شاید یکی از دلایل افزایش آمار علاقمندان به تحصیل در ارمنستان در ایران در سالهای گذشته افزایش چشمگیر هزینههای مربوط به تحصیل زندگی کشورهای تراز اول جهان بوده است. متقاضیانی که تا پیش از این رویای تحصیل در کشورهای نظیر آمریکا و استرالیا را در ذهن داشتهاند شاید امروز به خاطر سختتر شدن شرایط اقتصادی به دنبال گزینههای جایگزین (حداقل به عنوان یک مقصد میانی) میگردم و در این میان مهاجرت به ارمنستان به منظور تحصیل بیش از پیش مورد توجه قرار میگیرد. در این مقاله قصد داریم با توجه به اهمیت روز افزون این مسئله برای هموطنان عزیزمان، به سوالات زیر پاسخ دهید:
- شرایط تحصیل در دانشگاههای ارمنستان چیست؟
- مزایا و معایب تحصیل در ارمنستان چه چیزهایی هستند؟
- شرایط تحصیل پزشکی در دانشگاه ارمنستان چیست؟
- هزینههای تحصیل در دانشگاههای این کشور چقدر است؟
- دانشگاه ارمنستان مورد تایید ایران هستند؟
و به طور کلی صفر تا صد مهاجرت تحصیلی به ارمنستان از لحظه دریافت پذیرش تحصیلی از دانشگاه این کشور تا لحظه اقامت دائم در این مقاله مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
آمار و ارقام مهاجرت تحصیلی به ارمنستان
شاید تصور کنید که تحصیل در ارمنستان فقط برای دانشجویان ایرانی جذابیت دارد ولی بر اساس آمار رسمی دانشجویان خارجی مشغول به تحصیل در دانشگاههای این کشور،در حال حاضر و در سال ۲۰۲۴ نزدیک به ۲۰ هزار دانشجوی خارجی مشغول به تحصیل هستند. این دانشجویان در بیش از ۶۰ دانشگاه و موسسه آموزش عالی در ارمنستان با ویزای دانشجویی مشغول در حال ادامه تحصیل هستند. جالب است بدانید این تعداد در سال ۲۰۱۸ حدوداً ۱۳ هزار نفر بوده است و در کمتر از ۶ سال بیش از ۵۰ درصد افزایش داشته است. این مسئله گواه این مطلب است که تحصیل در ارمنستان نه تنها برای دانشجویان ایرانی بلکه برای بسیاری از دانشجویان از سایر ملیتهای جهان بیش از پیش محبوبتر شده است.
شرایط تحصیل در ارمنستان
اگرچه شرایط تحصیل در ارمنستان به مراتب سادهتر از شرایط مهاجرت تحصیلی به بسیاری از کشورهای اروپایی است ولی به هر حال متقاضیان برای موفقیت در مسیر مهاجرت تحصیلی به این کشور ملزم به رعایت شرایط تحصیل در ارمنستان هستند. فرایند مهاجرت تحصیلی به این کشور دو مرحله دریافت پذیرش از دانشگاههای ارمنستان و دریافت ویزای دانشجویی صورت میپذیرد. پس سعی میکنیم شرایط تحصیل ارمنستان را در این دو مرحله به اختصار بیان کنیم.
شرط سنی برای تحصیل ارمنستان
به صورت کلی میتوان گفت هیچ یک از دانشگاههای کشور ارمنستان شرط سنی مشخصی برای تحصیل دانشجویان بینالمللی در نظر نگرفته اند ولی بازههای منطقی سنی که میتوان از آنها به عنوان شرط سنی برای تحصیل در ارمنستان یاد کرد برای مقاطع مختلف متفاوت است. متقاضیان دوره کارشناسی تا ۲۵ سال و برای کارشناسی ارشد و دکترا تا ۴۰ سال از شانس قابل توجهی برای پذیرش در دانشگاههای ارمنستان برخوردار هستند.
شرط معدل برای تحصیل در ارمنستان
بیشتر متقاضیان ایرانی برای ورود به دانشگاه های این کشور مشکل جدی تحت عنوان شرایط معدل برای تحصیل در ارمنستان را تجربه نمیکنند. ولی بدیهی است که متقاضیان با معدل بالاتر شانس بالاتری برای پذیرش در دانشگاههای ممتاز کشور ارمنستان را خواهند داشت. اگرچه معیار پذیرش برای برخی رشتهها نظیر رشته پزشکی و دندانپزشکی در دانشگاه ارمنستان متفاوت است ولی داشتن معدل بالای ۱۵ برای دوره کارشناسی و بالای ۱۶ برای دوره کارشناسی ارشد و دکترا را میتوان شرط معدل تحصیل در ارمنستان دانست.
