شاید در حال حاضر پذیرش تحصیلی در آمریکا و اخذ ویزای تحصیلی این کشور یکی از تنها روشهای مهاجرت به امریکا برای متقاضیان بین المللی به خصوص متقاضیان ایرانی محسوب میشود. همین مسئله باعث اهمیت دوچندان موضوع اپلای برای آمریکا نسبت به گذشته شده است. در این مقاله قصد داریم تا به مهمترین پرسشهای مربوط به حوزه پذیرش تحصیلی در آمریکا پاسخ دهیم و سوالاتی که به صورت مکرر در رابطه با پذیرش تحصیلی این کشور طرح میگردد، نظیر سوالات زیر را بررسی نماییم.
- شرایط اخذ پذیرش در آمریکا چیست؟
- اخذ پذیرش در امریکا چه هزینههایی دارد؟
- مراحل اخذ پذیرش از دانشگاهها و مدارس آمریکا چیست؟
- بهترین زمان پذیرش از دانشگاههای آمریکا چه موقع است؟
اینها فقط بخش کوچکی از نگرانیهای متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آمریکا به خصوص در رابطه با اخذ پذیرش از دانشگاهها و مدارس این کشور است. از آنجا که خوانندگان مقاله طیف وسیعی از علاقهمندان از پذیرش در مدارس و تحصیلات پیش از دانشگاه تا تحصیلات تکمیلی نظیر ارشناسی ارشد و دکترا میباشد در ادامه شرایط پذیرش در آمریکا را برای هر مقطع به صورت جداگانه بررسی مینماییم.
پذیرش تحصیلی در مدارس آمریکا
اگر سن شما کمتر از ۱۸ سال است و قصد تحصیل در مدارس آمریکا را دارید و یا قصد اعزام فرزند خود که دانش آموز محسوب میشود را به آمریکا دارید. این بخش از مقاله میتواند کمک زیادی به به گرفتن جواب سوالهایتان در فرایند اخذ پذیرش از مدارس آمریکا نماید. اگر شامل یکی از دو دسته فوق ذکر نمیشوید توصیه میکنیم به بخش های بعدی مقاله مراجعه نمایید.
شرایط پذیرش
با توجه به تنوع مدارس آمریکایی چه از نظر موقعیت جغرافیایی و چه از لحاظ دیگر فاکتورها نظیر نحوه اداره مدارس (خصوصی یا دولتی بودن آنها) شرایط پذیرش در مدارس و دبیرستانهای آمریکایی نیز ممکن است کاملا متفاوت از یکدیگر باشند. ولیکن به صورت کلی میتوان شرایط عمومی پذیرش در بسیاری از مدارس و دبیرستان های کشور آمریکا را در دسته بندی های زیر مشخص کرد.
شرایط مالی برای تحصیل در دوره دبیرستان آمریکا
شاید این مهمترین شرط پیش روی متقاضیان قصد پذیرش از مدارس آمریکایی باشد. چرا که شهریه تحصیل در مدارس آمریکایی به صورت متوسط بین ۱۵ تا ۲۰ هزار دلار به صورت سالانه تخمین زده میشود. لازم به ذکر است که در صورتی که دانشجو نیاز به چند سال تحصیلی، برای اتمام دوره تحصیلات خود در مدرسه و یا دبیرستان در آمریکا دارد، این هزینهها به صورت مستمر تا پایان دوره تحصیلی به متقاضی تحصیل در آمریکا تحمیل میشود.
سوابق تحصیلی
اگرچه نحوه محاسبه معدل در آمریکا و ایران کاملاً با یکدیگر تفاوت دارد، اما هر چقدر سوابق تحصیلی متقاضی اخذ پذیرش در مدارس آمریکا درخشانتر باشد، شانس اخذ پذیرش در مدارس مقصد نیز افزایش مییابد. ریز نمرات دو سال آخر دوره تحصیلی متقاضیان نقش بسزایی در کم و کیف پذیرش در مدارس آمریکایی ایفا میکند.
البته خیلی هم نگران ضعف عملکرد در بعضی از دروس خود نباشید. یعنی حتی اگر معدل خیلی خوبی هم ندارید، مدارس خصوصی در آمریکا هستند که سختگیری کمتری در رابطه با معدل و ریز نمرات متقاضیانی که قصد تحصیل در آنها را دارند، نشان میدهند.
با استفاده از جدول زیر میتوانید به صورت تقریبی معدل خود در مدارس ایران را با معدل خواسته شده برای پذیرش تحصیلی در مدارس کشور آمریکا محاسبه نمایید
معدل در ایران | معادل تقریبی GPA | شرح نمره |
---|---|---|
۱۷-۲۰ | ۴ | عالی |
۱۴-۱۶.۹ | ۳.۰-۳.۹ | خوب |
۱۰-۱۳.۹ | ۲.۰-۲.۹ | قابل قبول |
۰-۹.۹ | ۰-۱.۹ | مردود |
تسلط به زبان
متقاضیانی که قصد تحصیل در مدارس آمریکا را دارند، در صورت تسلط کافی به زبان انگلیسی، نیازی به شرکت در دورههای آمادگی زبان انگلیسی ندارند. این افراد میبایست با ارائه مدرک زبان معادل آیلتس ۶ و یا آزمونهای مشابه تسلط خود را به زبان انگلیسی احراز نمایند. در صورتی که دانش آموز متقاضی تحصیل در مدارس آمریکایی نیاز به طی کردن دورههای آموزش زبان برای شرکت در دوره اصلی را داشته باشد، بیشتر مدارس آمریکایی دورههای مربوط به آمادگی زبان انگلیسی را برگزار می نمایند.
مدارک مورد نیاز
فرایند پذیرش در مدارس آمریکایی ممکن است در بعضی از مدارس بسیار پیچیده و در برخی دیگر بسیار ساده صورت پذیرد، ولیکن برخی از مدارک را میتوان مدارکی دانست که برای پذیرش در همه مدارس آمریکا الزامی است. در ادامه به مهمترین این مدارک میپردازیم.
ریز نمرات
فارغ از اینکه در سالهای اولیه تحصیل در مدرسه هستید و یا سال آخر دوره دبیرستان در هر صورت نیاز به ارائه سوابق تحصیلی دو سال آخر یعنی ریز نمرات و یا کارنامه دو سال آخر دوره تحصیلی خود هستید. بیشتر دانشگاههای آمریکایی ترجمه ریز نمرات شما را برای فرایند پذیرش مورد بررسی قرار میدهند. لازم به ذکر است که در ترجمه ریزنمرات نیازی به گرفتن مهرهای دادگستری و امور خارجه برای اخذ پذیرش در مدارس آمریکایی نخواهید داشت و صرفاً مهر مترجم برای انجام این فرایند کفایت میکند.دانستن این نکته باعث جلوگیری از اتلاف هزینه و زمان طولانی است.
