رشته مهندسی هوافضا یکی از مهم ترین گرایش های رشته مهندسی مکانیک در ایران است که سالانه دانشجویان زیادی به دنبال تحصیل در این رشته می باشند. همچنین با توجه به گستردگی و بازار کار مناسب این رشته در سایر کشورهای دنیا، بسیاری از دانشجویان به تحقیق در ارتباط با کشوری ایده آل برای تحصیل و کار می پردازند.

دراین مقاله که توسط گروه تحریریه آریاناپارس گردآوری گشته است، تحلیل صحیحی از این رشته به عمل آمده است. برترین دانشگاه جهان برای تحصیل در رشته هوافضا کدام است؟ چه دانشگاه هایی در ایران دوره هوافضا را ارائه می دهند؟ بیشترین میزان حقوق یک مهندس هوافضا در کدام کشور است؟ برای اطلاع از این سوالات با ما همراه باشید.

مهندسی هوافضا چیست؟

?What is aerospace engineering

مهندسان هوافضا فناوری های پیشرفته را توسعه می دهند و آنها را در سیستم های وسایل نقلیه هوافضا که برای حمل و نقل، ارتباطات، اکتشاف و کاربردهای دفاعی استفاده می شوند، ادغام می کنند. این رشته شامل طراحی و ساخت هواپیماها، فضاپیماها، سیستم های پیشرانه، ماهواره ها، موشک ها و همچنین طراحی و آزمایش محصولات، اجزا و زیر مجموعه های هواپیما و هوا فضا است. مجموعه مهارت مهندسین هوا فضا بسیار گسترده و چند رشته ای است و تجربه مهندسان هوا فضا به آنها این امکان را می دهد تا در بسیاری از بخشها مشارکت داشته باشند.

مهندسی هوافضا با طراحی و ساخت ماشین آلاتی که پرواز می کنند، سروکار دارد. این یکی از جدیدترین شاخه های مهندسی است و در قرن نوزدهم با اولین آزمایشات پرواز با موتور آغاز شد و با پیشرفت تکنولوژی، دو تخصص در آن پدیدار شد. مهندسی هوانوردی، که شامل طراحی هواپیماهایی مانند هواپیماهای سبک تر از هوا، گلایدرها، هواپیماها و جت های بال ثابت، اتو گایروها و هلیکوپترها می شود و مهندسی فضانوردی، که بر طراحی و توسعه فضاپیماها متمرکز است.

آمریکا,استرالیا,انگلستان

تخصص های رشته مهندسی هوافضا

از نظر فنی، مدرک مهندسی هوافضا از روز اول تخصصی خواهد بود، زیرا دانشجویان در یک رشته خاص در مهندسی تمرکز خواهند کرد. دانشجویان به احتمال زیاد با یک پایه در ریاضیات، فیزیک، مکانیک و الکترونیک پای در این رشته تحصیلی خواهند گذاشت. از مهم ترین تخصص های رشته مهندسی هوافضا می توان به موارد زیر اشاره کرد.

آیرودینامیک

این رشته مهندسی هوافضا مربوط به تعامل بین اجسام و جو و بررسی نیروها و حرکت اجسام در جو است. مطالعه  آیرودینامیک شامل مواردی مانند طراحی آیرودینامیکی، جریان قابل فشردگی، کنترل جریان، اندازه گیری جریان، کنترل قدرت، طراحی سازه و دینامیک سیالات است.

دانشجویان در این گرایش خواهند آموخت که چگونه از تونل های باد و دینامیک سیالات محاسباتی (CFD) برای مدل سازی آیرودینامیکی، ساخت مقیاس و انجام آزمایش پرواز استفاده نمایند. همچنین در مورد کنترل و ارزیابی جریان، آیرودینامیک موتور، جریان ترانسونیک ، دینامیک گاز بیش از حد و دمای بالا و آیرودینامیک پرتاب و ورود مجدد فرا خواهند گرفت.

از آنجا که احتمالاً جستجوی پالایش آیرودینامیکی و بهینه سازی عملکرد برای نسل بعدی هواپیما ادامه دارد، نیاز به مهندسانی با دانش تخصصی در مورد رفتار جریان مایع همیشه شایع خواهد بود. همچنین، افزایش آگاهی از محیط زیست به معنای تأکید بیشتر بر تصفیه آیرودینامیکی عناصری مانند کنترل پرواز و جنبه های دینامیکی پرواز است.

هواکشسانی

زمینه هواکشسانی مطالعه تعامل نیروهای اینرسی، ساختاری / الاستیک و آیرودینامیک در هواپیما، ساختمان ها و وسایل نقلیه سطح و نفوذ این مطالعه در قالب طرح است. با استفاده از جنبه های دوره های مقدماتی قبلی مانند دینامیک، ساختارها، ریاضیات و آیرودینامیک، شما با مفاهیم aeroelastic مانند “هواپیمای انعطاف پذیر” و کنترل معکوس، واگرایی، بال زدن، نوسانات چرخه محدود و ریزش گرداب آشنا خواهید شد.

