آشنایی با مالیات در آلمان
اصولاً مالیات در آلمان از جمله منابع اصلی درآمد دولت آلمان برای ارائه خدمات به شهروندان این کشور است. کلیه افرادی که در آلمان زندگی می کنند به نوعی هر روز درحال پرداخت مالیات هستند، چراکه درصدی از مبلغ کلیه کالا و خدماتی که در آلمان ارائه می شود متعلق به مالیات خواهد بود.
طبق قوانین مالیات کشور آلمان کلیه افرادی که در این کشور دارای درآمد هستند ملزم به پرداخت مالیات خواهند بود، البته تخفیف های مالیاتی نیز وجود دارد، که در برخی از موارد افراد از پرداخت مالیات معاف خواهند بود، به عنوان مثال اگر درآمد یک فرد مجرد سالانه کمتر از ۹۴۰۰ یورو باشد این فرد معاف از پرداخت مالیات است، همچنین افرادی که متاهل هستند اگر درآمد سالانه ایشان کمتر از ۱۸۸۱۶ یورو باشد، معاف از پرداخت مالیات خواهند بود.
در کشور آلمان مالیات با عناوین مختلفی دریافت می شود که هریک از آنها شرایط و قوانین خاص خود را در پی خواهند داشت. اساساً نرخ مالیات در آلمان بالاتر از اغلب کشورهای اروپایی است، ولی به همان میزان هم امکانات اجتماعی و رفاهی و همچنین زیرساخت ها و خدمات شهری آلمان به مراتب بهتر از بسیاری از کشورهای اروپایی می باشد. به طور کلی انواع مالیات در آلمان به شرح ذیل می باشد.
- مالیات بر درآمد
- مالیات بر ارزش افزوده
- مالیات بر املاک و مستغلات
- مالیات بر سود سرمایه گذاری یا سپرده گذاری
- مالیات بر ارث
قانون مالیات در آلمان
قوانین مالیاتی آلمان به گونه ای وضع گردیده که کلیه افراد می توانند بدون تحمل فشار اقتصادی مالیات مورد نظر را به صورت نقدی و اقساطی پرداخت نمایند، از سوی دیگر قوانین مالیاتی آلمان در راستای اجرای عدالت اجتماعی اعمال می گردد، این بدین معناست که افرادی که در کشور آلمان دارای درآمد بیشتری هستند می بایست مالیات بیشتری را پرداخت نمایند.
طبق قوانین مالیاتی کشور آلمان کلیه افراد شاغل در این کشور یا صاحبان ملک و کسب و کار دارای شماره مالیاتی (Steueridentifikationsnummer) هستند، این شماره مالیاتی یک شماره ۱۱ رقمی می باشد که به افراد تعلق می گیرد. شماره مالیاتی برای ارائه گزارش به اداره مالیات و تکمیل نمودن فرم اظهارنامه مالیاتی لازم است، از سوی دیگر شماره مالیاتی باعث سهولت در ارتباط بین افراد و اداره مالیات می شود.
برای دریافت شماره مالیاتی روش های مختلفی وجود دارد، معمولاً افرادی که به عنوان کارمند یا نیروی کار در شرکتی کار می کنند، توسط کارفرما می توانند شماره مالیاتی خود را دریافت نمایند، افرادی که به صورت خوداشتغال دارای درآمد هستند نیز می توانند با ثبت اطلاعات خود در شهرداری محل زندگی یا مراجعه مستقیم به اداره مالیات منطقه مورد نظر شماره مالیاتی خود را دریافت نمایند.
به طور کلی آلمان از جمله کشورهایی محسوب می شود که کلیه افراد در این کشور احترام فراوانی برای نظم و قانون قائل می شوند. از این رو عدم پرداخت مالیات یا فرار مالیاتی در آلمان عواقب بسیار سنگینی نظیر اخراج از کشور و حتی ۱۰ سال حبس را در پی خواهد داشت.