توصیهنامه و انگیزه نامه
این دو نامه نقش مهمی در بالا بردن شانس پذیرش شما در مدارس آمریکایی را ایفا میکند. نامه اول یعنی توصیه نامه، نامهای است که میبایست از طرف معلمین سالهای گذشته متقاضی اخذ پذیرش در مدارس آمریکا گرفته شود. مدارس آمریکایی با بررسی این نامه قصد دارند دریابند که آیا متقاضی تحصیل در این مدارس عملکرد راضی کنندهای برای معلمین سالهای قبل و مراکز قبلی نشان داده اند یا خیر.
ممکن است مدارس با توجه به شرایط پذیرش خود بین ۱ تا ۳ توصیهنامه از متقاضیان تحصیل در مدارس آمریکا دریافت نمایند. نامه دوم که به انگیزه نامه یا همان sop مشهور است، نامهای است که در آن متقاضی میبایست دلایل خود را برای انتخاب مدرسه مقصد و انگیزههای خود را از طی دوره تحصیلی در کشور آمریکا ابراز نماید. این نامه میتواند حکم پذیرش شما در مدرسه مورد نظر خودتان را امضا نماید. هر چقدر این نامه قویتر نوشته شده باشد شانس پذیرش در مدارس آمریکایی افزایش مییابد.
سایر مدارک
علاوه بر مدارکی که در بالا گفته شد ممکن است هر مدرسه با توجه به شرایط پذیرشی که در دستور العمل های آنها آمده است، از متقاضی مدارک دیگری نیز درخواست نماید. این مدارک میتواند شامل مدارک هویتی دانش آموز و خانواده وی، مدارک زبان و مدارک مالی (که نشان دهنده تمکن مالی خانواده دانش آموز است) باشد.
نحوه اقدام
اگر قصد اخذ پذیرش در مدارس آمریکا را در ذهن خود پروراندهاید، یکی از این دو راه پیش روی شما قرار گرفته است. اینکه شخصاً جهت مکاتبه پذیرش از مدارس آمریکا اقدام نمایید و یا اینکه فرایند مربوط به اخذ پذیرش تحصیلی خود از مدارس آمریکا را به یک وکیل یا مشاور مهاجرت فعال در حوزه آمریکا بسپارید. در ادامه به بررسی این دو روش و بیان مزایا و معایب هر یک میپردازیم.
اقدام جهت اخذ پذیرش تحصیلی از مدارس آمریکا توسط متقاضی
طبیعی است که رکن اصلی اقدام به این صورت مجهز بودن متقاضی به دانش زبان انگلیسی و تسلط کافی به مهارت مکاتبه با یک ارگان خارجی مثل مدارس در کشور آمریکاست. اقدام جهت اخذ پذیرش از مدارس آمریکایی فرایند واضح و شفافی دارد که توسط مدرسه در وب سایت آن درج شده است. در صورتی که متقاضی نسبت به زمان درست انجام فرایند پذیرش و دقت در پر کردن اطلاعات در فرم تقاضا به صورت کامل و درست، توجه نماید میتوان فرایند پذیرش از مدارس آمریکایی را توسط متقاضی در بسیاری از موارد موفق دانست.
البته ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که پس از اخذ پذیرش از مدارس آمریکا، متقاضی مهاجرت به آمریکا فقط ۵۰ درصد از مسیر را پیموده است و نیمه دوم مسیر که نیمه مهمتری محسوب میشود و شامل اخذ ویزای تحصیلی آمریکا است هنوز پیش روی متقاضی قرار دارد. نیمه مسیری که به صورت موکد توصیه داریم با گرفتن مشاوره از افراد با تجربه در این حوزه صورت گیرد.
اقدام جهت اخذ پذیرش از مدارس آمریکا توسط موسسات مهاجرتی
شاید شما هم تبلیغات بسیاری از موسسات مهاجرتی که ادعا میکنند بدون هیچ هزینهای از مدارس آمریکا پذیرش تحصیلی اخذ میکنند را دیده باشید. بسیاری از این موسسات، اصلا قصد کلاهبرداری از شما رو ندارنند، ولی به شما تمام واقعیت در رابطه با مهاجرت تحصیلی را نمیگویند. بیایید فرض کنیم یک دانش آموز ۱۱ ساله قصد تحصیل در کشور آمریکا را دارد و به یک موسسه مهاجرتی جهت اخذ پذیرش از یکی از مدارس آمریکا مراجعه مینماید. بیشتر موسسات مهاجرتی به ازای فرایندهای مربوط به بحث پذیرش از مدارس آمریکا، مبلغ را به عنوان حق الزحمه اخذ پذیرش از متقاضی دریافت مینماید.
ولی تمام ماجرا نیست چرا که بسیاری از مدارس آمریکایی برای افزایش تعداد دانش آموزان خود و ایجاد انگیزه در مشاورین و وکلای مهاجرتی، مبالغی را به عنوان کمیسیون و یا پورسانت به این دسته از افراد برای معرفی دانشآموزان به این مدارس پرداخت مینمایند. و همین مسئله باعث ایجاد انگیزه بیشتر برای این دسته از افراد برای انجام امور مربوط به پذیرش با هزینه بسیار کم و یا حتی بدون هزینه در بعضی از مواقع شده است. البته که این فرایند اصلاً مورد عجیبی نیست و طبیعیست که وقتی دانش آموز متقاضی تحصیل در مدارس آمریکا میتواند بدون دغدغه و بدون صرف هزینه از یکی از مدارس آمریکایی پذیرش دریافت نماید، این گزینه بسیار منطقیتر از اقدام دیگری به نظر میرسد. فقط توجه به این مطلب حائز اهمیت است که باید انتخابهای مربوط به پذیرش در مدارس آمریکایی محدود به مدارس طرف قرارداد موسسات مهاجرتی شود. چرا که ممکن است این مدارس بهترین گزینههای ممکن برای دانشجو نباشند.
بهترین زمان پذیرش تحصیلی در مدارس آمریکا
اگرچه پذیرش در مدارس مختلف در کشور آمریکا شرایط متفاوتی دارد ولی به طور کلی با توجه به در نظر گرفتن پروسه پذیرش در آمریکا و همچنین مراحل اقدام برای ویزای تحصیلی آمریکا، میتوان یک بازه زمانی طلایی را به عنوان بهترین زمان پذیرش تحصیلی در آمریکا دانست.
دانش آموزان علاقمند به پذیرش در مدارس خصوصی و دولتی کشور آمریکا میبایست با تکمیل کردن مدارک خود در بازه بین اول نوامبر تا اول ژانویه هر سال درخواست خود را برای پذیرش در سپتامبر سال بعد به مدارس این کشور ارسال نمایند.به طور مثال اگر قصد دارید در سپتامبر سال ۲۰۲۶ (یعنی مهرماه سال ۱۴۰۴) ،در یکی از مدارس کشور آمریکا تحصیل نمایید میبایست درخواست پذیرش خود را تا قبل از ژانویه ۲۰۲۶ (یعنی دی ماه ۱۴۰۳) ، به محل مورد نظر ارسال نمایید.
