info@arianaabroad.com

مشاوره رایگان: ۰۲۱۹۱۰۹۸۰۰۲

۰۲۱-۹۱۰۹۸۰۰۲

تحصیل در آلمان

تحصیل در آلمان

شاید اگر شما هم از خود بپرسید که چرا تحصیل در آلمان میان جوانان ایرانی و حتی خانواده‌ها بسیار محبوب است،به راحتی چند پاسخ قانع کننده در ذهن شما ایجاد شود.علاقه بسیاری از جوانانی که دوست دارند آینده روشنی را برای خود ترسیم نمایند از یک سو و شرایط اقتصادی چند سال گذشته ایران دو عامل افزایش نرخ مهاجرت در چند سال گذشته بوده است. 

حالا شرایط این کشور باعث شده است تا آلمان همواره در رادار بررسی دانشجویان ایرانی و به صورت کلی متقاضیان مهاجرت به خارج از کشور باشد.با توجه به اهمیت موضوع مهاجرت تحصیلی به آلمان قصد داریم در این مقاله به سوالات مهمی در این خصوص نظیر سوالات زیر پاسخ دهیم: 

  • شرایط تحصیل رایگان در آلمان چیست؟
  • هزینه‌های مهاجرت به آلمان از طریق تحصیل چقدر است؟
  • مراحل اقدام برای تحصیل در آلمان چه هستند؟
  • شرط سنی تحصیل در آلمان چیست؟

این‌ها فقط چند دغدغه از مهم‌ترین دغدغه‌های متقاضیان تحصیل در این کشور محسوب می‌شود. 

این مقاله برای افرادی مناسب است که هنوز در انتخاب این کشور به عنوان مقصد مهاجرت تحصیلی تردید دارند. اگر تصمیم خود را برای مهاجرت تحصیلی به آلمان گرفته‌اید توصیه می‌نماییم. مقاله‌های پذیرش تحصیلی آلمان را برای اطلاعات مربوط به اپلای دانشگاه‌ها و مقاله ویزای تحصیلی آلمان را برای نحوه اقدام جهت اخذ ویزا مطالعه نمایید. 

مهاجرت تحصیلی به آلمان

آمار و ارقام مهاجرت تحصیلی به آلمان 

نگاه به آمار و ارقام درگذشته همیشه می‌تواند چراغ راه تصمیمات درست آینده باشد. بنابراین بیایید با هم نگاهی به آمار و ارقام مربوط به دانشجویان خارجی در کشور آلمان بیندازیم و ببینیم این کشور در چند سال گذشته تا چه اندازه مورد توجه دانشجویان خارجی بوده است. 

آمار مربوط به دانشجویان خارجی در آلمان 

کشور آلمان بیش از ۴۰۰ دانشگاه برای ارائه تحصیلات دانشگاهی به دانشجویان داخلی و خارجی را به صورت فعال در اختیار دارد.همانطور که مشاهده می‌کنید در ترم زمستانی در دانشگاه‌های آلمان (که به عنوان اصلی‌ترین ترم دانشگاهی محسوب می‌شود)،بیش از ۳۶۷ هزار نفر دانشجوی خارجی مشغول به تحصیل می‌باشند.

ترم زمستانیدانشجویان خارجی
۲۰۲۲/۲۰۲۳۳۶۷,۵۷۸
۲۰۲۱/۲۰۲۲۳۴۹,۴۳۸
۲۰۲۰/۲۰۲۱۳۲۴,۷۲۹
۲۰۱۹/۲۰۲۰۳۱۹,۹۰۲
۲۰۱۸/۲۰۱۹۳۰۲,۱۵۷

این آمار نشان می‌دهد که تصمیم شما در رابطه با تحصیل در آلمان در چند سال گذشته نیز به شکل مشابه توسط بسیاری از علاقمندان به تحصیل در خارج از کشور گرفته شده است.

تحصیل در آلمان و مزایای آن

مزایای تحصیل در آلمان

از سیل دانشجویانی که قصدمهاجرت تحصیلی به کشور آلمان را دارند، واضح است که نیازی به ارائه دلیلی برای شرایط خوب آلمان برای دانشجویان خارجی وجود ندارد. ولی بر اساس آنچه بیشتر دانشجویان مشغول به تحصیل در کشور آلمان و یا فارغ التحصیلان از دانشگاه های این کشور بیان نموده اند،مجموعه‌ای از یک سری از دلایل را می توان باعث جذابیت بیشتر این کشور نسبت به سایر کشورهای اروپایی و حتی جهان دانست. 

در ادامه به مزیت‌های تحصیل در کشور آلمان می‌پردازیم. 

بازار کار عالی ،خاطرجمعی فارغ التحصیلان

نرخ پایین بیکاری در کشور آلمان از یک سو و نیاز روز افزون صنایع مختلف آلمان به نیروی کار تازه نفس از سوی دیگر دو دلیل عمده جذب نیروی جوان تازه نفس به کشور آلمان می‌باشد. علاقمندان به تحصیل در آلمان می‌دانند که در صورت فارغ التحصیلی از یکی از دانشگاه‌های این کشور به سادگی قادر خواهند بود تا در این کشور با یک فرصت شغلی مناسب مشغول به فعالیت شوند. 

هزینه دانشگاه؟! نه اینجا خبری از هزینه نیست.

آلمان جز محدود کشورهایی است که هنوز به تحصیل رایگان در همه مقاطع حتی به مقاطع دانشگاهی اعتقاد دارد. متقاضیان مهاجرت به آلمان از طریق تحصیل می‌توانند در بسیاری از دانشگاه‌ها و رشته‌های کشور آلمان،صرفاً فقط با پرداخت هزینه ثبت نام در ترم (مبلغی کمتر از ۳۰۰ یورو )،در دانشگاه‌هایی همتراز با بهترین دانشگاه‌های جهان مشغول به تحصیل شوند.

توجه به این نکته حائز اهمیت است که امکان تحصیل به صورت رایگان فقط به رشته‌های دانشگاهی که به زبان آلمانی ارائه می‌گردند ،محدود نیست. به غیر از رشته‌های پزشکی و پیراپزشکی و البته برخی از شاخه‌های علوم نظری،سایر رشته‌های دانشگاهی حداقل در مقاطع ارشد و دکترا به زبان انگلیسی نیز ارائه می‌شوند. 

رقابتی هست ولی نه برای تو که آلمانی می‌دانی! 

اگرچه رایگان بودن دانشگاه آلمان باعث شده است تا بسیاری از علاقمندان به تحصیل در خارج از کشور به خصوص ایرانیان،این کشور را به عنوان مقصد تحصیلی انتخاب کنند،ولی هنوز هم تعداد افرادی که مسیر یادگیری زبان آلمانی را انتخاب می‌کنند ،خیلی زیاد نیست. بنابراین اگر قصد تحصیل در آلمان را دارید و با آلمانی خواندن هم مشکلی ندارید، می‌توانید امیدوار باشید تا فرایند پذیرش تحصیلی و ویزای تحصیلی آلمان را با موفقیت طی کنید.چرا که رقبای شما در این مسیر محدود به عده ای عشق آلمان است!

تحصیل در آلمان و معایب آن

معایب تحصیل در آلمان 

اگرچه آلمان تصویر یک کشور بی‌نقص را تدایی می‌کند و تحصیل در آلمان هم در هر عقل سلیمی یک تصمیم منطقی تلقی می‌شود،این انتخاب هم نظیر سایر انتخاب‌های دیگر در زندگی یک فرد ممکن است چالش‌هایی را برای متقاضی مهاجرت تحصیلی به آلمان ایجاد نماید. در ادامه مهمترین چالش‌هایی که دانشجویان بین المللی با آن پیش از ورود به این کشور و حتی در حین تحصیل در این کشور مواجه می‌شوند را بازگو می‌نماییم. 

اگر آلمانی ندانی کلاهت پس معرکه است! 

اگرچه همه آلمانی‌ها تسلط بی‌نظیری به زبان انگلیسی دارند،ولی تقریباً می‌توان گفت انجام هیچ کار اداری بدون دانستن زبان آلمانی میسر نیست.همین مسئله باعث شده است تا حتی دانشجویانی که به زبان انگلیسی تحصیل می‌نمایند نیز مجبور به یادگیری زبان آلمانی در حد گذران امور روزمره شوند.

بی نظمی از منظم‌ها! 

یکی دیگر از چالش‌هایی که علاقمندان به تحصیل در کشور آلمان پیش از ورود به این کشور با آن روبرو می‌شوند،نحوه برخورد عجیب و غریب سفارت آلمان در تهران با متقاضیان ویزای تحصیلی است. تغییرات لحظه‌ای نحوه گرفتن وقت سفارت ،صف‌های طولانی تایید مدارک و لیست‌های انتظار بلند بالا و و البته پروسه‌های تعیین وقت و شرکت در مصاحبه‌های سفارتی که گاه و بیگاه دچار تغییر می‌شوند،فقط بخش کوچکی از دغدغه‌های افرادی است که رویای تحصیل آلمان را در سر دارند.

پول باید مال خودت باشد !

یکی از بزرگترین چالش‌های علاقه‌مندان به تحصیل در آلمان در چند سال گذشته موضوع تمکن مالی این کشور بوده است. در سال‌های گذشته صرفاً ارائه گواهی تمکن مالی به مبلغ حدوداً ۸ تا ۱۰ هزار یورو،برای دریافت ویزای تحصیلی آلمان کاملاً کافی بود. ولی از سال ۲۰۲۱ کشور آلمان قانونی وضع کرد که طی آن متقاضیان دریافت ویزای تحصیلی ملزم به، به همراه داشتن مبلغ تمکن مالی در لحظه ورود به کشور آلمان گشتند. 

این یعنی متقاضی می‌بایست در درجه اول گواهی نشان دهنده تمکن مالی را به سفارت کشور آلمان ارائه نماید و پس از آن در لحظه ورود به کشور آلمان همین مبلغ را در حسابی به نام خود در کشور آلمان در طی مدت تحصیل بلوکه کند. دانشجویان مشغول به تحصیل حق برداشت ماهانه ا برای تامین هزینه‌های زندگی از این مبلغ را خواهند داشت.البته لازم به ذکر است که این مسئله استثنائاتی نیز دارد که ما در مقاله‌ای با عنوان ویزای تحصیلی آلمان به شرح و تفصیل آن پرداختیم. 

شرایط مورد نیاز برای تحصیل در آلمان

شرایط لازم برای تحصیل در آلمان

طبیعی است که از آلمانی‌ها انتظار داشته باشیم شرایط مهاجرتی بسیار سختگیرانه و دقیق باشند.از مرحله جمع آوری مدارک گرفته تا لحظه ورود به کشور،پروسه مهاجرت به آلمان از طریق تحصیل شرایط و ضوابط بسیار دقیق و روشنی دارد. با توجه به اهمیت رعایت کردن این شرایط در دو مرحله اخذ پذیرش از دانشگاه‌های کشور آلمان و مرحله ویزا،شرایط مهاجرت تحصیلی به آلمان را در این دو بخش بررسی می‌نماییم.

شرایط اخذ پذیرش از دانشگاه‌های آلمان 

اگرچه شرایط اخذ پذیرش از دانشگاه آلمان در چند سال گذشته دستخوش تغییرات بسیار زیادی شده است ولی اصول اخذ پذیرش از این دانشگاه‌ها همچنان بدون تغییر مانده است. اصولی که ممکن است از یک دانشگاه به دانشگاه دیگر در نحوه انجام متفاوت باشد ولی به صورت کلی می‌توان این شروط را شرایط اولیه تحصیل در آلمان دانست.

شرط زبان آلمانی برای مهاجرت تحصیلی به آلمان

چه کورس مورد نظر متقاضی تحصیل در آلمان،به زبان آلمانی ارائه شود و چه به زبان انگلیسی، در هر دو حالت دانشگاه‌های آلمانی شرط تسلط کافی به زبان مورد تدریس را به عنوان یکی از شروط اولیه دانشگاه‌های آلمان برای دانشجویان خارجی می دانند.

اگرچه برخی از دانشگاه‌ها دوره‌های پیش نیاز زبان را در داخل محیط دانشگاه برگزار می‌نمایند،ولی تقریباً با توجه به شانس پایین ویزا برای دوره‌های زبان، می‌توان به طور قطع به این نکته رسید که،یکی از مهمترین شروط اخذ پذیرش از دانشگاه‌های آلمانی ارائه مدرک تسلط به زبان آلمانی یا انگلیسی است.

تحصیلات قابل قبول و شرط معدل برای تحصیل در آلمان 

دانشگاه‌های آلمان و وزارت علوم این کشور ارتباط تنگاتنگی با وزارت علوم کشور ایران و دانشگاه‌های ایرانی دارند.وزارت علوم آلمان به صورت پیوسته لیستی از دانشگاه‌های مورد قبول کشورهای خارجی من جمله کشور ایران را به صورت سالانه مورد بررسی قرار می‌دهد. دانشگاه‌های آلمان با استناد به وب سایت بررسی دانشگاه‌ها و مدارک صادره از آنها در خارج از کشور آلمان،تمامی مدارک سوابق تحصیلی متقاضی تحصیل در این دانشگاه‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهند.

به طور مثال اگر متقاضی تحصیل در دوره کارشناسی ارشد در یکی از دانشگاه‌های آلمان هستید ولی از دانشگاهی فارغ التحصیل شده‌اید که دولت آلمان آن را دانشگاه ضعیفی ارزیابی می‌کند،در همان بدو امر شانسی برای پذیرش در این دانشگاه نخواهید داشت. 

