مهاجرت تحصیلی احتمالاً جواب خیلی از سوالهاست:
- مثلاً وقتی دوست دارید برای بهتر شدن زندگیتان به خارج از کشور مهاجرت کنید ولی نمیتوانید از روشهای سرمایهگذاری برای مهاجرت استفاده کنید.
- یا ممکن است وقتی تخصص کافی برای مهاجرت کاری را دارید ولی با شرایط سخت و پیچیده مهاجرت کاری روبرو می شوید،مهاجرت تحصیلی را به عنوان راه حلی برای شروع مهاجرت خود پیش روی خود ببینید.
- و یا حتی وقتی تصور میکنید که با ادامه تحصیل در کشور خود توفیق چندانی در آینده شغلی و زندگی خود نخواهید داشت،به فکر مهاجرت تحصیلی به یک کشور دیگر بیفتید.
درست است مهاجرت تحصیلی سادهترین و کم هزینهترین و البته ممکن است بهترین روش مهاجرت برای طیف بسیار متنوعی از افراد جامعه به خصوص جوانان ایرانی در شرایط اقتصادی کنونی باشد.
حال در این مقاله قصد داریم که به سوالات مهمی که در رابطه با مهاجرت تحصیلی به ذهن شما خطور میکند، بپردازیم.
این مقاله برای چه کسی مناسب است؟
پاسخ اینکه اگر شما تا همین لحظه مقصد مهاجرتی خود را انتخاب کردهاید مثلاً اگر فرض میکنید که کشور آمریکا به عنوان مقصد مهاجرت تحصیلی شما مناسب است پس وقتتان را با خواندن این مطلب تلف نکنید! بهتر است مطلب مربوط به این کشور را در همین سایت جستجو کنید مثل مهاجرت تحصیلی به آمریکا. ولی اگر هنوز نسبت به روش مهاجرت خود تصمیم قطعی نگرفتهاید و یا هنوز فرایند مهاجرت تحصیلی برایتان گنگ است و نیاز دارید تا ایده بهتری از مسیر پیش روی خود در مهاجرت تحصیلی داشته باشید،شما را به مطالعه ادامه مقاله دعوت میکنیم.
در این مقاله بسیاری از سوالهای مهم شما نظیر سوالهای زیر پاسخ داده خواهد شد:
- مهاجرت تحصیلی برای چه افرادی مناسب است ؟
- شرایط کلی مهاجرت تحصیلی به خارج از کشور چیست؟
- هزینههای مهاجرت تحصیلی چقدر است؟
- بهترین کشورها برای مهاجرت تحصیلی کدام است؟
اینها بخشی از سوالهای مهم یک متقاضی مهاجرت از ایران به خصوص مهاجرت تحصیلی است. پس در ادامه به همه این سوالها و سوالهای دیگر مرتبط با حوزه مهاجرت تحصیلی پاسخ خواهیم داد.
آمار و ارقام در رابطه با مهاجرت تحصیلی چه میگوید؟
به عنوان شخصی که قصد مهاجرت تحصیلی به خارج از کشور را در سر دارد، دانستن آمار و ارقام مربوط به دانشجویان خارجی (به خصوص ایرانیانی که در چند سال گذشته مسیر مهاجرت تحصیلی را طی نمودهاند )کمک بسزایی به شما جهت انتخاب مسیر درست مینماید. بنابراین بیایید نگاهی اجمالی به چند آمار کاربردی در این حوزه بپردازیم.
پرطرفدارترین کشورها برای مهاجرت تحصیلی
بر اساس آمار منتشر شده در سال ۲۰۲۴ بیش از ۸۵ درصد دانشجویانی که قصد مهاجرت تحصیلی به سایر کشورها را دارند مقاصد خود را از بین ۶ کشور جهان انتخاب نمودند و فقط ۱۵ درصد از دانشجویان کشوری به غیر از این شش کشور را به عنوان مقصد مهاجرت تحصیلی خود انتخاب کرده اند. این آمار به صورت جهانی گردآوری شده است شامل متقاضیان مهاجرت تحصیلی از تمام کشورهای جهان میشود.
نام کشور | تعداد دانشجویان خارجی |
آمریکا | ۱.۰۵۷.۱۸۸ |
انگلستان | ۷۱۸.۰۸۵ |
کانادا | ۶۶۰.۲۳۰ |
فرانسه | ۳۹۲.۶۳۰ |
استرالیا | ۳۶۱.۲۴۶ |
آلمان | ۳۴۹.۴۳۸ |
همانطور که در جدول بالا میبینید کشور آمریکا با بیش از یک میلیون نفر دانشجوی خارجی در صدر پرطرفدارترین کشورها برای مهاجرت تحصیلی قرار دارد و پس از آن کشورهای انگلستان ،کانادا،فرانسه، استرالیا و آلمان در رتبههای بعدی قرار دارند.
در ادامه به چند نکته حائز اهمیت که از این جدول استنباط میشود میپردازیم.
آمریکا همیشه پرطرفدارترین
وسعت و جمعیت کشور آمریکا از یک سو و تعداد بسیار زیاد دانشگاهها در این کشور همواره آمریکا را به عنوان پرطرفدارترین مقصد جهان جهت مهاجرت تحصیلی بشناسیم. اگرچه اجرت به آمریکا برای بسیاری از دانشجویان ایرانی سختتر از گذشته شده ولی آمار نشان میدهد که این مقصد بین تمام دانشجویان جهان محبوبتر از گذشته شده است و در سال ۲۰۲۳ با افزایش بیش از ۱۱ درصدی در میزبانی دانشجویان خارجی به محبوبتر شدن در این لیست ادامه میدهد.
انگلستان و کانادا حتی بیشتر از آمریکا
شاید با توجه به شنیده شدن کلمه کانادا در فضای مهاجرت خیلی از قرار داشتن این کشور در این لیست تعجب نکنید ولی حضور انگلستان در این لیست به عنوان دومین کشور محبوب برای مهاجرت تحصیلی تامل برانگیزتر است. نکته جالب در رابطه با این دو کشور ذکر این مطلب است که اگر به نسبت تعداد دانشجوی خارجی به جمعیت کل کشور نگاهی بیندازیم میبینیم که این دو کشور بسیار بیشتر از آمریکا علاقمند به جذب دانشجوی خارجی هستند.
استرالیا دلدار پیشین
اگرچه کشور استرالیا همواره به عنوان یکی از مقاصد مهاجرین خارجی محسوب میشد ولی طبق آمار و ارقام چند سال منتهی به سال ۲۰۲۴ این کشور نه تنها،بین دانشجویان خارجی محبوبتر نشده است بلکه حتی تعداد حتی تعداد متقاضیان مهاجرت تحصیلی به این کشور در طی این چند سال کمتر از گذشته شده است. دلیل این امر احتمالاً پیچیدهتر شدن شرایط اقامت دائم بعد از دوره تحصیل البته کمرنگتر شدن مسیرهایی است که نتج به اقامت دائم استرالیا میشود.
آمار مربوط به مهاجرت تحصیلی دانشجویان ایرانی
بر اساس آخرین دادههای موجود از سازمانهای بینالمللی،حدود ۲ میلیون نفر با ملیت ایرانی ر جهان مشغول به تحصیل میباشند که این عدد با توجه به جمعیت ایران در سال ۱۴۰۳ یعنی عددی نزدیک به ۸۰ میلیون نفر عددی نزدیک به ۳ درصد جمعیت کل کشور است،آماری بسیار ترسناک برای آینده ایران.
