شرایط دریافت اقامت سوئیس در فهرستی از رویاییترین مقاصد مهاجرتی برای متقاضیان ایرانی در میان چند انتخاب اول باشد. البته گفتنی است که شرایط اقامت در سوئیس برای ایرانیان آنقدرها رویایی نیست که قابل انجام نباشد. بنابراین قصد داریم در این مقاله در ابتدا به سوالات زیر پاسخ دهیم:
- شرایط اقامت در سوئیس برای ایرانیان چیست؟
- آیا اقامت سوئیس از طریق سرمایهگذاری ممکن است؟
- آیا میتوان اقامت سوئیس با خرید ملک را دریافت کرد؟
- روشهای مختلف برای دریافت اقامت دائم کشور سوئیس چه روشهایی هستند؟
- مزایا و معایب و چالشها برای دریافت اقامت این کشور چیست؟
و سپس به ارائه راهنمای جامع در رابطه با اخذ اقامت سوئیس از مراحل و روشها تا هزینهها و شرایط در سال ۲۰۲۵ میپردازیم.
آشنایی با سوئیس
کشور سوئیس در اروپای غربی واقع شده است و یکی از زیباترین و ثروتمندترین کشورهای اروپا به شمار میرود که با اتریش لیختنشتاین فرانسه آلمان ایتالیا به صورت هم مرز میباشد پایتخت کشور سوئیس برن است و دو شهر ژنو و زوریخ از نظر قدرت اقتصادی در سطح جهان بسیار معروف می باشند افراد می توانند اقامت سوئیس را از روشهای مختلف دریافت نمایند که این روشها عبارتند از اقامت سوئیس از طریق سرمایه گذاری ثبت شرکت و اقامت کاری تحصیل ازدواج و پناهندگی.
سوئیس همواره یکی از مهاجرپذیرترین کشورهای دنیا به شمار میرود لازم به ذکر است که این کشور به دلیل مسائل امنیتی بالا و محدودیت هایی که برای ورود به این کشور وصل کرده است تبعه های خارجی که در این کشور اقامت دائم دارند و همچنین افرادی که اجازه موقت کار در این کشور را دارند حدود ۲۲ درصد از جمعیت کل این کشور را تشکیل میدهند.لازم به ذکر است که این کشور ثروتمند جزو اتحادیه اروپا به شمار نمی رود ولی به علت داد و ستد با کشورهای اتحادیه اروپا در انجمن تجارت آزاد اروپا و همچنین در شینگن عضویت دارد بانکداری و شرکتهای بیمه در این کشور سهم اصلی را در پیشرفت اقتصاد سوئیس ایفا می کنند.
شرایط دریافت اقامت سوئیس
همانطور که در بالا ذکر شد کشور سوئیس همواره یکی از ثروتمندترین و امن ترین کشورهای اروپایی به شمار می رود و جزو بیست و پنجمین کشوری می باشد که به حوزه شینگن پیوسته است متقاضیان برای دریافت اقامت سوئیس نیاز به دریافت ویزای مخصوص دارند ویزای نوع c و ویزای نوع d برای این افراد صادر می گردد متقاضیان با استفاده از ویزای نوع c که یک ویزای کوتاه مدت می باشند می توانند تا مدت سه ماه در این کشور حضور داشته باشند. ویزای نوع d یک ویزای بلند مدت برای اقامت در کشور سوئیس به شمار میرود افرادی که قصد دریافت ویزای نوع d را دارند می بایست حتماً در ابتدا ویزای کوتاه مدت این کشور را دریافت کنند و پس از طی مراحلی برای دریافت ویزای بلند مدت و مهاجرت به این کشور و سپس اقامت در این کشور اقدام نمایند.
متقاضیانی که خواهان دریافت اقامت سوئیس هستند می توانند از طریق خرید ملک در این کشور اقامت خود را دریافت کنند ویزای نوع b برای افرادی مناسب است که از کشورهای غیر از کشورهای اتحادیه اروپا قصد مهاجرت به این کشور را دارند در صورتی که افراد پدر یا مادر یا اقوامی داشته باشند که تابعیت کشور سوئیس را دارند و حداقل به مدت ۵ سال در این کشور زندگی کرده باشند میتوانند از طریق آنها ویزای این کشور را دریافت نمایند و به این کشور مهاجرت کنند.
روش های دریافت اقامت سوئیس
دریافت اقامت سوئیس از روش های متعددی امکان پذیر میباشد و متقاضیان میتوانند با توجه به شرایط خود بهترین راه را برای کسب اقامت این کشور انتخاب نمایند تفاوت اقامت با تابعیت در این است که در اقامت دائم افراد همانند اتباع سوئیسی از تمامی حقوق شهروندی مانند تحصیل رایگان کار سرمایه گذاری بیمه و غیره برخوردار می باشند و تنها تفاوت آن با تابعیت و داشتن پاسپورت منسر سیاسی و حق رای می باشد.
بهترین روشهای اخذ اقامت سوئیس
- اقامت سوئیس از طریق کار
- اقامت سوئیس از طریق تحصیل
- اقامت سوئیس از طریق سرمایهگذاری
- اقامت سوئیس از طریق ازدواج
- اقامت سوئیس و اخذ تابعیت از طریق تولد
- اقامت سوئیس از طریق پناهندگی
اقامت سوئیس از طریق سرمایه گذاری
کشور سوئیس همواره یکی از کشورهای اروپایی می باشد که دارای اقتصاد پایداری است و از این نظر سرمایه گذاری در این کشور میتواند تصمیم مناسب و منطقی برای سرمایهگذاران خارجی واقع گردد با این وجود متقاضیان سرمایه گذاری در این کشور قبل از هر تصمیمی می بایست به دقت روشهای سرمایهگذاری در این کشور را بررسی نمایند تا بهترین روش را برای سرمایه گذاری انتخاب نمایند یکی از نکات مثبت سرمایه گذاری در سوئیس و دریافت اقامت از این روش این است که افراد پس از سرمایه گذاری در این کشور امکان سفر بدون نیاز به ارائه ویزا در اغلب کشورهای اروپایی را خواهند داشت.