وب سایت آنابین

با صرف چند دقیقه از وقت گرانبهایتان و وارد شدن به لینک زیر می‌توانید وضعیت مدرک تحصیلی خود را در کشور آلمان بررسی نمایید و ببینید که آیا مدرک شما توسط دانشگاه‌های این کشور مورد ارزیابی قرار می‌گیرند یا خیر.فقط کافیست با وارد شدن به لینک زیر و انتخاب گزینه موسسات خارجی وضعیت ارزیابی مدرک دانشگاهی خود را بررسی نمایید. لینک ورود به وب سایت بررسی مدارک تحصیلی در آلمان : وب سایت آنابین

شرط سنی تحصیل در آلمان 

هرچند قانون نوشته شده‌ای به عنوان شرایط سنی تحصیل در آلمان چه برای پذیرش در دانشگاه‌ها و چه برای دریافت ویزا وجود ندارد ولی طبیعتاً دانشگاه‌های مختلف با توجه به متقاضیان بی‌شماری که در صف انتظار برای پذیرش می‌بینند،می‌تواند فاکتور سنی را یک پارامتر برای اولویت بعضی از متقاضیان نسبت به سایر داوطلبان قلمداد کنند.به طور کلی می‌توان شرط سنی تحصیل در آلمان برای مقطع لیسانس را تا سن ۲۴ سال و برای کارشناسی ارشد تا سن ۳۵ سال دانست.

شرایط اخذ ویزای تحصیلی کشور آلمان 

حال اگر متقاضی تحصیل در آلمان موفق به اخذ پذیرش از یکی از دانشگاه‌های این کشور گردد،نوبت به انجام اقداماتی برای اخذ ویزای تحصیلی کشور آلمان می‌رسد. اقداماتی که در صورتی که متقاضی شرایط اخذ ویزای تحصیلی کشور آلمان را از همان ابتدا نداشته باشد،نمی‌تواند نتیجه جز ریجکتی ویزا تحصیلی کشور آلمان را به همراه داشته باشد. مهمترین شرایط اخذ ویزای تحصیلی آلمان به شرح زیر می‌باشد.

شرط اول: تمکن مالی کافی 

دولت آلمان هر ساله آپدیت جدیدی از حداقل مبلغی که دانشجویان خارجی ملزم به ارائه آن به عنوان مبلغ تمکن مالی می‌باشند را ارائه می‌نماید. دولت آلمان، اداره مهاجرت این کشور و به تبع آنها افسرهای ویزای تحصیلی کشور آلمان ،حساسیت ویژه‌ای بر روی تمکن مالی ارائه شده توسط دانشجویان خارجی در مرحله اخذ ویزای تحصیلی آلمان را از خود نشان می‌دهند.

دانشجویان خارجی صوص علاقه‌مندان به تحصیل در آلمان در کشور عزیزمان در همان ابتدای امر و در مرحله انتخاب آلمان به عنوان کشور مقصد مهاجرت تحصیلی باید در نظر داشته باشند که،پس از اخذ پذیرش برای دریافت ویزا راهی به غیر از بلوکه کردن یک ماهه مبلغ حداقل تمکن مالی در حساب خود ندارد.مبلغی که ممکن است بر اساس استان مد نظر در کشور آلمان لازم باشد حتی به کشور آلمان نیز منتقل شود. 

شرط دوم : شرکت در مصاحبه 

انجام مصاحبه توسط دولت آلمان تقریباً جز جدایی ناپذیری از فرایند دریافت ویزای تحصیلی در کشور آلمان محسوب می‌شود. حال ممکن است این مصاحبه‌ها به صورت مقطعی به صورت تلفنی و یا به صورت حضوری و یا حتی در پاره‌ای از مواقع به شکل آنلاین صورت پذیرد. در هر صورت از لحظه‌ای که آلمان را به عنوان مقصد مهاجرت تحصیلی خود انتخاب می‌نمایید،باید آمادگی شرکت در مصاحبه رو در رو با افسر ویزا را در خود ایجاد نمایید. 

راهنمای مرحله به مرحله مهاجرت تحصیلی به آلمان

مراحل مهاجرت تحصیلی به آلمان

چه متقاضی مهاجرت تحصیلی به آلمان قصد داشته باشد شخصاً امور مربوط به پذیرش و درخواست ویزای تحصیلی خود را صورت دهد و چه تمایل داشته باشد از یک موسسه یا مشاور در این خصوص بهره گیرد،طی کردن چند مرحله مشخص در این راستا الزامی است.مراحل مهاجرت تحصیلی به آلمان را می‌توان به دو دسته اقدامات مربوط به پذیرش از یکی از مراکز آموزشی آلمان و مرحله درخواست ویزای دانشجویی این کشور طبقه بندی کرد. ولی در این قسمت سعی داریم به صورت عملی‌تر،راهنمای گام به گام برای انجام مراحل مهاجرت تحصیلی به آلمان ارائه نماییم.

مرحله اول : آزادسازی مدارک 

چه درخواست پذیرش در مدارس کشور آلمان را داشته باشید و چه قصد تحصیل در مقطع دکترا در یکی از بزرگترین دانشگاه‌های آلمان،در هر صورت می‌بایست مدارک مربوط به سوابق تحصیلی گذشته خود را در اختیار داشته باشید. از آنجا که فرایندهای مربوط به آزادسازی مدارک دانشگاهی ممکن است مستلزم صرف زمان و یا هزینه بسیار زیاد باشد،باید در ابتدایی‌ترین قدم‌های مربوط به مهاجرت تحصیلی به کشور آلمان نسبت به آزاد کردن مدارک دانشگاهی گذشته خود اقدام نمایید. 

مرحله دوم : ترجمه مدارک تحصیلی 

با توجه به طولانی‌تر بودن زمان ترجمه مدارک به زبان آلمانی به نسبت زبان انگلیسی،متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آلمان می‌بایست پیش از هر اقدامی سعی در ترجمه مدارک خود (ترجیحاً به زبان آلمانی) نمایند. چرا که در موارد بسیار زیادی دیده شده تاخیر در تهیه شدن ترجمه مدارک تحصیلی باعث از دست رفتن زمان برای ثبت نام به موقع در مراکز آموزشی مورد نظر متقاضیان شده است. 

مرحله سوم  : انتخاب دانشگاه 

شاید با خود بگویید که،انتخاب دانشگاه چه تاثیری در مراحل مهاجرت تحصیلی به آلمان دارد؟!در جواب باید بگوییم،روش دریافت پذیرش از دانشگاه‌های مختلف کشور آلمان ممکن است با یکدیگر تفاوت‌های چشمگیری داشته باشد. برخی از دانشگاه‌ها به صورت مستقیم اقدام به جذب متقاضیان می نمایند و برخی دیگر از طریق سایت یونی اسیست، فرایند جذب دانشجویان جدید را صورت می‌دهند. 

پس انتخاب دانشگاه مورد نظر در این مرحله می‌تواند در اقدام بعدی که گرفتن پذیرش از دانشگاه باشد تا حد زیادی موثر باشد. توصیه می‌نماییم برای دریافت اطلاعات کامل‌تر در رابطه با فرایند اخذ پذیرش از دانشگاه‌های آلمان،مقاله‌ای با همین عنوان را که در وب سایت موسسه آریانا پارس منتشر شده است مطالعه نمایید.

مرحله چهارم : مکاتبه با دانشگاه 

در این مرحله متقاضیان مهاجرت تحصیلی با آلمان ملزم هستند به یکی از دو شکل زیر عمل نمایند: 

  1. برای پذیرش مستقیم در دانشگاه‌های آلمان،متقاضیان موظفند تا فرم‌های مربوط به درخواست پذیرش که عمدتاً به صورت آنلاین در وب سایت دانشگاه‌های مقصد وجود دارد را تکمیل نمایند. بیشتر دانشگاه‌های آلمان پس از تکمیل فرم توسط متقاضی از وی درخواست می‌کنند تا مدارک خود را به صورت آنلاین بارگذاری نمایند.
  2. برای پذیرش از طریق یونی اسیست،متقاضیان می بایست،با ایجاد یک حساب آنلاین در این وب سایت فرم مربوط به درخواست پذیرش در رشته و دانشگاه‌های مورد نظر خود را تکمیل نمایند. علاوه بر آن بارگذاری مدارک متقاضی ،مرحله بعدی اقدام برای اخذ پذیرش از دانشگاه‌های آلمان از طریق وب سایت یونی اسیست محسوب می‌شود.

گفتنیست در این روش،متقاضی اخذ پذیرش موظف به پرداخت هزینه‌ای به عنوان هزینه بررسی درخواست به وب سایت یونی اسیست می‌باشد. ما در مقاله‌ای با عنوان هزینه‌های تحصیل در آلمان به صورت جزئی در رابطه با این هزینه‌ها صحبت کرده ایم.

مرحله پنجم : تاییدیه مدارک 

پس از موفقیت در اخذ پذیرش از یکی از مراکز آموزشی آلمان،نوبت به گرفتن وقت از سفارت آلمان برای تاییدیه مدارک می رسد.در این مرحله متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آلمانی بایست به سفارت آلمان و یا شرکتی که این سفارت جهت تاییدیه مدارک معرفی می‌نمایند و اخذ نسبت به تاییدیه مدارک هویتی و مدارک تحصیلی خود اقدام نمایند.

در حال حاضر و در لحظه نگارش این مقاله یعنی در بهار ۱۴۰۳،مسئولیت تایید مدارک متقاضیان ویزای تحصیلی آلمان به عهده شرکت ویزا متریک می‌باشد.ما در مقاله‌ای به عنوان ویزای تحصیلی آلمان به تفکیک مراحل اقدام جهت تاییدیه مدارک برای سفارت آلمان را بررسی نموده ایم. 

مرحله ششم: دریافت وقت مصاحبه 

پس از تاییدیه مدارک و آگاهی داشتن از سایر مدارک مورد نیاز برای دریافت ویزا نظیر تمکن مالی (چرا که ممکن است فراهم کردن این مدارک در زمانبندی دریافت وقت مصاحبه تاثیرگذار باشد)،متقاضی موظف است تا به شکلی که اداره مهاجرت کشور آلمان معین کرده است نسبت به دریافت وقت مصاحبه اقدام نماید. در حال حاضر و در زمان نگارش این مقاله دریافت وقت مصاحبه ویزا منوط به ثبت نام در سایت ویزا متریک و پرداخت وجه مشخص شده در این وب سایت می‌باشد.

با توجه به اینکه دستورالعمل‌های اداره مهاجرت آلمان در پذیرش متقاضیان ویزای تحصیلی ممکن است در گذر زمان دچار تغییر شود،حتماً آخرین تغییرات مربوط به دریافت وقت مصاحبه سفارت آلمان را از طریق وب سایت سفارت آلمان در تهران بررسی فرمایید. 

مرحله هفتم : شرکت در روز مصاحبه 

پس از انجام همه مراحل گفته شده نوبت به مرحله آخر یا به عبارتی مهمترین مرحله پیش روی متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آلمان می‌رسد.متقاضیان ویزای تحصیلی آلمان می‌بایست پس از تکمیل فرم‌های مربوط به ویزای تحصیلی،به همراه همه مدارک مندرج در سایت سفارت کشور آلمان (و مدارک اضافی که ممکن است متقاضی برای قوی‌تر کردن پرونده درخواست ویزای تحصیلی تهیه کرده باشد)،در روز تعیین شده برای مصاحبه با افسر ویزای آلمان به سفارت آلمان (یا شرکت تعیین شده توسط آن) مراجعه نماید. در حال حاضر بررسی ویزاهای دانشجویی کشور آلمان توسط شرکت ویزا متریک صورت می‌گیرد.

مدارک لازم برای اخذ پذیرش و تحصیل در آلمان

مدارک مورد نیاز برای تحصیل در آلمان

متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آلمان می بایست در انجام فرایندهای مربوط به پذیرش دانشگاهی و درخواست ویزای تحصیلی مدارک زیادی را از ابتدای کار تا لحظه ورود به کشور آلمان فراهم نمایند.تهیه برخی از این مدارک در کوتاه‌ترین زمان قابل انجام است ولی برای فراهم کردن بعضی از مدارک مورد نیاز مهاجرت تحصیلی به آلمان،متقاضیان می‌بایست از چندین ماه قبل از اقدام اقداماتی را صورت دهند.مدارک مورد نیاز جهت مهاجرت تحصیلی به آلمان در دو دسته زیر طبقه بندی می‌شوند. 

مدارک مورد نیاز جهت اخذ پذیرش 

این دسته از مدارک ممکن است در مقاطع تحصیلی مختلف تفاوت‌های جزئی داشته باشد. ولی به صورت کلی می‌توان مدارک مورد نیاز برای مهاجرت تحصیلی به آلمان در مرحله پذیرش دانشگاهی را به صورت تیتروار اینطور نوشت:

  • ریز نمرات مقاطع تحصیلی قبلی 
  • گواهی پایان دوره مقاطع تحصیلی قبلی 
  • مدرک زبان
  • توصیه نامه از اساتید سابق 
  • انگیزه نامه 
  • رزومه 
  • طرح تحقیقاتی (در مقطع دکترا) 

اگر تمایل دارید در رابطه با مدارک بالا و یا فرایند پذیرش در دانشگاه‌های آلمان بیشتر اطلاعات کسب نمایید،شماره دعوت به مطالعه مقاله پذیرش تحصیلی در آلمان می‌نماییم.

