انتخاب رشته دانشگاهی به معنای تعیین مسیر شغلی آینده برای هر دانش آموز است. آشنایی به موقع و درست از رشته دانشگاهی انتخابی بسیار تاثیر گذار است. در مقاله پیش رو قصد داریم در رابطه با مهندسی شیمی بیشتر صحبت کنیم. افرادی که رشته مهندسی شیمی را انتخاب می نمایند باید با بازار کار این رشته آشنایی کامل داشته باشند.

مهندسی شیمی چیست؟

?What is chemical engineering

به رشته مهندسی شیمی از طریق کنکور سراسری رشته ریاضی در دبیرستان می توان دست یافت. به علت عدم شناخت کافی از رشته مهندسی شیمی، دانش آموزانی که به درس شیمی علاقه مندند این رشته را برای دانشگاه انتخاب می کنند در حالی که باید بدانند بسیاری از دروسی که در دانشگاه در این رشته ارائه می گردد ارتباط با درس شیمی ندارد. دانش آموزانی که پایه ریاضی قوی دارند و مباحث حل معادلات را به خوبی انجام می دهند، با انتخاب مهندسی شیمی آینده درخشانی خواهند داشت.

اگر بیشتر بخواهید با این رشته آشنا شوید باید گفت مهندسان شیمی یافته های دانشمندان را به صورت علمی در می آورند و در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می دهند. مهندسی شیمی فرآیندی می باشد که علم شیمی را به کار می گیرد. مهندسان در رشته مهندسی شیمی انجام فرآیندها برای تبدیل مواد اولیه به مواد مورد نظر را انجام می دهند. در رشته مهندسی شیمی دقت بالا، توانایی تحلیل اطلاعات، حل مسائل و مهارت های مدیریتی حائز اهمیت می باشد.

آمریکا,انگلستان,نروژ

گرایش های مهندسی شیمی

در مقطع کارشناسی مهندسی شیمی در ایران گرایشی وجود ندارد و دو سال پس از شروع تحصیل گرایش را مشخص می نمایند. انتخاب گرایش در مقطع کارشناسی از اولویت های انتخاب مهندسی شیمی نمی باشد. گرایش های مهندسی شیمی عبارتند از:

  • صنایع پتروشیمی
  • نفت و گاز
  • صنایع غذایی
  • بیوتکنولوژی
  • نانوتکنولوژی
  • طراحی فرآیند
  • گرایش کاتالیست
  • گرایش فرآینهای جداسازی
  • محیط زیست
  • پلیمر