حالا بیایید با هم ببینیم این دو میلیون نفر کدام کشورها را به عنوان مقصد مهاجرت تحصیلی خود انتخاب نموده اند؟
نام کشور | تعداد دانشجویان ایرانی مشغول به تحصیل |
ترکیه | ۲۲۳۰۰ |
کانادا | ۲۱۱۱۵ |
آلمان | ۱۳۲۷۹ |
آمریکا | ۱۱۵۰۰ |
انگلستان | ۸۰۰۰ |
ایتالیا | ۷۲۰۰ |
استرالیا | ۳۶۵۰ |
ایتالیا | ۷۲۰۰ |
چین | ۱۶۰۰ |
با نگاه کردن به جدول فوق نکاتی اساسی را از آمار و ارقام مربوط به پرطرفدارترین مقاصد مهاجرت تحصیلی توسط دانشجویان ایرانی در مییابیم که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
ترکیه ؟تعجب نکنید!
شاید دیدن اسم ترکیه در صدر لیست میزبانان دانشجویان ایرانی شما را به تعجب بیندازد. ولی با نگاهی عمیقتر به چند موضوع در مییابیم که انتخاب ترکیه توسط تعداد زیادی از هموطنانمان در چند سال گذشته دلایل مشخصی داشته است.
سختتر شدن فرایند ویزای سایر کشورها،افزایش نرخ ارز در چند سال گذشته،مهاجرتهای خانوادگی ایرانیان جهت خرید ملک به ترکیه و البته تبلیغات گسترده موسسات مهاجرتی به خاطر منافع شخصیشان از بزرگترین فاکتورهای موثر در عددی است که در جدول بالا مشاهده کردهاید.اینکه ترکیه به عنوان یک مقصد مهاجرت تحصیلی برای ینده شما مقصدی مناسب است یا خیر را در مقالات دیگر همین وب سایت بررسی کردهایم.
انگلستان و کانادا و ایتالیا،آلمان دلایل غیر مشترک
کوتاه بودن مدت دوره تحصیلی در انگلستان،شرایط ساده اقامت دائم در کانادا پس از تحصیل،شرایط و بازار کار کشور آلمان و اعطای بورسیههای مختلف به دانشجویان خارجیهایی بزرگترین دلیل انتخاب این چهار کشور به عنوان پرطرفدارترین کشورهای جهان برای مهاجرت تحصیلی محسوب میشود.
آمریکا و استرالیا،دلداران پیشین
اگرچه این دو کشور سالهای گذشته با سختتر شدن شرایط مربوط به ویزا،کمتر از گذشته مورد اقبال هستند ولی هنوز هم میتوان این دو کشور را به خصوص برای مقاطع تحصیلی بالاتر علی الخصوص دورههایی که همراه با بورسیه میشوند،کشورهایی دانست که بسیار مورد توجه علاقهمندان به مهاجرت تحصیلی قرار میگیرند.
شرایط مهاجرت تحصیلی
بهتر است به جای آنکه بگوییم شرایط مهاجرت تحصیلی چیست، بگوییم که چه کسانی نمیتوانند از مهاجرت تحصیلی به عنوان یکی از روشهای مهاجرت استفاده نمایند. چرا که برای بسیاری از متقاضیان مهاجرت میتوان حداقل چند گزینه مناسب جهت مهاجرت تحصیلی در برخی کشورهای جهان معرفی کرد. پس در ادامه سه دسته از افراد را که شرایط مهاجرت تحصیلی را ندارند معرفی می نماییم.
دسته اول : گپ تحصیلی زیاد از دیپلم
بیایید تصور کنیم که یک متقاضی مهاجرت تحصیلی ۴۰ ساله که آخرین مدرک تحصیلی وی مدرک دیپلم بوده است، قصد ادامه تحصیل را در یکی از کشورهای جهان پیدا میکند. طبیعی است که افسرهای ویزای بیشتر کشورهای جهان باور نمیکنند که قصد این متقاضی صرفاً مهاجرت تحصیلی به کشورشان است. پس اینطور استنباط میکنند که نیت این متقاضی برای ورود به کشورشان صرفاً “ورود به کشور” است و متقاضی قصد تبدیل ویزای تحصیلی خود به سایر ویزاها و یا حتی پناهندگی را دارد.
دسته دوم :شرایط تحصیلی بد، وضعیت مالی بدتر
متقاضیانی که نتوانستند در حین دوره تحصیلی سوابق درخشان را برای خود ایجاد نمایند(مثلاً متقاضی که قصد مهاجرت تحصیلی به خارج از کشور را با معدل کمتر از ۱۲ دارد)، گزینههای بسیار زیادی برای تحصیل در خارج از کشور و انجام مهاجرت تحصیلی را پیش روی خود نمیبیند. شاید تنها گزینههای پیش روی وی کشورهایی باشند که بتوان از آنها به عنوان یک مقصد میانی استفاده کرد. کشورهایی نظیر ترکیه، روسیه، قبرس و غیره. بدیهی است که تحصیل در این کشورها هزینههایی را به متقاضی مهاجرت تحصیلی تحمیل مینماید و در صورتی که شرایط مالی متقاضی چندان قوی نباشد، عملاً مهاجرت تحصیلی نمیتواند جزء گزینههای معقول و منطقی پیش روی متقاضی با این شرایط باشد.
دسته سوم: مهاجرت خانوادگی بدون مدرک زبان
دسته سوم افرادی که نمیتوانند به گزینه مهاجرت تحصیلی به عنوان یکی از گزینههای پیش روی خود نگاه کنند، افراد متاهلی هستند که قصد مهاجرت خانوادگی ( آن هم به صورت همزمان ) به یکی از کشورهای سطح اول جهان را دارند و در عین حال حاضر نیستند پیش از مهاجرت خود اقدام به زبان آموزی و اخذ مدرک زبان نمایند. عملاً هیچ گزینهای برای این دسته از افراد در هیچ یک از کشورهای جهان به عنوان مقصد مهاجرت تحصیلی وجود ندارد.
حالا اگر شما شبیه هیچ یک از سه دسته بالا نیستید، میتوان گفت حداقل شرایط مهاجرت تحصیلی را دارید. فقط کافیست برای هدف درست در مسیر درست تلاش کنید. پس با دقت ادامه این مطلب را مطالعه نمایید.
مهاجرت تحصیلی مناسب چه کسی است؟
در این سالها و از بدو تاسیس آریانا پارس با افراد بسیار زیادی مواجه شدهایم که با اهداف مختلف مهاجرت تحصیلی را به عنوان روشی برای مهاجرت خود در نظر گرفتهاند. گاه مهاجرت تحصیلی را به منظور تحصیل و گاه این روش را صرفاً یک مسیر برای شروع مهاجرت خود انتخاب میکردند، ولی به طور کلی میتوان متقاضیان مهاجرت تحصیلی را به این شکل دسته بندی کرد:
جوانان با تخصص کاری کم
فرض کنید شما به تازگی دیپلم خود را گرفتهاید و یا از دانشگاهی در مقطع لیسانس یا فوق لیسانس فارغ التحصیل شدهاید و هنوز تجربه کاری جدی را پشت سر نگذاشتهاید. نداشتن سابقه کار از یک سو و احتمالاً کم بودن بودجه مالی میتواند دو دلیل قوی برای این باشد که سعی کنید به جای آزمون و خطا در محیط کاری کشور، با گرفتن یک مدرک تحصیلی از دانشگاه معتبر در خارج از کشور، هم امکان پیدا کردن کار در آن کشور را افزایش دهید و هم اینکه با توجه به درآمد احتمالی از شغل آینده خود در کشور مقصد، آینده اقتصادی با ثبات تری را برای خود ترسیم کنید.
مثلاً ممکن است شخصی که به تازگی از رشته مهندسی صنایع در ایران فارغ التحصیل شده است، در ذهن خود این فکر را بپروراند که در صورتی که موفق به پیدا کردن یک کار با ثبات شوم، حقوقی معادل ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان دریافت کنم. طبیعتاً با توجه به مشکلات اقتصادی چند وقت گذشته کشور عزیزمان احتمالاً موفق نخواهد شد با چند سال کار بیوقفه برای خود مسکن و یا دیگر امکانات رفاهی را فراهم کند.