مدارک مورد نیاز جهت دریافت ویزا 

پس از دریافت نامه پذیرش قطعی از دانشگاه مقصد در کشور آلمان نوبت به تهیه مدارکی است که سفارت کشور آلمان برای صدور ویزای دانشجویی از متقاضیان دریافت می‌نماید. مدارک مورد نیاز این بخش نیز به صورت فهرست بار در ادامه آمده است: 

  • فرم‌های تکمیل شده درخواست ویزا 
  • گواهی تمکن مالی 
  • نامه پذیرش از دانشگاه 
  • رزومه متقاضی 
  • نامه توضیحات تکمیلی (کاورلتر)
  • نامه کار و فیش‌های حقوقی در صورت نیاز 
  • مدارک شناسایی و هویتی (در صورت تاهل برای خانواده)

با توجه به اهمیت موضوع ویزای تحصیلی در فرایند مهاجرت تحصیلی به آلمان توصیه می‌شود مقاله ویزای تحصیلی آلمان را در وب سایت آریانا پارس برای اطلاعات بیشتر مطالعه نمایید.

هزینه های مورد نیاز برای تحصیل در آلمان

هزینه های تحصیل در آلمان

متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آلمان می‌بایست خود را برای پرداخت چند هزینه در در این مسیر آماده نمایند. هزینه‌هایی که برخی قابل کاهش دادند و یا حذف کردن،و برخی دیگر ثابت و اجتناب ناپذیرند. در ادامه سعی می‌کنیم کلیه هزینه‌هایی که در راه مهاجرت تحصیلی به آلمان و علاقه‌مندان تحویل می‌شود را بررسی کنیم.

دسته اول: هزینه آزادسازی مدارک 

این بخش از مقاله شامل فارغ التحصیلان دانشگاه آزاد نمی‌شود.بنابراین اگر دانشجوی سراسری هستید این بخش اهمیت زیادی برای شما خواهد داشت.فارغ التحصیلان دانشگاه سراسری در صورتی که هنوز مدارک تحصیلی خود را آزاد نکرده باشند،نیاز دارم تا فرایند آزادسازی مدارک خود را پرداخت نمایند.این هزینه‌ها ممکن است بر اساس مقطع تحصیلی و رشته تحصیلی متقاضی تفاوت‌های چشمگیری با متقاضیان دیگر داشته باشد.

دسته دوم :  هزینه ترجمه مدارک

هزینه ترجمه آلمانی مدارک از هزینه ترجمه انگلیسی کمی بیشتر است ولی به صورت کلی می توان هزینه ترجمه مدارک را عددی بین ۱۰ تا ۲۰ میلیون تومان  برای متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آلمان تخمین زد. گفتنی است تاییدیه دادگستری و امور خارجه بر روی ترجمه همه مدارک الزامی است. علاوه بر آن،متقاضیان تحصیل در آلمان،در صورت نیاز باید برای تایید مدارک در سفارت آلمان نیز اقدام نماید. 

سفارت آلمان برای تایید هر یک از مدارک تحصیلی ۳۰ یورو دریافت می‌نماید. البته در صورتی که دانشجو بتواند اثبات نماید که با دانشگاه مقصد مکاتبه کرده است ممکن است تا ۵ کپی تایید شده از مدارک خود را به صورت رایگان از سفارت آلمان دریافت نماید. 

دسته سوم : هزینه ویزای دانشجویی آلمان 

اداره مهاجرت کشور آلمان و سفارت این کشور در تهران نیز همانند سایر کشورهای جهان هزینه مشخص را به عنوان هزینه بررسی درخواست ویزای دانشجویی از متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آلمان دریافت می‌نمایند. این هزینه در حال حاضر به صورت نقدی در مرکز ویزا متریک دریافت می‌شود. مبلغ درخواست ویزای دانشجویی در کشور آلمان مبلغ ۷۵ یورو در حال حاضر و در زمان نگارش این مقاله یعنی در سال ۲۰۲۴ تعیین شده است.

دسته چهارم : هزینه دانشگاه 

به غیر از چند دانشگاه خصوصی،سایر دانشگاه‌ها در کشور آلمان در همه مقاطع شهریه بسیار کمی دارند. عددی که شاید در طول ترم به ۴۰۰ یورو هم نرسد. بنابراین اگرچه هزینه دانشگاه در آلمان با هزینه دانشگاه در سایر کشورهای جهان قابل مقایسه نیست ولی این هزینه هم می ‌تواند ردیفی از هزینه‌های متقاضیان مهاجرت تحصیل به آلمان باشد.

دسته پنجم: هزینه زندگی دانشجویی در آلمان 

متوسط هزینه  در کشور آلمان در اکثر شهرهای این کشور برای زندگی دانشجویی به ازای هر نفر مبلغی بین ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ یورو خمین زده می‌شود. البته سبک زندگی دانشجویان می‌تواند باعث افزایش و یا حتی کاهش این هزینه گردد ولی این عدد،دقیقاً همان مبلغی است که دولت آلمان انتظار دارد دانشجویان برای پرداخت هزینه‌های ماهانه زندگی خود در آلمان و در حین تحصیل به همراه داشته باشند. پس می‌توان بر روی منطقی بودن این تخمین حساب باز کرد. ما در مقاله‌ای مفصل‌تر در رابطه با هزینه تحصیل در آلمان به بحث و گفتگو در رابطه با ابعاد مختلف مرتبط با هزینه هایی که یک متقاضی مهاجرت تحصیلی به آلمان می‌بایست متحمل پرداخت آنها شود به بحث و گفتگو پرداختیم.

تحصیل در آلمان براساس مقاطع مختلف

تحصیل در آلمان براساس مقاطع مختلف

برای تحصیل در آلمان در مقاطع مختلف،شرایط و قدم‌های ورود برای مهاجرت تحصیلی به آلمان کاملاً متفاوت است. مراحل مهاجرت به آلمان از طریق تحصیل ممکن است در مرحله پذیرش در مقاطع کارشناسی تا دکترا تفاوت‌های چشمگیری با یکدیگر داشته باشند. به طور مثال از شرایط ورود به دانشگاه،زبان تحصیل در آلمان،شانس پذیرش در دانشگاه‌های آلمان و بسیاری دیگر از فاکتورها را می‌توان در یک مقطع تحصیلی با مقطع تحصیلی دیگر کاملاً متمایز از هم دانست.در ادامه قصد داریم مهاجرت تحصیلی به آلمان را از منظر مقاطع تحصیلی مختلف مورد بررسی همه جانبه قرار دهیم. 

تحصیل در آلمان در مقطع کارشناسی 

از آنجا که آلمان یکی از معدود کشورهایی است که متقاضیان تحصیل در خارج از کشور امکان تحصیل رایگان را در دانشگاه‌های آن برای خود ممکن می‌بینند، یکی از محبوب‌ترین مقاصد مهاجرت تحصیلی برای دانشجویان خارجی محسوب می‌شود. به همین دلیل نرخ موفقیت ویزای تحصیلی برای تحصیل در مقطع کارشناسی در کشور آلمان معمولاً پایین‌تر از مقاطع بالاتر در این کشور است. در ادامه سعی می‌کنیم مهم‌ترین ابعاد موضوع مهاجرت تحصیلی به آلمان برای تحصیل در مقطع کارشناسی را بیشتر مورد بررسی قرار دهیم. 

زبان تحصیل در آلمان در مقطع کارشناسی چیست؟

بیشتر دوره‌های تحصیلی به خصوص دوره‌های مربوط به علوم تجربی و علوم نظری در کشور آلمان به زبان آلمانی ارائه می‌شوند. البته برخی از دانشگاه‌های آلمان به خصوص دانشگاه‌های فنی در چند رشته تحصیلی امکان تحصیل به زبان انگلیسی را برای دانشجویان خارجی با شرایط تحصیل رایگان در آلمان فراهم کرده اند. پس طبیعیست فرایند پذیرش در دانشگاه‌هایی که درست را به زبان انگلیسی ارائه می‌دهد فرایند شوارتری از پذیرش در دانشگاه‌های رایگان در آلمان خواهد بود. 

البته در برخی از دانشگاه‌های خصوصی که حصیلات در آنها مستلزم پرداخت هزینه می‌شود،تحصیل در مقطع آلمانی در همه رشته‌ها به زبان انگلیسی نیز قابل انجام است. ولی بر اساس تجربه به متقاضیان مهاجرت تحصیلی به کشور آلمان برای تحصیل توصیه می‌کنیم تا اگر تصمیم دارند چند سالی را در کشور آلمان سپری نمایند،هم برای افزایش شانس موفقیت ویزا و هم احتمال پیدا کردن کار در حین تحصیل با یادگیری زبان آلمانی برای یک کورس به این زبان نسبت به پذیرش اقدام نمایند. 

شرایط سنی تحصیل در آلمان در مقطع لیسانس چیست؟

نه دانشگاه‌های آلمان و نه سفارت این کشور شرط خاصی را به عنوان شرایط سنی تحصیل در آلمان معرفی نکرده‌اند ولی بر اساس تجربه می‌توان شانس متقاضیانی که بیش از ۲۶ سال دارند را برای دریافت پذیرش و ویزای تحصیلی آلمان کمتر از سایر متقاضیان دانست. اگرچه این بدان معنا نیست که متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آلمان با بیش از ۲۶ سال به هیچ وجه شانس دریافت ویزای تحصیلی از آلمان را ندارند. 

آیا تحصیل در مقطع کارشناسی در کشور آلمان نیازمند شرکت در آزمون ورودی است؟

مواد تحصیلی قبل از دوره دانشگاه در کشور آلمان در طی ۱۳ سال برای دانش آموزان صورت می‌پذیرد.در بسیاری از مواقع برای تطبیق مدرک دیپلم ایران ه مدرک مورد نیاز برای شرکت در دوره‌های کارشناسی در کشور آلمان،متقاضیان تحصیل در آلمان ملزم به شرکت در دوره‌های یک ساله پیش نیاز موسوم به دوره‌های کالج در کشور آلمان هستند. 

معمولاً برای تحصیل در رشته‌های متفاوت، متقاضیان نیازمند به سپری کردن دوره کالج متفاوتی از سایر رشته‌ها هستند.در جدول زیر دوره کالجی که متقاضیان می‌بایست متناسب با دوره تحصیلی خود سپری نمایند را ذکر کرده ایم.

عنوان دورههدف دوره
M-Kursبرای ورود به دوره های پزشکی
W-Kursبرای ورود به رشته های اقتصاد و علوم اجتماعی
T-kursبرای ورود به رشته های مهندسی و ریاضی
G-Kursبرای ورود به رشته های علوم انسانی
تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در آلمان

تحصیل در آلمان در مقطع کارشناسی ارشد 

مهاجرت تحصیلی به کشور آلمان برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد را می‌توان محبوب‌ترین روش بین متقاضیان مهاجرت به آلمان دانست. سهم دانشجویان کارشناسی ارشد در دریافت ویزای تحصیلی آلمان بیش از سایر دانشجویان در مقاطع مختلف است.کیفیت دانشگاه‌های آلمان،زبان آلمانی و مهمتر از آن شانس بالای پیدا کردن کار پس از دوره تحصیلی کارشناسی ارشد که منجر به اقامت دائم آلمان می‌شود مهمترین دلایل اقبال زیاد متقاضیان برای مهاجرت تحصیلی به آلمان در مقطع کارشناسی ارشد است. در ادامه سعی می‌کنیم مهمترین سوالات مربوط به مهاجرت برای تحصیل در این مقطع تحصیلی را پاسخ دهیم.

شرایط سنی کارشناسی ارشد در آلمان چیست؟

هیچ یک از دانشگاه‌های آلمان شرایط سنی خاصی برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد برای دانشجویان خارجی را مشخص نکرده اند. ولی به طور قطع می‌توانیم اختلاف شانس زیادی را بین متقاضیان با گپ تحصیلی کمتر به نسبت متقاضیانی که فاصله زیادی از دریافت مدرک کارشناسی آنها می‌گذرد قائل باشیم.شاید بتوان شرایط سنی کارشناسی ارشد در آلمان را محدوده‌ای بین ۲۵ تا ۳۲ سال دانست. اگرچه دریافت پذیرش و یا حتی ویزای تحصیلی آلمان برای دانشجویانی که بیش از ۳۲ سال سن دارند نیز امری ناممکن نیست. 

شرط معدل برای تحصیل در آلمان در مقطع کارشناسی ارشد چیست؟

سیستم آلمانی نمره دهی تفاوت‌های چشمگیری با مدل دریافت نمره در ایران دارد. در سیستم نمره دهی آلمانی نمرات در یک بازه بین عدد ۱ تا ۶ قرار می‌گیرند که نمره یک بهترین و نمره ۶ بدترین نمره ممکن است. بیشتر دانشگاه‌های آلمان داشتن حداقل معدل دو و نیم را شرط معدل برای تحصیل در کارشناسی ارشد آلمان می‌دانند. اگرچه برای مهاجرت تحصیلی به آلمان با دریافت پذیرش از یک دانشگاه ممتاز،معدل به هیچ وجه نباید کمتر از یک و نیم باشد. در جدول زیر می‌توانید معدل تبدیل شده چند نمره را به سیستم نمره دهی آلمانی ببینید.

معدل ایرانیمعدل تبدیل شده در سیستم آلمانی
201
181.75
162.5
143.25

البته تحصیل در آلمان در کارشناسی ارشد با داشتن معدل کمتر از نمرات گفته شده با شرط ارائه انگیزه نامه تحصیلی خوب و یا سوابق کاری ممکن است صورت پذیرد. 