در جدول زیر گرایش های مهندسی شیمی به همراه توضیحات مختصری از گرایش آمده است

گرایش توضیحات
ترموسنتیک و کاتالیست دانشجویان می توانند بر روی معادله سرعت واکنش­های تعادلی و غیرتعادلی و روش­‌هایی برای افزایش سرعت واکنش‌ها با استفاده از کاتالیست فعالیت کنند. در واقع این گرایش، بهترین گرایش ارشد مهندسی شیمی برای افرادی است که به دروس راکتورهای شیمیایی و ترمودینامیک علاقه‌مند هستند. 
فرایندهای جداسازی داوطلبان این گرایش فنون و تکنیک‌هایی برای جداسازی ترکیبهای مهم موجود در صنایع شیمیایی را یاد می­ گیرند. کمک به بهبود عملکرد جداسازی در برج های جداسازی  نظیر برج‌های تقطیر، برج‌های جذب و دفع، جداسازی با غشا و … از ویژگی‌هایی است که فارغ التحصیلان این گرایش دارا می ­باشند. گرایش فرآیندهای جداسازی، بهترین گرایش ارشد مهندسی شیمی برای افرادی است که به دروس عملیات واحد علاقه‌مند هستند.
طراحی فرآیند طراحی، ساخت و بهره‌برداری فرایندها برای تولید مقرون به صرفه یک محصول، وظیفه اصلی یک مهندسی شیمی است. به همین دلیل یک مهندسی شیمی را معمولا مهندس طراحی فرایند صنایع شیمیایی می­ نامند. می توان گفت گرایش طراحی فرایند متناسب‌ترین گرایش ارشد مهندسی شیمی برای یک تحصیل کرده مهندسی شیمی است.
مدلسازی، شبیه سازی و کنترل دانشجویان این گرایش می آموزند تا چگونه پدیده‌های موجود در صنایع شیمیایی را بصورت ریاضی بیان کنند. در واقع هدف از این گرایش ارشد مهندسی شیمی، کمک به یادگیری و آموزش نرم افزارهای شیمی است. این گرایش، بهترین گرایش ارشد مهندسی شیمی برای افرادی است که به علوم کامپیوتر و یادگیری نرم افزارها علاقه‌مند هستند. 
محیط زیست داوطلبان گرایش محیط زیست، فعالیت‌هایی برای بهبود شرایط جوی و محیط زیست انجام می‌دهند. گرایش محیط زیست، بهترین گرایش ارشد مهندسی شیمی برای افرادی است که به فعالیت در زمینه تصفیه آب و کاهش ریزگردها علاقه‌مند هستند. همچنین گرایش محیط زیست، بهترین گرایش ارشد مهندسی شیمی برای تحصیل در خارج از کشور است.
پدیده های انتقال  مهندسان شیمی در این گرایش، اصول پدیده‌های انتقال را یاد می‌گیرند. در واقع مطالعه اصول و قواعد مربوط به پدیده‌های صنایع شیمیایی (انتقال جرم، انتقال حرارت و انتقال مومنتوم) از وظایف داوطلبان این گرایش است.
نفت و گاز  داوطلبان این گرایش تکنیک‌هایی را برای تولید منابع گازی و استخراج آن یاد می گیرند.
پتروشیمی صنایع پتروشیمی، صنعت تولید فراورده‌های شیمیایی از قبیل سوخت‌های وسایل نقلیه، پلیمرها و حتی داروها از مواد خام نفتی است.یکی از حوزه‌هایی که نیاز مبرم به مهندسان شیمی دارد، پتروشیمی‌ها و پالایشگاه‌ها هستند. 
صنایع غذایی داوطلبان این گرایش علم استفاده از تجهیزات و دستگاه­‌ها برای تولید فراورده‌های غذایی را می­‌آموزند. تولید فراورده‌های غذایی مفید یا کمک به بهبود غذاهای موجود در بازار از اقداماتی است که مهندس صنایع غذایی انجام می­ دهد. این گرایش یک گرایش تک بعدی است. 
نانو از دیگر حوزه‌­ هایی که نانو به آن ورود کرده، حوزه صنایع نفت و پتروشیمی است. امروزه می توان با استفاده از علم نانو به استخراج بیشتری از نفت خام دست یافت. به عنوان مثال یک مهندس شیمی با داشتن دانش ترکیبی از حوزه نفت و حوزه نانو فناوری می تواند گامی بسوی پیشرفت در این حوزه­ بردارد.
پلیمر در گذشته گرایش پلیمر یکی از زیرمجموعه‌های رشته مهندسی شیمی بود. اما در حال حاضر به عنوان یک رشته مستقل با دو گرایش صنایع پلیمر و تکنولوژی و علوم رنگ در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی ارائه می‌شود، البته هنوز نیز در شماری از دانشگاه‌های کشور مهندسی پلیمر یکی از گرایش‌های مهندسی شیمی است. 
زیست پزشکی هدف از این گرایش کمک به درمان بیماری­ ها با استفاده از علم شیمی است. به عنوان مثال یکی از اقدامات مربوط به این حوزه کمک به انتقال‌ دقیق‌تر داروها به همان نقطه از درد و درمان برخی از بیماریهای لاعلاج مانند سرطان است. 

آمریکا,انگلستان,نروژ

برترین دانشگاه های ایران برای تحصیل در رشته مهندسی شیمی

بسیاری از دانشگاه های ایران رشته مهندسی شیمی ر به دانشجویان ارائه می نمایند. در این قسمت در رابطه با بهترین دانشگاه های ایران در این رشته توضیحاتی را ارائه خواهیم نمود.

دانشگاه صنعتی امیر کبیر

رشته مهندسی شیمی در دانشگاه امیر کبیر تهران در سال ۱۳۳۷ تاسیس شده است. دانشکده منهدسی شیمی جزو اولین دانشکده های این دانشگاه بوده است. کارشناسی مهندسی شیمی در سال ۱۳۳۷ و دوره کارشناسی ارشد در سال ۱۳۵۴ و دوره دکتری در سال ۱۳۶۵ راه اندازی شد. این دانشگاه در رتبه بندی شانگهای در جایگاه ۷۶ تا ۱۰۰ جهانی و رتبه اول را در دانشکده های مهندسی شیمی کشور از آن خود نموده است. این دانشگاه دارای یک گرایش در مقطع کارشناسی، ۸ گرایش در مقطع کارشناسی ارشد و یک گرایش در مقطع دکتری می باشد.