دانشجویان تخصص مهندسی هوافضا برای مدل سازی ساختاری پیچیده هواپیماها و هلی کوپترها و بررسی تعامل آن با آیرودینامیک و پایداری، از مدل های بال هواپیما، بدنه و سیستم های روتور به همراه طیف گسترده ای از ابزارها استفاده خواهند کرد. همچنین چگونگی آزمایش تونل باد، آزمایش ارتعاش زمینی و آزمایش بال زدن پرواز را برای ارزیابی مسائل خاصیت کشش هوا از هواپیما را یاد خواهید گرفت.

آمریکا,استرالیا,انگلستان

تجزیه و تحلیل کامپوزیت ها

مطالعه مواد کامپوزیت پیشرفته (ACM)، شامل تجزیه و تحلیل این مواد کامپوزیتی با کارایی بالا برای توانایی های آنها در هواپیماهای جدید، قطعات ساختمانی هوافضا و سایر کاربردهای مهندسی چالش برانگیز است. دانشجویان، بینشی در مورد سیستم های کامپوزیت (پلیمر، فلز، سرامیک) کسب خواهند کرد و تکنیک های تحلیلی مانند شکستگی، آزمایش مکانیکی، تجزیه و تحلیل تنش، تجزیه و تحلیل عناصر محدود و تجزیه و تحلیل ورقه را خواهند آموخت.

همچنین طراحی، پیوستن، تشخیص نقص، ارزیابی غیر مخرب، خستگی، ضربه، محیط، رابط های فیبر / ماتریس، سختی / مقاومت و علم تولید را پوشش خواهید داد. تجزیه و تحلیل کامپوزیت ها در تلاش برای ساختن مواد سبک تر و در عین حال قوی تر برای هواپیماها مهم است.

اویونیک

اصطلاح اویونیک به سیستم های الکترونیکی مورد استفاده در هواپیماها، ماهواره های مصنوعی و فضاپیماها گفته می شود. اویونیک با هدف حمل و نقل هوایی و الکترونیکی شامل ابزار دقیق پرواز، صفحه نمایش کابین خلبان، کامپیوتر، تجهیزات ناوبری، سیستم خلبان اتوماتیک، سیستم رادار، سیستم های جمع آوری داده، سیستم های تشخیصی، سیستم های ارتباطی و کنترل ترافیک هوایی، سیستم های موقعیت یابی جهانی ماهواره،جعبه سیاه ها، سیستم های هواشناسی، سلاح های هدف، سنسورهای ارتفاع و سرعت عمل می کند.

با مقدمه ای در زمینه اویونیک، مباحثی مانند سیستم های هواپیمایی و طراحی، سازگاری الکترومغناطیسی، پویایی و کنترل پرواز، سیستم های کنترل حرکت و درایو سرور، رادار و ناوبری، قابلیت اطمینان و خرابی و ابزار دقیق پیشرفته، مورد بررسی قرار می گیرد.

Propulsion

این رشته شامل مطالعه مکانیک جریان، گرما دینامیک، دینامیک گاز و مقاومت مواد است. با نگاهی به انتخاب موتورهای مناسب خودرو، پیشرانه در مورد طراحی، توسعه، تولید، مونتاژ و آزمایش موتورهای هواپیما است که باید برخی از الزامات قدرت و عملکرد را داشته باشد.

شما بر روی ملاحظات اساسی پیشرانه، ماشین های توربو، محفظه های احتراق، پس سوزها، طرح های نازل موشک، طرح های جذب صوت و مافوق صوت و تنظیمات توربین گاز تمرکز خواهید کرد. شما می توانید نظریه پیشرانه مبتنی بر ملخ را بیاموزید، کارایی پیشرانه انواع پیشرانه هواپیما را بررسی کنید، تأثیر محیطی پیشرانه هواپیما و پرواز هواپیمای پرسرعت را در نظر بگیرید.

سازه ها و مواد

اگر از دوره های مقدماتی در ساختارها و مواد لذت می برید، می توانید در رشته مهندسی هوافضا در این زمینه تخصص بگیرید. شما اصطلاحات معمولی مرتبط با ساختار هواپیما و نحوه ارزیابی رفتار ساختاری را از طریق ترکیبی از تکنیک های تحلیلی، تجربی و عددی مانند تجزیه و تحلیل عناصر محدود یاد خواهید گرفت. شما همچنین یاد خواهید گرفت که چگونه رفتار اعضای سازه تحت بار، نحوه طراحی و اندازه پیکربندی ساختاری هواپیما را با ترکیب ترکیبات مختلف بار در ذهن خود پیش بینی کرده و از طریق آزمایش اعتبار سنجی کنید.