لیست رشته‌های کارشناسی ارشد در آلمان را می‌توان از کجا پیدا کرد؟

متقاضیان تحصیل در مقطع فوق لیسانس در کشور آلمان چند روش برای یافتن لیست رشته‌های کارشناسی ارشد در آلمان به زبان آلمانی و یا به زبان انگلیسی دارند. البته ما به متقاضیان دریافت پذیرش تحصیلی از دانشگاه آرمان توصیه می‌نماییم برای در اختیار داشتن لیست کاملی است رشته‌های مورد نظر خود از همه این ابزارها و روش‌ها به صورت همزمان استفاده نمایند.

روش اول مراجعه به سایت دانشگاه‌ها 

این روش‌هایت سخت‌ترین روش پیدا کردن لیست رشته‌های مقاطع تحصیلی در آلمان است ولی شاید مطمئن‌ترین روش باشد. معمولاً دانشگاه‌های آلمان آخرین تغییرات خود در زمان برگزاری رشته‌ها،عنوان رشته‌ها و همه جزئیات مربوط به آنها را در وب سایت خود بارگذاری می‌کنند. به نوعی سایر روش‌ها که در ادامه گفته می‌شود، اطلاعات خود را از روی وب سایت دانشگاه‌ها جمع آوری می‌نمایند. بنابراین این روش را می‌توان موثق‌ترین روش برای داشتن لیست رشته‌های کارشناسی.

روش دوم سایت DAAD

معروف‌ترین موتور جستجوی رشته‌های تحصیلی در آلمان وب سایت د آ د (DAAD) است. این ابزار می‌تواند به متقاضیان جستجوی رشته‌های تحصیلی در کشور آلمان کمک کند تا با چند کلیک ساده فهرستی از رشته‌های مدنظر خود در دانشگاه مختلف آلمان که شامل دانشگاه خصوصی و یا دولتی می‌شود را بیابند. به متقاضیان توصیه می‌کنیم در صورتی که قصد تحصیل در یک رشته آلمانی زبان را دارند،این رشته را به زبان آرمانی در وب سایت مذکور جستجو کنند. 

روش سوم به سایت‌های جهانی 

برخی از وب سایت‌های معتبر جهانی نظیر Master portal و Education Abroad ، به صورت منظم با دریافت اطلاعات از دانشگاه‌های کشورهای مختلف،تلاش می‌کنند فهرست‌های به روز شده‌ای از رشته‌های ارائه شده در دانشگاه‌های خارجی در اختیار متقاضیان از دردسر کشورهای جهان، این لیست‌ها اگرچه ممکن است به صورت لحظه‌ای به روز نشوند ، می‌توانند به تکمیل شدن لیست رشته‌های کارشناسی ارشد در آلمان کمک کنند.

تحصیل در دوره دکترا در آلمان

تعداد زیاد دوره‌های تحصیلی برای اپلای برای مقطع دکترا در کشور آلمان باعث بیشتر شدن جذابیت این کشور برای متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آلمان برای تحصیل در این مقطع شده است.شاید همه چیز در مورد تحصیل در مقطع دکترا در کشور آلمان تفاوت‌هایی با تحصیل در این مقطع در سایر کشورهای جهان دارد بنابراین در این قسمت سعی می‌کنیم به مهم‌ترین نکات مربوط به اپلای دکترا در آلمان بپردازیم

دوره‌های دکترا در آلمان به چه شکلی برگزار می‌شوند؟

معمولاً دوره‌های دکتر را در کشور آلمان به دو شکل صورت می‌پذیرد.‌ شکل متداول ره‌های دکترا در کشور آلمان دوره‌های دکترا به صورت فردی است. دانشجویان مشغول به تحصیل در مقطع دکترا در کشور آلمان در این روش ی‌بایست تحت نظر یک سوپروایزر بر روی یک موضوع خاص تحقیقات خود را صورت دهند. این دوره تحقیقاتی معمولاً سه چهارم کل دوره تحصیلات دکترا را شامل می‌شود. 

اما روش دوم تحصیل در دوره‌های دکترای آموزش محور است. این دوره‌ها بسیار شبیه دوره‌هایی است که در کشورهای انگلیسی زبان ارائه می‌شود و در آن دانشجوی دوره دکترا ا گذراندن کلاس‌های آموزشی و سمینارهای مختلف ر کنار سایر دانشجویان دوره تحصیلی خود را سپری می‌نماید. دوره دکترا در کشور آلمان معمولاً ممکن است بین ۵ تا ۶ سال به طول بیانجامد. 

فاند دوره دکترا در آلمان چقدر است؟

برخلاف سایر کشورها معمولا دوره‌های دکترا شامل حقوق ثابت نیستند. بلکه دانشجویان ی‌توانند به دو شکل گرفتن ساعات تدریس و انجام دادن پروژه‌های مرتبط با پروژه خود کمک هزینه تحصیلی یا اصطلاحا فاند برای دوره دکترا در آلمان دریافت نمایند. بر اساس آمار دولت آلمان در سال۲۰۲۴   حقوق دریافتی و یا فاند کامل دکترای کشور آلمان عددی بین ۴۲۰۰ تا ۵۹۰۰ یورو بوده است. ولی بیش از ۶۷ درصد دانشجویان مشغول به تحصیل در دوره دکترا در کشور آلمان مبلغی به اندازه ۲۸۰۰ تا ۳۹۰۰ یورو به عنوان فاند یا کمک هزینه تحصیل در دوره دکترا دریافت می‌کنند.

آیا برای اپلای برای دکترا پیدا کردن سوپروایزر الزامی است؟

اگرچه برای شرکت در بعضی از دوره‌های دکترا به صورت آموزش محور داشتن سوپروایزر برای اپلای برای دکترا در رشته‌های مختلف الزامی نیست ولی در دوره‌های دکترای پژوهش محور یا انفرادی ، داشتن یک سوپروایزر قدم اول برای اپلای دکترا آلمان محسوب می‌شود.البته داشتن یک سوپروایزر در اقدام برای تحصیل در دوره دکترا به صورت آموزش محور نیز یک مزیت بزرگ محسوب می‌شود.

تحصیل آلمان از طریق بورسیه

بورسیه تحصیل آلمان

آلمان یکی از کشورهایی است که به دانشجویان بین‌المللی بورسیه‌های زیادی را ارائه می‌دهد. این بورسیه‌ها ممکن است توسط دولت آلمان، دانشگاه‌ها، سازمان‌های غیردولتی، و بنیادهای تحصیلی ارائه شوند. در ادامه، به برخی از بورسیه‌های معروف در آلمان اشاره می‌کنم:

  • بورسیه DAA: DAAD (سازمان تبادل آموزشی آلمان) بورسیه‌های بسیاری را در زمینه‌های مختلف تحصیلی ارائه می‌دهد. این بورسیه‌ها شامل بورسیه‌های مطالعاتی، بورسیه‌های پژوهشی و بورسیه‌های کارآموزی می‌شوند.
  • بورسیه Deutschlandstipendium: این بورسیه توسط دولت آلمان و برخی از دانشگاه‌ها ارائه می‌شود. دانشجویان برتر و با استعداد در برنامه‌های تحصیلی مختلف می‌توانند از این بورسیه بهره‌مند شوند.
  • بورسیه Heinrich Böll: این بورسیه توسط بنیاد Heinrich Böll برای دانشجویان بین‌المللی ارائه می‌شود. این بورسیه برای تحصیل در زمینه‌های مختلف از جمله علوم اجتماعی، رشته‌های فنی و محیط زیست استفاده می‌شود.
  • بورسیه Konrad-Adenauer-Stiftung: این بورسیه توسط بنیاد Konrad Adenauer ارائه می‌شود و به دانشجویان با توانایی‌های آکادمیک برتر در حوزه‌های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی کمک می‌کند

اقامت پس از تحصیل در آلمان

بسیاری از دانشجویان که آلمان را به عنوان مقصد مهاجرت تحصیلی انتخاب می‌کنند قصد دارند تا پس از اتمام دوره تحصیلی در این کشور برای دریافت اقامت دائمی این کشور اقدام نمایند. به صورت کلی می‌توان وش‌های دریافت اقامت دائم پس از تحصیل در آلمان را برای متقاضیان خارجی روش‌های زیر دانست. 

روشتوضیحات
اقامت جستجوی کار (Job-Seeking Visa)فارغ‌التحصیلان می‌توانند پس از پایان تحصیل تا ۱۸ ماه اقامت جستجوی کار دریافت کنند تا شغلی مرتبط با رشته پیدا کنند.
اقامت کاری (Work Visa)در صورت پیدا کردن کار مرتبط با رشته تحصیلی، می‌توانند ویزای کاری بگیرند و در طول قرارداد کاری در آلمان اقامت داشته باشند.
کارت آبی اتحادیه اروپا (EU Blue Card)در صورت داشتن پیشنهاد شغلی با حقوق سالانه مشخص (حداقل درآمد ۵۸,۴۰۰ یورو در سال ۲۰۲۴)، امکان دریافت کارت آبی وجود دارد که به اقامت بلندمدت منجر می‌شود.
اقامت دائم (Permanent Residence – Niederlassungserlaubnis)پس از ۲ سال کار و پرداخت بیمه‌های اجتماعی و ۵ سال اقامت، می‌توان درخواست اقامت دائم داد.
خوداشتغالی (Self-Employment / Freelancer)در صورت راه‌اندازی کسب و کار یا کار به عنوان فریلنسر، امکان دریافت ویزای خوداشتغالی و اقامت طولانی‌تر وجود دارد.
اقامت ازدواج یا پیوند خانوادگیدر صورت ازدواج با شهروند آلمانی یا فردی که اقامت دائم دارد، امکان درخواست اقامت خانوادگی وجود دارد.
کدام رشته برای تحصیل در آلمان بهتر است؟

بهترین رشته برای تحصیل در آلمان

شاید به طور قطع نتوانیم بگوییم بهترین رشته برای مهاجرت به کشور آلمان از طریق تحصیل چیست ولی می‌توان رشته‌های تحصیلی را بر اساس فاکتورهایی که می‌تواند در سرنوشت متقاضیان مهاجرت تحصیلی اثرگذارباشد رتبه‌ بندی کنیم. برای این منظور باید مولفه‌هایی نظیر موارد زیر را موثر دانست:

  • شانس قبولی در دانشگاه 
  • بازار کار پس از تحصیل 
  • امکان دریافت بورسیه در مقاطع بالاتر 
  • کیفیت دانشگاه‌هایی که این رشته‌های تحصیلی را ارائه می‌دهند 

بر اساس فاکتورهای ذکر شده سعی کرده‌ایم بهترین رشته برای مهاجرت تحصیلی به کشور آلمان و همچنین چند دانشگاه مناسب برای ادامه تحصیل در این رشته‌ها را در جدول زیر بیان کنیم.

رشتهدانشگاه ۱دانشگاه ۲دانشگاه ۳
مهندسی (مکانیک، برق، عمران و غیره)دانشگاه دویسبورگ-اسندانشگاه صنعتی کمنیتسدانشگاه علوم کاربردی آخن
علوم کامپیوتر / فناوری اطلاعاتدانشگاه پادربورندانشگاه برمندانشگاه اتو فون گریک ماگدبورگ
تجارت و مدیریتدانشگاه مانهایمدانشگاه علوم کاربردی ماینزدانشگاه فرزنیوس
علوم زیستی / زیست‌شناسیدانشگاه هوفنهایمدانشگاه ینادانشگاه بایروت
معماریدانشگاه کاسلدانشگاه اشتوتگارتدانشگاه علوم کاربردی مونستر
پرسش‌های مهم در خصوص تحصیل در آلمان

مهمترین پرسش‌ها در خصوص تحصیل در آلمان 

اگرچه مهاجرت تحصیلی به آلمان در سال‌های گذشته به یک روش مهاجرتی پر استفاده توسط متقاضیان ایرانی تبدیل شده است، ولی تغییرات قوانین پذیرش تحصیلی و ویزای دانشجویی کشور آلمان و همچنین یکپارچه نبودن اطلاعات انشگاه‌ها و سفارت این کشور باعث شده است تا بسیاری از متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آلمان با پرسش‌های بی‌جواب زیادی روبرو باشند. در ادامه قصد داریم به مهمترین سوال‌های متقاضیان مهاجرت به آلمان از طریق تحصیل پاسخ دهیم. 

آیا تحصیل در آلمان بدون نیاز به مدرک زبان امکان‌پذیر است؟

تحصیلات در کشور آلمان به دو زبان انگلیسی و آلمانی ارائه می شود . دانشجویان که در مقطع کارشناسی به زبان آلمانی و در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا دوره های تحصیلی هم به زبان آلمانی و هم به صورت اینترنشنال یعنی به زبان انگلیسی ارائه می شود که بصورت معمول دانشجویان می بایست برای اخذ پذیرش مدرکی دال بر تسلط به زبان مورد نظر ارائه دهند. در صورت انگلیسی زبان بودن دوره های انتخابی نمره ی ۶٫۵ در امتحان آیلتس را باید داشت برای دوره های آلمانی زبان نیازمند مدرک B2 آلمانی خواهید بود.کشور آلمان برای علاقه مندان به این کشور شرایطی را در نظر گرفته است که در صورتی که مدرک B1 را داشته باشند می توانند دوره های Testdaf  را در خاک این کشور سپری کرده و پس از موفقیت و کسب مدرک B2 زبان آلمانی برای ادامه تحصیل اقدام نمایند.