افراد میتوانند از طریق سرمایهگذاری در این کشور اقامت سوئیس را دریافت نمایند. در این روش افراد قادر می باشند با راه اندازی یک کسب و کار و یا به اصطلاح بیزینسی درخواست اقامت دهند. افراد برای سرمایهگذاری در این کشور و دریافت اقامت همانند سایر کشورهای دیگر باید حداقل مقداری را به عنوان سرمایه در این کشور برای راه اندازی کسب و کار ارائه دهند. طبق قوانین کشور سوئیس حداقل سرمایه که منجر به اخذ اقامت از روش سرمایه گذاری شود یک میلیون فرانک سوئیس تعیین شده است و کل مدت اخذ اقامت از ابتدا تا انتها تقریباً ۵ ماه به طول خواهد انجامید
سرمایه گذاری از طریق ثبت شرکت
در کشور سوئیس ثبت شرکت به روشهای مختلف صورت می گیرد از جمله به صورت انفرادی مسئولیت محدود سهامی خاص یا نمایندگیهای شعبه های شرکت های خارجی. تمامی این روش ها به این بستگی دارد که هدف افراد از ثبت شرکت در کشور سوئیس چیست و بودجه آن ها به چه مقدار می باشد ثبت شرکت با مسئولیت محدود افراد باید چند این سهامدار را معرفی نمایند این گزینه برای سرمایه گذاری های کوچک می تواند بسیار مناسب باشد.
شما نیاز به سرمایه اولیه ۲۰۰۰۰ فرانک دارید و این مبلغ باید به طور کامل در اختیار قرار بگیرد. البته پس از ثبت شرکت در یکی از بانکها قابل استفاده خواهد بود. برای این نوع شرکتها باید حداقل دو نفر به عنوان سرپرست مشخص شوند. یکی از آنها باید مقیم کشور سوئیس باشد. فرقی نمیکند ملیت سهامدار چیست.
ثبت شرکت در سهامی خاص افراد به دنبال ایجاد یک شرکت بسیار بزرگ هستند و قصد دارند که یک یا چندین سهامدار را وارد این گزینه نمایند، در این روال میتوان گفت که نام برخی از افراد پنهان است. یکی از مدیران باید مقیم کشور سوئیس باشد. حداقل سرمایه مورد نیاز در این روش ۱۰۰۰۰ فرانک است. نیمی از این مبلغ میبایست در بانک قرار بگیرد.
برای تاسیس شعبه و یا نمایندگی افراد میبایست در این روش باید میزان گردش مالی و اساسنامه شرکت به طور دقیق مشخص باشد روش ثبت شرکت از طریق تاسیس شعبه و یا نمایندگی میزان سرمایه اولیه مشخص وجود دارد اما نیاز است که یک مدیری که تابعیت کشور سوئیس را دارد وجود داشته باشد تمامی اموری که در این شعبه انجام می گیرد باید زیر نظر شرکت اصلی و مادر باشد تمامی قراردادها باید در شرکت اصلی در ابتدا به تایید برسد.
سرمایه گذاری از طریق خرید ملک
خرید ملک در این کشور می توانند یکی از راههای دریافت اقامت سوئیس و اتحادیه اروپا به شمار آید لازم به ذکر است که در این کشور بین صاحبخانهها رقابت زیادی وجود دارد زیرا قیمت ملک در این کشور گران می باشد و ممکن است یک ملک یک سال به طول بیانجامد تا به فروش برسد دریافت اقامت از طریق خرید ملک در سوئیس کار ساده ای نیست و هر شخصی نمی تواند در این کشور خرید ملک نماید.
برای خرید ملک در کشور سوئیس باید مقرراتی را در نظر داشته باشند از جمله این که شخص باید عضو اتحادیه اروپا باشد و یا یک سری از مجوزها را در سوئیس دریافت کرده باشد از این جهت خرید ملک در کشور سوئیس برای ایرانیان امری غیر ممکن است.
لازم به ذکر است که بعضی از شیوه های سرمایه گذاری مانند خرید ملک در کشور سوئیس نمی تواند منجر به اخذ اقامت گردد و افراد دارای هدف اخذ اقامت این کشور باید از روشهای دیگری اقدام نمایند. در سوئیس دو نوع مجوز B و C وجود دارد. اگر شما مجوز C داشته باشید می توانید همانند یک شهروند در سوئیس برخورد کنید ولی اگر مجوز شما از نوع B باشد شاید به شما اجازه خرید ملک داده شود ولی باید تنها در آن ملک زندگی کنید.
افرادی که این مجوز را دارند به صورت معمول خارجی هایی هستند که به دلایل مختلف وارد سوئیس می شوند از جمله بیزینس و یا ساکنان خارجی بدون اجازه کار و یا کارگران فصلی که برای بازه های زمانی وارد سوئیس می شوند. این افراد می توانند اجازه خرید ملک را از دولت سوئیس تقاضا کنند.
اقامت سوئیس از طریق کار
یکی از روش های دریافت اقامت سوئیس از طریق کار می باشد در حال حاضر تنها راه دریافت اقامت سوئیس از طریق کار پیدا کردن جواب و یا پیشنهاد شغلی از این کشور است که در این شرایط باید کارفرمایی از کشور سوئیس شرایط کاری شما را تایید کرده و به رشته و تخصص شما احتیاج داشته باشد اولویت کارفرماها برای جذب نیروی کار افراد تحصیل کرده کشور خودشان می باشد و جهت جذب نیروی کار به مدت سه ماه در کشور خود آگهی می نمایند در صورت پیدا نشدن نیروی کار متخصص نظر به مدت سه ماه در اتحادیه اروپا آگهی نموده و بازهم در صورت پیدا نکردن نیروی کار مورد نظر از کشورهای غیر از اتحادیه اروپا مانند ایران نیروی کار خود را درخواست می نمایند.