همین دانشجو وقتی نگاهی به حداقل حقوق در کشورهای دیگر و در کنار آن حداقل هزینه می کند، با یک محاسبه سرانگشتی میتواند دریابد که پس از چند سال کار کردن در یک کشور، با مقدار تورم کمتر قادر خواهد بود تا ثمره چند سال کار کردن در یک شغل را با به دست آوردن امکانات رفاهی مناسب در آن کشور به دست آورد. خوب اینجا این سوال برایش مطرح میشود که اگر من میتوانم به صورت تحصیلی به آن کشور مهاجرت کنم و از یکی از دانشگاههای آن کشور مدرک تحصیل بگیرم چرا نباید این کار را بکنم؟
افراد متخصص کم شانس و ناراضی
بسیاری دیگر از افراد وجود دارند که در حال حاضر در یک موقعیت شغلی مناسب مشغول به فعالیت هستند ولی به دلایل اقتصادی فرهنگی و یا دلایل شخصی از شرایط زندگی خود ناراضی هستند. این دسته از افراد طبیعتاً در صورت پیدا کردن یک کار با شرایط مالی بهتر مهاجرت کاری را ترجیح می دهند. از طرفی ممکن است فرایند پیچیده مهاجرت کاری و بعضاً کم شانس آن در بسیاری از کشورهای جهان باعث دلسردی این افراد از مهاجرت شود.
در اینجا مهاجرت تحصیلی ممکن است به عنوان راه حلی میانبر برای نزدیک کردن شخص متخصص ایرانی به یک کار مناسب در یک کشور منطقی به عنوان مقصد مهاجرت، بتواند راهگشا باشد. مثلاً فرض کنید یک مهندس برق که در ایران شغلی مناسب و حقوق منطقی دارد میخواهد به کشور آلمان مهاجرت کند (دلایل این تصمیم ممکن است کاملاً شخصی باشد). حال این فرد به جستجو برای کار در کشور آلمان میپردازد و پس از ماهها تلاش به این نتیجه میرسد که پیدا کردن کار در آلمان از کشور ایران بسیار مشکل است، طبیعتاً راه حل تحصیلی برای همچین شخصی میتواند باعث ورود وی به کشور آلمان و افزایش شانس پیدا کردن کار در آن کشور شود. شخص قادر خواهد بود تا در حین دوره تحصیل با جستجوی کار و مراجعه حضوری به کارفرماهای احتمالی و با شانس بالاتر پس از اتمام دوره تحصیلی و اخذ مدرک از کشور آلمان، پیدا کردن شغل مناسب را در کشور آلمان برای خود تضمین نماید.
افراد با بودجه کم
مهاجرت کاری همیشه سخت و مهاجرت سرمایهگذاری همیشه پرهزینه بوده است. شاید برای بسیاری از افراد که متاسفانه نتوانستند طی سالهای عمر خود سرمایه کافی فراهم نمایند، مهاجرت تحصیلی به یک کشور کم هزینه به عنوان سنگ بنای یک مسیر مهاجرتی موفق تلقی شود. فقط کافیست نگاهی به بسیاری از دانشگاههای معتبر جهان بیندازید و در وب سایت این دانشگاهها به دنبال اعضای هیئت علمی و اساتید این دانشگاهها بگردید.
در کمال تعجب خواهید دید که بسیاری از این اساتید هموطنان عزیزمان هستند که اگر به سابقه تحصیلی آنها نگاهی بیندازید میبینید که شاید خیلی شبیه به سوابق تحصیلی خود ما باشد. این دانشجویان شاید در ابتدا با مهاجرت به یک کشور کم هزینه توانستند رزومه تحصیلی خود را تقویت کنند و در ادامه با اعتبار آن مدرک موفق به دریافت بورسیه تحصیلی در کشورهای سطح اول جهان شدند.
پس اگر فکر میکنید که اندوخته زیادی برای مهاجرت ندارید و در عین حال مهاجرت همیشه یکی از دغدغههای شما بوده است مسیر مهاجرت تحصیلی ممکن است راهکار مناسب احوال شما باشد.
مراحل مهاجرت تحصیلی
طبیعتاً مثل انواع دیگر مهاجرت، برای صورت دادن مهاجرت به مهاجرت تحصیلی قدمهای درست و برنامهریزی شده در یک مسیر مشخص داشته باشید. و شاید تعدد مراحل پیش روی شما در این روش بیشتر از سایر مسیرهای مهاجرت باشد. ولیکن اقدامات کلی حین مهاجرت تحصیلی برای بسیاری از متقاضیان مشترک است پس میتوان مراحل مهاجرت تحصیلی را به شکل زیر دستهبندی کرد.
اولین قدم برای مهاجرت تحصیلی : “تصمیم اینکه چه کسی مجریه”
معمولا در مسیر مهاجرت دو رویکرد وجود دارد.
- رویکرد اول میگوید چه کسی غیر از خودت میتواند مسیر مهاجرت تو را به بهترین شکل به سرانجام برساند؟ فلانی را دیدی خودش توانسته تمام مسیر مهاجرتش را انجام دهد بدون اینکه به کسی حتی ریالی پول بدهد. موسسات وکلای مهاجرتی هیچ کاری برای تو انجام نمیدهند ولی چنان از تو هزینه میگیرند که بار چند سالشان را در یک سال میبندند.
- رویکرد دوم اما بیشتر اینطور فکر میکنند، من تجربهای در زمینه اخذ پذیرش و ویزا از کشورهای مختلف جهان ندارم. قطعاً شخصی که تجربه این کار را دارد میتواند در این مسیر به من کمک بیشتری بکند. من ترجیح میدهم هزینه وکالت و مشاوره بدهم ولی کارم حتماً انجام بشود.
شما هم ممکن است یکی از این دو رویکرد را داشته باشید. پس مهمترین تصمیم یک فرد متقاضی قبل از فرایند مهاجرت تحصیلی تصمیم گیری در این رابطه است که آیا میخواهد خودش مجری فرایند مهاجرت تحصیلی باشد یعنی پیدا کردن دانشگاه مناسب، مکاتبات مربوط به دانشگاهها، انجام فرایند پذیرش تحصیلی و در نهایت امور مربوط به ویزا را انجام دهد و یا همه این کارها را تا آنجا که امکانپذیر است به یک مشاور مهاجرتی بسپارد.
قدم دوم برای مهاجرت تحصیلی : “جمع و جور کردن مدارک”
چه قصد شما بورسیه شدن در مقطع دکترا باشد و چه قصد شما تحصیل در مقطع لیسانس در کشوری مثل ترکیه، به هر حال شما نیاز دارید تا مدارک تحصیلی گذشته خود را که به سوابق تحصیلی شما معروف هستند، مهیا کنید.
تهیه بعضی از این مدارک ممکن است به نظر خیلی ساده باشد ولی در عمل فرایند بسیار پیچیدهای دارند. فرایند آزادسازی مدارک دانشگاهی و هزینههایی که در این مسیر به یک دانشجو تحمیل میشود یکی از دغدغههای مهاجرت تحصیلی بسیاری از افراد است.
فردی را تصور کنید که قصد دارد برای مقطع کارشناسی ارشد مثلاً به یک کشور نظیر کانادا مهاجرت کند. در حین فرایند، دانشگاه مقصد از وی میخواهد تا مدرک پیش دانشگاهی و یا دیپلم خود را به دانشگاه ارائه کند. شخص با مراجعه به مدرسه خود با این موضوع روبرو میشود که اصل مدرک و ریز نمرات وی به اداره آموزش و پرورش ارسال شده است و وقتی به آموزش و پرورش مراجعه میکند میبیند که اصل مدرک در آنجا نیست! در اینجا ترجمه مدرک پیش دانشگاهی یک موضوع بسیار پیش پا افتاده به نظر میرسید ممکن است به قیمت ناموفق شدن مسیر مهاجرت فرد تمام شود.