سایر تخصص های مهندسی هوافضا

  • استاتیک و دینامیک (مطالعه حرکت، نیروها و لحظه ها در سیستم های مکانیکی)
  • نرم افزار (شامل مشخصات، طراحی، توسعه و آزمایش نرم افزار کامپیوتر برای کاربردهای هوانوردی)
  • مکانیک جامد (تحلیل تنش و فشار اجزای خودرو)
  • آئروکوستیک (مطالعه تولید سر و صدا در هنگام پرواز)
  • سیستم های Aervo و Power (مطالعه سیستم های هیدرولیکی و الکتریکی برای پایداری و کنترل ماشین های هوا)

آمریکا,استرالیا,انگلستان

برترین دانشگاه های ایران برای تحصیل در رشته مهندسی هوافضا

دانشگاه های زیادی در ایران رشته مهندسی هوافضا را ارائه می دهند و دانشجوییان متناسب با رتبه های کنکور قادر خواهند بود برای ادامه تحصیل در این دانشگاه ها اقدام نمایند. در رتبه بندی تایمز که یکی از معتبرترین سایت های رتبه بندی در جهان می باشد، تعدادی از دانشگاه های ایران دراین رشته رتبه بندی شده اند. دانشگاه نوشیروانی بابل به عنوان بهترین دانشگاه ایران در رشته مهندسی هوافضا شناخته می شود و پس از آن دانشگاه های شریف و امیر کبیر قرار دارند. در ادامه به برترین دانشگاه های ایران برای تحصیل در رشته مهندسی هوافضا اشاره می شود.

  1. دانشگاه نوشیروانی بابل
  2. دانشگاه شریف
  3. دانشگاه امیر کبیر
  4. دانشگاه علم و صنعت
  5. دانشگاه کاشان
  6. دانشگاه تهران
  7. دانشگاه اصفهان

برترین دانشگاه های جهان برای تحصیل در رشته مهندسی هوافضا

سالانه در سایت های متعدی از جمله The Times Higher Education World University Rankings برترین دانشگاه های جهان در رشته های مختلف تحصیلی رتبه بندی می شوند. در سال ۲۰۲۱، دانشگاه آکسفورد به عنوان برترین دانشگاه جهان در رشته مهندسی هوافضا شناخته شد. لازم به ذکر است که پس از این دانشگاه، کشور آمریکا با ۱۰ نماینده در لیست برترین دانشگاه های جهان برای تحصیل در رشته مهندسی هوافضا در جایگاه بعدی قرار دارد. هم چنین اگر تمایل به کسب اطلاعات بیشتری در مورد دانشگاه های آمریکا دارید می توانید به مقاله ای با همین عنوان در سایت ما مراجعه نمایید. در جدول زیر به برترین دانشگاه های موجود در جهان در رشته مهندسی هوافضا اشاره شده است.

نام دانشگاه کشور رتبه جهانی
University of Oxford انگلستان ۱
Stanford University آمریکا ۲
Harvard University آمریکا ۳
California Institute of Technology آمریکا ۴
Massachusetts Institute of Technology آمریکا ۵
University of California, Berkeley آمریکا ۶
Yale University آمریکا ۷

آمریکا,استرالیا,انگلستان

کم هزینه ترین کشورها برای تحصیل در رشته مهندسی هوافضا

با توجه به رتبه های دانشگاه های سراسر دنیا، کشورهای آلمان و فرانسه به عنوان کم هزینه ترین کشورهای دنیا برای تحصیل در رشته مهندسی هوافضا به شمار می روند.

به همراه این کشورها می توان به کشورهای چین، بلژیک و هنگ کنگ هم اشاره کرد. در ادامه به شرایط تحصیل در آلمان و فرانسه در رشته هوافضا اشاره می شود.

تحصیل رشته هوافضا در آلمان

آلمان یکی از برترین کشورهای اروپایی و همچنین مقصدی ایده آل برای رشته مهندسی هوافضا می باشد. تحصیلات در آلمان به صورت رایگان و یا بسیار ناچیز در خدمت دانشجویان بین المللی قرار دارد. از همین رو دانشجویان از سراسر دنیا قادر خواهند بود با فراهم آوردن مدارک مورد نیاز برای تحصیل در آلمان اقدام نمایند. پنج مرکز آموزشی برتر کشور آلمان در رشته هوافضا به شرح زیر می باشد.