لازم به ذکر است از سال ۲۰۱۷ سهمیهبندی برای جذب نیروهای خارجی در نظر گرفته شده است که بر این اساس تقسیمبندی سه هزار سهمیه برای مجوز B یعنی مجوز کار کوتاه مدت و ۴۵۰۰ سهمیه برای مجوز L یعنی مجوز کار بلندمدت تعیین شده استویزای کاری که افراد به این صورت دریافت می نمایند معمولاً به مدت یک سال تا ۵ سال صادر می گردد البته شایان ذکر است که حقوق متوسط در سوئیس از بالاترین ها در سطح جهان برخوردار می باشد.
معمولاً اعتبار ۵ ساله برای این نوع اقامت های کاری در نظر گرفته می شود و در ادامه و پس از گذشت ۵ سال دیگر و با پا بر جا بودن قرارداد کاری فرد می تواند اقامت دائم سوئیس را اخذ نماید. البته تبعه عضو اتحادیه اروپا پس از گذشت ۵ سال می توانند اقامت دائم اروپا را اخذ نمایند.
لیست مشاغل مورد نیاز سوئیس
- مشاغل مهندسی و فناوری
- داروسازی
- مشاوره
- بانکداری
- بیمه و فناوری اطلاعات
- تحلیلگران مالی
- تحلیلگران سیستم
- دکتران، دستیاران پزشکی و داروسازان
- نقاشان حرفه ای
- متخصصان کاشت گیاهی، متخصصان کنترل کیفیت و غیره
- مشاغل قانونی
- مشاغل مرتبط با تدریس و تحصیل
- مدیران برتر و خدمات عمومی
اقامت سوئیس از طریق تحصیل
یکی دیگر از روش هایی که افراد میتوانند از طریق آن اقامت کشور سوئیس را دریافت کنند مهاجرت تحصیلی به این کشور می باشد این کشور به دلیل شرایط مناسب تحصیل و کیفیت آموزشی بالا همواره سالانه مورد توجه بسیاری از دانشجویان و دانش آموزان قرار می گیرد و هر ساله افراد بی شماری جهت تحصیل در کشور سوئیس به این کشور وارد میشود دانشگاههای برتر این کشور در شهرهای مهم و بزرگ سوئیس مانند زوریخ ژنو برن واقع شده است و افرادی که موفق به اخذ پذیرش از دانشگاه های سوئیس گردیده اند می توانند پس از تحصیل اقامت سوئیس را دریافت نمایند.
سیستم آموزشی در سوئیس مانند سایر کشورهای اروپایی بولونیای می باشد و بر این اساس تحصیل در مقطع لیسانس الی ۴ سال به طول میانجامد و به دو صورت فدرال یا آکادمی تقسیم بندی می گردد. کارشناسی ارشد در این کشور به مدت دو سال به طول می انجامد و همچنین تحصیل در مقطع دکترا به مدت چهار سال خواهد بود و بر این اساس تحصیل در مناطق مختلف سوئیس به زبان همان منطقه ارائه می گردد در این کشور معمولا مقاطع تحصیلی به زبانهای فرانسوی آلمانی ایتالیایی و انگلیسی ارائه می گردد
در کشور سوئیس دانشجویان دارای حق کار قانونی می باشند به عنوان مثال دانشجویان در مقطع لیسانس به مدت ۱۰ ساعت فوق لیسانس ۲۰ ساعت و دکترا ۳۰ ساعت در هفته اجازه کار قانونی دارند دانشجویان پس از اتمام دوره تحصیلی خود قادر میباشند به مدت ۶ ماه در این کشور به دنبال کار تمام وقت باشند و در صورت یافتن کار تمام وقت می توانند ویزای تحصیلی خود را به ویزای کاری تبدیل نموده و پس از ۵ سال اقامت کشور سوئیس را دریافت نمایند.
هزینه تحصیل درسوئیس
هزینه تحصیل در سوئیس با توجه به رشته و دانشگاه و شهر مورد نظر فرد متقاضی می تواند متغیر باشد اما به صورت کلی تحصیل در سوئیس همواره پرهزینه است در دانشگاههای دولتی سوئیس دانشجویان شهریه کمی را پرداخت می نمایند که میانگین آنها به شرح ذیل می باشد:
- در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد: بین ۴۰۰€ تا ۳۷۰۰€ (یورو) در سال
- در مقطع PhD: بین ۱۰۰€ تا ۹۰۰€ (یورو) در سال
لازم به ذکر است که در سال ۲۰۲۰ شهریه دانشگاه های خصوصی سوئیس ممکن است به سالیانه ۴۳۰۰۰€ (یورو) هم برسد. دانشگاه های ارزان قیمت و دولتی سوئیس می توان به دانشگاه ژنو، دانشگاه برن و دانشگاه لوزان اشاره نمود که سالیانه به طور متوسط به ترتیب ۹۰۰€ (یورو)، ۱۷۰۰€ (یورو) و ۱۰۴۰€ (یورو) شهریه دریافت می کنند.
اقامت سوئیس از طریق پناهندگی
بر اساس کنوانسیونی که در شهر ژنو سوئیس تایید شده است تمامی کشورهای عضو این کنوانسیون موظف هستند که افرادی را که به دلایلی مانند نژاد جنسیت مذهب ایده جنگ و سایر موارد در کشور خود دچار خطرات جانی و مالی هستند می توانند به کشور ثالث پناه آورند و به عنوان پناهنده وارد این کشور گردند و از این افراد بر طبق رفتارهای انسانی، کشور ثالث باید مراقبت نماید و اجازه اقامت به آنها بدهد.