دانشگاه صنعتی امیر کبیر دارای ۱۲۳ طرح پزوهشی و ۱۳۴ قرارداد صنعتی می باشد و اساتید آن تا کنون ۱۳۹ کتاب تالیف نموده اند. دوره کارشناسی ارشد این دانشکده به صورت آموزشی و پژوهشی برگزار می گردد. انجام فعالیت های پژوهشی در این دانشکده از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.

پس از این دانشگاه به ترتیب بهترین دانشگاه های ایران طبق رتبه بندی شانگهای به این ترتیب می باشند

دانشگاه رتبه در شانگهای
دانشگاه امیر کبیر ۷۶-۱۰۰
دانشگاه تهران ۷۶-۱۰۰
دانشگاه صنعتی شریف ۱۰۱-۱۵۱
دانشگاه صنعتی اصفهان ۱۵۱-۲۰۰
دانشگاه تربیت مدرس ۱۵۱-۲۰۰
دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل ۲۰۱-۳۰۰
دانشگاه علم و صنعت ۲۰۱-۳۰۰
دانشگاه شیراز ۲۰۱-۳۰۰
دانشگاه تبریز ۲۰۱-۳۰۰
دانشگاه سهند ۳۰۱-۴۰۰

آمریکا,انگلستان,نروژ

برترین دانشگاه های جهان در رشته مهندسی شیمی

تحصیل در خارج از کشور یکی از اهداف اصلی بسیاری از دانش آموزان و البته دانشجویان رشته مهندسی شیمی در مقطع لیسانس می باشد که قصد تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و یا دکتری مهندسی شیمی را دارند. البته باید توجه داشته باشید که بسیاری از بهترین دانشگاه های جهان برای تحصیل شهریه های بالایی دریافت می نمایند. بنابراین توصیه می شود برای تحصیل در خارج از کشور با وکلای مجرب مشورت نمائید.

دانشگاه  MIT

موسسه فناوری ماساچوست (Massachusetts Institute of Technology)  یک دانشگاه خصوصی واقع در شهر کمبریج، در ایالت ماساچوست آمریکا است. این دانشگاه در سال ۱۸۶۱ تاسیس گردید و معمولاً با نام اختصاری آن، یعنی ام‌آی‌تی (MIT) شناخته می‌شود و یکی از مهم‌ترین مراکز علمی تحقیقاتی در آمریکا و جهان به ‌شمار می‌رود.

به صورت کلی نتیجه می شود ۴۵ درصد از کل دانشجویان در مقاطع کارشناسی ارشد و بالاتر از دانشجویان خارجی می‌باشد. تعداد زیادی از اساتید این دانشگاه نیز بین المللی می باشند. بیش از ۵۶ درصد از هیئت علمی دانشگاه MIT را اساتید خارجی تشکیل می‌دهند. این آمار نشانگر علاقه این دانشگاه به جذب استعدادها از سراسر جهان می‌باشد و بی شک منابع بسیاری را نیز در قالب بورسیه‌های تحصیلی، فرصت‌های مطالعاتی و امکانات آزمایشگاهی در اختیار این نخبگان قرار می‌دهد.

دانشگاه ام‌آی‌تی تقریبا همه ساله به‌عنوان بهترین دانشگاه مهندسی شیمی جهان انتخاب می‌شود. دانشگاه MIT در سال ۲۰۱۸ طبق رنکینگ QS جزو بهترین دانشگاه مهندسی شیمی در جهان شناخته شد.

دانشگاه استنفورد

یکی از معتبرترین دانشگاه‌های جهان است که در سال ۱۸۸۵ میلادی در نزدیکی شهر سانفرانسیسکو در ایالت کالیفرنیا در کشور ایالات متحده آمریکا ساخته شد. تعداد دانشجویان این دانشگاه در حدود ۱۵۰۰۰ دانشجو می باشد. دانشگاه استنفورد دانشجویان بین المللی بسیاری دارد اما منابع مالی چندانی برای کمک به دانشجویان بین المللی در اختیار ندارد.

از اینرو دانشجویان باید با توجه به شرایط آکادمیکی که دارند و البته میزان تمکن مالی که برای تحصیل به دانشگاه اعلام می نمایند از کمک هزینه ها استفاده کنند. دانشجویان بین المللی که در زمان ثبت نام خود درخواست اخذ کمک هزینه را ارائه نکرده باشند در طول سال های تحصیلی خود نمی توانند این درخواست را داشته باشند.

این دانشگاه خوابگاه های گسترده ای دارد که دانشجویان می توانند از آن استفاده نمایند. حتی خوابگاه هایی برای دانشجویان با ناتوانی های جسمی در نظر گرفته شده است و هر کدام از خوابگاه ها امکانات متنوعی دارند. دانشگاه استنفورد دومین دانشگاه برتر جهان در رشته مهندسی شیمی می باشد.