البته طبیعی است که برخی از مدارس خصوصی تا آخرین لحظات یز اقدام جذب دانشجویان خارجی مینماید و ددلاین ارسال مدارک برای این مدارس،خیلی نزدیکتر به شروع دوره تحصیلی است.
پذیرش تحصیلی در مقطع کارشناسی آمریکا
اگر قصد پذیرش در مقطع کارشناسی آمریکا را دارید یعنی کمتر از ۲۵ سال سن دارید و آخرین مدرک تحصیلی قابل ارائه شما مدرک دیپلم و یا پیش دانشگاهی است، این قسمت از مقاله دقیقاً برای شما نوشته شده است. البته اگر چند ترمی در دانشگاه هم تحصیل کردهاید ولی نحصیلات دوره کارشناسی خود را در ایران به پایان نرساندید نیز این قسمت از مقاله میتواند برای شما مفید باشد.
در ادامه سعی میکنیم به مهمترین نکات پذیرش در مقطع کارشناسی آمریکا اشاره نماییم.
شرایط اپلای آمریکا
شاید شما هم افراد مختلفی را دیدهاید که با شرایط مختلف موفق شدند با استفاده از پذیرش در مقطع کارشناسی در یکی از دانشگاههای آمریکا به این کشور مهاجرت تحصیلی انجام دهند. بعضی با مدرک زبان و بعضی بدون مدرک زبان، برخی با بودجه بسیار زیاد و برخی با بودجههای بسیار محدود. عده ایی با سابقههای درخشان تحصیلی در دوره دبیرستان و عدهای با معدلی صرفاً جهت قبول شدن در هر پایه.
به صورت کلی بیشتر دانشگاههای آمریکا از یک سری اصول مشترک برای پذیرش دانشجویان خارجی استفاده مینمایند که در ادامه سعی میکنیم به گفتگو در رابطه با این رابطه مشترک پذیرش بین دانشگاههای آمریکا بپردازیم.
شرط مهم ،شرط مالی
آمریکا جز کشورهایی نیست که اعتقاد به تحصیلات رایگان در مقاطع دانشگاهی داشته باشد. بنابراین همه دانشجویان خارجی ملزم به پرداخت شهریه بابت تحصیل در دورههای دانشگاهی هستند. حال ممکن است بعضی از این دانشگاهها شرایط پرداخت اقساطی شهریه را برای بعضی از دانشجویان ایجاد نماید و یا طرف دیگر به دانشجویانی که شرایط تحصیلی ویژهای دارد بورسیههایی را اعطا نماید. ولیکن میتوانیم انتظار داشته باشیم که پس از قبولی در یکی از دانشگاههای آمریکا در مقطع کارشناسی ملزم به پرداخت شهریه به دانشگاه هستیم. حال اگر شرایط پرداخت این شهریه برای متقاضی تحصیل در دوره لیسانس در دانشگاههای آمریکا وجود نداشته باشد، عملاً شرط لازم برای ورود به دانشگاه کشور را نخواهد داشت. اگرچه برخی از دانشجویان با ارائه مدارکی دال بر سوابق تحصیلی درخشان خود نظیر نتایج درخشان در المپیادهای علمی، ورزشی و هنری امکان دریافت بورسیههای تحصیلی از دانشگاههای آمریکا را خواهند داشت. در این صورت نشان دادن توان کافی برای پرداخت شهریه، عملاً یک نگرانی برای اخذ پذیرش از دانشگاه آمریکا نخواهد بود.
شرط معدل پذیرش تحصیلی در آمریکا
اگرچه نحوه محاسبه معدل در کشور آمریکا با نحوه محاسبه معدل در ایران کاملا متفاوت است، ولیکن میتوان با درصد شانس بالایی دانشجویی را که نمرات غیر قابل قبولی در دوره تحصیلی خود در دوره دبیرستان کسب نموده است را، متقاضی ارزیابی کنیم که شانس بسیار کمی برای اخذ پذیرش از دانشگاههای آمریکا (یا حداقل از دانشگاههای خوب آمریکا) دارد. اگرچه بعضی از دانشگاهها با برگزاری دورههای پیش نیاز برای دانشجویانی که معدل کمی را در مقطع دبیرستان خود به دست آوردند، به آنها اجازه میدهند تا با پذیرش مشروط وارد این دانشگاه شوند. ولیکن داشتن معدل قابل قبول میتواند یکی از فاکتورهای مهم برای بالا بردن شانس پذیرش در مقطع لیسانس در دانشگاه آمریکا باشد.
زبان و آزمونهای دیگر
تقریبا همه دانشگاههای آمریکا برای دادن پذیرش به متقاضی تحصیل در مقطع کارشناسی، نیاز دارند تا به نحوی تسلط متقاضی پذیرش را به زبان انگلیسی بیازمایند. اکثریت قریب اتفاق دانشگاههای آمریکایی از متقاضیان پذیرش در مقطع لیسانس میخواهند تا با ارائه مدرک زبان که معمولاً معادل آیلتس ۶.۵ و یا بالاتر از آن (و مدارک مشابه نظیر تافل، دولینگو و غیره)،تسلط خود را به زبان انگلیسی به دانشگاه اثبات نمایند. اگرچه برخی از دانشگاهها به متقاضیان اجازه میدهند تا با پذیرش در دورههای زبان پیش از ورود به دانشگاه بتوانند تسلط کافی به زبان انگلیسی را به دست آورند تا مهیای ورود به دوره کارشناسی در کشور آمریکا شوند.
نمره آیلتس | دولینگو | تافل | PTE |
---|---|---|---|
6.5 | 120-125 | 79 | 58 |
حال اینکه پذیرش مشروط چه تاثیری بر فرایند ویزا و شانس متقاضی پذیرش تحصیلی در مقطع لیسانس دارد خود موضوع دیگری است که در مطلبی به عنوان ویزای تحصیلی آمریکا به بیان آن پرداختهایم. علاوه بر آزمون های فوق برخی از دانشگاه های آمریکا ( به خصوص دانشگاه هایی که اسم و رسم دار هستند)، علاوه بر مدرک زبان از متقاضی تحصیل در دوره لیسانس در این دانشگاه ها مدرک آزمون های تخصصی SAT را نیز مطالبه میکنند (برای برخی از رشتهها ممکن است آزمونهای مشابه باشند).
مدارک مورد نیاز برای پذیرش تحصیلی آمریکا در فوق لیسانس
وجود بیش از ۴۰۰۰ دانشگاه و مرکز آموزشی در آمریکا باعث شده است تا در هر دانشگاه، با توجه به سیاستهای خود مدارک متفاوتی از متقاضیان تحصیل در مقطع کارشناسی را مطالبه نمایند. برخی از دانشگاهها سختگیری بیشتری در بررسی مدارک متقاضیان دارند و بعضی دیگر فرایند سهلتری برای اخذ پذیرش در مقطع کارشناسی را پیش روی متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آمریکا قرار میدهند. ولی در ادامه قصد داریم مدارکی که به صورت کلی همه دانشگاههای آمریکا برای اعطای پذیرش به متقاضیان تحصیل در مقطع لیسانس مشترک است را بیان کنیم.