شرط زبان برای تحصیل در ارمنستان
معمولا متقاضیان تحصیل در دانشگاه ارمنستان به دو دسته تقسیم میشوند. دسته اول دانشجویانی هستند که با ارائه نمره آیلتس معادل ۶ یا نمرات معادل در دیگر آزمونهای پذیرفته شده زبان شرط زبان برای تحصیل در ارمنستان را احراز مینماید. دسته دوم نیز متقاضیانی هستند که قصد دارند برای دورههای آموزش زبان انگلیسی به کشور ارمنستان سفر کنند و پس از طی کردن دورههای آمادگی جهت شرکت در آزمون زبان و ارائه نمره مورد نیاز اقدام نمایند.
مزایای تحصیل در ارمنستان
شاید افراد مختلف به دلایل گوناگون ارمنستان را به عنوان مقصد مهاجرت تحصیلی انتخاب کنند. مثلاً ممکن است برای برخی از افراد به سبب نزدیکی جغرافیایی این کشور و تجارب دلنشین در سفرهای توریستی به این کشور ، مهاجرت تحصیلی به ارمنستان را یک تصمیم منطقی بدانند. برخی دیگر نیز ممکن است به علت آشنایی با زبان ارمنی تحصیل در ارمنستان را به تحصیل سایر کشورهای جهان ترجیح دهند. ولی قصد داریم در این بخش از دیدگاه افرادی که در چند سال گذشته تجربه مهاجرت تحصیلی به ارمنستان را داشته اند،بزرگترین مزایای تحصیل در ارمنستان را بیان کنیم.
مزیت اول : فرایند ساده پذیرش و ویزا
در زمان نگارش این مقاله یعنی سال ۲۰۲۵،اگر بخواهیم فهرستی از کشورهایی تهیه کنیم که فرایند ویزا در آنها برای یک متقاضی ایرانی سادهتر از سایر کشورها باشد،حتماً ارمنستان را باید جز ۱۰ کشور اول بدانیم. همین مسئله باعث شده است تا بسیاری از دانشجویان تصور کنند تحصیل در ارمنستان ، به سادگی یک سفر توریستی به این کشور است ، تصوری که البته خیلی هم بیراه نیست! در کنار این مسئله شاید سهولت فرایند دریافت پذیرش از دانشگاههای ارمنستان باعث شده است تا ارمنستان یکی از بهترین مقاصد برای متقاضیانی باشد که حوصله دردسر سختیهای دریافت ویزا یا پذیرش در کشورهای دیگر را ندارند.
مزیت دوم : هزینههای کم
در زمانی که تحصیل در یک کشور اروپایی حداقل ممکن است سالانه ۱۰ هزار یورو هزینه زندگی و تحصیل را به متقاضیان تحصیل در خارج از کشور تحمیل کند،ارمنستان به عنوان یک گزینه کم هزینه میتواند یک مقصد بسیار مناسب برای مهاجرت تحصیلی متقاضیان ایرانی قلمداد شود. هزینه دانشگاه سالانه کمتر از ۳۰۰۰ دلار و همچنین هزینه زندگی کمتر از ۲۵۰ دلار میتواند جذابیت زیادی برای دانشجویان با بودجه کمتر و علاقمند به تحصیل در خارج از کشور ایجاد نماید.
مزیت سوم : نزدیکی جغرافیایی و فرهنگی
بسیاری از علاقهمندان به تحصیل در ارمنستان ، قبل از انتخاب این کشور تجربه سفر به این کشور به عنوان یک توریست را داشته اند و و شاید بسیاری از آنها با جمع آوری اطلاعات کافی در رابطه با همه چیز از مسکن و شرایط دانشگاه تا هزینههای مربوط به خوراک، خیال جمعتری نسبت به انتخاب این کشور به عنوان مقصد مهاجرت تحصیلی دارند. علاوه بر آن رفت و آمد برای دانشجویان به ایران و همچنین برای خانوادههای دانشجویان به منظور دیدن فرزندانشان با مهاجرت تحصیلی به ارمنستان میتواند به سادگی یک سفر داخلی در ایران صورت گیرد. شاید دانشجویانی که در حال حاضر در کشورهایی نظیر کانادا و آمریکا مشغول تحصیل هستند، آرزو داشتند که سفر به ایران و بالعکس آن به این اندازه ساده بود.
معایب تحصیل در ارمنستان
طبیعی است که انتظار داشته باشیم انتخاب کشور ارمنستان به عنوان مقصد مهاجرت تحصیلی در کنار ویژگیهای مثبتی که ممکن است برای متقاضیان در پی داشته باشد،چالشهایی را نیز برای این دسته از افراد ایجاد نماید. چالشهایی که شاید حتی باعث شود بسیاری از افراد تحصیل در این کشور را به اتمام نرسانند . سعی داریم در این بخش بر اساس تجارب دانشجویان در ارمنستان بزرگترین معایب تحصیل در دانشگاههای این کشور را بیان نماییم.
