرفدارترین رشته های تحصیلی در ترکیه | |||
---|---|---|---|
منسوجات و طراحی لباس | مدیر ارشد مالی | رشتههای حقوقی | پرستاری |
مدیریت کسب و کار | متخصص ارتودنسی | وکالت، مدیر ارشد اجرایی | داروسازی |
علوم و مهندسی کامپیوتر | اساتید دانشگاه و مدیران بازاریابی | جراحی و پزشکی | رشته مهندسی نرمافزار |
یافتن اطلاعات در خصوص بورس و منابع مالی
اگر می خواهید بورس تحصیلی در ترکیه بدست بیاورید گزینه های مختلفی پیش رو خواهید داشت. با این حال، به خاطر داشته باشید که فرصت ها و پاداش های ارائه شده توسط مؤسسات اعطای بورس تحصیلی متفاوت است. می توانید اطلاعات بیشتری در مورد بورس های تحصیلی و همچنین بورسیه دانشگاه های ترکیه را در وب سایت رسمی دانشگاه های منتخب خود کسب کنید.
بورسیه دکتری ترکیه به نسبت سایر مقاطع برای دانشجویان بیشتر در دسترس می باشد. اکثر دانشگاه های ترکیه منابع مالی متفاوتی برای اعطای بورس به نفرات اول گروه در نظر می گیرند اما این در صورتی است که هزینه تحصیل در ترکیه برای فرد سنگین باشد و یا شخص بایستی شهریه سنگینی را به دانشگاه پرداخت نماید.
آماده سازی اسناد و مدارک درخواستی دانشگاه
پس از انتخاب دانشگاه مورد نظر خود تنها کاری که باید انجام دهید جمع آوری مدارک درخواستی مورد نیاز است.این اسناد ممکن است با توجه به رشته و دانشگاه انتخابی شما متفاوت باشد زیرا هر دانشگاه شرایط خاصی برای پذیرش دانشجویان بین المللی دارد.
مثلا شرایط تحصیل در ترکیه پزشکی قطعا با شرایط تحصیل در ترکیه در مقطع ارشد بسیار متفاوت است. برای بررسی بیشتر به سایت دانشگاه مورد نظر خود مراجعه کرده و در قسمت مدارک مورد نیاز دانشجویان بین المللی تمام شرایط پذیرش را بررسی کنید. توجه داشته باشید که دانشگاه های بدون آزمون ترکیه عموما بورس های تحصیلی اعطاء نمی کنند.
بررسی الزامات ورودی دانشگاه
برای پذیرش در برنامه ای که برای تحصیل در ترکیه انتخاب کرده اید، ممکن است شما نیاز داشته باشید از قبیل آزمون ورودی دانشگاه ، نمره زبان یا آزمون مهارت خاصی را ارایه دهید. علاوه بر امتحانات شناخته شده بین المللی به مانند نمرات تافل، آیلتس و یا جی آر ای و … دانشگاه ها ممکن است از شما بخواهند که نمرات آزمون هایی را که در کشور خود اخذ کردید یا نمرات امتحانات انجام شده توسط دانشگاه منتخب خود را ارسال کنید.
آزمون های ورودی جهت تحصیل در ترکیه
دانشجویان برای تحصیل در ترکیه ملزم به شرکت در آزمون های مخصوص و مرتبط با رشته انتخابی خود می باشند. باید در نظر داشت که در کشور ترکیه یک آزمون واحد جامع سراسری برای تمامی دانشگاه ها مانند کنکور وجود ندارد، اما آزمون هایی هستند مانند آزمون YOS (یوس)، آزمون SAT (سَت). در ادامه به شرایط آزمون های عنوان شده، اشاره می شود.
آزمون SAT
آزمون SAT متشکل از دروس ریاضی، درک مطلب و نگارش است که دانشجویان برای ورود به برخی از دانشگاه های ترکیه، ملزم به شرکت در آن می باشند. برخی دانشگاه های ترکیه همانند دانشگاه حاجت تپه در آنکارا نتیجه این آزمون را ملاک ثبت نام دانشجویان قرار می دهد. آزمون SAT، شامل ۱۵۴ تست است که ۵۲ تست آن Reading و ۴۴ تست آن Writing و ۵۸ تست دیگر، فهم و مهارت ریاضیات دانشجویان ارزیابی می شود. تسلط متقاضی به زبان انگلیسی در این آزمون حائز اهمیت است. دانشجویان در صورت کسب نمره ۱۳۰۰ در این آزمون شانس مناسبی برای ورود به دانشگاه های برتر ترکیه را دارا می باشند. آزمون SAT در سال ۶ بار برگزار می شود.