سوابق تحصیلی
متقاضیانی که قصد تحصیل در مقطع کارشناسی کشور آمریکا را دارند، ملزم به ارائه مدارک مربوط به پایان دوره تحصیلات متوسطه در ایران هستند. ریز نمرات دوره دیپلم که میبایست به صورت ترجمه رسمی به دانشگاه ارائه شود، جز الزامات فرایند اخذ پذیرش در مقطع کارشناسی در دانشگاههای آمریکا محسوب میشود.
خوشبختانه یا متاسفانه به دلیل عدم وجود روابط دیپلماتیک بین ایران و آمریکا، دولت آمریکا و دانشگاههای این کشور قدرت استعلام هیچ مدرکی که در داخل ایران صادر میشود را ندارند. بنابراین صرفاً ترجمه مدارک با مهر و مترجم جهت ارسال مدارک سوابق تحصیلی دانشگاههای آمریکا کفایت میکند و نیازی به گرفتن مهرههای دادگستری و امور خارجه بر روی مدارک سوابق تحصیلی نیست.
انگیزه نامه و توصیهنامه
انگیزنامه (یا همان SOP) نامهای است که متقاضی پذیرش تحصیلی در مقطع لیسانس کشور آمریکا میبایست در آن کمیته پذیرش دانشگاه را مجاب کند تا وی را به عنوان یک دانشجوی قابل قبول برای دوره تحصیلی مد نظر او بپذیرند. این نامه باید از زبان شخص متقاضی نوشته شود و دلایل انتخاب دانشگاه و رشته مد نظر خود را در آن بیان نماید. این نامه تا حد زیادی نتیجه درخواست پذیرش ما را تعیین میکند، پس برای نوشتن آن بسیار دقت کنید.
علاوه بر انگیزه نامه، نامه دیگری که در فرایند اخذ پذیرش از دانشگاه آمریکا، به یکی از ارکان اساسی اقدام تبدیل شده است توصیهنامههایی از معلمین دوره دبیرستان شخص متقاضی است. این نامه که معمولاً بر روی سربرگ دبیرستان محل تحصیل متقاضی نوشته و در نهایت ترجمه میشود، نشان میدهد که معلمین سابق شخص متقاضی از نحوه عملکرد وی در دوره تحصیلی دبیرستان رضایت خاطر دارند. ممکن است در فرایند پذیرش در دانشگاه آمریکا بین ۱ تا ۳ توصیهنامه توسط دانشگاه مقصد از متقاضی دریافت شود.
مدارک زبان
اگر دانشگاه شما جز دانشگاههایی نباشد که مدرک آزمون SAT برای پذیرش در دوره کارشناسی از شما دریافت نماید، پس تنها مدرکی که نشان دهنده تسلط شما به زبان انگلیسی است و دانشگاه از شما مطالبه مینماید مدرک آزمون آیلتس و مشابهین آن خواهد بود. نمره درخواستی دانشگاههای آمریکا برای مقطع کارشناسی ممکن است بین نمره ۶ تا ۷ ( که بر اساس رتبه دانشگاهها تعیین میشود) باشد. البته برخی از دانشگاهها به دانشجویان اجازه میدهند تا دانشجو پس از گذراندن دوره زبان در این مراکز وارد دوره کارشناسی شود که در این صورت ارائه مدرک زبان دیگر الزامی نیست.
البته اگر دانشگاه مدنظر متقاضی آزمون SAT را به عنوان یکی از پیش نیازهای ورود به دوره کارشناسی درخواست کرده است متقاضی ملزم به شرکت در این آزمون و کسب حداقل نمره مورد نیاز برای شرکت در دوره کارشناسی نیز خواهد بود. این مرحله معمولاً در دانشگاههای با رتبه زیر ۴۰۰ در آمریکا به مدارک مورد نیاز برای اخذ پذیرش در دوره کارشناسی آمریکا اضافه میگردد.
بهترین زمان اپلای در مقطع کارشناسی در آمریکا
میتوان بازه زمانی بین اوایل نوامبر تا اواخر دسامبر را بهترین زمان برای پذیرش در آمریکا به خصوص در مقطع کارشناسی دانست. ولی دانشگاههای آمریکا با توجه به شرایط به خصوص خود نظیر خصوصی و دولتی بودن و بسیاری از فاکتورهای دیگر ممکن است دلاینهای متفاوتی برای پذیرش دانشجویان خارجی داشته باشند. به طور مثال برخی از دانشگاههای خصوصی کشور آمریکا ممکن است حتی در بازه دو یا سه ماه مانده به شروع دوره تحصیلی نیست دانشجویان جدید را پذیرش نماید.
ولی به صورت کلی اگر قصد اقدام برای پذیرش در سال تحصیلی ۲۰۲۶-۲۰۲۷ را در یکی از دانشگاههای آمریکا را دارید میبایست تا پیش از شروع سال میلادی ۲۰۲۶ مدارک پذیرش تحصیلی خود را به دانشگاه مورد نظر خود ارسال نمایید.
مراحل اقدام،صفر تا صد مهاجرت تحصیلی به آمریکا
در ابتدا باید گفت فر تا صد مهاجرت تحصیلی به آمریکا در صورت تسلط متقاضی به زبان انگلیسی توسط وی و بدون کمک هیچ فرد یا موسسه مهاجرتی صورت پذیرد. البته بسیاری از موسسات مهاجرتی به خاطر داشتن قرارداد با دانشگاههای مختلف در مقطع کارشناسی،ممکن است برای دریافت پذیرش تحصیلی هیچ هزینهای از متقاضیان دریافت ننمایند. ولی به صورت کلی مراحل اقدام برای پذیرش تحصیلی در آمریکا در مقطع کارشناسی به شکل زیر است:
اولین قدم : انتخاب دانشگاه مقصد
با در نظر گرفتن فاکتور هایی نظیر رشته تحصیلی،شهریه دانشگاه،موقعیت مکانی دانشگاه،رتبه دانشگاه و بورسیههایی که ممکن است برای دانشجویان کارشناسی به دانشجویان خارجی اعطا گردد،میبایست دانشگاه مورد نظر خود را انتخاب نمایید.ما در مقالهای به صورت مفصل در رابطه با دانشگاههای آمریکا به بحث و گفتگو پرداخته ایم.
قدم دوم : جمع و جور کردن مدارک و ترجمه
در این مرحله با توجه به مدارکی که ممکن است دانشگاه از شما تقاضا کند میبایست نسبت به آماده سازی مدارک و ترجمه آن به زبان انگلیسی اقدام نمایید. شاید وقت گیرترین مدرکی که ،به غیر از مدرک زبان میبایست برای تهیه آن زمان بگذارید،دریافت مدرک دیپلم و ریز نمرات آن از مدرسه دوره متوسطه شماست.