چالش اول : اعتبار دانشگاهها
در شرایطی که بسیاری از متقاضیان تحصیل در خارج از کشور در ایران میتوانند در برخی از کشورهای همسایه نظیر ترکیه و یا روسیه، در دانشگاههای درس بخواند که از لحاظ اعتبار مورد تایید وزارت علوم و وزارت بهداشت ایران هستند،متاسفانه عدم حضور نام دانشگاههای ارمنستان در لیستهای اعلامی از این دو وزارتخانه باعث شده است تا طیف وسیعی از علاقمندان حتی پس از دریافت مدرک فرصتی برای ادامه تحصیل نداشته باشند. در لیست دانشگاههای مورد تایید وزارت بهداشت در سال ۲۰۲۵ نام هیچ دانشگاهی از ارمنستان به چشم نمیخورد ولی برخی از دانشگاههای فنی و مهندسی این کشور مورد تایید وزارت علوم ایران هستند.
چالش دوم: بلاتکلیفی پس از فارغ التحصیلی
با توجه به اینکه بسیاری از علاقمندان به تحصیل در خارج از کشور معمولاً قصد دارند تا شرایط زندگی خود را در خارج از کشور ادامه دهند،معمولاً فارغ التحصیلان دانشگاههای ارمنستان با دو گزینه بیشتر روبرو نیستند. یا سعی کنند به مدت طولانی در این کشور تحصیل کنند و اقامت این کشور را به دست آورند و یا برای پیدا کردن فرصت شغلی مناسب، ارمنستان را به مقصد کشور دیگری ترک کنند. معمولا دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه ارمنستان پس از طی نیمی از دوره دانشگاهی خود سعی در تقویت رزومه تحصیلی خود و اپلای برای دانشگاههای دیگر کشورهای جهان می کنند.
چالش سوم : چالش زبان ارمنی
اگرچه برخی از دورههای دانشگاهی در کشور ارمنستان به زبان انگلیسی ارائه میشوند ولی بیشتر دانشجویان برای انجام امور روزمره خود به هر حال نیاز دارند تا با شهروندان این کشور ارتباط برقرار کنند. عدم توانایی همه شهروندان ارمنستان به برقراری ارتباط با زبان انگلیسی به دلیل عدم تسلط به آن یکی از بزرگترین معایب تحصیل در ارمنستان به شمار میآید. البته دانشجویانی که قصد دارند در این کشور به مدت طولانی تحصیل نمایند در همان ماههای ابتدایی اقدام به فراگیری زبان ارمنی میکنند.
شرایط تحصیل در ارمنستان
در سال های اخیر دانشجویان زیادی برای تحصیل در ارمنستان اقدام می نمایند تا با هزینه های نسبتا پایین، مدرک مورد نیاز خود را کسب کنند تا انتخاب های بیشتری برای ادامه تحصیل در دانشگاه های برتر دنیا را داشته باشند. کشور ارمنستان با توجه به پایین بودن هزینه های زندگی و تحصیل، انتخاب مناسبی برای علاقه مندانی می باشد که قصد ادامه تحصیل به زبان انگلیسی را با کمترین هزینه دارند. مؤسسات آموزش عالی کشور عمدتا تحت نظارت وزارت آموزش و پرورش و علوم قرار دارند. ۲۶ موسسه آموزش عالی دولتی در کشور ارمنستان وجود دارد.
از دیگر نکات مثبت کشور ارمنستان می توان به شرایط پذیرش راحت نسبت به سایر کشورها اشاره کرد. یکی از دلایل انتخاب کشور ارمنستان بعنوان هدف و مقصدی برای ادامه تحصیل، ارائه دروس دانشگاهی به زبان انگلیسی می باشد. فلذا دانشجویان در صوت ارائه مدرکی دال بر تسلط زبان انگلیسی می توانند به برای دانشگاه های این کشور اقدام نمایند.
انواع موسسات آموزش عالی برای تحصیل در ارمنستان
- دانشگاه: تحصیلات عالی و تحصیلات تکمیلی را در زمینه های مختلف علوم طبیعی، علمی، فن آوری و فرهنگ ارائه می دهند.
- موسسات آموزش عالی: برنامه های تحصیلی تخصصی، تحصیلات تکمیلی و تحقیقات علمی را در تعدادی از شاخه های علمی، اقتصادی و فرهنگی اجرا می کنند.
- آکادمی های آموزشی: با هدف توسعه آموزش و پرورش، علم، فناوری و فرهنگ در یک حوزه فردی هستند.