برخی از علاقه مندان به تحصیل در کشور آلمان که موفق به کسب مدرک زبان آلمانی نشده اند شانس اخذ پذیرش برای کالج های زبان آلمانی را خواهند داشت ولی کسب ویزا به شرایط  و مدارک مربوطه بستگی دارد. بصورت معمول افرادی که سابقه سفر به محدوده شینگن را دارند شانس بیشتری را برای کسب ویزای دوره های زبان را خواهند داشت.با توجه به نکته ذکر شده علاقه مندان به تحصیل می توانند در ابتدای کار برای دور های زبان آلمانی این کشور اقدام کنند و پس از سپری کردن دوره های لازمه به دانشگاه وارد شوند و از شرایط تحصیل بهره مند شوند. لازم بذکر است شانس افرادی که تا بحال ویزای شینگن را دریافت نکرده اند کمتر است.

تحصیل در آلمان به زبان انگلیسی بهتر است یا آلمانی؟

یکی از مهم‌ترین سوالات متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آلمان این است که بدانند تفاوت تحصیل با آلمانی انگلیسی در کشور آلمان چقدر است. آیا خواندن زبان آلمانی به طبیعتاً امری سخت‌تر از یادگیری زبان انگلیسی است به زحمتش می ارزد؟ در پاسخ باید گفت برای بسیاری از رشته‌ها یا دانشگاهی که فقط به زبان آلمانی ارائه می‌شوند(نظیر طیف زیادی از علوم پزشکی و یا علوم انسانی) این پرسش بی‌معناست. ولی دانشجویان سایر رشته‌ها، می‌تواند دوره تحصیلی خود را در کشور آلمان به زبان انگلیسی ارائه کند و در حین دوره تحصیلی خود به یادگیری زبان آلمانی مشغول شوند تا شانس پیدا کردن کار برای آنها پس از فراغت از تحصیل افزایش یابد.

ولی در کل شاید همه موسسه‌های اعزام دانشجو به آلمان به متقاضیان تحصیل در این کشور توصیه کنند که اگر قصد مهاجرت و زندگی در آلمان را دارند، صرف چند ماه زمان برای یادگیری زبان آلمانی قطعاً می‌تواند شما را چند سال در این فرایند جلو بیندازد. نه تنها شانس پیدا کردن کار دانشجویی در حین تحصیل در این کشور به زبان آلمانی بالاتر است بلکه سرعت وفق یافتن ا فرهنگ جامعه و همچنین پیدا کردن کار پس از دوره تحصیل برای دانش‌آموختگان به زبان آلمانی چند برابر دانشجویانی است که دوره تحصیلی خود را به زبان انگلیسی در کشور آلمان گذرانده‌اند.

آیا می‌توان در حین تحصیل در آلمان کار دانشجویی کرد؟

دانشجویانی که از کشورهای خارج از اتحادیه اروپا به کشور آلمان به منظور تحصیل در دانشگاه‌های این کشور مهاجرت کرده‌اند قادر هستند تا در ایام هفته و تعطیلات بین ترم ۱۲۰ روز کامل در سال و یا ۲۴۰ نیمروز به صورت قانونی کار دانشجویی داشته باشند. البته هیچ یک از دانشگاه‌های آلمان مسئول پیدا کردن کار دانشجویی برای دانشجویان بین المللی نیست و دانشجویان می‌بایست خود در حین تحصیل در این کشور این مشاغل را بیابند. 

میزان درآمدی که دانشجویان خارجی می‌توانند پس از مهاجرت تحصیلی به آلمان داشته باشند کاملاً بر اساس نوع شغل و تخصص ایشان ممکن است متفاوت باشد. ولی به صورت میانگین درآمد ۱۰  تا ۱۲ یورویی را می‌توان به عنوان میانگین درآمد کار دانشجویی در آلمان به ازای هر ساعت دانست.

پذیرش تحصیلی در آلمان

همه ساله درخواست های زیادی برای پذیرش تحصیلی آلمان به دانشگاه های این کشور فرستاده می‌شوند و حتی می‌توان گفت با توجه به افزایش تعداد این درخواست ها رقابت برای پذیرش تحصیلی در این کشور به مراتب دشوارتر از سال‌های گذشته است. درادامه سعی داریم هرآنچه در رابطه با موضوع پذیرش تحصیلی آلمان نیاز است، بیان نماییم.

شرایط اخذ پذیرش تحصیلی آلمان

با توجه به کیفیت بسیار بالای مراکز آموزشی آلمان می توان انتظار داشت تا شرایط اخذ پذیرش از دانشگاه های این کشور نیز متناسب با کیفیت بالای آن ها بر اساس معیارهای بالاتری صورت پذیرد. فارغ از شرایط متداول مورد نیاز برای پذیرش در دانشگاه های کشورهای مختلف جهان متقاضیان تحصیل در دانشگاه های کشور آلمان نیازمند به احراز بعضی از شرایط مختص دانشگاه های آلمان نیز هستند، می باشند. در ادامه سعی می کنیم به معرفی و بررسی این معیارها برای اخذ پذیرش تحصیلی در آلمان بپردازیم.

مدارک از دانشگاه های مورد قبول آلمان

همه دانشگاههای ایران که مدرک تحصیلی در مقاطع مختلف صادر می کنند مورد تایید دولت آلمان قرار نمی گیرند. دولت آلمان و وزارت علوم کشور در وب سایتی موسوم به آنابین، لیستی از دانشگاه های مورد تایید خود از کشورهای مختلف از جمله ایران را در اختیار علاقه مندان به ادامه تحصیل در آلمان قرار داده است. دسته بندی وب سایت آنابین از دانشگاه های ایران در ۳ گروه انجام شده است.

۱. دانشگاه های مورد تایید سیستم آموزشی آلمان: دانشگاه های هستند که در برابر اسم آنها در سایت آنابین عبارت +H نوشته شده است.
۲. دانشگاه های بی اعتبار درسیستم آموزشی آلمان: دانشگاهی هستند که در برابر اسم آنها در سایت آنابین عبارت -H درج شده است. به فارغ التحصیلان این دانشگاه ها توصیه می شود شانس خود را برای ارزشیابی مدارک در کشور آلمان امتحان نمایند، چرا که بعضی از دانشگاه های  این دسته پس از ارزیابی مدارک، مورد تایید سیستم آموزشی آلمان قرار می گیرند.
۳.دانشگاه هایی با وضعیت نا معلوم: فارغ التحصیلان این دانشگاه ها برای ادامه تحصیل در آلمان می‌بایست مدارک تحصیلی خود را به زاب (مرکزی که برای ارزشیابی مدارک خارجی در آلمان تعیین شده است) ارسال نمایند. در صورت تایید شدن مدرک تحصیلی، فارغ‌التحصیلان این دسته از دانشگاه ها قادر خواهند بود تا برای پذیرش در دانشگاه های آلمان اقدام نمایند.

ذکر دو نکته در رابطه با تعیین وضعیت مدارک تحصیلی اهمیت بسیاری دارد. نکته اول اینکه اگر نام دانشگاه خود را در سایت آنابین پیدا نکردید می بایست مدارک تحصیلی خود را برای ارزشیابی مدارک به زاب بفرستید. نکته دوم در رابطه با شعب دانشگاه آزاد در شهرهای مختلف است. همه شعب دانشگاه آزاد مورد تایید سیستم آموزشی آنلاین هستند بنابراین اگر شعبه دانشگاه آزاد خود را در وب سایت آنابین پیدا نکردید نگران نباشید.

مدرک زبان مناسب

برای تحصیل در دانشگاه های آلمان متناسب با زبان تحصیل می بایست مدرکی معادل با سطح حداقل B2 و در بسیاری از مواقع C1 برای اخذ پذیرش از دانشگاه‌های آلمان به دانشگاه های کشور ارائه شود. برای دوره های به زبان انگلیسی مدرک آیلتس (با نمره حداقل ۶.۵) و برای دوره های زبان آلمانی مدرک زبان آلمانی مورد نیاز است. بعضی از دانشگاه ها برای دانشجویانی که نمره زبان کمتری از معیارهای تعیین شده توسط دانشگاه را در اختیار دارند، دوره های پیش نیاز زبان نیز  فراهم می نمایند.

در چند سال گذشته به تجربه دیده شده است که شانس ویزای افرادی که پذیرش با دوره زبان از یکی از دانشگاه های آلمان دریافت می کنند، کمتر از افرادی است که به صورت مستقیم در یکی از دانشگاه های آلمان پذیرش می شوند. در مقاله ای با عنوان ویزای تحصیلی آلمان در رابطه با راه های افزایش شانس اخذ ویزای تحصیلی این کشور به طور مفصل به بحث و بررسی پرداخته ایم.

انگیزه نامه

نقش انگیزه نامه در پروسه پذیرش تحصیلی آلمان، نقش بسیار حیاتی و مهم است. انگیزه نامه شما باید بیانگر اهداف شما از تحصیل در رشته و دانشگاه مورد نظر باشد. انگیزه نامه باید واضح، ساختار یافته و مهمتر از همه اصیل باشد. متقاضیانی که با استفاده از کپی کردن از انگیزه نامه های دیگر دانشجویان اقدام به پذیرش از دانشگاه های آلمان می نمایند، شانسی برای پذیرش در این دانشگاه ها نخواهند داشت.

ددلایل پذیرش تحصیلی آلمان

سیستم آموزشی آلمان نیز نظیر سایر کشورهای اروپایی دوره های تحصیلی را در دو ترم برگزار می نماید. ترم زمستان که از اکتبر (یعنی مهر یا آبان) و ترم بهار که در فوریه (یعنی بهمن و اسفند) شروع می شوند. ددلاین پذیرش در ترم زمستان در بیشتر دانشگاه های آلمان تا ۱۵ ماه ژوئن و در ترم بهار تا پانزدهم ژانویه در هر سال می باشد. به متقاضیان تحصیل در دانشگاه های آلمان توصیه می نماییم تا چند ماه پیش از پایان یافتن ددلاین برای دانشگاه مورد نظر خویش اقدامات لازم را صورت دهند.

نحوه اقدام برای پذیرش تحصیلی در آلمان

متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آلمان به دو شکل قادر خواهند بود تا از یکی از دانشگاه‌های این کشور در رشته مورد نظر خود پذیرش تحصیلی اخذ نمایند. گفتنی است اینکه از کدام یک از این دو روش برای پذیرش تحصیلی در آلمان استفاده نمایید، تاثیر چندانی در شانس پذیرش و یا ویزای تحصیلی آلمان  نخواهد داشت. در ادامه به بررسی این دو روش می پردازیم.

پذیرش مستقیم از دانشگاه آلمان

در بسیاری از دانشگاه های کشور آلمان متقاضیان اخذ پذیرش از این دانشگاه ها قادر خواهند بود تا مراحل درخواست را به صورت آنلاین و از طریق سایت دانشگاه به صورت مستقیم به این دانشگاه ها ارسال نمایند. تعداد زیادی از دانشگاه های کشور آلمان در حال حاضر نیز از این روش برای جذب دانشجویان خارجی مشتاق به تحصیل در آلمان استفاده می نمایند. در این روش معمولاً دانشجویان، هزینه‌ای بابت پذیرش تحصیلی به دانشگاه های آلمان پرداخت نمی نمایند، مگر آنکه دانشگاه هزینه را به عنوان هزینه بررسی پرونده در وبسایت خود برای دانشجویان خارجی اعلام کرده باشد.

پذیرش از طریق یونی اسیست

در حال حاضر بیش از از ۱۷۰ مرکز آموزشی و دانشگاه در کشور آلمان از طریق مجموعه یونی اسیست (uni assist)، برای جذب دانشجویان خارجی برای رشته های تحصیلی عمل می کنند. یونی اسیست یک موسسه واسطه آلمانی برای بررسی مدارک مورد نیاز دانشگاه های آلمان و سپس ارسال درخواست به این دانشگاه ها محسوب می شود.

عملکرد یونی اسیست بر اساس بررسی اولیه مدارک می باشد و در صورتی که نقصی در مدارک فرد متقاضی برای درخواست پذیرش از دانشگاه مدنظر وجود داشته باشد، یونی اسیست قبل از ارسال مدارک به دانشگاه نقص پرونده را به دانشجو اعلام می دارد. به طور معمول این موسسه برای بررسی درخواست ها هزینه ای معادل ۷۵ یورو برای یک دانشگاه و ۱۵ یورو برای دانشگاه دوم تا ششم دریافت می نماید.

همچنین متقاضیان می‌توانند درخواست های بعدی خود را بدون پرداخت هزینه برای همان ترم در سایر دانشگاه ها نیز ارسال نمایند. این هزینه ها غیرقابل بازگشت میباشند. علاوه بر آن با توجه به اینکه زمان بررسی مدارک توسط این موسسه بین ۴ تا ۶ هفته می باشد، ددلاین های یونی اسیست پیش از پایان یافتن دلایل این دانشگاه ها در نظر گرفته شده است.

مدارک لازم برای پذیرش تحصیلی آلمان

مدارکی که معمولاً متقاضیان تحصیل در کشور آلمان می بایست به دانشگاه های این کشور ارسال نمایند از چند دسته از مدارک تشکیل شده است. در ادامه سعی می کنیم به بررسی این چند دسته مدرک بپردازیم.