آزمون TOMER
واژه TOMER مخفف Türkçe Öğretim Merkezi و به معنی مرکز آموزش ترکی است. تومر از معروف ترین و مهم ترین آزمونهای ورودی دانشگاه های ترکیه به شمار میآید. از طرفی دیگر یکی از پیش شرط های ورود به دانشگاه هایی که به زبان ترکی تدریس میشوند، همین آزمون تومر است. هدف از برگزاری آزمون تومر، سنجش سطح دانش زبان ترکی فرد متقاضی است و شباهتهای فراوانی به آزمونهای آیلتس و تافل دارد. آزمون TOMER دارای شش بخش ذیل است که برای سنجش دانش زبان ترکی استانبولی متقاضی طراحی شده است:
- Listening
- Structure
- Reading
- Spoken Interaction
- Spoken Production
- Writing
آزمون YOS
آزمون YOS یکی از آزمون های ورودی دوره های پزشکی و دندانپزشکی در ترکیه می باشد. آزمون YOS آزمونی متشکل از ۲ بخش است؛ بخش اول سوالاتی از دروس ریاضی , هوش و هندسه می باشد. این سوالات به دو زبان ترکی و انگلیسی در یک یا دو دفترچه ارائه می شوند و دانش متوسط زبان انگلیسی یا ترکی برای پاسخ به سوالات کافی می باشد. نمرات بین ۹۲ تا ۱۰۰ براحتی می توانند برای رشته های پزشکی و دندان پزشکی اقدام نمایند.
هر دانشگاه در ترکیه آزمون یوس مربوط به خود را برگزار می کند. بخش دوم سوالات برای سنجش دانش زبان ترکی داوطلبان می باشد که نتیجه این بخش به صورت نمره A, B و C تعیین می گردد. به طور معمول زمان ثبت نام آزمون YOS ترکیه در فروردین ماه هر سال است و آزمون دانشگاه های مختلف در بازده زمانی ماه های اردیبهشت تا تیر برگزار می شوند. جواب نهایی آزمون از ۲ هفته تا ۲ ماه بعد از هر آزمون اعلام می گردد.
اخذ ویزای تحصیلی ترکیه
دانشجویان پس از دریافت پذیرش از مراکز آموزشی کشور ترکیه، می بایست برای اخذ ویزای دانشجویی از نزدیکترین کنسولگری جمهوری ترکیه اقدام نمایند. افراد قادر خواهند بود از طریق وب سایت وزارت امور خارجه جمهوری ترکیه (mfa.gov)، مراحل درخواست ویزای خود را انجام دهند. همچنین این امکان از طریق اینترنت به صورت آنلاین قابل اجراست. برای این روش می توان به سایت konsolosluk مراجعه نمود.
برای اخذ ویزای تحصیلی ترکیه متقاضی باید ابتدا در دوره های آموزش زبان ترکی استانبولی اقدام نماید. تاییدیه و مجوز شرکت دانشجو در این دوره ها از طریق مراکز همسان سازی تحصیلی وزارت آموزش پرورش ترکیه یا از طریق پذیرش در دانشگاه های کشور ترکیه امکان پذیر است. دانشجو پس از دریافت نامه پذیرش خود در دوره های زبان ترکیه بایستی به سفارت خانه ها و کنسولگری های دولت ترکیه در ایران مراجعه نماید و پس از تایید، برایی ویزای تحصیلی اقدام نماید. ویزای تحصیلی ترکیه به مدت ۱ سال اعتبار دارد. دانشجو باید پس از ورود به کشور ترکیه تا قبل از یک ماه به اداره امنیت کشور ترکیه مراجعه و دفترچه اقامت ترکیه را دریافت نماید.
مدارک مورد نیاز برای ویزای تحصیلی ترکیه
ما در این بخش قصد داریم شما را مهم ترین مدارک لازم برای اخذ ویزای تحصیلی ترکیه آشنا کنیم این مدارک ضروری به شرح زیر است:
ارائه ی مدارک معتبر هویتی مانند شناسنامه، پاسپورت دارای اعتبار، عکس پرسنلی
ارائه ی گواهی معتبر عدم سوء پیشینه و جرایم خلافکاری برای اخذ ویزای تحصیلی مالزی الزامی است.
ارائه ی مدرک تحصیلی به همراه ریز نمرات با ترجمه به زبان انگلیسی
اگر دانشجو دارای مدرک معتبر مرتبط با آموزش زبان انگلیسی در سطوح مختلف آیلتس و تافل است باید برای اخذ ویزای تحصیلی ترکیه به دانشگاه مورد نظر ارائه دهد.