- سالن های کنسرت: متخصصین در زمینه موسیقی را آماده می کنند، برنامه های تحصیلات تکمیلی و برنامه های آکادمیک را ارائه می دهند.
- موسسات آموزش عالی ایالتی: نهاد های دولتی قانونی مستقل و غیر انتفاعی هستند که دارایی، اختصاص داده شده به آنها را با توجه به مأموریت و سیاست های آنها که توسط دولت طراحی شده اند، مدیریت می کنند.
آشنایی با ارمنستان
ارمنستان در قفقاز جنوبی بخشی از اوراسیا واقع شده است. این کشور توسط گرجستان در شمال، ایران در جنوب، ترکیه در غرب و آذربایجان در شرق محاصره شده است. ارمنستان برای داشتن بالاترین قله کوهستان در منطقه آرارات، شناخته شده است. ارمنی ها یک کشور شگفت انگیز با ثروتمندترین میراث گذشته هستند. آب و هوا در ارمنستان بسیار قاره ای می باشد، به این معنی که تابستان بسیار گرم و زمستان بسیار سرد است.
اطلاعات ضروری در مورد ارمنستان:
- یوروان به عنوان پایتخت این کشور شناخته می شود.
- زبان رسمی ارمنی است.
- جمعیت ۳٫۱ میلیون نفر
- یک جمهوری با رئیس جمهور و نماینده دموکراسی هستند.
- مسیحیت مذهب اکثریت است.
- ارمنستان برنامه بهداشتی اجباری دارد که همه ساکنان در آن شرکت می کنند.
مقاطع تحصیلی در ارمنستان
به صورت معمول دانش آموزان می توانند به زبان انگلیسی برای تحصیل در مدارس کشور ارمنستان اقدام نمایند. لازم به ذکر است که زبان اصلی تحصیل در مدارس ارمنستان، ارمنی می باشد. سیستم آموزشی این کشور برگرفته شده از سیستم آموزشی کانادا، انگلستان و آمریکا می باشد. بیشتر دانش آموزان برای تحصیل در رشته های پزشکی و دندانپزشکی به ادامه تحصیل در این کشور می پردازند. هزینه تحصیل دندانپزشکی در ارمنستان، نسبت به سایر کشورهای آسیایی کمتر است. لازم به ذکر است که در حال حاضر هیچ کدام از مراکز آموزشی کشور ارمنستان در رشته های پزشکی و دندانپزشکی مورد تائید کشور ایران نبوده دانشجویان ایرانی با اتمام تحصیل نمی توانند در ایران مشغول به کار شوند.
تحصیل کارشناسی در ارمنستان
تحصیل در مقطع لیسانس کشور ارمنستان حداقل ۴ سال به طول می انجامد. افرادی که متقاضی ورود به این مقطع می باشند می بایستی مدرک ۱۲ سال تحصیل را داشته باشند تا بتوانند در این دوره شرکت کنند. لازم بذکر است متقاضیان در صورت نداشتن مدرک پیش دانشگاهی می توانند برای شرکت در دوره های قبل دانشگاهی اقدام نمایند. در سیستم آموزشی کشور ارمنستان به مقطع کارشناسی Bakalau گفته می شود.
نتایج یادگیری دانشجویان از طریق مجموعه ای از امتحانات و آزمون های شفاهی و کتبی ارزیابی می شود. نتایج امتحانات توسط سیستم های درجه بندی قابل ملاحظه ای در میان موسسات ارزیابی می شود. کمیته های معاینه دولتی ارزیابی نهایی فارغ التحصیلان را انجام می دهند.
دروس دانشگاهی کشور ارمنستان به سه صورت ارمنی، روسی، انگلیسی تدریس می شود. متقاضیان می توانند در دانشگاه های انگلیسی زبان تحصیل می کنند، افرادی که قصد تحصیل به زبان انگلیسی را دارند می بایستی مدرک IELTS حدود نمره ۶ را به دانشگاه ارائه دهند. موسسه زبان آریاناپارس با ارائه دوره های کوتاه مدت در کمترین زمان ممکن بهترین نتایج را در آزمون آیلتس تضمین می کند.
تحصیل کارشناسی ارشد در ارمنستان
دوره تحصیلات کارشناسی ارشد در کشور ارمنستان دو ساله است. در نظام آموزشی این کشور به مقطع فوق لیسانس Magister گفته می شود. افرادی که متقاضی ورود به این مقطع هستند می بایستی مدارکی نظیر شناسنامه، گواهی سلامت، ۶ قطعه عکس و سوابق آموزشی خود را به همراه داشته باشند. در مقطع کارشناسی ارشد، دانشجویان برای تایید مدرک تحصیلی خود باید یک مقاله علمی به نام خود را منتشر کنند.