مدارک تخصصی برای پذیرش در دانشگاه های آلمان

در پذیرش بعضی از رشته های دانشگاهی در کشور آلمان نظیر رشته های مرتبط با پزشکی متقاضیان می بایست در آزمون های ورودی دانشگاه ها شرکت نموده و پس از موفقیت در این آزمون ها مدارک پذیرش خود را برای دانشگاه های مورد نظر ارسال نمایند به متقاضیان تحصیل در رشته پزشکی در کشور آلمان توصیه می نماییم مقاله ای با همین عنوان را در وبسایت آریاناپارس مطالعه نمایند. همچنین متقاضیان پذیرش تحصیلی در رشته های کارشناسی ارشد که به صورت پژوهش محور صورت می‌گیرند و متقاضیان تحصیل در مقطع دکترا نیازمند ارائه طرح پژوهشی یا همان پروپوزال می باشند.

مدارک عمومی پذیرش در دانشگاه های آلمان

علاوه بر مدارک شناسایی فرد نظیر پاسپورت و یا شناسنامه برای افرادی که هنوز موفق به ثبت پاسپورت خود نشده اند، اکثر متقاضیان، ملزم به ارائه مدرک ‌زبان، انگیزه نامه و مدارک تحصیلی خود می باشند. مدارک تحصیلی مدارکی هستند که  نشانگر سوابق تحصیلی فرد در ایران می باشند. مدارکی نظیر گواهی های پایان دوره های تحصیل، ریز نمرات ارائه شده از این دست محسوب می شوند. این مدارک می بایست پیش از ارسال برای دانشگاه‌های کشور آلمان مورد تایید سفارت آلمان در ایران قرار بگیرند.

انواع ویزا برای مهاجرت تحصیلی به آلمان؟

اگر دانشجویان قصد داشته باشند بیش از ۹۰ روز جهت تحصیل در آلمان اقامت داشته باشند نیاز به اخذ ویزای تحصیلی آلمان خواهند داشت. ویزای صادر شده برای دانشجویان سه ماهه است و در صورت احراز شرایط مورد نظر به صورت سالانه تمدید می‌شود. دانشجویان پس از ورود به کشور آلمان باید برای دریافت ویزای بلند مدت به شهرداری منطقه مراجعه نمایند. ارائه تمکن مالی و اجاره محل سکونت برای دریافت اقامت یک ساله تحصیلی الزامی است.

براساس سایت سفارت کشور آلمان در ایران ویزای تحصیلی آلمان به سه گروه کلی دسته بندی می‌شود. متقاضیان برای ادامه تحصیل در آلمان باید از طریق یکی از ویزاهایی که به آن‌ها در ادامه اشاره می‌شود اقدام نمایند.

  1. (Language Course Visa (Visa for Language Learning: ویزا برای شرکت در دوره های زبان
  2. (Student Applicant Visa (Visum Zur Studienbewerbung: ویزای جستجوی دوره تحصیلی در کشور آلمان که ایرانیان شانس پایینی برای دریافت آن خواهند داشت.
  3. (Student Visa (Visum Zu Studienzwecken: معمول ترین نوع ویزایی که دانشجویان ایرانی برای آن اقدام می نمایند.

متقاضیان در صورت اخذ پذیرش از دانشگاه‌های آلمان و فراهم آوردن مدارکی که به آن‌ها اشاره می‌شود، قادر خواهند بود برای ویزای تحصیلی این کشور اقدام نمایند. به دلیل بالا بودن ظرفیت پذیرش و همچنین وجود دانشگاه‌ها و مراکز علمی-تحقیقاتی معتبر سالانه بیش از ۲۰۰ هزار دانشجو از سراسر جهان از طریق ویزای تحصیلی وارد این کشور می‌شوند.

مدارک مورد نیاز ویزای تحصیلی آلمان

مدارک لازم برای اخذ ویزای تحصیلی آلمان

  • اصل گذرنامه به همراه کپی (گذرنامه می بایست حداقل شش ماه پس از خاتمه ویزا اعتبار داشته باشد)
  • عکس رنگی جدید با زمینه سفید در ابعاد ۴*۳
  • پذیرش یا نامه تاییدیه ثبت نام از دانشگاه یا مراکز آموزش عالی در کشور آلمان
  • گواهی دال بر تامین هزینه تحصیل و زندگی در آلمان و گواهی بانکی
  • اصل و ترجمه آلمانی مدارک از دیپلم تا آخرین مقطع تحصیلی به همراه ریز نمرات و کپی های آن و ارائه نسخه تایید شده آن در سفارت
  • مدرکی دال بر تسلط زبان
  • در صورتی که متقاضی مدارکی مربوط به سوابق شغلی و حرفه ای خود داشته باشد.
  • اصل شناسنامه به همراه کپی
  • رزومه تحصیلی
  • انگیزه نامه
  • گواهی محل اقامت

اقدام برای دریافت ویزای تحصیلی آلمان با فراهم آوردن مدارکی مشخصی امکان پذیر است. دانشجویان در صورت انتخاب کشور آلمان برای ادامه تحصیل و آشنایی با روند تحصیلی در این کشور می‌بایست برای اخذ ویزای تحصیلی اقدام نمایند. در ادامه به مهم ترین مدارک مورد نیاز برای دریافت ویزای دانشجویی اشاره شده است.

قابل ذکر است شخصی که آلمان را به عنوان مقصد تحصیلی خود انتخاب می‌نماید، باید زبان آلمانی را بیاموزد. متقاضیان بین‌المللی می‌توانند در برخی از دانشگاه‌ها به زبان انگلیسی به تحصیل بپردازند. در این گونه موارد مدرک معتبر زبان انگلیسی مانند IELTS یا TOEFL مورد نیاز است. اما به صورت کلی اگر متقاضیان قصد زندگی و یا کار پس از تحصیل در آلمان را داشته باشند، یادگیری زبان آلمانی کمک شایانی به آن‌ها خواهد کرد.

شرایط سنی روادید تحصیلی آلمان چگونه است؟

کشور آلمان به صورت مشخص برای افرادی که قصد مهاجرت تحصیلی به این کشور را دارند شرایط سنی مشخصی را قرار نداده است و همچنین دانشگاه‌های کشور آلمان برای اعطای پذیرش شرایط سنی مشخصی را تعیین نمی‌کنند. شرایط سنی یکی از فاکتورهای تاثیرگذار برای دریافت ویزای تحصیلی آلمان می‌باشد. در راستای شرایط سنی دو عنوان مطرح می شود: گپ تحصیلی و محدودیت سنی.

محدودیت سنی

در خصوص محدودیت سنی، این شرایط برای دوره‌های کارشناسی مطرح می‌شود. سن منطقی برای اقدام در این دوره‌ها تا ۲۳ الی ۲۴ سال می‌باشد. افراد با سن‌های بیشتر می‌بایست آفیسر ویزا را متقاعد نمایند که چرا تا این بازه زمانی برای ادامه تحصیل اقدام نکرده‌اند. از همین رو بهترین زمان برای اقدام دوره‌های کارشناسی در آلمان، سنین بین ۱۸ تا ۲۲ سال تعیین شده است.

گپ تحصیلی

مبحثی که برای دریافت ویزای تحصیلی آلمان برای دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری حائز اهمیت می‌باشد، گپ تحصیلی است. گپ تحصیلی به معنای فاصله زمانی آخرین مدرک اخذ شده تا به امروز است. دانشجویان در صورت ارائه سوابق کاری قادر خواهند بود تا این بازه زمانی را پوشش دهند و شانس خود را برای دریافت ویزا افزایش دهند.

قدام برای ویزای تحصیلی آلمان

نحوه اقدام برای ویزای آلمان به چه ترتیب است؟

کشور آلمان به عنوان یکی از موفق‌ترین کشورهای عضو اتحادیه اروپا و حوزه شینگن با داشتن بیش از ۴۰۹ دانشگاه تراز اول، پس از آمریکا به عنوان بهترین و محبوب‌ترین مقصد تحصیلی به شمار می‌رود. مراحل گرفتن ویزای آلمان به شرح زیر می‌باشد.

نامه پذیرش از دانشگاه های آلمان

از مهم‌ترین موارد و پیش نیازهای اخذ ویزای تحصیلی آلمان می‌توان به انتخاب دانشگاه، رشته و مقطع تحصیلی و اخذ پذیرش اشاره کرد. جهت اخذ پذیرش باید از شرایط تحصیلی خود مطلع شوید. اگر مدرک تحصیلی شما مورد تایید دانشگاه های آلمان باشد و حداقل دو یا سه ترم (۴۰ واحد درسی) در دانشگاه تحصیل کرده باشید می‌توانید به صورت مستقیم و بدون گذراندن دوره کالج وارد دانشگاه شوید.

چنانچه شرایط فوق‌الذکر را نداشته باشید ملزم به سپری کردن دوره‌های کالج خواهید بود. متقاضیان جهت اخذ فرایند پذیرش دانشگاه ملزم به تکمیل فرم درخواست پذیرش، انجام پروسه ثبت نام، ترجمه آخرین مدارک تحصیلی، تاییدیه مدارک تحصیلی، تمکن مالی و بیمه خواهند بود.

تعیین وقت سفارت و درخواست ویزای آلمان

با توجه به حجم بالای درخواست برای ویزای آلمان در حال حاضر تعیین وقت سفارت آلمان تبدیل به پروسه زمان بری شده است. در حال حاضر تعیین وقت سفارت آلمان تنها از طریق سامانه آنلاین وب سایت انجام می‌پذیرد. برای رزرو وقت سفارت ابتدا وارد وب سایت سفارت شده و در قسمت مربوطه اطلاعات شخصی خود را وارد نمایید و گزینه Submit را بزنید.

پس از ثبت نام ایمیلی جهت تاییدیه از سوی سفارت آلمان حاوی شماره پیگیری دریافت خواهید کرد. در ایمیل دومی که از جانب سفارت برای شما ارسال می‌شود تاریخ و ساعت وقت مصاحبه شما اعلام می‌شود. گفتنی است متقاضیان پس از ۷ روز از دریافت ایمیل دوم زمان دارند تا آن را تایید کنند در غیر اینصورت وقت آن‌ها لغو خواهد شد.

شایان ذکر است سفارت در حال حاضر برای متقاضیان مقطع ارشد و دکترا که پذیرش مستقیم ورود به دانشگاه را دارند، این امکان را فراهم کرده است که طی مدت زمان کوتاه‌تری (حدود یک ماه) وقت سفارت خود را اخذ نمایند.

جمع آوری و ارائه مدارک لازم جهت اخذ روادید تحصیلی آلمان

طبق اطلاعات ارائه شده توسط سفارت آلمان متقاضیان می‌بایست هنگام حضور در سفارت مدارک ذکر شده را ارائه نمایند. از جمله مدارکی که می‌توان به آن‌ها اشاره نمود عبارتند از:

  1. فرم درخواست ویزا
  2. عکس
  3. گذرنامه
  4. مدارک تحصیلی تایید شده
  5. مدارک مورد نیاز سفارت

مصاحبه حضوری و مراجعه به سفارت آلمان

پس از گذراندن مراحل قبل و رسیدن زمان تعیین شده از سوی سفارت، متقاضی باید به همراه مدارک اعلام شده به سفارت مراجعه و با آفیسر پرونده خود مصاحبه انجام دهد. گفتنی است متقاضیان در روز مراجعه به سفارت می‌بایست مراحل بیومتریک (انگشت نگاری) را انجام دهند.

پس از انجام مصاحبه و ارائه مدارک، گذرنامه به همراه برگه‌ای حاوی کد پیگیری به متقاضی داده خواهد شد. متقاضیان باید برای اطلاع از نتیجه و وضعیت ویزای تحصیلی خود منتظر ایمیل از جانب سفارت آلمان بمانند.

دریافت ویزای تحصیلی آلمان از طریق سایر کشورها

ویزای آلمان از طریق سایر کشورها به چه صورت است؟

به واسطه بازه های زمانی طولانی مدت وقت سفارت آلمان برای دریافت ویزای تحصیلی، بسیاری از دانشجویان به دنبال اخذ وقت سفارت از کشورهای همسایه می باشند. این روش در حال حاضر یکی از معمول ترین روش های تسریع در وقت سفارت می باشد.

کشورهای ارمنستان و ترکیه به عنوان معمول ترین کشورهای اطراف برای دریافت ویزای آلمان به شمار می روند. لازم بذکر است اقامت بالای ۶ ماه در کشور مورد نظر برای تسریع در وقت سفارت آلمان الزامی می باشد. از همین رو دانشجویان می بایست برای دوره های زبان و یا تحصیلی وارد کشورهای مورد نظر شوند و پس از آن درخواست خود را تسلیم سفارت نمایند.

  • ویزای آلمان از طریق ارمنستان: معمول ترین روش شرکت در دوره های زبان در کشور ارمنستان می باشد. هزینه های دوره های زبان در این کشور بسیار معقول و مقرون به صرفه می باشد.
  • ویزای آلمان از کشور ترکیه: در کشور ترکیه معمول ترین روش حضور در دوره های دانشگاهی و کسب اقامت یکساله از این کشور می باشد.

ویزای همراه دانشجویی آلمان به چه صورت است؟

در پروسه های مهاجرتی از جمله ویزای تحصیلی، همسر و فرزندان زیر ۱۸ سال به عنوان همراه شناخته می شوند. از همین رو دانشجویان مجرد نمی توانند برای والدین خود اقدام نمایند و باید والدین به واسطه شرایط خود برای کشور آلمان اقدام نمایند.

در صورت ارائه تمکن مالی مناسب، همراهان از ابتدا حق همراهی فرد اصلی در کشور آلمان را دارا می باشند. میزان تمکن مالی مورد نیاز به صورت میانگین بین ۱۶ تا ۱۸ هزار یورو تعیین گشته است. در غیر این صورت همراهان با فاصله زمانی ۳ الی ۶ ماه می توانند برای دریافت ویزا اقدام نمایند.