افرادی که به عنوان پناهنده وارد کشور سوئیس می شوند ۱۲ سال باید در این کشور اقامت داشته باشند و پس از آن می توانند درخواست برای اقامت دائم و همچنین پاسپورت این کشور نمایند. علاوه بر این استفاده از ویزای همراه نیز یکی از گزینههای مناسب برای این افراد می باشد که می توانند در کنار خود اعضای خانواده را نیز داشته باشند
لازم به ذکر است که روش پناهندگی به علت مشکلات فراوانی که دارد مانند طولانی بودن پروسه پذیرش عدم قطعیت آن خطرهای مالی و جانی و خراب کردن پل های پشت سر و بسیاری از این موارد به هیچ عنوان به افراد توصیه نمی گردد توصیه ما به شما عزیزان این است که تا حد امکان از روشهای قانونی مانند تحصیل کار و غیر برای اخذ اقامت سوئیس اقدام نمایید.
در شرایطی که به درخواست فرد رسیدگی می شود وی ملزم است در کشور سوئیس باقی مانده و از این کشور خارج نشود که در صورت ردی پرونده تا ۱۰ سال نمی تواند به اروپا بازگردد. با این حال، باید توجه داشت که پناهندگی خطرات روحی و جسمی جبران ناپذیری را برای فرد به دنبال دارد.
اقامت سوئیس از طریق ازدواج
ازدواج یکی از راه های مهاجرت به کشور سوئیس و اخذ اقامت این کشور می باشد. افرادی که قصد دریافت اقامت سوئیس از طریق ازدواج را دارند باید حداقل ۱۸ سال سن را داشته باشند و مدارکی مبنی بر تجرد خود و یا ابطال ازدواج قبلی به سفارت ارائه دهند لازم به ذکر است دریافت اقامت سوئیس از طریق ازدواج روش پردردسر و پیچیده ای نمی باشد و افراد می توانند با گذشت ۳۵ سال با رعایت الزامات ای مانند ادغام شدن در جامعه سوئیس پیروی از قوانین کشور و اثبات بی خطر بودن برای امنیت داخلی و خارجی این کشور برای دریافت پاسپورت سوئیس درخواست دهند.
همچنین افراد قادر می باشند درخواست برای الحاق اعضای خانواده خود نیز در سوئیس را پس از این کار داشته باشند. متقاضیان در صورتی می توانند برای الحاق همسر خود درخواست دهند که شغل مناسب و درآمد کافی را داشته باشد و از پس مخارج زندگی خود و همراهانش آن بر بیایند. لازم به ذکر است در شرایط ازدواج فرد با تبعه سوئیسی این ازدواج باید در شهرداریها و یا اداره مهاجرت به ثبت قانونی برسد و انجام گیرددر ادامه این مطلب با شرایط و قوانین مهاجرت به سوئیس از طریق ازدواج بیشتر آشنا خواهیم شد.
انواع اقامت سوئیس
قوانین اقامت در سوئیس نیز مانند سایر کشورهای اروپایی معمولاً هر چند سال یکبار دچار تغییراتی میشود. در حال حاضر کشور سوئیس سه نوع اجازه اقامت به شهروندان غیر اروپایی برای حضور در این کشور بر اساس مدت زمان حضور در این آن اعطا میشود. در ادامه به معرفی این سه نوع اقامت سوئیس خواهیم پرداخت.
دسته اول : اقامت کوتاه مدت (L permit)
اساساً بیشتر افرادی که برای بار اول به کشور فنلاند وارد میشوند شامل دریافت این نوع اقامت سوئیس خواهند شد. این این نوع مجوز اقامت برای افرادیست که قصد دارند کمتر از یک سال در کشور سوئیس اقامت داشته باشند. انواع ویزای کار و ویزای تحصیلی شامل دریافت این نوع اقامت در بدو ورود در کشور فنلاند میشود. طبیعی است که بر اساس آنچه گفته شد نیاز به داشتن پذیرش تحصیلی از یک دانشگاه و یا پیشنهاد شغلی از یک کارفرما جز الزامات دریافت این نوع اقامت سوئیس است.
دسته دوم : اقامت بلند مدت (B permit)
متقاضیان دریافت اقامت کاری سوئیس برای مدتی بیش از یک سال با داشتن قراردادهای بیش از یک ساله در این کشور و همچنین دانشجویانی که برای مدتی بیش از یک سال در دانشگاههای فنلاند نیاز به داشتن اقامت دارند،میتوانند از مزایای این مقامات سوئیس بهرهمند شوند. معمولاً این نوع اقامت نیازمند تمدید سالانه در پایان هر سال زندگی در کشور سوئیس میباشد و در هر تمدید معمولاً متقاضیان نیاز دارند و صورت حسابهای مالی خود را برای تامین هزینههای مالی به اداره مهاجرت این کشور نشان دهند.
دسته سوم : اقامت دائم (C permit)
پس از چند سال زندگی در سوئیس متقاضیان میتوانند ا تمدید چند باره اقامتهای کوتاه مدت و بلند مدت خود در نهایت برای اخذ اقامت دائم سوئیس اقدام نماید. داشتن اقامت دائم سوئیس معمولاً مزیتهای مشابه شهروندان سوئیسی (به غیر از به حقوقی مثل مجوز رای دادن و امثال آن) برای متقاضیان ایجاد میکند. این مجوز معمولاً به مدت ۱۰ سال به دارندگان آن اجازه اقامت در سوئیس را می دهد و معمولاً متقاضیان میبایست تسلط خود را به یکی از زبانهای رسمی کشور سوئیس یعنی آلمانی، فرانسوی یا ایتالیایی نشان دهند.