قدم سوم : اپلای برای دانشگاه
اصول اپلای برای دانشگاههای آمریکا در مقطع کارشناسی کاملاً یکسان است ولی ممکن است هر دانشگاه رویه و فرمهای مخصوص به خود را در وب سایت دانشگاه برای دانشجویان خارجی اعلام کند.در این مرحله بیشتر دانشگاههای آمریکا پس از پر شدن فرمهای درخواست پذیرش تحصیلی،از متقاضیان میخواهند تا با پرداخت هزینه اپلیکیشن فی درخواست خود را نهایی کنند.
قدم چهارم: آماده سازی مدارک برای سفارت
در این مرحله شما باید منتظر دریافت نامه پذیرش نهایی یا همان I20،از دانشگاه مقصد باشید. توصیه میکنیم به طور همزمان برای چند دانشگاه برای افزایش شانس دریافت پذیرش اقدام کنید. پس از دریافت نامه پذیرش نهایی میبایست مدارک خود را برای درخواست ویزای تحصیلی آمریکا به یکی از سفارتهای این کشور در کشورهای همسایه ارسال آماده نمایید.
دانشگاههای آمریکا با بهترین شانس پذیرش در مقطع کارشناسی
شرایط دانشگاههای آمریکا برای پذیرش دانشجویان بینالمللی در مقطع لیسانس ممکن است از یک رشته به رشته دیگر و از یک دانشگاه به دانشگاه دیگر متفاوت باشد. دانشگاه معمولا فاکتورهای زیادی نظیر معدل، سوابق تحصیلی فرد ،مدرک زبان و انگیزه نامه متقاضیان را برای پذیرش دانشجویان بینالمللی در نظر میگیرد.
در این میان با توجه به اینکه پذیرش تحصیلی در آمریکا مستلزم پرداخت هزینه اپلیکیشن فی دانشگاه است، انتخاب دانشگاههایی که بیشترین میزان شانس پذیرش را ر میان سایر دانشگاههای آمریکا دارند، باعث جلوگیری از اتلاف هزینه و وقت برای متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آمریکا محسوب میشود. در ادامه سعی میکنیم لیستی از دانشگاههایی که متقاضیان ایرانی شانس پذیرش تحصیلی بیشتری برای قبولی در آنها دارند را ارائه کنیم.
نام دانشگاه | نرخ پذیرش (تقریبی) | رشتههای اصلی |
---|---|---|
دانشگاه آریزونا | ۸۴٪ | مهندسی، بازرگانی، پزشکی، علوم محیط زیست، علوم اجتماعی |
دانشگاه آیوا | ۸۴٪ | هنرهای آزاد، مهندسی، بازرگانی، پزشکی، نویسندگی خلاق |
دانشگاه آلاباما | ۸۰٪ | بازرگانی، مهندسی، آموزش، ارتباطات، خدمات اجتماعی |
دانشگاه کانزاس | ۹۳٪ | بازرگانی، مهندسی، حقوق، داروسازی، هنرها و علوم انسانی |
دانشگاه میسیسیپی | ۸۰٪ | بازرگانی، مهندسی، آموزش، داروسازی، هنرهای آزاد |
دانشگاه اورگان | ۸۲٪ | بازرگانی، روزنامهنگاری، معماری، علوم |
دانشگاه ایالتی میشیگان | ۷۶٪ | بازرگانی، مهندسی، آموزش، علوم اجتماعی، علوم پایه |
دانشگاه نبراسکا-لینکلن | ۷۹٪ | بازرگانی، مهندسی، آموزش، کشاورزی، علوم اجتماعی |
دانشگاه یوتا | ۶۲٪ | بازرگانی، مهندسی، علوم انسانی، علوم پایه، بهداشت عمومی |
دانشگاه ایالتی اوکلاهما | ۶۹٪ | بازرگانی، مهندسی، آموزش، علوم انسانی، علوم پایه |
پذیرش تحصیلی آمریکا در مقطع کارشناسی ارشد
این قسمت از مقاله میتواند برای دو دسته از متقاضیان مهاجرت تحصیلی با آمریکا مفید باشد:
- افرادی که مقطع تحصیلی کارشناسی را به اتمام رساندهاند.
- افرادی که علاوه بر مدرک کارشناسی،تحصیلات تکمیلی خود را نیز به اتمام رساندند و در حال حاضر مدرک کارشناسی ارشد و یا دکترا را دارا میباشند. این دسته از متقاضیان ممکن است به هر دلیلی تمایل به تکرار مقطع کارشناسی ارشد در آمریکا داشته باشند.
شرایط پذیرش تحصیلی کارشناسی ارشد آمریکا
طیف بسیار متنوعی از متقاضیان پذیرش تحصیلی در آمریکا،دوره کارشناسی ارشد را به عنوان مقطع تحصیلی مطلوب خود جهت مهاجرت تحصیلی به کشور آمریکا انتخاب مینمایند.برخی از این متقاضیان ممکن است فقط صرفاً به دنبال پذیرش از یکی از دانشگاههای آمریکا باشند و ویزای تحصیلی را بهانهای برای ورود به خاک آمریکا قلمداد نمایند. برخی دیگر دانشجویانی هستند که به دنبال دریافت بورسیههای تحصیلی از بهترین دانشگاههای آمریکا می باشد.
اگر در هر یک از این دو دسته قرار گرفته باشید،و یا نیت دیگری برای اسب پذیرش در دانشگاههای آمریکا داشته باشید چند سطر بعد برای شما تصویری کلی از شرایط عمومی پذیرش در دانشگاههای آمریکا در مقطع کارشناسی ارشد ترسیم مینماید.
شرط اول: شرط معدل برای اپلای ارشد آمریکا
یکی از مهمترین شروط قبولی در دورههای کارشناسی ارشد در دانشگاههای آمریکا داشتن حداقل معدل مورد نیاز،توسط متقاضی اخذ پذیرش است.معدل در سیستم آمریکایی بسیار متفاوتتر است معدل در سیستم آموزش کشورمان است.جی پی ای(GPA) ، یا همان معدل آمریکایی با استفاده از الگوریتم مشخصی محاسبه میشود. اگرچه شرط معدل در دانشگاههای مختلف آمریکا با یکدیگر متفاوت است ولی به صورت کلی میتوان گفت معدل زیر ۱۳ در سیستم آموزشی ایران، میتواند یک چالش جدی برای اخذ پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد آمریکا باشد.
طبیعی است که متقاضیانی که سابقه تحصیلی درخشان با معدلهای بیش از ۱۸ در سیستم آموزشی ایران را در پرونده تحصیلی خود دارند، از شانس بیشتری برای موفقیت در پروسه اخذ پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد برخوردار میباشند.