پس به شما توصیه میکنیم در صورتی که مهاجرت تحصیلی را به عنوان یکی از گزینههای مهاجرتی خود مد نظر دارید حتماً تمامی مدارک سوابق تحصیلی خود را تا حد ممکن در اختیار خود داشته باشید. البته دقت کنید منظور از جمع و جور کردن مدرک فقط لزوماً مدارک دانشگاهی و مدرسهای نیست بلکه ممکن است شما دورههای بسیار زیادی را در ایران سپری کرده باشید، به طور مثال دوره اتوکد. حال اگر مدرک این دوره را اختیار نداشته باشید به هیچ شکلی نمیتوانید به دانشگاه احتمالی خود در کشور مقصد نشان دهید که این دوره را سپری کردید. پس منظور ما از مدارک یعنی همه مدارکی که تمام تواناییهای تحصیلی و کاری شما را به اثبات میرساند.
قدم سوم برای مهاجرت تحصیلی : “زبان یعنی همه چیز”
اگر مقصد احتمالی شما خارج از چند کشوری است که به شما این امکان را میدهند تا پس از ورود به آن کشور بتوانید زبان آن کشور را یاد بگیرید (کشورهایی نظیر روسیه چین و یا ترکیه)،در سایر کشورها شما باید قبل از انجام مهاجرت تحصیلی نه تنها دانش زبان آن کشور (یا حداقل زبانی که در آن کشور تدریس میشود)، بلکه مدرک زبان آن کشور را نیز تهیه نمایید. قطعاً نمیتوانید تصور کنید که داشتن مدرک زبان پیش از شروع فرایند مهاجرت تحصیلی چقدر میتواند شما را در این مسیر پیش بیندازد. بسیاری از دانشگاههای مختلف جهان برای بررسی پیشنهاد پذیرش شما در ابتدا از شما مدرک زبان میخواهند، داشتن مدرک زبان میتواند شما را چند ماهی نسبت به انجام این پروسه عقبتر بیندازذ. ضمناً اگر از قبل برای فرایند تهیه مدرک زبان اقدامات لازم را کرده باشید اتفاقاتی نظیر لغو شدن آزمونهای زبان در ایران چالشی برای شما ایجاد نمیکند.
هزینههای مهاجرت تحصیلی
هیچ کاری مجانی انجام نمیشود و مهاجرت تحصیلی نیز از این داستان مستثنا نیست. از لحظهای که تصمیم به مهاجرت تحصیلی میگیرید تا لحظهای که چمدان خود را در کشور مقصد بر روی زمین میگذارید، همواره با هزینههای متفاوتی روبرو خواهید بود. بدیهی است که فاکتورهای زیادی روی هزینههای شما در مسیر مهاجرت تحصیلی موثر است، نظیر: مقطع تحصیلی کشور مقصد، رشتهای که میخواهید در آن تحصیل کنید و صدها فاکتور دیگر.ولی به صورت کلی میتوان هزینهها را در ردیفهای زیر خلاصه کرد:
هزینههای مربوط به مشاوره و هزینههای وکیل
طبیعی است که اگر بخواهید از یک مشاور در کنار خود در فرایند تحصیلی استفاده کنید، این هزینه به شما تحمیل میشود و در صورتی که خودتان مایلید به صورت مستقل فرایندهای مهاجرتی خود را پیش ببرید نیازی نیست به این هزینه خیلی فکر بکنید. (البته باید به این هم توجه داشته باشید که اقدام متقاضی به صورت مستقل و بدون استفاده از وکیل مهاجرتی ممکن است هزینه اجرایی نداشته باشد ولی در نهایت باعث از دست دادن فرصت و یا ضررهای بزرگتر باشد).
هزینههای مربوط به مشاوره در موسسات مهاجرتی کاملاً متفاوت است و تقریباً میتوان گفت بر اساس سیاستهای مجموعههای مختلف ممکن است عددی بین چند صد هزار تومان یا چند هزار دلار باشد. (در اینجا ممکن است بازاریابیهای یک موسسه نسبت به موسسات دیگر باعث بشود در ازای یک مشاوره یکسان مجبور به پرداخت هزینههای هنگفت به این موسسه شوید. دقت در انتخاب موسسه و مشاور میتواند تاثیر شگرفی در کاهش هزینههای مهاجرت تحصیلی شما بگذارد). البته ما در مقالهای دیگر به صورت مفصل در رابطه با بهترین موسسات اعزام دانشجو و مهاجرت تحصیلی به بحث و گفتگو خواهیم پرداخت.
هزینههای مربوط به آزادسازی مدارک
این هزینه بیشتر مربوط به دانشجویان فارغ التحصیل دانشگاههای سراسری است. یعنی آنهایی که توانستند دوره تحصیلی خود را بدون هیچ هزینهای سپری کنند، اینجا میبایست هزینههای هنگفتی بابت آزادسازی مدارک خود پرداخت نمایند. به طور مثال یک دانشجوی فارغ التحصیل دانشگاه سراسری در مقطع کارشناسی ارشد برای آزاد کردن مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد خود ملزم به پرداخت هزینههای چند ۱۰۰ میلیون تومانی می شود. البته راهکارهایی نیز برای کمتر شدن و یا حتی آزادسازی رایگان مدارک تحصیلی وجود دارد که در مقالاتی مجزا در این رابطه صحبت کردیم.
هزینههای مربوط به آموزش و مدرک زبان
چه قصد تحصیل در کشورهایی که زبان انگلیسی دارند، مثل آمریکا و انگلیس و کانادا را دارید، چه قصد دارید در کشورهای غیر انگلیسی زبان مثل ایتالیا و آلمان که به زبان انگلیسی دورههای تحصیلی خود را ارائه میکنند و چه قصد تحصیل به زبان آلمانی در آلمان یا فرانسوی در فرانسه را دارید، دو نوع هزینه در رابطه با زبان دارید.
- هزینه اول مربوط به آمادهسازی برای این آزمونهاست
- هزینه دوم مربوط به هزینههای شرکت در آزمون.
هرچند که تنوع کلاسهای زبان و متدهای آموزش زبان امروزه در ایران بسیار متنوع است، میتوان عددی بین ۱۰ تا ۲۰ میلیون تومان برای هزینههای مربوط به آموزش زبان در نظر گرفت. اگرچه که در بسیاری از موسسات آموزش زبان چه بسا بیش از این هزینه آموزش زبان اخذ شود!هزینههای آزمونهای زبان با توجه به نوع آزمون و زبان مورد صحبت کاملاً متفاوت است. میتوانید هزینههای مربوط به این آزمونها را در جدول زیر بر اساس قیمت ارزی آن بیابید.
هزینههای مربوط به اپلیکیشن فی
دانشگاههای بسیاری از کشورهای جهان برای بررسی تقاضای شما برای مهاجرت تحصیلی هزینهای را به عنوان اپلیکیشن فی از شما دریافت میکنند که این هزینه ممکن است عددی بین ۵۰ تا ۳۰۰ دلار باشد. معمولا این اتفاق در دانشگاههایی مثل دانشگاههای کانادا، آمریکا و استرالیا بیشتر میافتد. ولیکن دانشگاههای دیگری در سطح اروپا هستند که هزینهای را به عنوان هزینه بررسی مدارک از دانشجویان متقاضی دریافت میکنند. حتی در کشوری نظیر آلمان نیز که تحصیلات رایگان است، بعضی از دانشگاهها از سیستم یونی اسیست به عنوان سیستم واسط برای بررسی مدارک پرونده استفاده میکنند و متقاضیان ملزم به پرداخت هزینههایی برای بررسی پرونده توسط یونی اسیست میباشند.
البته بسیاری دیگر از کشورها و دانشگاههای آنها هزینهای برای بررسی پرونده از متقاضیان مهاجرت تحصیلی مطالبه نمیکنند، مثل کشورهای انگلستان، ایتالیا ،اسپانیا و غیره.
هزینههای مربوط به ارزیابی مدارک
اصالت مدارک ایرانی و اساساً مدارک خارجی برای بعضی از دانشگاههای کشورهای مختلف امری بسیار مهم است. بنابراین بعضی از این دانشگاهها از موسسات ارزیابی مدارک برای تایید اصالت مدرک دانشجوی متقاضی مهاجرت تحصیلی استفاده میکنند.