سرمایه گذاری در سوئیس
سرمایه گذاری در سوئیس آرزوی بسیاری از سراسر جهان می باشد عده ای دست یابی به آن را غیر ممکن می دانند اما با آگاهی کامل از شرایط و مقررات سرمایه گذاری در این کشور می توان در این زمینه اقدام کرد. سرمایه گذاری در سوئیس به دلیل تورم پایین و اقتصاد پویا گزینه بسیار مناسبی برای سرمایه گذاران محسوب می شود زیرا از این طریق علاوه بر کسب درآمد باعث دریافت اقامت این کشور برای متقاضی به همراه خانواده وی می گردد. در نتیجه می توان بیان کرد که جنبه اقتصادی این روش فقط بخشی از مزایای آن می باشد.
اشخاصی که قصد سرمایه گذاری در کشور سوئیس را دارند در ابتدا با سوالات فراوانی مواجه هستند مانند : شرایط و قوانین سرمایه گذاری در سوئیس چیست؟ روش های سرمایه گذاری در کشور سوئیس کدام اند؟ مبلغ سرمایه گذاری در سوئیس چه مقدار است؟ هزینه های سرمایه گذاری در سوئیس به چه صورت می باشد؟ سرمایه گذاری در این کشور باعث اخذ اقامت به همراه خانواده می شود؟ و… که در ادامه علاوه بر سوالات فوق به بررسی کامل شرایط سرمایه گذاری در کشور سوئیس خواهیم پرداخت. پیشنهاد می کنیم برای مهاجرت به سوئیس تا پایان با ما همراه باشید.
شرایط سرمایه گذاری در سوئیس
سوئیس از ثروتمندترین، مدرن و با ثبات ترین اقتصادها در اروپا و جهان است. این کشور یکی از پایین ترین نرخ های مالیات در بین تمام کشورهای توسعه یافته را دارد. ثبات اقتصادی و تورم بسیار کم باعث شده فرانک سوئیس به عنوان یکی از قوی ترین ارزهای جهان مطرح باشد. کارمندان از بالاترین حقوق سرانه در قاره اروپا برخوردار هستند و بنابراین کیفیت زندگی سوئیس در بین بهترین های جهان قرار دارد.
به علاوه نرخ بهره بسیار کم برای سرمایه گذاران باعث ترغیب آن ها به سرمایه گذاری در این کشور شده است. سوئیس به دلیل موقعیت استراتژیک، دروازه ای باز به بازارهای اروپا، آفریقا و خاورمیانه می باشد. موقعیت جغرافیایی آن در اروپای مرکزی این امکان را برای دسترسی آسان به بیش از ۳۰ کشور با اتومبیل فراهم می کند.
این کشور به دلیل داشتن زیرساخت های توسعه یافته و به روز و همچنین فضای تجاری رقابتی محل مناسبی برای سرمایه گذاری مخصوصا در زمینه تکنولوژی های جدید در سطح جهانی مطرح می باشد. سوئیس همچنین یکی از پیشرفته ترین کشورها در زمینه تحقیق و توسعه است . گردشگری یک بخش مهم اقتصادی می باشد و حدود ۶٪ از تولید ناخالص داخلی سوئیس از این طریق حاصل می شود. در سال ۲۰۰۲ سوئیس در فهرست رقابت اقتصاد جهانی در رده پانزدهم قرار گرفت اما تا سال ۲۰۰۹ در این فهرست به مقام اول رسید.
متقاضیان سرمایه گذاری در این کشور طبیعتا باید از نظر شرایط مالی و سابقه فعالیت در زمینه مورد نظر شرایط مطلوبی داشته باشند. در ابتدای کار باید از شرایط اقتصادی و مقررات سرمایه گذاری در این کشور اطلاع کامل داشت. روش های مختلفی برای سرمایه گذاری مانند ثبت شرکت، کارآفرینی، سرمایه گذاری در بورس و خرید اوراق قرضه وجود دارد که هر یک دارای شرایطی می باشند.
قوانین سرمایه گذاری در سوئیس
به منظور رونق بخشیدن به رشد اقتصادی، سوئیس برای سرمایه گذارهای بین المللی بسیار ارزش قائل است. به دلیل داشتن شرایط مناسب از جنبه های مختلف تعداد سرمایه گذاران علاقمند به افتتاح شرکت در سوئیس به طور پیوسته در حال افزایش می باشد. البته در این زمینه باید با شرایط ورود به این کشور و سرمایه گذاری در آن توجه کرد. افراد خارجی که می خواهند در سوئیس فعالیت خود را آغاز کنند باید ساکن سوئیس باشند و یا یک شخص حقوقی یا شریک سوئیسی داشته باشند که ساکن سوئیس باشد. در نتیجه برای ثبت شرکت در این کشور باید یک شریک از اتباع این کشور داشت که حداقل ۵۱ درصد سهام به نامش باشد. طبیعتا داشتن این مقدار سهام به معنی تصمیم گیرنده نهایی بودن آن است پس در این زمینه باید با احتیاط کامل اقدام کرد تا به مشکل برخورد نکرد.
البته برای ایجاد شرکت باید نوع آن را مشخص نمود. از بین انواع شرکت های سوئیسی یکی از متداول ترین راه ها برای شروع تجارت ثبت شرکت با مسئولیت محدود یا شرکت سهامی خاص است. اشخاصی که درخواست ایجاد بیزینس کوچک و متوسطی دارند می توانند شرکت با مسئولیت محدود را انتخاب کنند. یکی از ویژگی های این شرکت عدم امکان عرضه آن در بورس می باشد . موسسان این شرکت سهامدار نامیده می شوند و نام آنها در اسناد قانونی شرکت ذکر می شود.