کارشناسی ارشد پیوسته در کشور ارمنستان بصورت معمول ۵ سال به طول می انجامد و به عنوان Diploma شناخته می شود. این شرط در برخی رشته های مهندسی میسر می باشد که علاقه مندان به رشته های الکترونیک، کامپیوتر، مخابرات، قدرت، مکانیک، نقشه کشی، نقشه برداری و عمران می توانند برای اخذ مدرک Diploma اقدام نمایند.
نکته حائز اهمیت دوره های ۵ ساله کارشناسی ارشد پیوسته به زبان انگلیسی تدریس می شود و فرد متقاضی می بایستی مدرک زبان انگلیسی نمره ۶ در آزمون آیلتس را ارائه دهد. علاقه مندان به تحصیل در ارمنستان می توانند برای شرکت در کالج های زبان این کشور اقدام نمایند و پس از سپری کردن دوره های مورد نیاز برای دانشگاه های ارمنستان اقدام نمایند.
تحصیل دکترا در ارمنستان
دانشجویانی که مقطع کارشناسی ارشد را در کشور ارمنستان سپری کرده باشند، می توانند تحصیلات در مقطع دکترا را بصورت رایگان سپری کنند. دانشجویان بین المللی که به صورت مستقیم برای تحصیل در ارمنستان و مقطع دکترا اقدام می نمایند باید در ابتدای کار نظر یک استاد راهنما را جلب کنند. دوره های دکترا در کشور ارمنستان به صورت معمول بین ۴ تا ۶ سال به طول می انجامد.
دانشجویان برای افزایش شانس ویزای تحصیلی ارمنستان مدارکی نظیر:
- معدل بالای ۱۷
- اخذ مدرک دال بر تسلط کافی زبان انگلیسی (حداقل آیلتس ۶٫۵)
- داشتن تالیفات از قبیل مقالات بین المللی ، کتاب و …
- سوابق تحصیلی مناسب
اشاره کرد. داشتن همه و یا تعدادی از آیتم های ذکر شده،می تواند در راستای افزایش شانس فرد در جهت اخذ پذیرش نقش بسزایی ایفا نماید.
حق کار و هزینه تحصیل در ارمنستان
هر فرد که قصد ادامه تحصیل در کشور ارمنستان را داشته باشد قبل از رفتن به این کشور و برای رفتن به سفارت باید نامه ای مبنی بر پشتوانه مالی نشان دهد که مبلغ آن برابر یک سال زندگی در ارمنستان است.
حق کار
دانشجویان در حین تحصیل در ارمنستان می توانند به صورت پاره وقت مشغول به کار باشند. دانشجویان متناسب با مقطع تحصیلی بین ۱۰ تا ۳۰ ساعت در هفته اجازه کار دانشجویی خواهند داشت. این نکته بدین معناست که دانشجویان کارشناسی ۱۰ ساعت، دانشجویان کارشناسی ارشد ۲۰ ساعت و دانشجویان دکترا ۳۰ ساعت در هفته حق کار دانشجویی دارند.
هزینه های تحصیل
هزینه های تحصیل در ارمنستان بسیار پایین است به صورتی که در رشته های مهندسی حدودا ۱۵۰۰ دلار در سال، رشته پزشکی سالی ۴۰۰۰ دلار، رشته دندان پزشکی بین ۴۵۰۰ تا ۵۰۰۰ دلار سالیانه، رشته داروسازی سالیانه حدود ۳۰۰۰ تا ۳۵۰۰ دلار می باشد. هزینه های تحصیل در طول چند سال گذشته به دلیل تصمیم گیری های قانونی به طور کلی حدود ۳۰ درصد افزایش یافته است و این امر برخی از مشکلات اقتصادی را در برخی از دانشجویان ایجاد کرده است.
هزینه های زندگی
هزینه زندگی در ارمنستان ۴۰۰ یورو در ماه می باشد که بیشترین هزینه را مسکن در بر می گیرد. اجاره یک آپارتمان ۱ اتاق خارج از مرکز شهر حدود ۱۳۰ یورو در ماه در نظر گرفته می شود.
ویزای تحصیلی ارمنستان
دانشجویان بین المللی باید برای ویزای تحصیلی ارمنستان خود در نزدیکترین سفارت ارمنستان در کشور مبدا درخواست دهند برای اعمال آنها ابتدا باید توسط موسسه آموزش عالی ارمنستان پذیرفته شود.
مدارک لازم برای تحصیل در ارمنستان
- دانشجویان باید به تکمیل پرونده ی مدارک تحصیلی خود برای اخذ ویزای تحصیلی ارمنستان اقدام کنند.