همسر فرد دانشجو برای دریافت مجوز کار به شهرداری محل سکونت مراجعه می فرماید و پروپزال خود را ارائه می دهد. شهرداری ارگان تصمیم گیرنده برای میزان کار همراه می باشد. فرزندان در صورت دانش زبان آلمانی قادر خواهند بود به صورت رایگان در مدارس آلمان به تحصیل بپردازند.

ویزای تحصیلی آلمان بدون مدرک زبان

تحصیل در آلمان بدون مدرک زبان امکان پذیر است؟

به صورت کلی و با توجه به قوانین امکان دریافت ویزای تحصیلی آلمان بدون مدرک زبان امکان پذیر می‌باشد. یکی از روش‌های مهاجرت تحصیلی به آلمان، ویزا برای دوره‌های زبان در این کشور می‌باشد. این نکته بدین معناست که افراد قادر خواهند بود که برای تکمیل سطح زبان آلمانی مجوز ورود به این کشور را دریافت نمایند.

در حال حاضر شانس دانشجویان ایرانی برای دریافت ویزا بسیار پایین در نظر گرفته می‌شود. با توجه به قوانین دولت آلمان و بازه‌های زمانی وقت سفارت، توصیه مشاورین موسسه آریاناپارس به این گروه، تکمیل مدرک زبان و پس از آن اقدام برای دریافت ویزای تحصیلی آلمان می‌باشد.

هزینه در خواست ویزای آلمان برای دانشجویان چقدر است؟

افراد در صورت تکمیل مدارک مورد نیاز برای مراجعه به سفارت ملزم به تعیین وقت سفارت می‌باشند. هزینه‌های درخواست ویزای آلمان برای فرد اصلی معادل ۸۰ یورو است. متقاضیان باید هزینه درخواست ویزای تحصیلی آلمان را به صورت نقد در روز مصاحبه پرداخت نمایند.

قابل ذکر است که هرگونه چک و یا کارت اعتباری قابل قبول نیست. حواله انتقال این مبلغ می‌بایست به نام کنسولگری آلمان در کشور متقاضی باشد، گفتنی است نباید بیش از دو ماه از این حواله بگذرد. توجه داشته باشید که هزینه این ویزا قابل استرداد نیست.

نوع ویزاهزینه(یورو)
ویزای تحصیلی برای فرد اصلی۸۰
ویزای همسر۸۰
برای کودکان ۶ تا ۱۲ سال۴۰
کودکان زیر ۶ سالرایگان
مدت زمان دریافت ویزای تحصیلی آلمان

مدت زمان گرفتن ویزای آلمان

مدت زمان پاسخگویی سفارت در صورت ارائه تمامی مدارک به سفارت بین ۴ تا ۶ هفته تخمین زده می‌شود. لازم بذکر است پس از انجام مصاحبه و ارائه مدارک، زمان پاسخگویی به وضعیت ویزای تحصیلی همواره ثابت نیست، حتی در برخی موارد بر اساس پرونده دانشجو و مواردی مانند سابقه تحصیلی، مصاحبه و … زمان رسیدگی به پرونده کاهش می‌یابد و به کمتر از سه هفته می‌رسد.

شانس درخواست ویزای آلمان چقدر است؟

تحصیل در مقاطع قبل دانشگاهی در کشور آلمان برای تمامی متقاضیان امکان پذیر است و شانس پذیرش وجود دارد اما نکته حائز اهمیت این است که تحصیل در اکثر مدارس این کشور به زبان آلمانی می‌باشد. مهم‌ترین نکته اخذ ویزای تحصیلی آلمان این است که به دلیل عدم مهارت زبان آلمانی شانس کمی در دریافت این نوع ویزا خواهید داشت.

اکثر دانشگاه‌های آلمان در مقطع کارشناسی به زبان آلمانی رایگان هستند و از پیش نیازهای پذیرش در این مقطع داشتن مدرک زبان آلمانی است. گفتنی است اخذ ویزای تحصیلی آلمان در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا به دلیل دارا بودن دوره‌های آموزشی بیشتر به زبان انگلیسی شانس بالاتری دارد.

از دیگر نکات بسیار مهم برای دریافت ویزای تحصیلی کشور آلمان آلمان می‌توان به گردش و تمکن مالی فرد متقاضی اشاره کرد. دانشجویان باید هزینه یک سال زندگی به همراه تحصیل در آلمان را در حساب خود به سفارت ارائه دهند. این میزان هزینه باید به صورت منطقی و معقول در حساب فرد اصلی آمده باشد. لازم بذکر است میزان تمکن مالی با احتساب نرخ یورو آزاد محاسبه می‌گردد.

دلایل ریجکت ویزای دانشجویی آلمان

دریافت ریجکتی در ویزای تحصیلی آلمان می‌تواند به دلایل متعددی باشد. برخی از دلایل رایج ریجکتی ویزای تحصیلی آلمان عبارتند از:

عدم ارائه مدارک کامل و صحیح

 یکی از دلایل اصلی ریجکتی ویزای تحصیلی، عدم ارائه مدارک کامل و صحیح است. اگر مدارک مورد نیاز از جمله گواهی پذیرش دانشگاه، گواهی مالی، پاسپورت معتبر و مدارک زبان ناقص یا نامناسب باشند، ممکن است ویزای شما رد شود.

ناقص بودن اطلاعات مالی

 آلمان برای صدور ویزای تحصیلی، از شما مدارکی مربوط به توانایی مالی برای تحصیل و زندگی در آلمان می‌خواهد. اگر اطلاعات مالی مطلوب (مثلاً بانکی‌ها، گواهی حساب بانکی، معرفی نامه از والدین و غیره) را ارائه نکنید یا نتوانید این توانایی را به اثبات برسانید، ممکن است ویزای شما رد شود.

نداشتن شرایط ورودی مورد نیاز

برخی از ویژگی‌ها و شرایط خاصی ممکن است برای ورود به آلمان لازم باشد، مانند بیماری‌های مشکل‌زا، عدم توانایی در تأمین هزینه‌ها یا قوانین امنیتی. در صورتی که شما این شرایط را نداشته باشید، ممکن است ویزای شما رد شود.

تاریخ اعتبار پاسپورت

پاسپورت با اعتبار کافی یکی از مهمترین مدارک برای درخواست ویزای تحصیلی است. اگر پاسپورت شما اعتبار کافی نداشته باشد یا تاریخ انقضای آن نزدیک باشد ممکن است ریجکت شوید.

شرایط تحصیل رشته پزشکی در آلمان چگونه است؟

تحصیل در رشته پزشکی در کشور آلمان بسیار محبوب و پرطرفدار است. معمولاً به دلایل مختلفی مانند پایین بودن هزینه های تحصیل و وجود دانشگاه های معتبر، اغلب افراد متقاضی ادامه تحصیل در این کشور هستند. تحصیل در دانشگاه های آلمان بخصوص در رشته پزشکی مبتنی بر آموزش با کیفیت و شهرتی بین المللی است.

طبق سیاست های کشور آلمان تحصیل در رشته پزشکی به صورت آکادمیک بوده و به زبان آلمانی ارائه می گردد. بنابراین دانشجویان بین المللی بایستی توجه کنند که برای ورود به این رشته یادگیری زبان آلمانی یکی از موارد حیاتی و الزامات موفقیت و شروع دوره می باشد.

طول دوره تحصیل در رشته پزشکی در کشور آلمان حدود ۶ سال است و دانشجویان پس از گذراندن این دوره و فارغ التحصیلی می توانند مدرک فارغ التحصیلی رشته پزشکی خود را از دانشگاه های خوب کشور آلمان اخذ کنند. متقاضیان همواره باید این نکته را در نظر داشته باشند که جهت تحصیل در رشته پزشکی در این کشور محدودیت سنی وجود دارد و به همین ترتیب علاقه مندان کمتر از ۲۱ سال شانس بالاتری خواهند داشت.

شرط معدل برای تحصیل رشته پزشکی در آلمان

بر اساس قوانین آموزشی کشور آلمان دانشجویان بین المللی برای ورود به دانشگاه های این کشور در سایر رشته حداقل می بایست دارای معدل ۱۵ باشند. رشته پزشکی تنها رشته ای در آلمان می باشد که دانشجویان بین المللی جهت اخذ پذیرش و ورود به این دوره تحصیلی به معدل بالای ۱۷٫۵ نیاز خواهند داشت.

پذیرش مستقیم رشته پزشکی در آلمان

دانشجویان بین المللی با گذراندن حدودا ۴۰ واحد در رشته پزشکی و یا داشتن مدرک لیسانس در یکی از رشته های پیراپزشکی می‌توانند برای ادامه تحصیل در رشته پزشکی در آلمان اقدام نمایند. این افراد باید مدرک زبان DSH2 یا C1 را داشته باشند و همچنین این افراد بدون آنکه مجبور به گذراندن کالج M-Kurs (نام کالج در رشته های پزشکی و پیراپزشکی) باشند مستقیم وارد دانشگاه می‌شوند.

البته باید توجه داشت که معدل ترم های گذرانده برای دانشجویان و معدل مدرک لیسانس برای فارغ التحصیلان و همچنین معدل بالای ۱۸ برای دیپلم و پیش دانشگاهی عوامل بسیار مهمی برای پذیرش این افراد در رشته پزشکی کشور آلمان است.

از سوی دیگر افرادی که فاقد مدرک دانشگاهی هستند نیز می‌توانند وارد رشته پزشکی در آلمان شوند .این افراد باید دارای مدرک B1 زبان آلمانی باشند که بعد از ورود به M-Kurs و گذراندن واحدهای شیمی، زیست و زبان و قبولی در امتحان خروجی کالج می‌توانند در رشته پزشکی در آلمان تحصیل کنند. البته باید توجه داشت که برآورد معدل دیپلم و پیش دانشگاهی آنها با نمره خروجی کالج تعیین کننده در ورود به دانشگاه های رشته پزشکی در آلمان است.

آزمون ورودی رشته پزشکی در آلمان به چه صورت است؟

به صورت کلی برای تحصیل پزشکی در آلمان دو نوع آزمون وجود دارد. بعد از گذراندن دوره مقدماتی زبان آلمانی شما باید در آزمون ورودی دانشگاه تحت عنوان Aufnahmeprüfung شرکت کنید. با این حال آزمون دیگری تحت عنوان آزمون پزشکی (TMS (Test for Medical Studies توانایی های شما در حوزه های مختلف پزشکی را بررسی می‌کند.

آزمون TMS می تواند جایگاه شما را نسبت به سایر دانشجویان متقاضی بالا ببرد و شانس قبولی پذیرش را افزایش دهد. علیرغم اینکه این آزمون اختیاری است اما بعضی از دانشگاه ها ارائه نتایج این آزمون را برای پذیرش دانشجویان الزامی می دانند.

کدام دانشگاه های آلمان مورد تایید وزارت بهداشت هستند؟

طبق لیستی که از سوی وزارت بهداشت ایران منتشر شده است در حال حاضر حدود ۳۴ دانشگاه کشور آلمان مورد تایید وزارت بهداشت ایران هستند. این لیست عمدتاً بر اساس سیستم های رتبه بندی QS، تایمز و اولویت های وزارت بهداشت انتخاب می شود. البته مسئله حائز اهمیت این است که هر ساله این لیست در حال تغییر است، در ادامه نام دانشگاه های ذکر شده در این لیست را عنوان می کنیم.

دانشگاه

  • دانشگاه هایدلبرگ
  • دانشگاه هومبولت برلین
  • دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ
  • دانشگاه فرانکفورت
  • دانشگاه ابرهارد کارلس توبینگن
  • دانشکده پزشکی هانوفر
  • دانشگاه بن
  • دانشگاه مونستر
  • دانشگاه آخن
  • دانشگاه فرایبورگ
  • دانشگاه آزاد برلین
  • دانشگاه هامبورگ
  • دانشگاه گوتینگن
  • دانشگاه وورتسبورگ
  • دانشگاه ارلانگن نورنبرگ
  • دانشگاه کولوگن
  • دانشگاه یوهانس گوتنبرگ ماینز
  • دانشگاه دوسلدورف
  • دانشگاه اولم
  • دانشگاه فیلیپس ماربورگ
  • دانشگاه دویسبورگ اسن
  • دانشگاه لایپزیگ
  • دانشگاه کیل
  • دانشگاه رجنسبرگ
  • دانشگاه گیسن
  • دانشگاه مارتین لوتر
  • دانشگاه رور بوخوم
  • دانشگاه زارلاند
  • دانشگاه ینا
  • دانشگاه بیله فلد
  • دانشگاه گرایفسوالد
  • دانشگاه مونیخ
  • دانشگاه علوم پزشکی چاریته برلین
  • دانشگاه رستوک آلمان

بهترین دانشگاه ها برای تحصیل رشته پزشکی کدامند؟

دانشگاه های آلمان به دلیل سطح بالای کیفیت آموزش و برخورداری از امکانات آموزشی مناسب همواره مورد توجه متقاضیان بسیاری از سراسر دنیا قرار می گیرند. در ادامه قصد داریم تعدادی از دانشگاه های معتبر کشور آلمان را مورد بررسی قرار دهیم.

دانشگاه هایدلبرگ

این دانشگاه که از قدیمی ترین و مشهورترین دانشگاه های دنیاست، در سال ۱۳۸۶ میلادی تاسیس شده که قدمت آن به بیش از ۶۰۰ سال قبل برمیگردد و حدود ۲۵۰۰۰ دانشجو در این دانشگاه مشغول به تحصیل هستند. دانشکده پزشکی این دانشگاه دارای بخش تحقیقاتی ویژه ای است. به دلیل تقاضای بالای دانشجویان جهت تحصیل در این دانشگاه شرایط ورود به آن بسیار سخت و رقابتی است.