روش های سرمایه گذاری در سوئیس
برای سرمایه گذاری در کشور سوئیس معمولا روش های مختلفی وجود دارد که متقاضیان با توجه به شرایط خود و روش مورد نظر می توانند از روش مطلوب اقدام کنند. برای سرمایه گذاری در این کشور می توان از طریق خرید ملک، سرمایه گذاری در بورس، خرید اوراق قرضه و ثبت شرکت اقدام کرد. نکته مهم اینجاست که تمامی موارد مطرح شده باعث اخذ اقامت این کشور نمی شود پس بهتر است برای اقدام از هر کدام ابتدا از شرایط و امکان اخذ اقامت آن اطمینان پیدا کرد. معمولا سرمایه گذاری در کشور سوئیس از هر روشی نیازمند هزینه های زیادی می باشد به همین دلیل متقاضیان در این زمینه باید از اطلاعات کافی برخوردار باشند.
ثبت شرکت در سوئیس
با توجه به قوانین و مقررات سوئیس اتباع سایر کشورها می توانند با داشتن شرایطی در این کشور اقدام به ثبت شرکت نمایند. البته شرط اصلی برای انجام این فرآیند داشتن یک شریک از اتباع سوئیس می باشد که حداقل ۵۱ درصد سهام شرکت به نام او باشد.
پس در این مورد باید با احتیاط کامل قدم برداشت و در انتخاب شریک مورد نظر با دقت عمل کرد زیرا عملا تصمیم گیرنده نهایی در شرکت شریک شما خواهد بود. در این کشور می توان انواع مختلف شرکت مانند سهامی عام، سهامی خاص، شرکت یک نفره و مسئولیت محدود را تاسیس کرد کرد هر کدام از آن ها مناسب نوع و وسعت فعالیت شرکت می باشد و طبیعتا هزینه های آن ها نیز متفاوت استد.
برای ایجاد شرکت های سهامی عام نیاز به حداقل ۲ نفر به عنوان موسس می باشد. اتباع خارجی فقط در صورتی می توانند اقدام به ایجاد این دسته از شرکت ها کنند که اقامت سوئیس را داشته باشند پس این نوع، مناسب افرادی که هنوز اقامت این کشور را دریافت نکرده اند نمی باشد. شرکت های یک نفره معمولا مناسب افرادی می باشد که در زمینه مورد نظر دارای تجربه کافی هستند و در صورت داشتن اقامت سوئیس می توانند برای ایجاد این نوع شرکت اقدام نمایند.
معمولا بهترین نوع شرکت برای افرادی که تازه قصد ثبت شرکت در سوئیس را دارند مسئولیت محدود است زیرا افرادی که هنوز اقامت کشور سوئیس را دریافت نکرده اند به شرط داشتن شریک سوئیسی می توانند برای ثبت آن اقدام کنند و بعد از ۵ سال درخواست اقامت دائم این کشور را نمایند. از دیگر شرایط مورد نیاز برای ثبت شرکت در این کشور می توان به داشتن سن بین ۱۸ تا ۵۵ سال، نداشتن سوء سابقه، داشتن سابقه در زمینه مورد نظر و ارائه بیزینس پلن می باشد. نکته مهم برای افرادی که قصد ثبت شرکت در کشور سوئیس را دارند هزینه های این فرآیند است که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد :
نوع شرکت | حداقل هزینه |
---|---|
سهامی عام | ۱۰۰٫۰۰۰ فرانک سوئیس |
یک نفره | ۵۰٫۰۰۰ فرانک سوئیس |
مسئولیت محدود | ۲۰٫۰۰۰ فرانک سوئیس |
خرید ملک در سوئیس
یکی دیگر از روش های سرمایه گذاری در کشور سوئیس خرید ملک در سوئیس می باشد. البته با توجه به قوانین و مقررات آن، خرید ملک باعث اخذ اقامت دائم برای متقاضی نمی شود فقط باعث سهولت دریافت ویزای توریستی برای خریدار می گردد. به همین علت این روش برای افرادی که با سرمایه گذاری در سوئیس قصد دریافت اقامت آن را دارند مناسب نیست و پیشنهاد می شود از روش های دیگر اقدام نمایند. آگاهی از هزینه های خرید ملک در این کشور می تواند سودمند باشد که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد :
نام شهر | قیمت هر متر آپارتمان | قیمت هر متر خانه |
---|---|---|
زوریخ | ۱۳،۳۷۲ فرانک سوئیس | ۱۱،۶۴۸ فرانک سوئیس |
ژنو | ۱۴،۷۲۲ فرانک سوئیس | ۱۳،۵۰۰ فرانک سوئیس |
بازل | ۱۰،۰۷۳ فرانک سوئیس | ۷،۶۱۹ فرانک سوئیس |
لوزان | ۱۰،۵۶۶ فرانک سوئیس | ۹،۸۴۸ فرانک سوئیس |
برن | ۶،۹۲۶ فرانک سوئیس | ۶،۸۵۳ فرانک سوئیس |
خرید اوراق قرضه در سوئیس
از دیگر روش های سرمایه گذاری در کشور سوئیس خرید اوراق قرضه دولتی این کشور می باشد. بر این اساس با خرید این اوراق به شما سود تعلق می گیرد و بعد از مدت معینی امکان دریافت اصل پول نیز وجود دارد. این اوراق معمولا قابل انتقال به غیر است یعنی در صورت نیاز به اصل مبلغ قبل از سررسید شما می توانید این اوراق را به فروش برسانید و به اصل پول خود دست پیدا کنید. نکته مهم اینکه بر اساس مقررات سوئیس امکان دریافت اقامت از طریق خرید اوراق قرضه وجود ندارد.
سرمایه گذاری در بورس سوئیس
یکی دیگر از روش های سرمایه گذاری در کشور سوئیس که مورد توجه برخی قرار دارد، سرمایه گذاری در بورس این کشور از طریق خرید سهام می باشد. بازار بورس در کشور سوئیس به دلیل بازده بالا و شرایط مناسب برای بسیاری از افراد روش مناسبی برای سرمایه گذاری محسوب می شود و می تواند باعث درآمد مناسب برای شخص متقاضی شود. معمولا اقدام کردن در این زمینه و خرید سهام شرکت های مختلف نیازمند تجربه کافی است و توصیه می شود افرادی که در این حوزه سابقه دارند اقدام نمایند.