آمریکا,انگلستان,نروژ

دانشگاه برکلی

دانشگاه برکلی مرکز آموزش دولتی واقع در شرق سان فرانسیسکو می باشد. این دانشگاه در سال ۱۸۶۸ تاسیس شده است.  دانشگاه برکلی دارای ۱۴ دانشکده و حدود ۱۳۰ دپارتمان می باشد. تعداد دانشجویان این دانشگاه در حدود ۴۰۰۰۰ دانشجو و اعضای هیئت علمی آن در حدود ۱۵۰۰ نفر می باشد. این دانشگاه دارای موسسه پژوهشی و حدود ۸۰۰ هکتار منطقه حفاظت شده محیط زیستی می باشد.

دانشگاه برکلی طبق رنکینگ QS سومین دانشگاه برتر دنیا در رشته مهندسی شیمی می باشد.

دانشگاه کمبریج

دانشگاه کمبریج در شهر کمبریج (بریتانیا) در کناره رودخانهٔ کَم، واقع شده ‌است. این دانشگاه در سال ۱۲۰۹ تأسیس شده و سومین دانشگاه قدیمی در جهان به‌ شمار می‌آید. این دانشگاه بزرگ یک مرکز علمی بسیار پیشرو در علم و فناوری است و دستاورد‌های دانشجویان دانشگاه کمبریج نشان دهنده پیشرفت های برجسته این دانشگاه در حوزه های علمی مختلف می باشد. این دانشگاه پرورش دهنده دانشمندان بزرگی همچون نیوتون بوده است. نیوتون بیشتر عمر خود را در آزمایشگاه های این دانشگاه سپری نموده است.

فرانسیس بیکن، چارلز داروین، استیون ویلیام هاوکینگ و سران دولت‌های دیگر در این دانشگاه معتبر تحصیل نموده اند. تاکنون نود و دو جایزه نوبل و ده مدال در رشته های مختلف به دانشجویان، استادان، کارکنان و یا فارغ التحصیلان دانشگاه کمبریج اهدا شده است.

دانشگاه کمبریج را می توان ثروتمندترین دانشگاه در اروپا معرفی نمود. درآمد این دانشگاه توسط دولت انگلیس برای امور آموزشی و تحقیقات علمی به دانشگاه داده می‌شود. در سال ۲۰۰۷ حدود یک سوم درآمد این دانشگاه را دولت انگلستان صرفا برای تحقیق و پژوهش پرداخت کرده بود. انتشارات دانشگاه کمبریج خود مکان مناسبی برای کسب درآمدهای کلان برای دانشگاه می باشد. دانشگاه کمبریج چهارمین دانشگاه برتر دنیا در رشته مهندسی شیمی در رنکینگ جهانی می باشد.

دانشگاه کیوتو

 یکی از دانشگاه‌های اصلی و دولتی کشور ژاپن است. این دانشگاه در حال حاضر ۲۲۰۰۰ دانشجو دارد و در شهر کیوتو قرار گرفته است. بودجه سالیانه دانشگاه کیوتو، ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار برآورد می‌شود این دانشگاه. مرکز چندین موسسه تحقیقاتی است و در محیطی آرام در حومه کیوتو قرار دارد. بخشی از دانشگاه کیوتو به عنوان «مرکز علم فناوری» برای طرح ایده‌های جدید در فناوری و علم شناخته می‌شود. دانشگاه کیوتو ژاپن به عنوان پنجمین دانشگاه برتر دنیا در رشته مهندسی شیمی شناخته شده است.

دانشگاه های آکسفورد انگلستان، کالیفرنیا آمریکا، کالج سلطنتی لندن، دانشگاه ملی سنگاپور و دانشگاه توکیو ژاپن به ترتیب در رده های بعدی واقع شده اند. در صورتی که قصد تحصیل در این دانشگاه ها را دارید می توانید به وبسایت آنها مراجعه نموده و از جزئیات پذیرش با خبر شوید.

آمریکا,انگلستان,نروژ

بهترین کشورها برای کار در زمینه مهندسی شیمی

اگر قصد دارید در سایر کشورهای جهان به کار در زمینه مهندسی شیمی مشغول شوید باید بدانید که مهندسان شیمی در جای جای دنیا چه جایگاه و درآمدی دارند. در این بخش بیشتر در این باره صحبت خواهد شد. طبق آمارهای ذکر شده مهندسان شیمی در بین سال های ۲۰۱۶ و ۲۰۲۶ با رشد بالایی از لحاظ شغلی روبرو خواهند شد.مشاغلی که به منهدسی شیمی مربوط می شوند بسیار سود ده خواهند بود. آمارها نشان می دهد در ایالات متحده آمریکا مهندسان شیمی بیش از ۵۵ هزار دلار در ماه و بیش از ۱۰۰ دلار در ساعت درآمد دارند.