  1. Technical University of Munich
  2. RWTH Aachen University
  3. Technical University of Berlin
  4. TU Dresden
  5. University of Erlangen Nuremberg

تحصیل رشته هوافضا در فرانسه

فرانسه به عنوان دیگر کشور کم هزینه برای تحصیل در رشته مهندسی هوافضا به شمار می رود. هزینه های تحصیل در کشور فرانسه به صورت سالانه بین ۲۷۵۰ تا ۳۷۵۰ یورو در نظر گرفته می شود. این میزان هزینه برای تحصیل در رشته هوافضا در مقایسه با کشورهای انگلستان و آمریکا بسیار مقرون به صرفه می باشد.

  1. Paris Sciences et Lettres – PSL Research University Paris
  2. École Polytechnique
  3. Sorbonne University
  4. Paris-Saclay University
  5. École des Ponts ParisTech

آمریکا,استرالیا,انگلستان

بهترین کشورها برای کار در زمینه مهندسی هوافضا

مهندسان هوافضا قادر خواهند بود در صنایع و موسسات تحقیقاتی هوایی، ساخت موشک و پرتاب ماهواره فعالیت کنند و همچنین در ارگان ها و سازمان هایی که به نحوی از وسایل پرنده در ارتباط هستند، به عنوان کارشناس تحقیقات در عملیات و تعمیر و نگهداری مشغول به کار شوند. اما علاوه بر اشتغال در مراکز استراتژیک هوایی، مهندس هوافضا با تسلط بر علوم آیرودینامیکی، طراحی سازه و چگونگی ساخت توربو ماشین ها توانایی کار در گرایش های متعددی از مهندسی و پروژه‌های خارج از حیطه صنایع هوافضا را نیز دارا می باشد.

کاربرد زمینه‌های مطالعاتی یک مهندس هوافضا تنها به طراحی هواپیما و وسایل پرنده محدود نمی‌شود. برای مثال آیرودینامیک خودروها از برخی جهات شباهت زیادی به آیرودینامیک هواپیما دارد و امروزه در اغلب صنایع خودروسازی با استفاده از تونل باد و علم آیرودینامیک، خودروهای کم مصرف تری می‌سازند.

اگر به تازگی کار جدیدی را در شرکت های مهندسی هوافضا شروع کرده اید، ممکن است حقوق اولیه از کشوری به کشور دیگر متفاوت باشد. همچنین به خاطر داشته باشید که عوامل دیگری مانند تقاضا برای مهندسان هوافضا در آن منطقه و همچنین عوامل فردی مانند سطح تحصیلات، تجربه و سایر مهارت های دیگر تاثیرگذار می باشد. در زیر لیست متوسط حقوق مهندسان هوافضا در کشورهای مختلف آمده است.

کشور متوسط درآمد( دلار آمریکا)
استرالیا ۱۰۸٫۵۱۷ دلار
کانادا ۹۳٫۰۹۰ دلار
دانمارک ۹۹٫۰۸۲ دلار
هند ۱۱۵٫۷۲۲ دلار
آلمان ۹۶٫۶۱۱ دلار
سوئیس ۱۱۵٫۹۷۲ دلار
انگلستان ۸۵٫۷۳۱ دلار
آمریکا ۱۲۲٫۰۴۳ دلار

نتیجه گیری

با توجه به مطالب عنوان شده، کشور آمریکا به عنوان برترین کشور دنیا برای تحصیل و کار در زمینه مهندسی هوافضا به شمار می رود. این انتخاب به خاطر حضور برترین دانشگاه های دنیا و فرصت های بیشمار کاری صورت گرفته است. همچنین متوسط حقوق یک مهندس هوافضا در آمریکا از سایر کشورهای دنیا بیشتر می باشد و این مزیت بسیار مناسبی برای انتخاب این کشور به عنوان هدف نهایی است.

کشورهای آلمان و فرانسه را می توان به عنوان انتخابی اقتصادی در نظر گرفت. متوسط هزینه های تحصیل در این دو کشور با توجه به حضور دانشگاه های برتر دنیا در رشته هوافضا و متوسط حقوق مناسب پس از پایان تحصیل، بسیار منطقی و مقرون به صرفه می باشد.

بسیاری از دانشجویان قادر خواهند بود با تحصیل در دانشگاه های برتر ایران که در این مقاله به آنها اشاره شد، شانس خود را برای اخذ پذیرش در دیگر دانشگاه ها ارتقا دهند. این تحلیل برای ورود به بازار کار هم صادق می باشد. انتخاب شما برای مهندسی هوافضا چه مباحثی را در بر می گیرد؟ نظرات خود را با ما به از طریق دیدگاه به اشتراک بگذارید و یا برای مشاوره رایگان با مشاورین موسسه آریاناپارس در ارتباط باشید.

    اگه میخواهید بصورت رایگان مشاوره شوید همین حالا فرم زیر را پر کنید.

    دیدگاه ها

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    شبکه های اجتماعی

    arrow up