انواع مالیات در آلمان
مالیات در آلمان تحت عناوین مختلفی دریافت می شود، هر یک از عناوین مالیاتی آلمان از قوانین و شرایط مختص به خود پیروی می نمایند. همچنین نحوه محاسبه مالیات در آلمان با توجه به نوع مالیات کمی متفاوت خواهد بود. به طور کلی انواع مالیات در آلمان به شرح ذیل می باشد.
مالیات بر درآمد
مالیات بر درآمد بزرگترین منبع درآمد دولت آلمان در بین کلیه عناوین مالیاتی می باشد. طبق قوانین مالیاتی آلمان کلیه افرادی که در این کشور دارای درآمد هستند می بایست مالیات پرداخت نمایند. این مالیات تنها به افرادی که در آلمان شاغل هستند تعلق نمی گیرد. بلکه کلیه افرادی که علاوه بر دریافت حقوق از طریق سرمایه گذاری در آلمان، راه اندازی کسب و کار، مستمری و … دارای درآمد هستند نیز موظف به پرداخت مالیات خواهند بود. به طور کلی مالیات بر درآمد شامل درآمدهای ذیل می باشد.
- دریافت حقوق و دستمزد
- سود حاصله از سرمایه گذاری
- راه اندازی بیزینس (خود اشتغالی)
- دریافت مستمری (حقوق بازنشستگی)
- سود حاصله از اجاره بهای ملک
- سود حاصله از سپرده گذاری
- خرید و فروش سهام
لازم به ذکر است نرخ مالیات افراد با توجه به میزان درآمد ایشان محاسبه می گردد، از این رو هر چه درآمد افراد بالاتر باشد به همان میزان مالیات بیشتری را باید پرداخت نمایند. در این راستا دولت آلمان برای افراد کم درآمد معافیت های مالیاتی مناسبی را در نظر گرفته است.
مالیات بر ارزش افزوده
مالیات بر ارزش افزوده به کالای مصرفی ارتباط دارد، ولی کاملاً با مالیات بر فروش متفاوت است. این نوع مالیات با توجه به ارزش کالای تولید شده و قیمت نهایی کالا برای عرضه محاسبه می شود، در واقع این نوع مالیات را هم تولید کننده و هم فروشنده کالای مورد نظر پرداخت می نمایند.
البته در سایر موارد فروشنده کالا نرخ مالیات بر ارزش افزوده را از خریدار دریافت می نماید. مالیات بر ارزش افزوده امروزه در اغلب کشورهای جهان دریافت می شود. لازم به ذکر است نرخ مالیات بر ارزش افزوده بسته به ارزش کالای مورد نظر کمی متفاوت خواهد بود.
مالیات بر املاک و مستغلات
مالیات بر املاک و مستغلات بسته به نوع کاربری و ارزش ملک محاسبه می شود. از سوی دیگر افرادی که ملک خود را در کشور آلمان اجاره داده اند نیز از درآمد حاصله جهت دریافت اجاره بها می بایست مالیات مورد نظر را پرداخت نمایند. مالیات بر املاک و مستغلات امروزه در بسیاری از کشورهای جهان دریافت می شود، با توجه به سختگیری کشور آلمان در رابطه با قوانین مالیاتی، عدم پرداخت به موقع مالیات املاک و مستغلات منجر به پرداخت جریمه نقدی و بروز مشکلات در خرید و فروش ملک مورد نظر خواهد شد.
مالیات بر سود سرمایه
این نوع مالیات بر اساس سود حاصله از سرمایه گذاری یا حتی فروش ملک محاسبه می شود، در حال حاضر نرخ مالیات بر سود سرمایه در آلمان حدود ۲۵ درصد است، البته بسته به میزان سود امکان تغیر نرخ مالیاتی نیز وجود دارد، از سوی دیگر افرادی که بیش از ۱۰ سال در ملک خود زندگی کرده اند و ملک خود را به فروش رسانده اند از پرداخت این نوع مالیات معاف خواهند بود.