راه حل مشکل شرط معدل
بسیاری از دانشگاههای آمریکا به دانشجویانی که موفق نشدند به هر دلیلی در دوره تحصیلی کارشناسی خود معدل چشمگیری به دست آورند، اجازه میدهد تا با ارائه مدارکی نظیر مدارک سابقه کاری و آزمونهای GRE و یا GMAT، بتوانند به شکلی معدل خود را ترمیم نمایند. البته برای برخی از دورهها نظیر دورههای مدیریتی، دانشگاهها سختگیری کمتری در قبول متقاضیان با معدل کم از خود نشان میدهند.
شرط دوم: شرط زبان برای پذیرش ارشد آمریکا
یکی از مهمترین فاکتورهای تحصیل در کشور آمریکا ارائه مدرک زبان در پروسه اخذ پذیرش برای شرکت در دوره کارشناسی ارشد میباشد. نتایج آزمونهایی نظیر آیلتس،تافل، دولینگو و غیره با حداقل نمره ب۲ به عنوان سطح تسلط متقاضی به زبان انگلیسی،جز شروط اولیه موفقیت در پروسه پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد آمریکا محسوب میشود.
پذیرش تحصیلی آمریکا بدون مدرک زبان
برخی از دانشگاههای آمریکا به متقاضیان اخذ پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد اجازه میدهد تا با شرکت در دورههای آموزش زبان پیش از دورههای دانشگاهی بتوانند تا با کسب آمادگی لازم در زبان انگلیسی، وارد دوره مورد نظر شوند.بدیهی است که متقاضیانی که به صورت مشروط و با دوره زبان بسته اخذ ویزای تحصیلی آمریکا را دارند،از شانس کمتری برای موفقیت در فرایند ویزا نسبت به متقاضیانی که با مدرک زبان اقدام مینمایند برخوردارند.
شرط سوم: تمکن برای تحصیل در امریکا
تحصیل در آمریکا در هیچ یک از مقاطع تحصیلی به هیچ وجه رایگان نیست. یعنی یا متقاضی باید شخصاً هزینههای تحصیل در آمریکا را فراهم نماید و یا به نحوی از دانشگاه برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد بورسیه تحصیلی دریافت نماید.
برای پذیرش در دورههای فوق لیسانس در آمریکا معمولاً دانشگاهها از دانشجویانی که به صورت شخصی هزینههای تحصیل را قبول مینمایند(self-fund)،مدارک مالی دال بر توانایی مالی پرداخت شهریه دریافت مینماید.البته دانشجویانی که قادر به دریافت بورسیه برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد میشوند،ممکن است نیازی به ارائه نامه تمکن مالی در مرحله اخذ پذیرش از دانشگاه نداشته باشد.
راه حل مشکل تمکن مالی سفارت آمریکا
خوشبختانه کشور آمریکا محدودیت خاصی برای نامه تمکنهای مالی قائل نیست و صرفاً ارائه صورت حسابی که بیانگر توان پرداخت یک سال شهریه و زندگی دانشجو در کشور آمریکاست را برای دریافت پذیرش متقاضی کافی میداند.
بیشتر دانشجویانی که در چند سال گذشته موفق به اخذ پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد آمریکا گشتهاند، با ارائه تمکنهای مالی صرفاً یک روزه موفق به عبور از این شرط دانشگاه شده اند. مبالغی که ممکن است از دوستان و آشنایان به صورت قرض و فقط برای یک روز گرفته شده باشد.
مدارک مورد نیاز برای اپلای کارشناسی ارشد آمریکا
وجود بیش از ۷۰ هزار عنوان متفاوت برای دورههای کارشناسی ارشد در کشور آمریکا باعث شده است تا تعداد زیادی از متقاضیان اخذ پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد، دانشگاههای کشور آمریکا را به عنوان مقصد تحصیلی خود انتخاب نمایند. به صورت کلی میتوان گفت که هر یک از این دانشگاهها و هر کدام از این دورههای تحصیلی مدارک خاص خود را از متقاضیان اخذ پذیرش دریافت مینمایند.
ولی در ابتدای کار و برای اینکه برنامهریزی درستی برای اخذ پذیرش از دانشگاههای در مقطع کارشناسی ارشد داشته باشید نیاز دارید تا با مدارکی که به صورت عمومی در دانشگاههای مختلف در کنار فرم درخواست پذیرش دانشگاه آمریکا از شما دریافت میشود ، آشنایی پیدا کنید.
مدارک سوابق تحصیلی
چه آخرین مدرک تحصیلی متقاضی مدرک کارشناسی باشد و چه متقاضی در گذشته مدرک کارشناسی ارشد دیگری در کشور خود را دریافت کرده باشد ارائه این مدارک در پروسه اخذ پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد آمریکا الزامی است:
- گواهی پایان دوره متوسطه و ریز نمرات
- گواهی پایان دوره کارشناسی و ریز نمراتها
گفتنی است که دانشجویانی که قصد تکرار مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد را دارند میبایست گواهی پایان دوره کارشناسی ارشد و ریز نمرات آن را نیز به دانشگاه مقصد ارائه نمایند (البته این در صورتی است که دانشجو قصد لحاظ کردن مدرک کارشناسی ارشد قبلی را در پرونده جدید داشته باشد)
تمامی مدارک ذکر شده میبایست به صورت ترجمه شده با مهر مترجم (ترجیحاً با مهر دادگستری و امور خارجه که الزامی نیست ولی توصیه میشود)،به دانشگاه مقصد ارسال شود. برخی از دانشگاهها از متقاضیان اخذ پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد درخواست میکنند تا مدارک تحصیلی خود را به سازمانهای مشخص شدهای در آمریکا ارسال نمایند تا بتوانند از اصالت این مدارک آگاه شوند. سازمانهای نظیر سازمان وس(WES)،نظایر آن مسئول فرایند تایید اصالت مدارک خارجی برای دانشگاههای آمریکا هستند.
انگیزه نامه
چه درخواست پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد برای پذیرش با بورسیه و چه بدون بورسیه صورت پذیرد،انگیزه نامه را میتوان مهمترین مدرک مورد نیاز برای افزایش شانس پذیرش در دانشگاههای آمریکا دانست.
انگیزه نامه با هر اسمی که آن را میشناسید(نظیر SOP یا motivation letter یا ….)،نامهای است که باید بیانگر موضوعات زیر باشد:
- انگیزههای انتخاب دانشگاه مقصد
- دلایل انتخاب آمریکا به عنوان کشور هدف برای تحصیل
- اهداف متقاضی پس از اتمام دوره تحصیلی
- بیان ویژگیهای منحصر به فرد متقاضی
- فعالیتها و سوابق مرتبط با رشته تحصیلی مقصد
برخی از دانشگاهها محدودیتهای خاصی (مثلاً محدودیت تعداد کلمه در انگیزه نامه) برای این نامه قائل میشوند. برخی دیگر ممکن است انگیزه نامه را به صورت پرسشنامه از متقاضیان پذیرش دریافت نمایند.