از مجموعه مهارتها تا تجربه شما ممکن است بر میزان درآمد شما به عنوان یک مهندس شیمی تأثیر گذار است. مهندسان شیمی با تجربه مطمئنا میزان درآمد بیشتری به نسبت فارغ التحصیلان این رشته خواهند داشت. اگر به تازگی فارغ التحصیل شده اید و یا به عنوان یک مهندس شیمی مشغول کار در ایران می باشید می توانید برای ادامه کار و زندگی یک کشور مناسب با شرایط خود را انتخاب نمائید.

مهندسی شیمی در کانادا

کانادا دسترسی بالائی به منابع طبیعی مانند چوب و گاز دارد و دارای مجلس قانون گذاری زیست محیطی و اجتماعی است که جا را برای مهندسان شیمی علاقه مند باز کرده است. کانادا یکی از آن دسته کشورهایی می باشد که مهندسان شیمی در آن از درآمدهای بالایی برخوردارند.

مهندسی شیمی در آمریکا

مهندسان شیمی در آمریکا در حیطه داروسازی تا مواد مصرفی فعالیت می نمایند. از سال ۲۰۱۰ حدود ۳۰۲۰۰ مهندس شیمی در ایالات متحده مشغول به کار می باشند. برخی از بهترین شهرهای آمریکا برای کار در زمینه مهندسی شیمی به همراه میانگین درآمدها در جدول زیر آورده شده است

نام شهر میانگین درآمد
هیوستون ۱۱۸،۰۰۰ دلار
بیومونت ۱۰۸،۹۵۰ دلار
لس آنجلس ۱۰۸،۲۴۰ دلار
ولمینگتون ۱۲۴٫۹۳۰ دلار
چارلز، لس آنجلس ۱۰۰،۳۵۰ دلار
کنویک ۱۰۴،۹۱۰ دلار
ناکسویل ۱۰۱،۹۲۰ دلار
آگوستا ۹۶،۰۳۰ دلار
بالتیمور ۹۷،۳۳۰ دلار
اونسویل ۹۶،۰۳۰ دلار

آمریکا,انگلستان,نروژ

مهندسی شیمی در آلمان

آلمان از آن دسته کشورهایی می باشد که رشته های علوم پایه مانند شیمی و زیست شناسی در آن به نسبت سایر کشورها از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. مهندسی خودرو و داروسازی در آلمان پر کار می باشند. دانشگاه های آلمان بهترین مراکز تحقیقاتی را در زمینه رشته های مختلف از جمله مهندسی شیمی دارا می باشند.

میانگین درآمد در کشور آلمان برای رشته های علوم مهندسی قابل توجه است. به عنوان مثال درآمد یک مهندس شیمی در آلمان به صورت میانگین ۵۹۲۰۰ یورو در سال می باشد. مهندسی شیمی و داروسازی رتبه اول درآمد را در کشور آلمان در رشته های مهندسی دارا می باشند.

مهندسی شیمی در نیوزیلند

نیوزیلند یکی دیگر از کشورهای عالی برای پیدا کردن شغل برای مهندسان شیمی می باشد. کشور نیوزیلند دارای یکی از با ثبات ترین اقتصادهای جهان می باشد. این کشور بیش از ۴ میلیون شهروند دارد و با کسری نیروی کار در رشته های مهندسی مواجه است. بنابراین فارغ التحصیلان رشته های علوم مهندسی به راحتی می توانند در نیوزیلند شغل مناسب بیابند. مهندسان شیمی در نیوزیلند بالغ بر ۱۰۰ هزار دلار در سال درآمد خواهند داشت.

نتیجه گیری

برای انتخاب بهترین رشته برای تحصیل نکته مهم اول علاقه مندی های شخص می باشد چرا که اگر وارد رشته  ای شوید که به آن علاقه ای ندارید ممکن است نتوانید آنطور که باید در رشته مورد نظر موفق شوید. برای گرفتن تصمیم درست پیشنهاد آریاناپارس به شما دوستان عزیز، مشورت با مشاورین مجرب می باشد.

    اگه میخواهید بصورت رایگان مشاوره شوید همین حالا فرم زیر را پر کنید.

    دیدگاه ها

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    شبکه های اجتماعی

    arrow up