نحوه محاسبه مالیات در آلمان
نحوه محاسبه مالیات در آلمان بسته به نوع مالیات، طبق بندی افراد در سیستم مالیاتی، حجم دارایی ها و میزان درآمد افراد متفاوت خواهد بود. در سیستم مالیاتی آلمان افراد به ۶ گروه اصلی تقسیم می شوند، که هریک از این گروه ها شرایط و قوانین خاص خود را خواهند داشت. به طور کلی سیستم طبقه بندی مالیاتی آلمان به شرح ذیل می باشد.
گروه | توضیحات |
---|---|
۱ | افراد مجرد، بیوه یا مطعلقه |
۲ | والدین مجرد |
۳ | افراد متاهل با درآمد کمتر نسبت به همسر (شریک) |
۴ | افراد متاهل با درآمد برابر با همسر (شریک) |
۵ | افراد متاهل با درآمد بیشتر نسبت به همسر (شریک) |
۶ | افرادی که دارای چند شغل می باشند |
شرایط محاسبه مالیات برای هر یک از گروه های فوق کمی متفاوت خواهد بود، از سوی دیگر میزان درآمد و دارایی های افراد در آلمان نیز نقش مهمی در تعین نرخ مالیات خواهد داشت. ولی به طور کلی نرخ مالیات برای شرکت ها در آلمان بین ۱۵ الی ۱۶ درصد خواهد بود، و نرخ مالیاتی پایه در این کشور برای مشاغل انفرادی از ۳٫۵ درصد به بالا خواهد بود.
مقایسه درآمد بر میزان مالیات افراد در آلمان
سیستم مالیاتی آلمان مانند اغلب کشورهای اروپایی نرخ مالیاتی صعودی را اجرا می کند، که در این سیستم نرخ مالیات با توجه به میزان درآمد افراد که مشمول پرداخت مالیات می شود محاسبه می گردد. به عنوان مثال کلیه افرادی که به عنوان کارمند مشغول به کار می باشند مالیات خود را توسط کارفرما پرداخت می نمایند و از آنجا که میزان درآمد این افراد مشخص است، نیازی به ارائه فرم اظهارنامه نخواهند داشت.
ولی از سوی دیگر افرادی که خود اشتغال هستند یا دارای درآمدهای مختلفی می باشند، موظف به ارائه فرم اظهارنامه مالیاتی خواهند بود، به طور کلی درآمد افراد تعین کننده نرخ مالیاتی خواهد بود. در حال حاضر نرخ مالیاتی افراد با توجه به میزان درآمد در آلمان به شرح ذیل می باشد.
میزان درآمد مشمول به مالیات (یورو) | نرخ مالیات |
---|---|
کمتر از ۹٫۴۰۸ یورو | معاف از مالیات |
بین ۹٫۴۰۸ _ ۵۷٫۰۵۰ یورو | ۱۴ الی ۴۲ درصد |
بین ۵۷٫۰۵۰ _ ۲۷۰٫۵۰۰ یورو | ۴۲ درصد |
بیشتر از ۲۷۰٫۵۰۰ یورو | ۴۵ درصد |
نتیجه گیری
به طور کلی نرخ مالیات در آلمان نسبت به اغلب کشورهای اروپایی بالاتر می باشد، البته سرانه درآمد فردی در این کشور نیز از کلیه کشورهای اروپایی بیشتر است. علاوه بر این زیر ساخت های شهر مدرن و امکانات اجتماعی و رفاهی ایده ال آلمان با بسیاری از کشورها قابل قیاس نیست. از این رو شهروندان آلمان با پرداخت مالیات از بالاترین استانداردهای زندگی و بهترین امکانات برخوردار می باشند.
دولت آلمان همواره بهترین امکانات را برای شهروندان خود مهیا نموده است، از این رو دریافت مالیات در این کشور با دقت و حساسیت خاصی انجام می شود، سیاست های مالیاتی دولت آلمان به گونه ای طراحی شده است که شهروندان آلمانی بدون هیچگونه فشار مالی و با کمال میل برای پرداخت مالیات خود اقدام می نمایند.