دانشگاههای آمریکا قصد دارد تا با بررسی انگیزه نامه متقاضیان اخذ پذیرش در دوره کارشناسی ارشد، دانشجویان واقعی را از دانشجویانی که صرفاً هدف ورود به خاک آمریکا دارند، را تشخیص دهد.پس انگیزهنامهها باید باورپذیر و مهمتر از آن اصیل باشند. استفاده از نمونههای اینترنتی و یا استفاده از هوش مصنوعی برای نوشتن انگیزه نامه صرفاً برای الهام گرفتن میتواند مفید باشد. کپی کردن انگیزه نامه از نمونههای قبلی و یا روشهای مشابه آن بدون شک پروسه اخذ پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد را دچار شکست مینماید.
توصیه نامه از اساتید
توصیه نامه از اساتید دوره کارشناسی به عنوان جزئی لاینفک از پروسه اخذ پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد در آمریکا محسوب میشود. اگرچه ملاحظات توصیهنامه دانشگاههای مختلف با یکدیگر فرق میکند، ولی تقریباً هیچ دانشگاهی در آمریکا یافت نمیشود که بدون دریافت توصیهنامه از اساتید سابق به متقاضی اجازه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد را اعطا نماید.برخی از دانشگاهها با استفاده از نسخه اسکن شده توصیه نامه و برخی دیگر با ارسال ایمیل و اساتید معرفی شده توسط متقاضی،فرایند پذیرش دانشجویان جدید را صورت میدهند.
یک توصیه نامه قابل قبول برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در آمریکا حتماً باید ویژگیهای زیر را دارا باشد:
- از طرف استادی باشد که ایمیل آکادمیک دارد.
- تاریخ داشته باشد و ممهور به مهر دانشگاه و با امضای استاد مورد نظر باشد.
- ترجیحا اسم درس گذرانده شده با استاد در آن ذکر شده باشد.
مدرک زبان
همونطور که پیشتر گفته شد یکی از شروط اخذ پذیرش در دوره کارشناسی ارشد در بیشتر رشتههای تحصیلی آمریکا مدرکی است که تسلط متقاضی را به زبان انگلیسی نشان میدهد.بنابراین مدرک زبان آیلتس،تافل و یا دولینگو و یا مدارک مشابه دیگر،جزئی جدایی ناپذیر از فرایند اخذ پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد محسوب میشود.البته در مورد برخی از موارد خاص مهاجرت تحصیلی به آمریکا بدون مدرک زبان نیز ممکن است اتفاق بیفتد.حداقل نمره پذیرش مستقیم در دوره کارشناسی ارشد در کشور آمریکا نمره آیلتس ۶ (و یا نمرههای مشابه در آزمونهای مشابه) میباشد. این در صورتی است که برای پذیرش در برخی دانشگاههای ممتاز برخی رشتهها نظیر رشتههای پزشکی و حقوق، حداقل نمره قبولی ممکن است تا نمره ۷ آیلتس نیز تعیین شده باشد.
متقاضیان تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد چنین میتوانند دورههای مربوط به آمادگی زبان را در کشور آمریکا سپری نمایند. ولی با توجه به شرایط ویزای تحصیلی برای دانشجویان ایرانی در چند سال گذشته، این روش خیلی به دانشجویان ایرانی توصیه نمیشود.در صورتی که متقاضی پذیرش قطعی و با مدرک زبان را در پرونده تحصیلی خود نداشته باشد، ممکن است فرایند ویزای موفقی را سپری ننماید.
سایر مدارک
علاوه بر مدارکی که در بالا به آن اشاره کردهایم،هر دانشگاه برای پذیرش دانشجویان در رشتههای مختلف خود ممکن است مدارکی مازاد بر آنچه گفته شد را در فرایند پذیرش تحصیلی لحاظ نماید.این دسته از مدارک ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- رزومه تحصیلی و مدارک شغلی
- نمره جی آر ای و جی مت(GRE,GMAT)
- فرم درخواست پذیرش دانشگاه
- تمکن مالی
- مدارک شناسایی
بهترین زمان اپلای برای پذیرش تحصیلی آمریکا در مقطع ارشد
بسیاری از دانشگاههای معتبر کشور آمریکا برای پذیرش دانشجویان خارجی بازه زمانی بین نوامبر تا ژانویه سال بعد را به عنوان بهترین زمان پذیرش در آمریکا میدانند. این یعنی در صورتی که قصد تحصیل در دانشگاههای آمریکا در ترم پاییز سال ۲۰۲۶ را دارید،میبایست مدارک تحصیلی خود را تا قبل از ژانویه سال ۲۰۲۶ به دانشگاه مورد نظر ارسال نمایید.
اگرچه در برخی از رشتهها نظیر رشتههای مدیریت و بیزینس و همچنین برخی از رشتههای دانشگاههای خصوصی کشور آمریکا علاقمندان به تحصیل در آمریکا در مقطع کارشناسی ارشد میتوانند،حتی پس از این زمان نیز مدارک پذیرش خود را به دانشگاه ارسال نمایند.
بهترین دانشگاهها برای پذیرش تحصیلی آمریکا در مقطع ارشد
اگرچه ممکن است فاکتورهای متقاضیان پذیرش تحصیلی در آمریکا در مقطع کارشناسی ارشد برای انتخاب دانشگاه مقصد خود متفاوت باشد ولی شاید یکی از مهمترین فاکتورها برای انتخاب دانشگاه ایده آل شانس قبولی دانشجو در این دانشگاه است. چرا که انتخاب نادرست دانشگاه مقصد باعث از دست رفتن هزینه اپلیکیشن فی و همچنین زمان دانشجو در مسیر مهاجرت تحصیلی به آمریکاست. در ادامه برای افزایش شانس پذیرش تحصیلی متقاضیان لیستی از بهترین دانشگاههای آمریکا با بیشترین میزان نرخ پذیرش از دانشجویان خارجی را آورده ایم.