سازمانهایی مثل سازمان وس (Wes) و و موارد مشابه برای کشور کانادا و آمریکا و سازمانهایی مشابه آن برای سایر کشورها این فرایند را صورت میدهند. بدیهیست که این سازمانها به صورت رایگان فرایند را به متقاضیان مهاجرت تحصیلی ارائه نمینمایند و متقاضیان میبایست هزینههای انجام خدمات این موسسات را به ایشان بپردازد. اما هزینه مربوط به خدمات ارزیابی در کشورهای مختلف و سازمانهای مختلف متفاوت است، ولی تخمین عددی بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ دلار برای بررسی مدارک عدد غیرمنطقی نیست.
هزینههای مربوط به سفارت و انگشت نگاری
یکی دیگر از هزینههایی که تقریباً دانشجویان تمامی مقاطع تحصیلی (فارغ از موضوع بورسیه شدن و یا پرداخت هزینه توسط خود دانشجو) ملزم به پرداخت آن هستند، هزینههای مربوط به سفارت و انگشت نگاری در همه کشورهاست.البته هزینههای سفارت و انگشت نگاری در کشورهای مختلف کاملاً فرق دارد. به طور مثال، کشوری مثل انگلستان بیش از ۶۰۰ دلار برای بررسی پرونده تحصیلی از دانشجوی متقاضی مهاجرت تحصیلی به این کشور مطالبه میکند. کشوری نظیر آمریکا در دو مرحله پرداخت عددی در حدود ۴۰۰ دلار به عنوان هزینه سفارت آمریکا برای ویزای تحصیلی از دانشجو دریافت میکند.
سایر کشورها نیز شرایط و ضوابط خود را دارند. علاوه بر این هزینه ممکن است شما برای انگشت نگاری برای سفارتهایی که در ایران فعالیتی ندارند، مانند سفارتهای امریکا و کانادا نیاز به مسافرت به یکی از کشورهای همسایه، نظیر ترکیه و امارات داشته باشید. بدیهی است که هزینههای مربوط به مسافرت شما برای انگشت نگاری نیز به هزینههای کلی شما برای مهاجرت تحصیلی اضافه میگردد.
هزینههای مربوط به پرواز و موارد مشابه
دو هزینه دیگر که تقریباً تمامی متقاضیان مهاجرت تحصیلی به خارج از کشور ملزم به پرداخت آن هستند، عبارتند از: هزینه بلیط و هزینه عوارض خروج از کشور.هزینه بلیط با توجه به کشور مقصد شما تعیین میشود که سقف این هزینه، هزینه بلیط پرواز به کانادا و آمریکا و استرالیاست، که ممکن است بعضاً به ۵۰۰ یا ۶۰۰ دلار نیز برسد. البته هزینههای پرواز به کشورهای اروپایی طبیعتاً کمتر از این عدد است.
عوارض خروج اما عددی است که با توجه به معیارهای سالانه تعیین میگردد. در حال حاضر یعنی در انتهای سال ۱۴۰۲ این عدد، عددی بین ۴ تا ۱۰ میلیون تومان تخمین زده میشود.
مدارک مورد نیاز برای مهاجرت تحصیلی
وقتی به فکر اقدام جهت مهاجرت تحصیلی به کشورهای خارجی میافتید، به صورت کلی یک سری از مدارک به صورت عمومی برای همه کشورها مورد نیاز هستند. البته در صورتی که کشور مقصد خود را انتخاب کرده باشید، بایستی به صورت اختصاصی بررسی نمایید که چه مدارکی در راستای پذیرش در این کشور مورد نیاز قرار میگیرد. به طور مثال مدارک مورد نیاز جهت پذیرش مهاجرت تحصیلی در کشور آمریکا، کاملاً متفاوت از مدارک مورد نیاز جهت پذیرش در دانشگاههای آلمان و ویزای کشور آلمان است. در ادامه مدارکی که به صورت عمومی برای همه کشورهای جهان برای اخذ پذیرش مورد نیاز است را بررسی مینماییم.
مدارک مربوط به سوابق تحصیلی
چه قصد تحصیل در دوره دبیرستان در خارج از کشور را داشته باشید و چه قصد پذیرش با بورسیه در مقطع فوق دکترا، در هر شرایط باید سوابق تحصیلی پیش از مقطع درخواستی خود را به مرکز آموزشی مورد نظر خود ارسال نمایید.
مثلاً اگر در دورههای دبیرستان قصد ادامه تحصیل را دارید، باید سوابق تحصیلی دو سال آخر خود را ارائه نمایید. اگر میخواهید برای مقطع تحصیلی لیسانس اقدام نمایید، دو سال آخر دبیرستان (که شامل سال پیش دانشگاهی می شود مورد بررسی قرار گیرد). برای متقاضیان پذیرش در دوره ارشد مدرک دیپلم و مدرک لیسانس و ریز و نمرات آن مورد بررسی قرار میگیرند. برای دانشجویان مقطع دکترا و فوق دکترا علاوه بر آنچه برای دانشجویان ارشد مورد نیاز است ریز نمرات دوره تحصیلی کارشناسی ارشد نیز مورد بررسی قرار میگیرد.
نکته اینجاست که ممکن است بعضی از کشورها مثلاً کشورهایی نظیر آلمان و اتریش علاوه بر ترجمه سوابق تحصیلی شما، تاییدیه سفارت این کشور در ایران بر روی ترجمه مدارک شما را درخواست نمایند. یا کشورهایی نظیر کانادا و آمریکا متقاضیان مهاجرت تحصیلی به این دو کشور را ملزم به گرفتن تاییدیههای تحصیلی از سازمانهای مشخصی در آمریکا و کانادا نمایند. پس برای اینکه بدانید مدارک سوابق تحصیلی شما دقیقاً چه مدارکی هستند باید پس از انتخاب کشور مقصد خود به صورت اختصاصی مدارک سوابق تحصیلی را منطبق با دستورالعملهای کشور مقصد خود آماده سازی نمایید.
مدرک زبان و ملحقاتش
اگر قصد شرکت در دورههای زبان در کشورهای مختلف را ندارید و یا برای کشوری که پیش از دانشگاه برای شما دوره زبان میگذارد (نظیر ترکیه،قبرس، روسیه، اوکراین و غیر)،اقدام نمیکنید، پس حتماً نیاز خواهید داشت تا برای شرکت در دوره تحصیلی خود در کشور مقصد مدرکی دال بر توانایی شما در زبان مورد تدریس کشور ارائه نمایید. یعنی برای کورس های انگلیسی زبان مدرک آیلتس یا مدارک مشابه آن، برای کورسهای آلمانی مدرکی دال بر توانایی شما به زبان آلمانی و قس علی هذا.
حالا ممکن است بر اساس کشور مقصد شما و دانشگاه مورد انتخابی شما مدرک زبان بالاتر یا پایینتری درخواست شود، ولی به هر حال مدرک زبان چیزی نیست که بتوانید بدون داشتن آن به مهاجرت تحصیلی فکر کنید.
به طور مثال ممکن است دانشگاهی در آلمان با مدرک A2 زبان آلمانی به شما پذیرش مشروط و اجازه گذراندن دوره زبان در این دانشگاه را ارائه نماید. ولی دانشگاه دیگری فقط در صورت داشتن مدرک B2 زبان آلمانی به شما پذیرش دانشگاهی ارائه دهد. البته بسیاری از کشورها به شما این اجازه را میدهند که در حین فرایند اپلای برای دانشگاه، دورههای مربوط به زبان را بگذرانید و سپس در مرحله اقدام برای ویزای تحصیلی مدرک زبان خود را ارائه نمایید (پذیرش مشروط).