ارائه ی گواهی معتبر تحت عنوان انگیزهنامه یا توصیهنامه برای تحصیل در مقطع ارشد و دکتری ضروری است.
ارائه ی سوابق کاری و تحصیلی به همراه کپی مدارک
ارائه ی گواهی های لازم برای اثبات تمکن مالی و پرداخت هزینه های مربوط به کار یا تحصیل
تکمیل بدون نقص مدارک مربوط به اخذ ویزای تحصیلی ترکیه
شما باید فیش واریزی مربوط به پرداخت شهریه دانشگاه خود را ارائه دهید
ارائه ی نامه ی پذیرش یا تاییدیه تحصیلی از دانشگاه مورد نظر برای اخذ ویزای تحصیلی ترکیه الزامی است.
شما باید گواهی معتبری را مبنی بر تایید سلامت پزشکی خود به دانشگاه مورد نظر ارائه دهید.
دلایل ریجکتی ویزای تحصیلی ترکیه
دلایل زیادی برای پذیرفته نشدن درخواست ویزای تحصیلی شما وجود دارد ما در ادامه ی این مطلب قصد دارین تا شما را با مهم ترین عوامل ریجکتی ویزای تحصیلی از سوی اداره ی کنسولگری ترکیه آشنا کنیم پس در ادامه همراه ما باشید.
- گر مدارک هویتی شما دارای اعتبار قانونی نباشد و آسیب خورده و مخدوش شده باشد.
- اگر مدارک هویتی شما به صورت غیر حقیقی و جعلی باشد به احتمال زیاد پس از بررسی مدارک ارائه شده با درخواست شما مبنی بر اخذ ویزای تحصیلی ترکیه موافقت نخواهد شد.
- اگر شما دلایل مناسبی را برای انگیزه ی خود از مهاجرت به ترکیه ارائه ندهید و اداره ی پلیس این کشور از نیت شما دچار ابهام شود ممکن است با درخواست شما موافقت نکند.
- اگر مدارک مورد نیاز برای درخواست ویزای تحصیل در ترکیه کامل نبوده و یا دارای نقص باشد.
- اگر متقاضی دارای سوء سابقه ی خلافکاری و جرایم کیفری و قضایی باشد ممکن است پس از بررسی پرونده شما پلیس این کشور به دلیل حفظ امنیت داخلی با درخواست تان موافقت نکند.
- اگر شما دارای سابقه ی بیماری های واگیردار و یا خطرناک باشید مانند ایدز، هپاتیت
- اگر نوع ویزای درخواستی با انگیزه ی واقعی تان مبنی بر مهاجرت به این کشور مطابقت نداشته باشد یعنی شما اقدام به اخذ ویزای تحصیلی از ترکیه نمایید درحالی که برای کار کردن و یا سرمایه گذاری به این کشور مهاجرت کنید.
- اگر شما دارای تمکن مالی مناسب برای مهاجرت به ترکیه نباشید و نتوانید مخارج مربوط به کار و یا تحصیل خود را بپردازید با پذیرش درخواست ویزای تحصیلی شما مخالفت می شود.
- اگر شما در گذشته برای دریافت ویزا از این کشور اقدام کرده باشید ولی به دلایل مختلفی از ویزای خود به درستی استفاده نکرده باشید ممکن است درخواست مجدد مبنی بر اخذ ویزای تحصیلی ترکیه از سوی اداره ی کنسولگری این کشور پذیرفته نشود.
نتیجه گیری
دانشجویان تحصیلات خود را در محیط آموزشی مدرن شامل: کتابخانه، آزمایشگاهها، باشگاه های دانشجویی محیط ویژه برای فعالیت های هنری سپری می نمایند. امکانات تحصیلی در ترکیه به مراتب بالاتر از کشورهای همسایه است. از همین رو کشور ترکیه به عنوان یکی از برترین کشورهای اطراف ایران برای ادامه تحصیل شناخته می شود.
بسیاری از دانشگاه های ترکیه مورد تایید وزارت علوم و وزارت بهداشت ایران قرار دارند. این موضوع به منظره امکان بازگشت به ایران قلمداد می شود. دانشجویان پس از اتمام تحصیلات خود بدون هیچ محدودیتی قادر خواهند بود برای ارتقای سطح علمی و یا ورود به بازار کار در ایران اقدام نمایند.
چه دلایلی شما را به تحصیل در ترکیه ترغیب می کند؟ نظرات و دیدگاه های خود را با ما از طریق دیدگاه به اشتراک بگذارید. برای مشاوره رایگان می توانید با مشاورین موسسه آریاناپارس در ارتباط باشید. مشاورین آریاناپارس در ساعات مختلفی از روز آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان در رابطه با تحصیل در ترکیه می باشند.