- متقاضیان پذیرش در دانشگاه های ارمنستان به این نکته ی مهم توجه داشته باشند که تمام مدارک مورد نیاز باید در این کشور گردآوری شوند.
- ثبت نام داوطلبان برای ورود به دانشگاه باید از طریق اخذ مجوز های لازم از ارمنستان انجام شود.
- ۴. دانشجویان باید برای ثبت نام نهایی در دانشگاه مورد نظرشان به صورت حضوری مراجعه کنند و به تکمیل فرم های مربوط به ثبت نام بپردازند.
- برای اخذ ویزای تحصیلی ارمنستان دانشجویان باید کارت اقامت یکساله دانشجویی خود را از دانشگاه مورد نظر دریافت کنند.
- افراد متقاضی برای تحصیل در ارمنستان باید اقدام به تهیه محلی برای سکونت خود در این کشور نمایند.
- دانشجویان برای اخذ ویزای تحصیلی ارمنستان باید اقدام به افتتاح حساب بانکی و دریافت سایر مدارک قانونی لازم از بانک نمایند.
- دانشجویان باید برای ورود به کشور ارمنستان اقدام به ترجمه ی رسمی گذرنامه یا شناسنامه خود که دارای مهر وزارت امور خارجه یا دادگستری کشور ایران است نمایند.
- شما باید به تهیه اسکن یا کپی رنگی از مدارک شناسنامه و پاسپورت تان که دارای اعتبار ۶ ماهه است اقدام کنید.
- ارائه ی دو قطعه عکس ۳ در ۴ رنگی استاندارد
- شما باید برای اخذ ویزای تحصیلی ارمنستان گواهی فراغت از تحصیل یا مدرک معتبری از یک مرکز آموزش عالی ارائه دهید.
- برای تحصیل در دوره کارشناسی، ارائه ی مدرک اتمام دوره دیپلم و پیش دانشگاهی به همراه ریز نمرات به دانشگاه مورد نظر الزامی می باشد.
- برای ادامه ی تحصیل در دوره کارشناسی ارشد، ارائه ی مدرک اتمام دوره کارشناسی به همراه ریز نمرات آن به محل تحصیل خود ضروری است.
- برای پذیرش در مقطع دکترا، باید مدارک مربوط به اتمام مقطع کارشناسی ارشد به همراه ریز نمرات را به مسئولین دانشگاه خود برای اخذ ویزای تحصیلی ارمنستان ارائه دهید.
- شما باید مدرکی تحت عنوان انگیزه نامه و یا هدف نامه که در آن تخصص و رزومه کاری و تحصیلی شما درج شده است را ارائه دهید.
- دانشجویان برای اخذ ویزای تحصیلی ارمنستان باید گواهی که نشان دهد از سلامت برخوردار هستید را به محل تحصیل خود ارائه دهند.
- دانشجویانی که در مقطع کارشناسی ارشد تحصیل می کنند باید ۲ نمونه از مقالات داخلی و خارجی خود را ارائه دهند.
ریجکتی ویزای تحصیل در ارمنستان
دلایل اصلی ریجکت ویزا از سوی کنسولگری این کشور به شرح زیر است:
۱. داشتن سوء سابقه در اقدامات جنایی
افرادی که قصد اخذ ویزا از کشور ارمنستان را دارند باید این نکته را در نظر داشته باشند که اقدامات فعلی و یا گذشته ی آن ها در تصمیم گیری نهایی افسران این کشور برای پذیرش درخواست شما نقش پررنگی دارد و اگر بر اساس بررسی پرونده ی شما آن ها به این نتیجه برسند که حضور شما در این کشور موجب تهدید در امنیت داخلی می شود ممکن است تقاضای شما را ریجکت کنند.
۲. ارائه ی سند های غیر حقیقی مربوط به سفر
بسیاری از افراد برای پذیرش درخواست شان برای اقامت در این کشور اقدام به ارائه ی اسناد و مدارک جعلی به کنسولگری ارمنستان می کنند و با انجام این کار سعی در معرفی نادرست خود و ارائه ی هویتی جعلی دارند که از سوی اداره ی پلیس این کشور علاوه بر عدم پذیرش درخواست شما، عواقب جدی را در بر خواهد داشت.
۳. اگر فرد نتواند به درستی هدف خود را اثبات کند
الف. اگر شغل شما به لحاظ میزان درآمد و جایگاه اجتماعی صلاحیت لازم را از سوی دولت این کشور دریافت نکند.
ب. اگر نتوانید مدارک معتبری را جهت اثبات هدف مهاجرت خود به افسران ارمنستان ارائه دهید.
ت. اگر پاسپورت شما ناقص و یا دستکاری شده باشد.