علاوه بر آنچه در رابطه با زبان گفته شد ممکن است برای پذیرش در بعضی از دورههای تحصیلی (به خصوص در کشورهای آمریکا و کانادا) علاوه بر مدارک عمومی زبان، متقاضیان پذیرش تحصیلی ملزم به ارائه مدارک زبان تخصصی نظیر GRE یا GMAT نیز باشند. پس توصیه میکنیم پس از انتخاب مقصد خود حتماً شرایط زبانی مورد نیاز دانشگاههای کشور مقصد را به دقت بررسی کنید.
توصیهنامههای کاری یا تحصیلی
اگر قصد تحصیل در هر مقطع تحصیلی را دارید، ارائه توصیه نامه های کاری و تحصیلی، از مقاطع قبلی خود به دانشگاه مقصد جز الزامات کار شماست. مثلاً اگر متقاضی تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد هستید، ارائه توصیه نامه از اساتید دوره کارشناسی شما جزو الزامات اقدام جهت مهاجرت تحصیلی محسوب میشود. به همین شکل برای هر دوره تحصیلی شما نیاز به ارائه توصیه نامه های تحصیلی از اساتید و مدرسان دوره های تحصیلی قبلی خود میباشید.
علاوه بر آن در صورتی که در رزومه خود به سوابق کاری خود اشاره کردهاید، احتمالاً دانشگاه مقصد از شما مدارکی میخواهد تا نشان دهید این سوابق در چه محلی و دقیقاً در ارتباط با انجام چه کاری بوده است. که البته ممکن است توصیه نامه کاری که دلالت بر این موضوع دارد با توجه به دانشگاه مقصد و خواسته آن به شکلهای گوناگون از شما مطالبه شود.
مدارک دیگر
طبیعی است که علاوه بر مدارک ذکر شده در بالا متقاضیان مهاجرت تحصیلی ملزم به ارائه بسیاری دیگر از مدارک نیز در فرایند اخذ پذیرش از دانشگاههای کشور مقصد و یا درخواست ویزای تحصیلی از این کشورها میباشند ،که مدارک بر اساس مقطع تحصیلی کشور مقصد و بسیاری دیگر از فاکتورها از متقاضیان دیگر متفاوت است.
مدارکی نظیر مدارک شناسایی، نامههای تمکن مالی، انگیزه نامه جز این دسته از مدارک هستند. توصیه میکنیم در صورتی که کشور مقصد خود را شناسایی کردهاید، با سرچ کردن عبارت مهاجرت تحصیلی در کنار اسم کشور در وب سایت آریانا پارس به صورت اختصاصی مدارک مورد نیاز جهت مهاجرت تحصیلی به این کشورها را بیابید. به طور مثال اگر قصد تحصیل در کشور آمریکا را دارید کلمه مهاجرت تحصیلی به آمریکا را در قسمت جستجوی همین وب سایت وارد نمایید.
مزایای مهاجرت تحصیلی
شاید مهاجرت تحصیلی نیز مانند سایر اقدامها در جهان مادی ما برای عدهای از افراد دارای بعضی از مزیتها بوده و برای سایر افراد مزیتهای دیگر را به همراه داشته باشد.ولی به صورت کلی میتوان چند مزیت کلی و مشترک میان تمام افرادی که مهاجرت تحصیلی را به عنوان یکی از تصمیمات زندگی خود انتخاب نمودند، برشمرد.
مزیتهایی که فارغ از کشور مقصد و یا مقطع تحصیلی متقاضیان، همواره باعث شدند تا عده زیادی از علاقمندان به مهاجرت به خصوص علاقهمندان ایرانی همواره روش مهاجرت تحصیلی را به عنوان یکی از گزینههای جدی پیش روی خود تصور کنند. در ادامه به بررسی مهترین این مزیتها میپردازیم:
خیلی هیچ چیز!
وقتی به روش مهاجرت کاری نگاه میکنیم شاید به نظر خیلی سخت برسد. وقتی به قبول شدن در لاتاری آمریکا نگاه میکنیم شاید به نظر خیلی غیر ممکن برسد. وقتی به روشهای سرمایهگذاری فکر میکنیم شاید به نظر خیلی پرهزینه باشد. شاید تنها روشی که صفت خیلی برایش معنایی ندارد روش مهاجرت تحصیلی باشد. مهاجرت تحصیلی نه آنقدر دور از دسترس است که برای بیشتر مردم انجام نشدنی باشد، نه آنقدر هزینه بردار است که تعداد زیادی از مردم قادر به پرداخت هزینههای آن نباشند. پس سهولت انجام کار و کم هزینه بودن روش مهاجرت تحصیلی نسبت به سایر روشها را می توان دو فاکتور مهم انتخاب شدن این روش مهاجرت توسط متقاضیان بیشمار ایرانی مهاجرت دانست.
یک کلاس بالاتر
اتفاقی که به صورت ناخودآگاه برای افرادی که مهاجرت تحصیلی را به عنوان گزینه یش روی خود دیدهاند، میافتد این است که خواه ناخواه پس از طی یک دوره تحصیلی در کشور مقصد شرایط فرد متقاضی کاملاً دگرگون میشود. پیشنهادهای شغلی بیشتری پیش روی متقاضی قرار میگیرد و درآمد مورد انتظار وی پس از اتمام دوره تحصیل نیز بالاتر خواهد رفت. شاید برای بسیاری از نیروهای کار مشغول فعالیت داخل ایران داشتن مدرک دیپلم، لیسانس، فوق لیسانس و دکترا تفاوت چشمگیری در میزان درآمد بسیاری از مشاغل ایجاد نکند. ولی در بسیاری از کشورها گرفتن یک مدرک تحصیلی میتواند کمک شایانی به افزایش حقوق و ارتقای شغلی یک فرد داشته باشد. پس مسیر مهاجرت تحصیلی فقط میتواند یک راه برای فرار نباشد و راهی برای سرمایهگذاری بر روی زندگی خود متقاضی محسوب شود.
پل پشت سر
چه بسیارند متقاضیان مهاجرتی که پس از چند ماه زندگی در کشور مقصد خود به این فکر میافتند که دوست دارند به کشور خود برگردند و یا دوست دارند کشور محل زندگی خود را عوض کنند. مهاجرت تحصیلی همیشه برای متقاضی مهاجرت این امکان را فراهم میکند تا در صورت عوض شدن تصمیم در مورد محل زندگی، نه تنها مانعی برای اقدامات بعدی فرد نباشد، بلکه به وی کمک کند که بتواند در صورت عوض کردن کشور و یا حتی بازگشت به ایران از دستاورد این مهاجرت تحصیلی در مقصد دوم نیز، منتفع شود.
گزینهای که شاید در سایر روشهای مهاجرتی خیلی کاربردی نباشد. مثلاً شخصی که در کشور دیگری سرمایهگذاری کرده است در صورت عدم رضایت از شرایط موجود در کشور مقصد، در صورتی که قصد بازگشت به ایران را داشته باشد و یا به هر دلیلی بخواهد کشور محل زندگی خود را عوض کند نمیتواند از منافع خاصی برخوردار باشد و صرفاً زمان و وقت خود را در این کشور هدر داده است.
مهاجرت تحصیلی و اقامت دائم
بسیاری از افرادی که مهاجرت تحصیلی را به عنوان راهی برای اخذ اقامت دائم کشور مقصد خود میدانند. در بسیاری از موارد دیده شده است که متقاضی مهاجرت تحصیلی پس از اخذ ویزایی که تحصیلی کشور مد نظر خود با وقفه کوتاه و یا پس از طی دوره تحصیلی خود اقدام به اخذ اقامت دائم کشور مقصد مینماید.
اگرچه دسته دیگری از متقاضیان صرفاً قصد تحصیل در خارج از کشور و بازگشت به ایران را در دستور کار خود دارند. با توجه به اهمیت موضوع مهاجرت تحصیلی و اقامت دائم پس از آن سعی میکنیم در ادامه راههایی که متقاضی میتواند در آن از مهاجرت تحصیلی به عنوان پلی برای رسیدن به اقامت دائم کشور مقصد استفاده نماید ،به گفتگو میپردازیم.
