سیتیزن نشدن یا دریافت شهروندی یک کشور خارجی چند سالی است به دلایل مختلف به دغدغه بسیاری از هموطنان عزیزمان تبدیل شده است. وجود محدودیتهای سفر با پاسپورت ایرانی،عدم وجود اطمینان از آینده سیاسی و بهرهمندی از خدمات که ممکن است در سایر کشورها به شهروندان ارائه شود از مهمترین دلایلی است که به گفته این دسته از علاقمندان انگیزه سیتیزن شدن در سایر کشورها را در ایشان ایجاد کرده است. با توجه به اهمیت این موضوع در زمان حال سعی میکنیم در این مقاله به طور مفصل این مسئله شهروندی یا سیتیزنشیپ در کشورهای مختلف را مورد بررسی قرار دهیم. برای این منظور در ابتدا به پرسشهای زیر پاسخ خواهیم داد:
- سیتیزن شدن چیست و چه تفاوتی با اقامت دائم دارد؟
- چگونه سیتیزن یک کشور شویم؟
- آیا داشتن دو تابعیت قانونی است؟
- شرایط سیتیزن شدن در کشورهای مختلف چیست؟
- مراحل دریافت تابعیت و سیتیزن شدن چیست؟
و در ادامه به راهنمای جامع در خصوص قوانین مربوط به تابعیت و سیتیزن شیپ در کشورهای مختلف خواهیم پرداخت و به معرفی کشورهایی میپردازیم که فرایند تبدیل شدن به یک سیتیزن در آنها سادهتر از سایر کشورهای جهان است.
سیتیزن چیست؟
عبارت انگلیسی سیتیزن به معنی شهروند در مفاهیم مهاجرتی به شخصی اطلاق میشود که دارای تابعیت یک کشور است. این تابعیت باعث ایجاد برخی مسئولیتها برای وی و همچنین برخورداری از برخی از حقوق در مقابل کشور محل تابعیت میشود. اگرچه قوانین تابعیت و مسئولیتها و حقوق افراد مختلف با توجه به شرایط یک سیتیزن در کشورهای مختلف تفاوتهای چشمگیری با یکدیگر دارند. مثلاً میزان حمایت دولت آمریکا از یک سیتیزن خود با میزان حمایت و خدمات دولتهای اروپایی از شهروندان خود تفاوتهای گستردهای دارد. وقتی میگوییم یک شخص سیتیزن یک کشور است یعنی تابعیت این کشور را دارد و شهروند این کشور تلقی میشود بنابراین عبارات سیتیزن، شهروند و تبعه سه عبارت با معنی کاملا یکسان هستند.
تفاوت سیتیزن شیپ با اقامت دائم
تفاوتهای بسیار زیادی میان فردی که شهروند یک کشور است با فردی که اقامت دائم یک کشور را دارد وجود دارد. مثلاً فردی که پاسپورت آمریکایی دارد یا به عبارتی سیتیزن آمریکا است از حقوق متفاوتی به نسبت فردی که گرین کارت آمریکا (یعنی اقامت دائم) را دارد،برخوردار خواهد بود. اساساً حقوق یک سیتیزن به طور کلی شامل حقوق سیاسی مثل حق رای یا شرکت در انتخابات،برخورداری از حقوق اجتماعی و اقتصادی مثل دسترسی به کمکهای دولتی در صورت نیاز و همچنین امکان استفاده از حمایتهای دولتی در صورت بروز مشکل در سایر کشورهای جهان می شود. در صورتی که وضعیت اقامت دائم در کشورهای مختلف صرفاً باعث اجازه زندگی بدون محدودیت زمانی (یا محدودیتهای کمتر)،برای فرد میشودبنابراین شخص دارای اقامت دائم یک کشور از حمایت دولت میزبان برخوردار نخواهد بود.
مراحل دریافت تابعیت و سیتیزن شیپ در کشورهای مختلف
با توجه به تفاوت قوانین کشورهای مختلف در اعطای تابعیت به شهروندان خارجی سعی میکنیم در این بخش به طور مفصل شرایط و مراحل دریافت شهروندی در کشورهای مختلف را مورد بررسی قرار دهیم. اگرچه این قوانین ممکن است در گذر زمان و با تغییر شرایط کشورها دچار تغییرات جزئی شود.