این دانشکده قصد دارد بر چالش های پزشکی قرن ۲۱ در دنیا غلبه کند. در حال حاضر این دانشکده تلاش دارد، مرکزی با تاکید بر تحقیق و ترویج برنامه های پژوهشی ایجاد کند. این دانشگاه دارای محیطی زنده و در تعامل با موسسات پژوهشی بین المللی است.

دانشگاه پزشکی آخن

این دانشگاه جزء دانشگاه های برتر دنیا در زمینه تکنولوژی و فناوری است. دانشگاه فنی آخن در سال ۱۹۶۶ در شهر آخن واقع در نورداین – وستقالن تاسیس شد. این دانشگاه شامل چندین کلینیک تخصصی، موسسات نظری و بالینی و سایر امکانات تحقیقاتی، سالن های سخنرانی و مدارس پزشکی تخصصی است. این دانشگاه جزء برترین های دنیا در رشته پزشکی است و دارای ۲۷۰۰ دانشجو می باشد.

دانشگاه لوبک

این دانشگاه یک دانشگاه تحقیقاتی واقع در شمال آلمان است که تمرکز آن کاملاً بر روی رشته های پزشکی و علوم کاربردی پزشکی است. این دانشگاه در سال ۱۹۶۹ تاسیس شد. این دانشگاه همواره جزء سه دانشگاه برتر در زمینه پزشکی قرار دارد. دانشجویان در این دانشگاه دانش مورد نیاز آینده، قابلیت های علمی و مهارت های اجتماعی و اخلاقی را آموزش می بینند.

چگونه برای تحصیل پزشکی در آلمان اقدام کنم؟

یکی مهم ترین سوالات علاقه مندان به پزشکی در آلمان، چگونگی اقدام برای حضور در این دوره های تحصیلی می باشد. تحصیل در رشته پزشکی در کشور آلمان برای متقاضیان به دو روش امکان پذیر است. این روش ها از معمول ترین روش های ممکن است و افراد می توانند از روش های دیگر همانند تحصیل در یک کشور ثالث و پس از آن انتقالی به کشور آلمان برای ادامه تحصیل اقدام نمایند.

روش اول:

این روش مخصوص افرادی است که در کنکور پزشکی ایران توانسته اند قبولی در دانشگاه های سراسری ایران را کسب کنند. بنابراین این افراد می بایست مدارک تحصیلی و مدارک دال بر قبولی کنکور سراسری خود را جهت اخذ پذیرش ارائه کنند. نکته حائز اهمیت این است که متقاضیانی که قصد تحصیل در رشته پزشکی در کشور آلمان را دارند، لازم است حداقل ۶ ماه پیش از شروع تحصیل برای انجام مراحل و روند ثبت نام اقدام کنند.

روش دوم:

این روش مخصوص افرادی است که قبولی کنکور سراسری ایران را ندارند. این افراد می توانند در دوره های یکساله کالج در کشور آلمان ثبت نام کنند. دانشجویان در این یک سال دروس زیست، زبان، شیمی و سایر دروس مرتبط را می خوانند و در صورت کسب نمره و معدل بالا، قادر خواهند بود وارد دانشگاه های پزشکی آلمان شوند. دانشگاه های دولتی کشور آلمان عمدتاً در ماه ژانویه پذیرش دارند.

هزینه های من در کشور آلمان چقدر است؟

یکی از روش های دسته بندی کشورهای دنیا برای ادامه تحصیل، مبحث هزینه های جاری یک دانشجو در آن کشور می باشد. در همین خصوص کشورهای دنیا را می توان از حیث هزینه به دو گروه دسته بندی می شوند که در ادامه به آن اشاره شده است.

  1. دسته اول: کشورهایی هستند که هزینه های تحصیل بسیار بالایی دارند مانند انگلیس، آمریکا، کانادا و استرالیا
  2. دسته دوم: کشورهایی هستند که دارای هزینه تحصیل پایین تری نسبت به دسته اول هستند. کشور آلمان جزء دسته دوم قرار دارد و از هزینه های تحصیل و زندگی نسبتاً پایینی برخوردار است.

دانشجویان بین المللی در دانشگاه های آلمان برای رشته پزشکی می بایست هزینه ای در حدود ۳۰۰۰ الی ۲۰۰۰۰ یورو به صورت سالیانه پرداخت کنند. این مبلغ با توجه به دانشگاه و رشته مورد نظر تعیین می گردد.

یک دانشجو در آلمان ماهیانه مبلغی حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ یورو بابت هزینه هایی همچون خوراک، پوشاک، حمل و نقل و… می پردازد. اگر دانشجویان قصد اجاره خوابگاه یا منزل داشته باشند مبلغی در حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ یورو نیز به این مبلغ اضافه خواهد شد البته متقاضیان باید دقت کنند که هزینه های زندگی هر شخص ارتباط مستقیمی با سبک زندگی و همچنین شهر محل اقامت او دارد.

ساختار رشته پزشکی در آلمان به چه صورت است؟

دوره های پزشکی در آلمان ۶ سال به طول می انجامد. دانشجویان پس از سپری کردن دوره های آن که شامل ۴ مرحله می شود، می توانند مدرک پزشکی ( zrztliche Prüfung ) را دریافت نمایند. در ادامه به مراحل پزشکی در آلمان اشاره می شود.

مرحله پیش بالینی

اولین مرحله دوره پزشکی شامل مرحله پیش بالینی می شود. این مرحله به مدت چهار ترم (دو سال) به طول می انجامد و شما با اصول اساسی علوم طبیعی و پزشکی آشنا می شوید. با اولین معاینه مجوز پزشکی به پایان می رسد.

مرحله بالینی

مرحله بالینی به عنوان شروع دوره های پزشکی به شمار می رود. این مرحله اصلی مطالعه (شش ترم – سه سال) متشکل از موضوعات اصلی است که در سخنرانی ها، دوره های عملی، کارورزی و سمینار تدریس می شود.

سال عملی

مرحله اصلی پزشکی در آلمان مطالعه سال عملی است. این یک سال آموزش بالینی می باشد که در آن شما با جنبه های عملی جراحی، پزشکی داخلی و یک موضوع انتخابی آشنا می شوید. این مرحله تجربه کاری را برای شما فراهم می کند تا شما را برای حرفه آینده خود آماده کند.

امتحان دولتی

آخرین مرحله برای تکمیل مدرک پزشکی در آلمان، قبولی در آزمون دولتی، یک معاینه استاندارد ملی است. پس از گذراندن و معاینه می توانید مجوز پزشکی خود را دریافت نمایید و به عنوان پزشک معتبر شروع به فعالیت کنید.

شرایط تخصص پزشکی در آلمان چگونه است؟

یکی از مزیت های تحصیل تخصص پزشکی در آلمان اشتغال حین تحصیل است. در واقع تخصص پزشکی در آلمان ترکیبی از کار و تحصیل در کنار همدیگر می باشد. برای تحصیل تخصص پزشکی در آلمان مدرک زبان C1 آلمانی الزامی خواهد بود، البته متقاضیانی که مدرک B2 زبان آلمانی دارند می توانند با گذراندن یک دوره زبان تخصصی در آلمان به مدت ۶ ماه مدرک C1 را دریافت نمایند.

پزشکان ایرانی که خواهان گرفتن تخصص از آلمان باشند، می‌توانند بدون هزینه و محدودیت سنی، درخواست ادامه تخصص کنند. قابل توجه اینکه تخصص پزشکی در آلمان از پر تقاضا ترین دوره های تحصیلی در این کشور می‌باشد و دولت آلمان برای تخصص پزشکی در این کشور اهمیت زیادی را قائل است.

افرادی که در خارج از آلمان تحصیل کرده‌اند و مایل به کار به عنوان پزشک در آلمان هستند، نیاز به مجوز و تایید مدرک در آلمان دارند. دلیل این امر مطالب مختلف دوره است که با مجوز سراسری آلمان مطابقت ندارد و بنابراین تضمین نمی‌شود که محتوا و دانش ضروری در طول آموزش یکسان باشد.

این تفاوت‌ها در رشته‌های پزشکی حتی شامل نوع مدارک دانشگاهی و مقطع تحصیلی است. طبق قوانین آلمان، قوانین مربوط به پزشکانی که تبعه کشورهای اتحادیه اروپا نیستند و فارغ ‏التحصیل پزشکی عمومی از خارج از اتحادیه اروپا هستند، با قوانینی که شامل حال پزشکان آلمانی و پزشکان تبعه کشورهای اتحادیه ‏اروپا می شود، متفاوت است. برای پزشکان ایرانی که می ‌‏خواهند در آلمان ادامه تحصیل بدهند، دو گزینه وجود دارد:

۱. ادامه تحصیل در مقاطع تخصص بالینی یا کلینیکال در رشته های مختلف
۲. ادامه تحصیل در مقطع دکتری یا (PhD) در رشته های پایه ‏علوم پزشکی در دانشگاه های مختلف آلمان

مزایا تحصیل پزشکی در آلمان چیست؟

تقریباً اغلب دانشجویان رویای تحصیل در دانشگاهی معتبر را در سر دارند و از جمله راه حل هایی که به ذهن افراد خطور می کند تحصیل و مهاجرت به سایر کشورهاست اما همواره باید به این نکته توجه کرد که ممکن است تصمیم کل زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد بنابراین بایستی تمامی جوانب را سنجید و برنامه ریزی دقیقی برای این موضوع انجام داد. بنابراین تحقیق و بررسی جامع در خصوص شرایط تحصیل و زندگی در آن کشور و کسب اطلاعات کافی از شروع این تصمیم بسیار مهم است.

چشم انداز شغلی مناسب

رشته های پزشکی به عنوان یکی از پردرآمد ترین رشته های تحصیلی در دنیا شناخته می شود. از همین رو دانشجویان در صورت اتمام دوره پزشکی در آلمان می توانند به راحتی وارد بازار کار شوند. یک مدرک پزشکی در آلمان مهارت های گسترده ای را به شما آموزش می دهد که به نوبه خود طیف گسترده ای از انتخاب های شغلی را به خود اختصاص می دهد. میانگین حقوق یک پزشک ماهانه بین ۸ تا ۱۱ هزار یورو در ماه می باشد.

عدم محدودیت در تغییر رشته

دانشجویان بین المللی بعد از یک سال تحصیل به راحتی می توانند رشته خود را عوض کنند. بنابراین در صورت قبولی در دانشگاه و رشته جدید دیگر نیاز نیست دانشجو به ایران باز گردد بلکه می تواند در آلمان رشته و دانشگاه خود را تغییر داده و ویزای خود را تغییر دهد.

اقامت پس از تحصیل

یکی از برترین مزایای تحصیل در کشور آلمان، فرصت کاری که دولت در اختیار فارغ التحصیلان قرار می دهد. در کشور آلمان افراد پس از فارغ التحصیلی اجازه اقامت ۱۸ ماهه دارند. تا بتوانند در این مدت کار پیدا کنند. اگر در طول این مدت شخص، کار دائم انجام دهد و مالیات خود را پرداخت نماید قادر خواهد بود برای اقامت دائم کشور آلمان اقدام نماید.

ویزای تحصیلی

از مزیت های دیگر تحصیل در آلمان می توان به این موضوع اشاره کرد که ویزای تحصیلی دانشجو برای کل مدت تحصیل او خواهد بود و نیازی به تمدید سالانه ندارد. دانشجویان با ویزای تحصیلی آلمان خود قادر خواهند بود به تمامی کشور های حوزه شینگن سفر کنند. ویزای تحصیلی دانشجو، این امکان را برایش فراهم می کند که محدودیت ورود و خروج نداشته و دانشجو می تواند چندین بار به خارج از آلمان سفر کند.

معایب تحصیل پزشکی در آلمان چیست؟

هر کشوری علاوه بر مزایا، معایبی نیز دارد که از معایب تحصیل در آلمان می توان به مشکلات زبان و تقابل عقاید و فرهنگ بین مردم اشاره کرد. در ادامه به چند مورد از معایب تحصیل در این کشور اشاره خواهیم کرد:

برای کار می بایست دانش زبان آلمانی داشته باشید.

از مهمترین مواردی که دانشجویان می بایست مورد توجه قرار دهند دانش زبان آلمانی است. دانشجویان حین تحصیل اجازه کار دانشجویی خواهند داشت اما به دلیل اهمیت زبان آلمانی برای کار کردن در این کشور، در صورتی شخص میتواند در این زمینه موفق باشد که به زبان آلمانی مسلط باشد.

صدور ویزای همراه دانشجو

از معایب تحصیل در کشور آلمان می توان به این نکته را ذکر کرد که معمولاً صدور ویزای همراه دانشجویان با مشکلات بسیاری مواجه است. در اغلب موارد ویزای همراه ممکن است دیرتر صادر شده و یا سفارت اصلاً ویزای همراه برای دانشجو صادر نکند.

طولانی بودن پروسه اخذ ویزا

از دیگر معایب و مشکلات تحصیل در آلمان می تواند به طولانی بودن پروسه اخذ ویزای این کشور اشاره کرد. در حال حاضر وقت سفارت آلمان برای شهروندان ایرانی بسیار طولانی و بیش از ۱۴ ماه است. بنابراین متقاضیانی که تمایل دارند در کشور آلمان به تحصیل بپردازند این نکته را در برنامه ریزی های خود می بایست مورد توجه قرار دهند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.