زندگی به مدت چند سال با ویزای تحصیلی در کشور مقصد
این روش که بیشتر در کشورهای اروپایی مورد استفاده قرار میگیرد به متقاضیان اجازه میدهد تا صرفاً با طی دوره تحصیلی به مدت ۵ سال قادر باشند تا درخواست اقامت دائم خود را به کشور مقصد ارائه نمایند.
به طور مثال دانشجویانی که در کشورهایی نظیر ایتالیا و یا فرانسه دوره تحصیلی را شروع مینمایند، قادر خواهند بود تا پس از پایان دادن به این دوره و طی دوره تحصیلی بعدی درخواست اقامت خود را به اداره مهاجرت این کشورها ارائه نمایند. البته ذکر این نکته حائز اهمیت است که متقاضی در طی این دوران میبایست بر اساس قوانین کشور عمل نماید چرا که این کشورها شرایطی که متقاضی در این چند سال داشته است را به صورت کامل بررسی مینمایند.
تبدیل ویزای تحصیلی به ویزای کار
این روش که به عنوان معمولترین روش تبدیل ویزای تحصیلی به اقامت دائم کشورهای جهان محسوب میشود،به متقاضیان مهاجرت تحصیلی اجازه میدهد تا پس از پایان دوره تحصیلی خود با پیدا کردن یک شغل مناسب شرایط اخذ اقامت دائم در این کشورها را به دست آورند. بازه زمانی که شخص متقاضی میبایست پس از تحصیل خود در کشور مقصد مشغول به فعالیت کاری باشد بر اساس قوانین هر کشور ممکن است متفاوت باشد.ولی کم به صورت کلی میتوان یک بازه بین ۳ تا ۵ سال را بازه زمانی منطقی برای تبدیل ویزای تحصیلی به اقامت دائم را در بیشتر کشورهای جهان متصور بود.
اخذ امتیاز لازم برای اقامت دائم به صورت مستقیم
در چند کشور جهان نظیر استرالیا،کانادا،نیوزلند و انگلستان،متقاضیان مهاجرت تحصیلی میتوانند به روش دیگری علاوه بر روشهای فوق برای اخذ اقامت دائم پس از مهاجرت تحصیلی خود امیدوار باشند. کشورهای ذکر شده،دارای روشهای امتیاز بندی مخصوص به خود برای اعطای اقامت دائم به نیروی کار خارجی میباشند. روشهایی که فاکتورهایی نظیر سن، مدرک تحصیلی، سابقه کار و مدرک زبان و چندین فاکتور دیگر را ملاک ارزیابی متقاضیان قرار میدهد.
در بیشتر این روشها اخذ مدرک تحصیلی از این کشورها باعث افزایش شانس متقاضیان در دریافت اقامت دائم این کشورها می شود.به طور مثال دانشجویی که موفق به دریافت مدرک دکترا از یکی از دانشگاههای استرالیا شده است،تا حد زیادی میتواند امیدوار باشد تا حتی بدون پیدا کردن شغل در کشور استرالیا بتواند اقامت دائم این کشور را دریافت نماید.
روشهای دیگر برای اخذ اقامت دائم با مهاجرت تحصیلی
علاوه بر روشهای گفته شده در بالا که مهمترین روشهای قانونی تبدیل ویزای تحصیلی به اقامت دائم در کشورهای جهان محسوب میشود،روشهای دیگری نیز توسط علاقهمندان به مهاجرت تحصیلی برای رسیدن به این هدف مورد استفاده قرار میگیرد.
از مهمترین این روشها میتوان به روشهای زیر اشاره نمود:
- تبدیل ویزای تحصیلی به پناهندگی
- تبدیل ویزای تحصیلی به ویزای کار باز (در کشور کانادا)
- اخذ اقامت دائم از طریق روشهای کارآفرینی و سرمایهگذاری
اگرچه ممکن است این روشها توسط بسیاری از افراد در سالهای گذشته مورد استفاده قرار گرفته باشد موسسه آریانا پارس هیچ یک از روشهای بالا را بدون در نظر گرفتن شرایط متقاضیان مهاجرت تحصیلی توصیه نمینماید. چرا که برخی از روشها نظیر تبدیل ویزای تحصیلی به پناهندگی مخاطرات مخصوص به خود را دارد.
معایب روش مهاجرت تحصیلی
علاوه بر آنچه به عنوان مزایای روش مهاجرت تحصیلی ذکر کردیم این روش نیز نظیر سایر روشهای مهاجرتی چالشهایی را ممکن است برای متقاضیان مهاجرت ایجاد نماید. در ادامه سعی میکنیم معایب استفاده از روش مهاجرت تحصیلی را به تفکیک بررسی نماییم و بگوییم در کجای این مسیر ممکن است به عنوان یک متقاضی مهاجرت تحصیلی به چالش بیفتید.
کفشی که به پای همه نمی رود!
بسیاری از افرادی که مهاجرت تحصیلی را به عنوان یک روش مهاجرتی برمیگزینند ممکن است در بدو امر اساساً شرایط اقدام برای چنین روشی را نداشته باشند. این دسته از افراد ممکن است پس از صرف مدت طولانی و انجام مراحل مختلف مورد نیاز در روش مهاجرت تحصیلی،در مراحل مختلف نظیر اخذ پذیرش و یا دریافت ویزای تحصیلی دچار مخاطره شوند. برای برخی از افراد انتخاب روش مهاجرت تحصیلی به عنوان روش ایده آل مهاجرتی، نتیجهای غیر از از دست دادن سرمایه و زمان و مهمتر از آن شانس انجام سایر روشهای مهاجرتی را در پی نخواهد داشت.
بدیهیست هر عقل سلیمی حکم به مشاوره گرفتن از افراد خبره در این حوزه پیش از هرگونه اقدام میدهد.بنابراین میتوانید با استفاده از مشاورههای کاملاً رایگان مجموعه آریانا پارس در رابطه با موضوع مهاجرت تحصیلی خطر گرفتار شدن در مسیر نامناسب را از بین ببرید.
آنها که زبان نمی دانند!
چالش دیگری که ممکن است پیش روی متقاضیان مهاجرت تحصیلی باشد ساده انگاری در رابطه با تحصیل در دانشگاههای کشورهای خارجی آن هم به زبانی به غیر از زبان مادریشان است.ممکن است برای مثلاً یک فارغ التحصیل رشته مکانیک،تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد رشته مکانیک به زبان انگلیسی امری ساده و قابل انجام تلقی شود.ولی گرفتاریهای اولین سالهای مهاجرت،در کنار تفاوت روش تحصیل در ایران و کشورهای خارجی،در کنار تحصیل یک مقطع تحصیلی به زبان انگلیسی( یا آلمانی و سایر زبانها) ممکن است به یک چالش جدی در ماههای اولیه مهاجرت تحصیلی متقاضی تبدیل گردد.
این چالش به خصوص برای آن دسته از افرادی که تسلط کافی به زبان تدریس خود ندارند پررنگتر میشود. علی الخصوص افرادی که مدارک زبان خود را به شکلهای غیر متعارفتر دریافت کرده اند!
مشکلات ریز و درشت دیگر
علاوه بر آنچه گفته شد بیشتر متقاضیان مهاجرت تحصیلی در ماههای اولیه حضور در کشور مورد نظر خود با چالشهای دیگری نیز روبرو بوده اند.
چالشهایی نظیر
- هزینههای پیشبینی نشده ماههای اول مهاجرت
- دشواریهایی پیدا کردن مشاغل دانشجویی در روزهای ابتدایی مهاجرت تحصیلی
- شوک فرهنگی
- پیدا کردن مهد کودک و مدرسه برای متقاضیان صاحب فرزند
- و مهمتر از همه پیدا کردن اقامتگاه دانشجویی و ارزان قیمت
متداولترین چالشهایی است که پیش روی متقاضیان مهاجرت تحصیلی قرار میگیرد.