نام دانشگاه | نرخ پذیرش (تقریبی) | رشتههای اصلی |
---|---|---|
دانشگاه ایالتی سن خوزه | ۷۵٪ | مهندسی، بازرگانی، علوم داده، علوم اجتماعی |
دانشگاه کالیفرنیا، ایروین | ۷۰٪ | مهندسی، بازرگانی، علوم بهداشتی، علوم انسانی |
دانشگاه ایالتی کالیفرنیا، فریسنو | ۷۳٪ | مهندسی، بازرگانی، علوم کشاورزی، آموزش |
دانشگاه ایالتی نیو مکزیکو | ۷۲٪ | مهندسی، بازرگانی، علوم اجتماعی، علوم پایه |
دانشگاه ایالتی فلوریدا | ۷۰٪ | مهندسی، بازرگانی، علوم بهداشتی، علوم انسانی |
دانشگاه کالیفرنیا، سان دیگو | ۷۰٪ | مهندسی، بازرگانی، علوم داده، بهداشت عمومی |
دانشگاه ایالتی آیووا | ۷۴٪ | مهندسی، بازرگانی، علوم انسانی، علوم پایه |
دانشگاه ایالتی تگزاس، دالاس | ۷۱٪ | مهندسی، بازرگانی، علوم بهداشتی، علوم اجتماعی |
دانشگاه ایالتی اورگن | ۷۵٪ | مهندسی، بازرگانی، علوم بهداشتی، هنرها |
دانشگاه ایالتی کالیفرنیا، نورتریج | ۷۰٪ | مهندسی، بازرگانی، علوم اجتماعی، علوم پایه |
پذیرش تحصیلی در مقطع در دکتری در آمریکا
گرفتن پذیرش تحصیلی از یکی از دانشگاههای آمریکا در مقطع دکترا به ویژه اگر همراه با بورسیه تحصیلی نیز باشد،احتمالاً بزرگترین رویای علاقهمندان تحصیل در خارج از کشور است. پذیرشی که احتمالاً با توجه به شانس بالای دریافت ویزا برای متقاضیان دکترا با بورسیه به ویزای تحصیلی آمریکا نیز منجر میشود.
همین شرایط فوق العاده باعث رقابت میان دانشجویان سراسر جهان برای تحصیل در مقطع دکترا در کشور آمریکا شده است. در این بخش از مقاله به ابعاد مختلف موضوع اپلای برای مقطع دکترا در آمریکا میپردازیم.
شرایط پذیرش تحصیلی در مقطع دکترا در آمریکا
طبیعی که وقتی میخواهید در یکی از بهترین کشورهای جهان( آن هم با بورسیه )مشغول به تحصیل باشید، باید بتوانید حداقل شرایط مورد نیاز برای پذیرش تحصیلی در دانشگاههای این کشور را احراز کنید. طبیعی است که برای قبولی در هر یک از دانشگاههای آمریکا شرایط متفاوتی پیش روی متقاضیان برای رشتههای مختلف قرار میگیرد. ولی شرایط زیر را میتوان شرایط عمومی بیشتر دانشگاههای آمریکا برای دریافت پذیرش توسط دانشجویان خارجی دانست.
شرط اول: استادی که راهنماست!
شاید عبارت مکاتبه با استاد را از خیلی از دانشجویانی که در چند سال گذشته موفق به دریافت بورسیه از دانشگاه آمریکا شدهاند شنیده باشید.بی راه نیست اگر بگوییم داشتن استاد راهنما همه چیز و نداشتن استاد راهنما حکم هیچ چیز را در فرایند پذیرش تحصیلی در مقطع دکتر آمریکا دارد.
متقاضیان اپلای برای مقطع دکترا در آمریکا موظفم چند ماه پیش هست ددلاین دانشگاهها در این کشور با اساتید مختلف در دانشگاههایمتفاوت مکاتبه انجام دهند و بتوانند با جلب نظر از آنها،نام ایشان را در فرایند پر کردن فرمهای مربوط به پذیرش به عنوان استاد راهنما قید نمایند.
راه حل: مکاتبه،مکاتبه و مکاتبه!
شاید پیدا کردن استاد راهنما برای متقاضیانی که رزومه تحصیلی درخشانی ندارند کار عبثی باشد ولی متقاضیانی که سوابق تحصیلی قابل توجهی دارند،فقط یک راه برای جلب نظر استاد راهنما در دانشگاه آمریکا را پیش روی خود دارند و آن هم مکاتبه مستمر و حرفهای با بیشترین تعداد استاد ممکن است.شاید برخی از متقاضیان پس از چند مکاتبه اول موفق به در نظر یک استاد شوند و برخی دیگر پس از صدها ایمیل نیز نتوانند حتی یک پاسخ مثبت از اساتید مورد نظر خود دریافت نمایند. توصیه میکنیم برای انجام دادن مکاتبه حرفهای و مثمر ثمر با افراد با تجربه در این حوزه مشورت نمایید.
شرط دوم : مدارک جانبی
به غیر از ارائه دادن مدرک زبان که جز الزامات فرایند اخذ پذیرش از دانشگاه آمریکا در مقطع دکتر است،برخی از رشتهها و برخی از دانشگاههای آمریکا ممکن است دانشجو را ملزم به ارائه مدارکی در کنار مدارک تحصیلی دانشجو کنند.مدارکی نظیر نتایج آزمونهای GRE و GMAT، جز متداولترین مدارکی هستم که به عنوان شروط اپلای برای مقطع دکترا در آمریکا به حساب میآیند.
راه حل: برنامهریزی درست
اگر برنامهریزی برای اپلای برای یکی از دانشگاههای آمریکا در مقطع دکترا را دارید یبایست با داشتن یک جدول زمانبندی درست حداقل سه ماه پیش از ددلاین دانشگاه اقدام به شرکت در آزمونهای ذکر شده، نمایید.البته ممکن است برای برخی از دانشجویان ارائه نتایج این آزمونها الزامی نباشد یا اصطلاحا شرط ارائه نتیجه این دو آزمون برای دانشجویان دکترا waive شود.
شرط سوم: درست و حسابی بودن پرونده
بیشتر برنامههای دکترا در کشور آمریکا به صورت تحصیل با بورسیه تحصیلی برگزار میشوند. بدین معنا که معمولاً دانشجوهای دکترا برای تحصیل در دوره تحصیلی خود در کشور آمریکا از دانشگاه و استاد راهنمای خود مبلغی را به عنوان بورسیه تحصیلی دریافت میکنند.طبیعتاً دولت آمریکا و دانشگاه آمریکا آنقدر باهوش هستند که فقط به افرادی بورسیه تحصیلی پرداخت نمایند که بتوانند به نحوی در پیشبرد پروژههای علمی دانشگاه به آنها کمک کنند.پس داشتن رزومه درخشان تحصیلی که بتوانند استاد راهنما دانشگاه و در مرحله آخر افسر ویزای کشور آمریکا را مجاب به پذیرش نماید جز الزامات اقدام برای تحصیل در دوره دکترا در کشور آمریکاست.
راه حل:تقویت رزومه تحصیلی
راه حل این مسئله ه پیش از فراقت از تحصیل در دوره کارشناسی ارشد برمیگردد. زمانی که متقاضی تحصیل در آمریکا میداند که باید پایان نامه کارشناسی ارشد خود را روی موضوعی جذاب برای دانشگاه آمریکا متمرکز کند و در حین نگارش پایان نامه سعی در اپ چند مقاله معتبر میکند. این فرایند باعث میشود تا بتواند ستادی را در یکی از دانشگاههای آمریکا قانع کند تا در پروژه وی که کاملاً منطبق بر سوابق تحصیلی متقاضی بوده است بپذیرد. البته گفتنی است که در برخی از موارد دیده شده است که حتی بدون مقاله یا معدل بالا متقاضیان تحصیل در مقطع دکترا موفق شدم تا بتوانند نظر یک استاد را در موضوع پروژه خود جلب کنند.