۳. اگر متقاضی از تمکن مالی مناسب برخوردار نباشد.
اگر مدارکی را که به اداره ی مهاجرت ارمنستان ارائه می دهید، عدم داشتن دارایی کافی را در حساب بانکی شما نشان دهد از جمله دلایل رد درخواست شما برای اقامت در این کشور است.
۴. ارائه ی پاسپورت غیر معتبر و منقضی شده
اگر مدرک پاسپورت شما دارای اعتبار کمتر از ۳ ماه و یا گذرنامه ی شما فاقد صفحه ی خالی باشد از دلایل مهم ریجکت تقاضای شما محسوب می شود.
۵. ارائه گواهی مربوط به تاریخ تولد یا ازدواج نادرست
۶. بیمه مسافرتی نامعتبر
بهترین دانشگاه های ارمنستان برای تحصیل
وقتی نگاهی به فهرست برترین دانشگاههای جهان در سال ۲۰۲۴ در وب سایتهایی مرجع نظیر کیو اس و تایمز میاندازیم،به غیر از دانشگاه دولتی ایروان ( آن هم با رتبه بین ۸۰۰ تا ۱۰۰۰) چشممان به نام دانشگاهی از ارمنستان بر نمیخورد. این یعنی شاید انگیزه اصلی متقاضیان تحصیل در ارمنستان لزوماً رتبه دانشگاه و اعتبار این دانشگاه در مجامع جهانی نباشد و سایر انگیزهها دلیل انتخاب این کشور به عنوان مقصد مهاجرت تحصیلی باشد. با این حال سعی میکنیم در جدول زیر فهرستی از بهترین دانشگاههای ارمنستان به همراه رشتههای متداولی که در این دانشگاهها توسط دانشجویان خارجی انتخاب میشوند را به همراه شهریه هر یک معرفی نماییم.
رتبه | دانشگاه | university | رشتههای برجسته | شهریه سالانه (دلار) |
---|---|---|---|---|
1 | دانشگاه دولتی ایروان | Yerevan State University | علوم کامپیوتر، حقوق، اقتصاد، فیزیک، شیمی | 2,500–4,500 |
2 | دانشگاه پلیتکنیک ارمنستان | National Polytechnic University of Armenia | مهندسی عمران، مهندسی مکانیک، الکترونیک | 2,000–3,500 |
3 | دانشگاه پزشکی ایروان | Yerevan State Medical University | پزشکی عمومی، دندانپزشکی، داروسازی | 3,000–6,000 |
4 | دانشگاه اقتصاد ارمنستان | Armenian State University of Economics | اقتصاد، مدیریت، حسابداری | 2,000–3,000 |
5 | دانشگاه علوم زبان و اجتماعی بروسوف | Brusov State University of Languages and Social Sciences | زبانشناسی، مطالعات بینالمللی، علوم اجتماعی | 2,000–3,500 |
6 | دانشگاه آمریکایی ارمنستان | American University of Armenia | مدیریت، علوم کامپیوتر، مطالعات بینالمللی | 4,000–7,000 |
7 | دانشگاه کشاورزی ارمنستان | Armenian National Agrarian University | کشاورزی، علوم مواد غذایی، مهندسی کشاورزی | 1,500–2,500 |
8 | دانشگاه روسی-ارمنی | Russian-Armenian (Slavonic) University | حقوق، اقتصاد، روابط بینالملل | 2,000–4,000 |
9 | دانشگاه فرانسوی در ارمنستان | French University in Armenia | مدیریت، زبان فرانسه، اقتصاد | 2,500–4,500 |
10 | دانشگاه هنرهای زیبا ایروان | Yerevan State Academy of Fine Arts | هنرهای تجسمی، طراحی داخلی، معماری | 2,000–3,000 |
بهترین رشته ها برای تحصیل در ارمنستان
شاید متقاضیان مهاجرت تحصیلی به کشورهای اروپایی و یا آمریکا انتخاب بهترین رشته برای تحصیل در این کشورها را صرفاً بر اساس علاقه شخصی خود انجام نمیدهند و رشتههایی را انتخاب میکنند که بتوانند با تحصیل در آن شانس بالاتری برای پیدا کردن کار در این کشورها داشته باشند. ولی از آنجا که بیشتر علاقهمندان به تحصیل در ارمنستان اطمینان دارد که پس از تحصیل در این کشور میبایست ارمنستان را به مقصد کشور دیگر ترک کنند،فاکتورهای متفاوتتری را برای انتخاب بهترین رشته برای تحصیل در ارمنستان مد نظر قرار میدهند،این فاکتورها عبارتند از:
- شانس دریافت بورسیه برای مقاطع بالاتر در سایر کشورها
- هزینه تحصیل در رشته
- سهولت ورود به دانشگاه
بنابراین سعی میکنیم با توجه به موارد ذکر شده در بالا و بهترین رشتههای تحصیلی برای تحصیل در ارمنستان را در جدول زیر به همراه چند پیشنهاد برای هر یک از این رشتهها معرفی نماییم.