گفتنیست به متقاضیان مهاجرت تحصیلی اکیداً توصیه میشود با برنامهریزی درست و انجام تحقیقات مفصل در رابطه با این چالشها،میتوانند تا حد زیادی مشکلات خود را در رویارویی با آنها کاهش دهند.
بهترین کشور برای مهاجرت تحصیلی
قطعاً نمیتوان یک کشور را به عنوان بهترین مقصد برای مهاجرت تحصیلی برای همه افراد معرفی کرد. چرا که هر کس ممکن است بر اساس اولویتهای زندگی خود ، مهاجرت تحصیلی به یک کشور خاص را نسبت به کشور دیگر ترجیح دهد.این اولویت بندی ممکن است بر اساس فاکتورهایی نظیر بودجه متقاضی،مقطع تحصیلی مورد نظر،وضعیت تاهل،سن، سطح زبان و و حتی سبک زندگی متقاضی باشد.
به طور مثال شما نمیتوانید به یک فرد خوشگذران پیشنهاد دهید که کشور آلمان را به عنوان مقصد مهاجرت تحصیلی انتخاب کند. شاید از نظر بسیاری از افراد کشور آلمان یک مقصد بینظیر برای مهاجرت تحصیل باشد ولی سکون و سردی برخی از نقاط آلمان میتواند در ماههای اول برای یک فرد برونگرا کشنده باشد.پس در ادامه قصد داریم بهترین کشور برای مهاجرت تحصیلی را بر اساس شرایط مختلف توصیه نماییم.
بهترین کشور برای مهاجرت تحصیلی رایگان
اگر چالش پرداخت هزینههای زندگی و پرداخت شهریه دانشگاهی بزرگترین دغدغه پیش روی مهاجرت تحصیلی شماست، کشوری مثل ایتالیا ممکن است گزینه طلایی شما باشد. نه ، اشتباه نکنید! منظور ما فقط فارغ التحصیلان با معدل بالا و دانشجویان با مقالات علمی زیاد نیستند! بلکه بورسیه شدن برای تحصیل در ویرایش یک فارغ تحصیل مقطع کارشناسی با معدل ۱۳ هم قابل تصور است. کشور ایتالیا به دانشجویانی که از کشورهای جهان سوم وارد این کشور شدهاند و مشغول در تحصیل در دانشگاههای این کشور هستند،کمک هزینه زندگی پرداخت میکند. خوشبختانه یا متاسفانه،از آنجایی که تبدیل درآمد ریالی بسیاری از خانوادهها به معادل یورویی آن در ایتالیا عدد چشمگیری نمیشود،بیشتر دانشجویان ایرانی نیز شامل بورسیه های تحصیلی این کشور می شوند.
پس اگر بودجه کمی دارید،کاری با نکات منفی کشورهای ایتالیا مثل مشکلات اقتصادی و کمبود کار نداشته باشید،ایتالیا میتواند یک کشور میانی برای رسیدن به یک مقصد بهتر برای شما باشد.
بهترین کشور برای مهاجرت تحصیلی افراد متاهل
اگر نمیخواهید دچار دغدغههای ویزاهای پیوست در اروپا باشید و یا شانس گرفتن ویزای همراه در کشورهایی نظیر آمریکا را (مثل ما) یک دغدغه بزرگ میدانید،بهترین توصیه ما به شما مهاجرت تحصیلی به انگلستان و مهاجرت تحصیلی به کانادا است.
اگرچه نمیتوان گفت این کشورها برای خانوادهها فرش قرمز پهن کرده اند ولی میتوانید امیدوار باشید که بیشترین میزان شانس ویزای همراه را در این کشورها خواهید داشت. علاوه بر آن در صورت دریافت ویزا برای اعضای خانواده خود،ایشان قادر خواهند بود تا از مزایایی مثل تحصیل رایگان فرزندان و ویزای کار نامحدود برای همسر استفاده نمایند. مهاجرت تحصیلی به این دو کشور عملاً یک میانبر کم هزینه برای رسیدن به اقامت دائم در این کشورها محسوب میشود.
بهترین کشور برای مهاجرت تحصیلی با بورسیه
اگر تمام فکر و ذکر شما درس و تحصیلاتتان است،فقط کافیست یکی دو ترم را دانشگاههای کشور آمریکا تجربه کنید تا نمرات بالای شما در دروس به شما کمک کند تا به راحتی با استفاده از بورسیههای دانشگاهی تحصیلات خود را به پایان برسانید. چه بخواهید و چه نخواهید اگر با نمرات عالی از یکی از دانشگاههای آمریکا فارغ التحصیل شوید، درس خواندن در مقطع بعدی با بورسیه کامل یکی از آپشنهای قطعی پیش روی شما خواهد بود. و چه چیزی بهتر از اینکه در یک دانشگاه درس بخوانید ،پول بگیرید و در نهایت اقامت دائم این کشور را داشته باشید.
بهترین کشور برای مهاجرت تحصیلی بدون مدرک زبان
هرچند که سیاست مجموعه آریانا پارس این نیست که به متقاضی بگوید “زبان را در کشور مقصد یاد بگیر”(به هزار و یک دلیل که در اینجا فرصت گفتن آن نیست) ولی اگر اصرار دارید که در ایران زبان نخوانید و مهاجرت کنید،کشورهایی مثل ترکیه،قبرس،روسیه و چین میتوانند گزینههای ارزانتر با شانس ویزای بالاتر و کشورهایی نظیر انگلستان ،ایرلند و آمریکا و کانادا با ریسک ویزای بیشتر و البته گرانتر پیش روی شما باشند.
بهترین کشور برای مهاجرت تحصیلی با دیپلم
برای متقاضیان علاقهمند به مهاجرت تحصیلی که به تازگی مدرک تحصیلی دیپلم خود را دریافت کرده اند،گزینههای مهاجرت تحصیلی بسیار زیادی وجود دارد که ممکن است بر اساس بودجه متقاضی و رشته مورد نظر وی،برخی از این گزینهها، گزینههای معقولتری به نسبت سایر موارد تلقی شوند.برای مثال برای مهاجرت تحصیلی با دیپلم با بودجه کم کشورهایی نظیر ایتالیا و آلمان گزینههای منطقی و با بودجه بیشتر شورهایی نظیر انگلستان و کانادا میتوانند مقاصد باشند.
ولی در صورتی که متقاضی مهاجرت تحصیلی گپ تحصیلی زیادی پس از مدرک دیپلم داشته باشد طبیعتاً تعداد گزینههای محتمل برای مهاجرت تحصیلی با دیپلم برای وی بسیار محدودتر هستند.برای این دسته از متقاضیان مهاجرت تحصیلی به کشورهای نظیر روسیه،ترکیه و یا قبرس میتواند در ابتدای فرایند مهاجرت گزینههای منطقی به حساب بیایند.
بهترین کشور،اگر حوصله درس خواندن ندارید
اگر به مهاجرت تحصیلی به عنوان یک راه برای گرفتن اقامت دائم کشور مقصد خود فکر میکنید و خیلی دغدغه درس خواندن ندارید،کشور انگلستان و هلند میتوانند دو گزینه اصلی پیش روی شما باشند. مهاجرت تحصیلی به این دو کشور و تحصیل در رشتههایی که چالش کمتری برای دانشجویان در حین تحصیل ایجاد میکنند و مهمتر از آن طول دوره تحصیلات کمتر در مقایسه با سایر کشورها (لیسانس سه ساله و فوق لیسانس یک ساله)،میتواند کوتاهترین مسیر برای تبدیل ویزای تحصیلی به ویزای کار و در نهایت اقامت دائم این کشورها باشد.
۲ دیدگاه در “مهاجرت تحصیلی”
سلام.وقت بخیر .
در مورد مهاجرت تحصیلی میشه راهنمایی بفرمایید؟
سلام وقت بخیر برای کدوم کشور میخواهید؟
کشورهای انگلیسی زبان آیلتس نیاز هست ومدارکتون ترجمه شده باشه و….