هزینه های خرید سهام در بورس این کشور نسبت به سایر کشورها بیشتر است و باید هزینه های زیادی در این زمینه پرداخت کرد. نکته دیگر اینکه معمولا اتباع خارجی می توانند برای خرید سهام و سرمایه گذاری در بورس سوئیس اقدام کنند اما معمولا از این روش امکان دریافت اقامت برای آنان وجود ندارد و باید از روش های دیگری که امکان به نتیجه رسیدن وجود دارد اقدام نمایند.
پروسه دریافت اقامت سوئیس از طریق سرمایه گذاری
روش هایی که بیان شد برخی منجر به اخذ اقامت کشور سوئیس می شوند و برخی خیر. برای دریافت اقامت از روش های مذکور معمولا باید دارای شرایطی بود و پروسه مربوطه را طی کرد. برای اخذ اقامت از طریق ثبت شرکت در کشور سوئیس فرد متقاضی باید بیزینس پلن یا طرح مورد نظر خود برای ایجاد کسب و کار در این کشور را ارائه نماید در صورت تائید امکان درخواست ثبت شرکت برای وی ایجاد خواهد شد. در مرحله بعد باید نوع شرکت مورد نظر را تعیین نماید. البته در این زمینه باید مدارک و اسناد ذیل را ارائه کرد :
مدارک مورد نیاز برای سرمایه گذاری در سوئیس
مدارک هویتی مانند شناسنامه متقاضی و خانواده
- پاسپورت معتبر
- گواهی عدم سوءسابقه
- گواهی پزشکی
- تمکن مالی
- ایجاد حساب در بانک های سوئیس
- انتقال سرمایه به این کشور
- به کارگیری نیرو
- پرداخت مالیات و…
در این روش معمولا به متقاضی در ابتدا اقامت یک ساله اعطا و شرایط کاری و بازده اقتصادی کسب و کار او بررسی می شود اگر این بیزینس بازده مثبت داشت و کشور سوئیس مناسب بود، ویزای فرد برای یک سال دیگر تمدید می گردد و این فرآیند تا ۵ سال ادامه می یابد و بعد از آن می توان درخواست اقامت دائم سوئیس را انجام داد. البته شرایط متقاضی و خانواده او بررسی می شود مانند میزان تسلط به زبان و قوانین و مقررات این کشور و… که در صورت داشتن شرایط فرد متقاضی اقامت دائم دریافت می کند.
مزایای سرمایه گذاری در سوئیس
سرمایه گذاری در سوئیس و اخذ اقامت این کشور طبیعتا دارای مزایای بسیاری می باشد. استفاده از امکانات به روز و زندگی مرفه در کنار شرایط اجتماعی و فرهنگی و طبیعی این کشور باعث جذابیت آن برای بسیاری از سراسر جهان شده است. با سرمایه گذاری در این کشور می توان برای اخذ اقامت اقدام کرد و در صورت داشتن شرایط امکان درخواست اقامت دائم و شهروندی نیز وجود خواهد داشت.
افرادی که در این کشور سرمایه گذاری می نمایند معمولا به همراه همسر و فرزندان زیر ۱۸ سال خود اقامت موقت اخذ می کنند و فرزندان آن ها اماکن تحصیل در مدارس معتبر و مطرح بین المللی را دارا خواهند بود. از دیگر مزایای سرمایه گذاری در سوئیس وضعیت اقتصادی و درآمدی بسیار مناسب آن می باشد که باعث ایجاد زندگی بسیار مناسب برای افراد می شود.
معایب سرمایه گذاری در سوئیس
طبیعتا در کنار مزایای سرمایه گذاری در سوئیس این روش با مشکلات و معایبی نیز مواجه است. اولین مشکل سرمایه گذاری در این کشور هزینه های بالای آن می باشد به صورتی که افراد زیادی توانایی مالی برای اقدام در این زمینه را ندارند. مورد بعدی لزوم داشتن یک شریک سوئیسی برای ثبت شرکت می باشد که همان گونه که بیان شد حداقل باید ۵۱ درصد سهام به نام او باشد که این امر بسیار نگران کننده است زیرا در این صورت تصمیم گیرنده اصلی، شریک سوئیسی خواهد بود و آینده سرمایه شما توسط آن رقم خواهد خورد. مشکل دیگر راه های نسبتا کم و شرایط سخت برای دریافت اقامت از طریق سرمایه گذاری در سوئیس است.
تابعیت سوئیس
اساساً افرادی که دارای اقامت دائم سوئیس هستند ، ویژگیها و مزایای شهروندان این کشور را تا حد زیادی به صورت مشترک دارا خواهند بود به غیر از برخی از وظایف صرفاً با دریافت پاسپورت یا تابعیت سوئیس شامل افراد مختلف میشود. در این بخش قصد داریم به طور جامعتری در رابطه با تبدیل اقامت سوئیس به شهروندی این کشور به گفتگو بپردازیم.