رشته تحصیلی | میانگین شهریه سالانه (دلار) | پیشنهاد ۱ | پیشنهاد ۲ | پیشنهاد ۳ |
---|---|---|---|---|
پزشکی | 3,000 – 6,000 | دانشگاه پزشکی دولتی ایروان | دانشگاه روسی-ارمنی | دانشگاه علوم پزشکی ایروان |
دندانپزشکی | 4,000 – 7,000 | دانشگاه پزشکی دولتی ایروان | دانشگاه روسی-ارمنی | دانشگاه پزشکی بینالمللی ایروان |
داروسازی | 2,500 – 5,000 | دانشگاه پزشکی دولتی ایروان | دانشگاه کشاورزی ارمنستان | دانشگاه روسی-ارمنی |
مهندسی عمران | 2,000 – 3,500 | دانشگاه پلیتکنیک ارمنستان | دانشگاه روسی-ارمنی | دانشگاه ایروان |
مهندسی مکانیک | 2,000 – 3,500 | دانشگاه پلیتکنیک ارمنستان | دانشگاه روسی-ارمنی | دانشگاه دولتی ایروان |
علوم کامپیوتر | 2,500 – 4,000 | دانشگاه دولتی ایروان | دانشگاه روسی-ارمنی | دانشگاه آمریکایی ارمنستان |
مدیریت بازرگانی | 2,000 – 3,500 | دانشگاه آمریکایی ارمنستان | دانشگاه روسی-ارمنی | دانشگاه دولتی ایروان |
حقوق | 2,000 – 4,000 | دانشگاه روسی-ارمنی | دانشگاه دولتی ایروان | دانشگاه آمریکایی ارمنستان |
هنرهای زیبا | 2,000 – 3,500 | دانشگاه هنرهای زیبا ایروان | دانشگاه فرانسوی ارمنستان | دانشگاه دولتی ایروان |
زبانشناسی | 2,000 – 3,500 | دانشگاه علوم زبان و اجتماعی بروسوف | دانشگاه دولتی ایروان | دانشگاه روسی-ارمنی |
کشاورزی | 1,500 – 2,500 | دانشگاه کشاورزی ارمنستان | دانشگاه دولتی ایروان | – |
روابط بینالملل | 2,000 – 3,500 | دانشگاه روسی-ارمنی | دانشگاه دولتی ایروان | دانشگاه آمریکایی ارمنستان |
روانشناسی | 2,500 – 4,000 | دانشگاه دولتی ایروان | دانشگاه روسی-ارمنی | دانشگاه آمریکایی ارمنستان |
معماری | 2,000 – 3,500 | دانشگاه پلیتکنیک ارمنستان | دانشگاه هنرهای زیبا ایروان | دانشگاه دولتی ایروان |
اقتصاد | 2,000 – 3,000 | دانشگاه دولتی ایروان | دانشگاه آمریکایی ارمنستان | دانشگاه روسی-ارمنی |
اقامت پس از تحصیل در ارمنستان
اقدام به گرفتن اقامت دائم در ارمنستان به صورت مستقیم امکان پذیر نیست و دارای شرایط خاصی مانند: اثبات محل سکونت و وسایل لازم برای زندگی و حمل و نقل همچنین اقامت موقت ۳ ساله بعد از پایان تحصیل در ارمنستان می باشد.
دولت ارمنستان اعتبار ویزای اقامت دائم در این کشور را ۵ ساله قرار داده است البته امکان اینکه فرد بتواند آن را تمدید کند وجود دارد و بعد از گذشت این مدت در صورت تمایل فرد می تواند متقاضی دریافت پاسپورت ارمنی شود.
اقامت دائم در کشور ارمنستان به روش های مختلفی امکان پذیر است از جمله: اقامت از طریق ثبت شرکت، اقامت از طریق خرید ملک، اقامت از طریق تولد و اقامت از طریق ازدواج.
در ادامه مطلب به بررسی سایر عواملی که می توانید با استفاده از آن ها شرایط اقامت دائم خود را در ارمنستان فراهم کنید آشنا خواهیم کرد:
- از طریق اقدام به کارآفرینی
- شما می توانید از طریق استخدام در شغل مورد نظر خود ویزای کاری را از دولت ارمنستان دریافت نمایید.
- اگر خانواده ی شما یعنی همسر، پدر، مادر دارای تابعیت این کشور و یا ویزای اقامت موقت در ارمنستان باشند.