مزایای تابعیت سوئیس
ممکن است دلایل افراد مختلف برای دریافت تابعیت کشور دوم متفاوت باشد. مثلاً برخی به دلیل محدودیتهایی که پاسپورت ایرانی برای سفر به مناطق مختلف دنیا برای افراد ایجاد میکند علاقمند به دریافت تابعیت مضاعف هستند و برخی دیگر به دلیل حمایتهای دولتی از شهروندان ولی به طور کلی مزایای تابعیت سوئیس در موارد زیر خلاصه میشود:
- امکان رای دادن و شرکت در انتخابات مختلف در کشور سوئیس
- بهرهبندی از تمام خدمات شهروندی،دریافت امکاناتی نظیر امکانات رفاهی و بهداشتی و درمانی
- عدم وجود محدودیت برای سفر به بیش از ۱۵۰ کشور جهان
- دریافت خدمات بانکی و مالی از کشور سوئیس و دریافت کمک هزینه در صورت نیاز
روش های دریافت تابعیت سوئیس
سوئیس یکی از سختترین کشورهای دنیا برای دریافت تابعیت است چرا که ایت فوق العادهای از شهروندان خود در همه ابعاد نشان میدهد. به طور کلی چند روش برای تبدیل اقامت دائم به تابعیت سوئیس برای متقاضیان ایرانی وجود دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
تبدیل تابعیت پس از اقامت دائم سوئیس
این روش که روشترین روش برای تبدیل اقامت دائم به تابعیت سوئیس است ، شبیه به سایر کشورهای جهان صورت میپذیرد. دارندگان اقامت دائم سوئیس میتوانند با طی مدت ۵ سال زندگی در کشور سوئیس و تسلط نسبی به یکی از زبانهای رایج این کشور و رعایت قوانین شهروندی در این کشور به سادگی اقامت بلند مدت خود را و به شهروندی کشور سوئیس تغییر دهند. معمولاً حضور ممتد یعنی بیش از ۶ ماه در سال در کشور سوئیس برای تبدیل اقامت دائم سوئیس به شهروندی این کشور جز الزامات این فرایند محسوب میشود.
دریافت تابعیت با ازدواج
متقاضیان ازدواج با اتباع سوئیسی معمولاً در ابتدا با دریافت اقامت موقت سوئیس میتوانند پس از چند سال زندگی مشترک درخواست اقامت دائم خود را به اداره مهاجرت سوئیس ارسال نمایند. زمان در نظر گرفته شده برای واجد شرایط بودن دریافت اقامت دائم سوئیس از طریق ازدواج ۵ سال در نظر گرفته شده است. پس از دریافت اقامت دائم این دسته از متقاضیان نیز همانند سایر متقاضیان دارای اقامت دائم میتوانند با ۳ تا ۵ سال زندگی در این کشور موفق به دریافت تابعیت سوئیسی شوند.
تابعیت سوئیس از طریق تولد
کشورهای جهان تابع دو نوع قانون برای اعطای تابعیت از طریق تولد هستند. برخی از کشورها تابع خاک هستند یعنی اگر فردی در این کشورها زاده شود به صورت خودکار تابعیت این کشورها را دریافت میکند. تعداد کشورهایی که تابع قانون خاک هستند در چند سال گذشته به شدت کاهش یافته است. ولی کشورهای نظیر کشور سوئیس تابع قانون خون هستند یعنی صرفاً فردی که دارای پدر یا مادر سوئیسی است میتواند تابعیت کشور سوئیس را دریافت نماید. پس عملاً دریافت تابعیت سوئیس برای فرزند با به دنیا آوردن وی در این کشور به طور کل منتفی است.
پرسش و پاسخهای مهم در رابطه با اقامت سوئیس
در چند سال گذشته و به عنوان یک کاریابی خارجی با مجوز وزارت کار ایران و همچنین یک موسسه فعال در زمینه مشاوره در خصوص روشهای مختلف اخذ اقامت سوئیس از روشهای کاری،سرمایهگذاری و خود حمایتی،با سوالات گوناگونی در رابطه با امور دریافت اقامت و پاسپورت سوئیس روبرو بودهایم. بنابراین سعی داریم در ادامه پاسخهای مناسبی برای علاقمندان به اخذ اقامت این کشور پرطرفدار ارائه نماییم.
حداقل سرمایه برای مهاجرت به سوئیس چقدر است؟
در ابتدا باید به این موضوع اشاره کنیم که صرفاً داشتن سرمایه کافی نمیتواند مهاجرت به این کشور و دریافت اقامت سوئیس را تضمین کند. همچنین حداقل سرمایه برای مهاجرت به سوئیس در مسیر مهاجرت به سوئیس از یک روش خاص ممکن است متفاوت از سایر روشها باشد. مثلاً حداقل سرمایه برای مهاجرت به این کشور از طریق ویزای کار تفاوت چشمگیری با حداقل سرمایه برای مهاجرت به سوئیس از طریق سرمایهگذاری است. ولی میتوانیم حداقل سرمایه را برای مهاجرت از روشهای مختلف به این کشور در ادامه به این شکل بیان کنیم:
- حداقل سرمایه برای مهاجرت تحصیلی به سوئیس: متقاضیان میبایست حداقل مبلغ ۱۰ هزار یورو به عنوان شهریه دانشگاه (در صورت عدم برخورداری از بورسیه) و مبلغ ۱۲ هزار یورو به عنوان هزینه زندگی را در اختیار داشته را باشد.
- حداقل سرمایه برای مهاجرت کاری به سوئیس: متقاضیان اخذ اقامت سوئیس از روش کاری صرفاً نیاز دارند تا پیش از ورود به این کشور و برای دریافت ویزای کار مبلغ حدوداً ۱۰ هزار یورو به عنوان تمکن مالی را در حساب بانک خود اثبات نمایند.
- حداقل سرمایه برای اخذ اقامت سوئیس از طریق سرمایهگذاری: از اونجا که تنها روش برای سرمایهگذاری در سوئیس و اخذ اقامت از این طریق در حال حاضر برای متقاضیان ایرانی روش سرمایهگذاری در کسب و کارها یا پروژههای سوئیسی است،حداقل سرمایه برای مهاجرت از این طریق مبلغ ۹۰۰ هزار یورو تخمین زده میشود.
- حداقل سرمایه برای اقامت خود حمایتی سوئیس: معمولا در این روش به جای حداقل سرمایه متقاضیان میبایست به حداقل درآمد از محل های مختلف (به غیر از اشتغال) توجه کنند. درآمد خالص ماهانه بیش از ۳۰۰۰ یورو برای اخذ اقامت سوئیس از طریق تمکن مالی الزامی است.